icon

Je viditeľný lebečný šev u detí normálny?

ema22270
9. jan 2025

Ahojte maminy, chcem sa opýtať na lebečny šev hore nad čelom čo je, na foto je zobrazený. Prosím aj u Vašich detičiek je viditeľný? Obvod hlavičky ma 50.5cm to myslím je ok, nerastie mu hlavička rýchlo, ani pomaly, ale čo ma trápi, že má trošku vytlačené čelo na jednej strane a viditeľný ten šev. Na jednej strane mal zležanú hlavičku ako 3mes. Ale to bolo preto, že preferoval jednu stranu, chodila som s ním ku fyzio z vlastnej iniciatívy. Pani doktorka hovorila, že ju má zležanú, ale že netreba nikam chodiť, len ho polohovať.
Potom to zležanie už nemal tak viditeľné, aj som s ním cvičila, ale teraz to ja vidím, aj na tej strane má vytlačené to čelo. Či s tým má niekto skúsenosť. Potom sa mi zdá že tú hlavičku ma celú nejakú nepravidelnú, ale mne nejde o to ako to vyzerá, len či to nemáme dať skontrolovať zo zdr. dôvodov, aj pediatričke som dnes písala, lebo ma to už dlhšie trápi, že vkuse ho len obzerám. V roku a pol všetko ok u doktorky bolo.

Je viditeľný lebečný šev u detí normálny?
teddustok
9. jan 2025

Syn mal ako babatko zrastene lebecne svy a mal vyrazne pozdlznu hlavicku a velmi vyrazne vypukle celo. Nakoniec ho kvoli tomu operovali.
Ak sa ti cokolvek nezda, uz len pre tvoj dobry pocit chod aj ako samoplatca napr na ortoprotetiku ( nam pomohli v ortopreotetike Martin) pripadne vystrenie ct-ckom alebo sono...

ema22270
autor
9. jan 2025

@teddustok prosim ta a nemas nejaku fotku?
A kolko mesacneho ho operovali? Mne to pride zvlastne, ze do roka mal teda vsetko ok podla doktorky, ale mne sa to nejako nezda hlavne teraz casom, ze mu to ozaj vidiet ten sev a ma tam normalne taku priehlbinu a cielko sa mu tlaci dopredu. Kedze nas ma uz 2.5 roka uz mi to pride dost neskoro. 😔

kacena4
9. jan 2025

@ema22270 vsak daj foto hlavy svojho dietata. lebecne svi sa riesia u malych babatiek ktorym este rastie hlava, aj to na 90% je esteticka operacia, nie zravotne ohrozenie. aspon tak nam tvrdil neurochirurg ktory nas operoval a to drobec mal zrastene svi uz v brusku a velku deformitu. v 2-3r. uz su lebecne svi zrastene prirodzene uz sa to neriesi

ema22270
autor
9. jan 2025

@kacena4 aj by som dala ale na fotke to vidiet vobec nie je kedze ma vlasy 🤷‍♀️ ako babatku mu to bolo vidiet ze ma zlezane kusok. Takto to vidim ja nazivo alebo ked mu to prehmatam. To som praveze chcela vediet, kedy sa ten sev zrasta, lebo jemu tam vidiet ten pas akoby priehlbinu. Aj je tak ako hovoríš bolo by to super, kozmeticky mi to nevadi. Teraz si este zacal celo aj skrabat akoby ho to svrbelo tak uz mam z toho uplne mis mas, ma 3 skrabance, vkuse sa čela chyta.

kacena4
9. jan 2025

@ema22270 svy nie su zrastene od narodenia preto lebo v prvých 2 rokoch zivota dietata rastie mozog narychlejsie, takze ak neboli zrastene predtym teraz uz je to jedno podla mna, utlak mozgu asi nenastane aj ked bude mat "zlenany kusok" ako pisem vyssie dr sa vyjadril ze ide o esteticky charakter a nic sa s tym nemusi robit

ema22270
autor
9. jan 2025

@kacena4 ale dakujem za odpoved, v stredu sme uz objednany aj na prehliadku, tak pozrie aj hlavicki doktorka

ema22270
autor
9. jan 2025

@kacena4 tak to si ma fakt potesila ❤️ ďakujem

ema22270
autor
10. jan 2025

@kacena4 teraz sa mi to podarilo odfotit v aute, ze mu to aj takto vidiet, taku priehlbinu ma to len na jednej strane a celo dopredu.