Jemné svalové tiky u detí po zaspatí
Dobrý deň, všimli ste si niekedy u vašich deti jemne svalové zasklby/tiky hneď po zaspatí? Ja som doteraz vždy podľa toho vedela, že zaspala (uspavam ju čítaním alebo spievanim), ale začalo mi to vŕtať v hlave, či to robia aj iné deti. Ma takmer 3 roky. Je to tak že jej napr. cukne noha, potom pauza 20-30sekund, potom ruka, pauza 10-20-30 sekund, potom prsty, pauza, potom zasa ta pôvodná ruka napr v ramene atd. Niekedy je toho menej, inokedy napr včera cez obedny spanok to trvalo asi aj 5 minút, vždy sú tam pauzy a ona pokojne spi.
Nie je to typicky hypnic jerk ako u dospelých, ani sa neprebudí.
Ak by som nebola priamo pri nej, ani si to nevsimnem.
Prosím napíšte mi. Ďakujem
Aj moj syn to tak ma, jeho dost myka. Ale vsimla som si to len pred casom, ma 8.
@anjelok ja som si to všimla už skor, ale teraz ma to začalo stresovať. Hlavne otázka je ci to robia aj iné deti (Resp či ini rodičia sledujú dieta pri zaspávaní). A tiež to vášmu tak skáče po tele? Aj ste to nejako riešili?
Jeho skor myka, ja to tiez niekedy mam, ale velmi zriedka, ked som moc unavena. Mna to prebudi, jeho, mam pocit, ze nie. On je cely den dost aktivny a potom tvrdo zaspi, ja to pripisujem tomu.
A neriesila som to, lebo inak je v poriadku a docitala som sa, ze je to normalne, bezne.
Jeho skor myka, ja to tiez niekedy mam, ale velmi zriedka, ked som moc unavena. Mna to prebudi, jeho, mam pocit, ze nie. On je cely den dost aktivny a potom tvrdo zaspi, ja to pripisujem tomu.
@anjelok u nej to nie je take trhnutie ako sa stáva niekedy aj mne, ale postupne jemne tiky rôzne po tele. A ked zaspí tvrdšie, prestane to.
@anonym_autor pridaj jej do stravy potraviny bohaté na horčík a B6.
@anonym_autor ja som si toto tiz vsimla u dcery, ale skor ked sa zobudza alebo mam pocit, ze sa jej nieco sniva
@msnesquik u nás je to presne v momente zaspania prvýkrát, je to signal že môžem odísť a spi. Len teda ak ostanem, tak cítim väčšinou aj iné časti tela.
@anonym_autor pridaj jej do stravy potraviny bohaté na horčík a B6.
@anonym_e02c95 ďakujem za tip!
@anonym_autor tuto otazku som polozila neurologicke detskej. Povedala ze kazdy sa myka biekto viac niekto menej a ze je to normalne
@anonym_autor tuto otazku som polozila neurologicke detskej. Povedala ze kazdy sa myka biekto viac niekto menej a ze je to normalne
@zabka79 och veľmi pekne ďakujem za info!!!!
@zabka79 och veľmi pekne ďakujem za info!!!!
@anonym_autor moj to ma tiez. Presne tesne po zaspati, resp. este ked uplne nespí mu zrazu riadne mykne nohou a pod.
@catherinah ale ma to viackrát? U nej to “behá” po tele tak nepravidelne ako som opisovala, ale väčšinou to neskončí pri jednom zasklby. Teda ak ho pritom sleduješ.
@anonym_autor dr.este povedala ze keby som sa natocila na kameru vidim ze sa mykam aj ja...nerob si s tym starosti...
@zabka79 tak to bola super lekárka, malokrat sa človek stretne s takýmto prístupom. Mna väčšinou vždy vyplašili a ja som sa skoro zbláznila kým sa to vysvetlilo.
@catherinah ale ma to viackrát? U nej to “behá” po tele tak nepravidelne ako som opisovala, ale väčšinou to neskončí pri jednom zasklby. Teda ak ho pritom sleduješ.
@anonym_autor je to cca tak 3x, som pri nom vzd, ked zaspava, je to kazdy vecer a cca 2-4 razy a dost silno.

Aj moj syn to tak ma, jeho dost myka. Ale vsimla som si to len pred casom, ma 8.