Je to ekzém?

3. sep 2022

Ahojte maminky, obraciam sa tu na Vás, lebo ja už fakt neviem čo robiť a možno ste sa s tým niektorá stretli. Ide o 20 mesacne babo, dojčené, papá všetko a toto má na ličkach priblizne pol roka. Niekedy to ma miernejsie, inokedy po celych licach a brade. Skusala som uz aj pracie prasky menit ale nepomohlo, premyslala som hlavne nad stravou ale nic nove som nezaradila ked sa mu to vyhodilo. Vraj aj ja ked som bola mala som mala 'lisaje'. Doktorka mu na to predpisovala len kortikoidne maste. Budem rada, ak poradite niekoho, na koho sa mozem obratit, kto sa tym zaobera a fakt sa snazi prist na koren veci. Dakujem

sojorez
3. sep 2022

Je to ekzem. Synovi sa objavil ako polrocnemu, cisto kojenemu. Ja som drzala bezmliecnu, bezlepkovu dietu + vyradila som vacsinu potravinovych alergenov, ale vplyv to nemalo. Boli sme aj na alergo odberoch, ktore alergo pricinu neukazali. U neho to bola reakcia na ockovanie. Kozna lekarka tiez skusala kortikoidne maste, ktore na chvilu kozu ukludnili a potom to vzplanulo viac. Dopracovali sme sa az do mokvavej, krvavej verzie. V nemocnici dr zrusila vsetky kortikoidy. Oplachovala som viackrat denne roztokom hypermanganu. Do vody par zrniecok, aby voda bola svetloruzova. Nie tmavsia, roztok by bol silny a mohol by pokozku spalit. Hypermangan vysusuje a dezinfikuje. Potom jemnucko - ako makeup - natriet tekuty puder. Syn mal mokvavy, takze bol s pridavkom taninu. Nekremovat. To cervene je vlastne zapal, ten sa musi stiahnut a az ked je koza svetla, vtedy kremovat suche miesta. Kazdemu sadne nieco ine. Synovi vyhovovalo bambucke maslo, ktore ako jedine ho nestipalo. Ked som prala, tak do posledneho plakania som davala ocot, ten vyplavi aj zvysky pracieho prasku. Oblecko bavlnene, svetle. Objednat sa na alergo odbery a odsledovat, ci mu zo stravy nieco nevadi. Zredukovat na chvilu jedalnicek a ako pri prikrmoch, davat jednu potravinu par dni. Skusit si spomenut, aku potravinu si zaviedla pred pol rokom, pozriet si zoznam najcastejsich alergenov.

silvia24
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janage
3. sep 2022

ahoj skús vittela ictamo- výsledky tak o 2 týždne (pozri na nete), dávali to bábätkám v motskej nemocnici v Prahe. Alebo skin cap krem, tam požiadaj vopred o vzorku z lekárne. Je to beh na dlho.

janage
3. sep 2022

A môžeš skúsiť aj ovseny kúpeľ- dá sa kúpiť prášok z lekárne aj v dm som videla. A potom morskú soľ do vody, ale neviem ci by to nestipalo. Tiež repik.
Hypermangan ak tak fakt svetlulinko ružový a nie každý deň

lailaveve
3. sep 2022

Kludne to moze byt reakcia na nieco v strave(aj ked to uz dlhsie jedaval adoteraz mu problem nerobilo)alebo nejaka kozmetikaci orasky alebo avivaz...je to ekzem...mne sa osvedcil bud krem lipolotio (trebavsak pravidrlne 3x denne pictivo natierat) a perfektna je aj nechtikova mast(s tou natiwrat kolkokrat si za den pomeniete(...mna tato mast dostala z priserneho ekzemu na dlaniach...mala som na nich az otvorene praskliny do ziveho tkaniva..priserna bolest..nezaberali zuadne hormon.masre od lekarky..vyliecila ma z neho az tato necht.mast...pochvalujusi ju velmi aj mnohi ludia z mojho okoliaktorym som ju odporucila...ja somsi postihnute miesta natierala aj v noci ked som sa prebralana toako pruserne ma tosvrbi..tak miesto skrabania som vzdy votrela do tych miest mast.....je to sice beh na dlhsiu trat ale fakt sa vyplati...treba vsak iba tuto jedinu nechtikovu mast(prilozim vam obrazok maste i toho kremu)...ziadneho ineho vyrobcu...mam to odskusane..ine necht.maste nefungovali...drzim palce nech drobcekovi niecoz toho zaberie🤞🍀

majka176
3. sep 2022

Vyzerá to ako ekzém, môj syn mal také na tvári, aj po tele, nohách, keď mal asi 6 mesiacov. Išla som s tým k našej pediatričke, ona predpísala mastičku a pomohlo. Keďže som kojila, vyhýbala som sa alergénom(orechom, exotickemu ovociu...) Syn je všeobecne citlivý na stravu. Teraz má 2 roky, exemy ustúpili, už sa objavujú len sem tam, no stále sa vyhýbame orechom. Naša dr. nám povedala,že väčšina detí z toho vyrastie, tak uvidíme...🙂

zuzinka888
3. sep 2022

Urcite treba vylucit zo stravy alergeny nie len drobcovi ale ak kojis tak sj ty. Hlavne mliecne vyrobky a ostatne... paradajky bielok.... pytajte sa na alergologiu na testy. Nam doktorka vzdy vravy ze ekzem sa lieci v " bruchu- crevach" prddpisat fenistil a davat na noc rukavicky.

mousegirl
3. sep 2022

Takéto ekzemy vždy majú príčinu, treba ju nájsť. Kortizon len potláča symptómy a mal by sa používať len ako “záchranná brzda” ked nič iné nefunguje. Píšeš, že v čase, keď sa mu začal objavovať ekzém nezaradila si do jedálnička nič nové. Treba si však uvedomiť, že kožné prejavy nevznikajú a ani sa nehoja zo dňa na deň, trvá to týždne. A závisí aj na dávke alergénu samozrejme.
Mám aj osobnú skúsenosť- moje dieťa začalo mat okolo 11 mesiaca podobne ekzemy, tiež len na tvari. Príčina bol repkový olej, ktorý som po troškach zamiesavala do príkrmov už od 6.mesiaca veku. Zo začiatku mi to tiež nenapadlo že to môže byt z niečoho čo konzumuje už 5!mesiacov. Ale čím viac príkrmov denne, tým viac oleja a tým horší ekzém. Odvtedy ma krásnu tvaricku.
Inak jedine čo nám zaberalo je krém od biodermy atoderm intensive baume. Držím prsty nech prídete na to, z čoho to ma✊🏻Viem aký je to boj.

janage
3. sep 2022

@mousegirl ja mam 15 ročnú skúsenosť doma a nenašla sa nikdy príčina, ani v čase najhoršieho stavu. Teraz má ekzém minimálny, ale zato iné autoimunitné ochorenie.
Druhé dieťa v podstate detto. Keď chytila ešte MRSu, no ťažké to bolo aj je. Nie je týždeň, aby sme neriešili čosi.
Dokonca na rôzne časti tela potrebuje iný typ krému, maste. Nepomohli diéty, príčina neznáma.

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mousegirl
4. sep 2022

@janage je to naozaj frustrujúce, keď sa za taký dlhy čas nepodarí zistiť príčina a musíš sa pozerať na svoje trpiace dieta;(
preto som aj písala naš konkrétny prípad- aj keby nás poslali na kožné/alergologiu, pochybujem že by sa testovalo na repku olejnu a príčinu by dodnes nezistili. A ako píšeš, prejavy alergií sa časom menia, vela bábätiek s atopickym ekzemom sa naoko “vylieči” a ekzém sa objaví zas až v dospelosti alebo v inej forme.

janage
4. sep 2022

@mousegirl my sme aj elimináciu diétu skúšali a nič.
Ono existujú podrobné resty už teraz, kde platíš ale stovky eur. Keďže u jednej to preklopilo do iného ochorenia a druhej to komplikuje MRSa a to, že kadečo na na tú kožu chytá. Plus existuje aj falošná negativita, už som to nechala tak. Vyhýba sa najväčším alergénom, obmedzili sme mlieko, jeden čas úplne vylúčili, ale je to boj. Z času na čas napr.sa objavuje dyshidroza (tam doteraz nikto na svete nezistil spúšťač)
A staršej to inak začínalo presne takým ekzemom na líčkach, keď bola bábo.

loliki
4. sep 2022

U nás pomohli probiotiká.

andreab23
Odpoveď bola odstránená
Zobraz