icon

Je úplný zákaz sladkosti deťom je prospešný?

sonasonka
17. aug 2013

rozmyslam tak ze ked detom budeme uplne zakazovat sladkosti a davat im len zdrave veci tak casom tak ci tak dostanu sladkosti alebo nezdrave veci ze ich telo nebude obrnene a zjedia toho na kila od dobroty a viete co myslim ze neni lepsie radsej sem tam dat gulasik aj kinderku aby dieta to poznalo a nebolo z toho raz vyburane a nezacalo to jest na kila?

Strana
z3
curly87
18. aug 2013

Ahojte! citam diskusiu, inak ak chcete nejake sladke recepty, a hlavne zdrave, davam do pozornosti stranku www.fitrecepty.com 🙂 prestudujte, snad najdete nieco, co vas oslovi 🙂

demo
20. aug 2013

Je dobre robit doma dezerty, ktore vyzeraju aktraktivne a pritom su zdrave. U nas teraz oblubujeme takyto strasne jednoduchy: do misky nakrajany banan, poliat ho rozmixovanymi jahodami al.malinami - aby to vyzeralo ako z cukrarne 🙂. Posypat kokosom, alebo nejakymi orieskami. Co ma kto rad. je to hotove za 5 min, je to zdrave, farebne a vyzera to dobre. Ked sa vam chce s tym uplne prplat, tak dozdobit listkom maty a pod. Prip.roztopit trocha horkej cokolady. Aj dieta,ktore by za horalku polozilo zivot (moj syn) si na tom naozaj vie pochutit.
Toto je taky zaklad, variacie podla sezony...

demo
20. aug 2013

Dalsi tip je robit domace nanuky z rozmixovanych marhul, jahod,malin a pod.

sigma510
2. nov 2013

No na margo sladkostí, deti síce nemám, ale čo mi moja mamina vravela, tak čo je čokoláda som vedela od malinka malinkatého cca od roka a tu som bez veškerých alergií a podobne, rodičia ma krmili jednoducho všetkým. Z rodiny však poznám prípad, že deti (dvojčatá) mali zakázané sladkosti a vo veku 4-5 rokov keď prišli na návštevu, doslova vyžrali po lyžičkách všetky cukorničky ktoré v dome našli na tajňáša aby mama nevidela. Normálne im ten cukor chýbal. Presne to isté robili aj zo soľou, oblizovali prsty a namáčali do soli, lebo ani solené nedostávali. Cukor je podstatný na správne fungovanie podžalúdkovej žlazy, dieťa sa od útleho veku vyvíja a cukor potrebuje, preto si nemyslím že je správne separovať ho od sladkostí úplne, dokonca som počula o prípade, kedy v manželskom páre muž trpel cukrovkou a žena so solidarity prestala jesť cukor a nahradila ho umelými sladidlami a dia potravou. Do roka bola cukrovkárka, podžalúdková žlaza prestala jednoducho pracovať tak ako mala... čiže aj fáma že zo sladkého je cukrovka je blbosť 🙂. Dokonca vraj kvalitná mliečna čokoláda posilňuje zubnú sklovinu. A ja dnes ako dospelá mnohokrát cítim doslova potrebu zožrať niečo sladké takže sem tam naposedenie padne 300g študentská pečať a nemám žiadny problém...klop klop.

demo
2. nov 2013

@sigma510 ze cukor je podstatny na fungovanie cohokolvek v organizme je jednoducho blbost. ak je rec o cukre z cukornicky. jediny proces, pre ktory je nevyhnutny cukor je kvasenie 🙂. Ja zase nemam problem zozrat pol kilovu cokoladu, alebo pol litrovu zmrzlinu - len tak mimochodom a postojacky nad dresom🙂, ale aspon netvrdim,ze ju potrebuje moja podzaludkova zlaza. Tiez som zatial ok, nemam nadvahu ani nic,len jednoducho nesuhlasim z recami, ze cukor je zdravy.

luckaprima
30. nov 2013

My tiež sladkosti papáme a celkom dosť, neviem či je to k veci, ale chcela by som sa s Vami podeliť o môj postreh a spýtať sa na názor: moja dcéra miluje lízatká ..upa ..ups, tie guľaté ovocné, ale už dlhšie to sledujem, že je po nich nervózna, ak zje nedajbože dve tak úplne zúri nad čímkoľvek, a to bežne nerobí. Mám stále viac pocit, že je proste po nich agresívna a to hneď ako ich dolíže a vždy by chcela ďalšie, to mi pripadá ako závislosť, pri iných značkách lízatiek ani iných sladkostiach toto nepozorujem a pravdupovediac ani nie som nejaký extra pozorovateľ čo sleduje každý prášok čo nám sadne na noštek, ale toto je neprehliadnuteľné. Nikto iný si to nevšimol? možno je to len náhoda.. ale nezdá sa mi. Ďakujem za názory. 🙂

katika55
30. nov 2013

@luckaprima tak toto som zazila aj ja pri kamaratke mojej 5-rocnej dcerky. Ked prisla k nam na navstevu, ma 8 rokov, tak som im dala nejake cukriky a ona mi hovorila, ze ona take nesmie. Neskor mi jej mama vysvetlila, ze po niektorych cukrikoch, lizatkach bola prili aktivna, nesla sa zastavit, nedokazala spat, zacala byt agresivna... tak ich proste prestala jest, resp. daju jej len 1 cukrik, teda minimum. A to pred tym ju tiez nejako nevykrmovali sladkostami... tiez len sem-tam na navsteve dostala, zjedla a potom to tak dopadlo. Teraz uz je vsetko v poriadku... 😉

opicaskorica
30. nov 2013

@luckaprima jasne, ze je to z toho.... toto si pozrite vsetky, ktore davate svojim detom cukriky, lizatka, sladene napoje... aby ste vedeli, co im podsuvate, lebo deti si tie veci same nekupia - nech sa paci

https://www.youtube.com/watch?v=hva8EW6l5A8

Moj nazor je: uplne sladke netreba vyradit, ale torsku si premysliet, co detom date... je kopa zdravych sladkosti, keksiky zo spaldovej muky, hnedeho cukru, stevie, medu, suseneho ovocia... na trhu je toho kopa.

dadia
30. nov 2013

U nás je pravidlo jedna sladkosť denne, za neposlúchanie, či skôr nesplnenie si svojich povinností majú zákaz.Vedia, že sladkosť nie je samozrejmosť.

luckaprima
30. nov 2013

@katika55 dakujem, presne mi to tak príde, akoby sa v nej nakumulovala "nízka" energia a nevie si s ňou rady tak ju vyzúri a o pár minút je všetko ok, no je to svinstvo umelé fakt, niet nad naše ovocíčko zo záhrady.

luckaprima
30. nov 2013

@opicaskorica ĎAKUJEM

marthuska
20. jan 2014

Zakazovat detom sladke je nasa povinnost, ved chcem, aby bolo dieta zdrave a malo aj Zdrave zubky. A rovno to takto treba prezentovat aj starym rodicom a rodine. V skolke maju dost sladkeho a to proste staci. Napr dnes: je pondelok, neviem ako inde, ale v nasej skolke je byd kakao, chlebik s natierkou, polievka, sladky obed ( lebo ved bezmasity obed je nutne sladky, ze:( ), olovrant je bud jogurt alebo chlebik s niecim. A pomedzi to sladke sirupove vody pripadne riedeny dzus
Teraz rekapitulujme spolu: okrem jedneho jedla v skolke vsetko sladke. Co mozem ako matka urobit? Musim dietatu poskytnut zdrave ranajky a veceru a pitie, cize maximalne v pondelok mame nesladeny caj
Predsa nedam dcere na rano napr sladke musli s dzusom? Alebo vianocku s nutelou? To da rozum ( ukamenujtw ma niektore, lebo ved vasim detickam nie je nic, ano, teraz chvalapanubohu nic, ale strava a zvyky sa odzrkadluju neskor)
Takze na ranajky sme mali chlieb s tuniak.natierkou a k tomu caj bez cukru a paradajku, vecera bude:spaldove cestoviny so zeleninou a syrom.
Este sa vratim k sladkostiam do rodiny, v decembri pred mikulasom som vypratavala sladkosti zo skrinky este z minuleho roka, bud cast rozdam alebo vyhodim. Proste ja mam jest horalky a mily a skittles a podobne kraviny?
Raz tyzdenne peciem nieco zdrave, bud mrkvovy kolac so skoricou bez cukru, dam tam popucene banany pripadne med. A hotovo. Ked ostane, dam do mraznicky a potom vytiahnem.
Raz rocne (chcem castejsie) si davam dva tyzdne bez cukru🙂 poviem vam prve tri dni su drsne. Ale potom je to super. Nejem vtedy ani kecup ( aj tam je cukor), ani med, ani granko. Nic.

mylove321
5. mar 2014

Ja som mala cely zivot zakazovane sladkosti aj s bratom a teraz sa ideme potrhat za tym...ja som proste vzdy brala sladkosti ako najchutnejsie jedlo lebo mama vari nechutne vsetko len to najzdravsie a ked zrazu nejaka babka s filozofiou ze dieta potrebuje sladke dala skoro som umrela od rozkose a navyse to pri tej nude a zlych vztahoch doma bol snad jediny stimul...zalezi aby rodic viedol decko k niecomu co decko bavi nech sa nenauci jest emocne, zajedat problemy a tak...akoze ked sa bude decku zakazovat sladkost tak bude mat k tomu problemovy vztah ale tiez treba davat pozor na hmotnost...a davat sladkost az po obede je podla mna blbost riadna lebo je dokazane ze ked si da clovek pred obedom sladkost potom toho menej zje z obedu a vysledne to je menej kalorii aj dokopy...cize to je v podstate dobre na postavu, to pise bukovsky...navyse je lepsie ked clovek nie je nervozny ked sada za stol a neide si popalit jazyk na polievke pretoze je tak strasne hladny...cize nezakazovat sladkosti je dobre lebo dieta so zakazom sa moze citit vinne za to ze mu chuti nieco zakazane...

mya_za
17. mar 2015

hladala som nejaku temu o pridavani cukru do cajov, kavy, o jedeni sladkosti a podobne... nechapem ako mozu rodicia uplne zakazovat detom sladkosti ved to je ich radost ked si mozu dat kinder cokoladu alebo lizatko 🙂 s tym kazenim zubov to neprehanajte, ak si vie dieta dokladne umyt zuby aspon 2x za den tak nejaka cokolada pocas dna neuskodi... a co sa tyka cukru ako celkoveho strasiaka pre ludstvo, skuste si precitat aj ine nazory nan ako napr pisu tu: http://smag.sk/cukor-jedovata-skaza-pre-zdravie... Celkom nestrany clanok, ktory cituje aj niektoreho zo zahranicnych odbornikov na vyzivu... to som iba chcela okrajovo spomenut, lebo v kazdom clanku sa docitame "pozor na cukor a na sladenie" nepisem ze som s tym 100 percentne stotoznena, ale ako ste tu uz pisali, vsetkeho s mierou...

gapre
17. mar 2015

aj ja sa pridam,som za sladke,vsetko z mierov,peciem domace,ale dam ochutnat aj nedomace 😀 .Zubky cistime.Poznam dieta ktore ma doma zakazane sladke a v skole bije deti ,ktore sladke maju,a nechcu dat,smutne.Mam 1,5 rocnu dcerku a skusila som jej dat ochutnat kinder mliecny rez,sak to deti papaju,sak len okostuje,raz odhryzla a vyvratila ☹ ,asi nechutil.Ale piskotky a susienky po dobrom obede, ked spapa tak ponuknem,a spapa rada 🙂

nefertitiavi
2. nov 2015

moje deti mozu sladkost ked maju chut. dcerky maju radi čistu vodu, sem tam si jasne pochutnaju na vinei alebo kofole🙂
jedna nosila na trening cistu vodu a trener ma sprdol ze jednoducho pri takom narocnom treningu aky mava(plave a to dvojfazovo) jednoducho nesmie mat cistu vodu, musi mat sladku vodu
takze jej robim odstavene ovocie, zriedene s vodou, ale nie vzdy stiham - vstavame o pol siestej a o siestej uz plave - tak jej sem tam urobim sirup.
u oboch mam istotu ze nevyjedia sladkosti u nikoho. ked chcu maju ich doma
mala som tu kamoskinu malu, ktora sladkosti nesmie a zrazu som ju nasla pod stolom ako vyjedla celu bonbonieru - tolko k zakazom

sablona
7. mar 2016

Dieťa ma jesť pestrú stravu to znamená že aj sladkosti no nie vela aby sa nestalo napr že jedného dňa nieco "nové" zje a hneď bude mat žlčníkový záchvat

vlastulina1
7. mar 2016
Používateľ vlastulina1 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od vlastulina1.

urcite by malo dieta sem tam aj sladkost.. uplne mu to zakazovat to nieje vyhra

evkafekete
7. mar 2016
Používateľ evkafekete je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od evkafekete.

@vlastulina1 veru nie je to vyhra a hlavne deti potom zvyknu jest sladkosti po tajme

ninah1486
26. apr 2022
Používateľ ninah1486 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od ninah1486.

podla mna nie je, v nejakej miere im ich treba

beahavala
27. apr 2022
Používateľ beahavala je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od beahavala.

uplne by som ich nezakazovala, aby to nemalo taky vplyv ze ich budu potajomky vyjedat

Strana
z3