icon

Kašeľ u 2-ročných detí. Kedy ísť k doktorovi?

13. feb 2025
petronellla87
13. feb 2025

Ja som napr išla s 2rocnou naposledy keď sa kašeľ nelepsil po pár dňoch podávania voľnopredajného sirupu.

mariavalacsai
13. feb 2025

Podobne, teraz som Isla lebo mala teplotu potom sopel a ked uz jej skoro nic nebolo zacala kaslat tak dusivo ze ju to napinalo a vracala v noci..cez den tiez silny suchy kasel..aj dostala sumamed, dychanie bolo ciste ale uzliny trosku zvacsene takze radsej..a ano ked po pár dnoch volnopredajne lieky nepomozu 🙂

zabka79
13. feb 2025

Isla by som po tyzdni, ak by bol dusivy ze v noci zle spi tak hned

katesocka
13. feb 2025

Ak po týždni nevidím zlepšenie ideme k doktorke. Medzitým samozrejme dávam lieky na kašeľ.

tinka_1807
13. feb 2025

K doktorovi idem až vtedy, keď vidím, že sa syn príliš dusí - ale nie napríklad pri behu, či po Tom, čo prídeme z vonku. To je normálne, ale napríklad v noci, keď spí a je v kľude. Zakaslat aj v noci je v poriadku, ale nemalo by to byť vyslovene dusenie. Ja taktiež počúvam ako dycha (najlepšie pozerať a počúvať pri spánku, teda keď je dieťa v kľude. Nemal by hrudník pískať, či príliš rýchlo sa dvíhať.
Ale samotný kašeľ je na dlho - nášho drží bežne aj 3-4 týždne. Dôležité je ale sledovať, či sa kašeľ zlepšuje. U nás štandardne začne suchý dráždivý a dušivý kašeľ. To sa snažím vždy rýchlo podchytiť a robím cibuľový sirup a inhalujeme vincentku, alebo Ambrobene roztok. (Ambrobene je ale na predpis) Nám ale po inhalovani Ambrobene do dňa príde krásne mokrý kašeľ. Keď je mokrý, to je skvelý znak. No ja sa snažím nedávať vtedy sirupy na odkasliavanie, lebo zase nášho potom príliš dusí. Takže pokračujem v tom, čo máme - inhalacie, cibuľový sirup.
Dôležité je tiež posnažiť sa, aby bolo v miestnosti, kde dieťa spí vlhko - daj tam sušiť prádlo, alebo rozprestri pár mokrých uterákov .
Mokrý kašeľ postupne odznieva. A ku koncu zvykne byť pár dní opäť suchý kašeľ. Ale už len pár krát do dňa, alebo pri zmene prostredia ( napríklad keď prídeme zo zimy do tepla, alebo naopak, keď vyjdeme von z vnútra).

Takže za mňa pri kašli to chce trpezlivosť. Treba sledovať, či sa stav zlepšuje. Ak áno, tak to poľahky zvládnete. Ak sa zhoršuje a prejaví sa dusenie v noci, alebo pískanie pri kašli (pozor, ale niekedy píska aj nos, keď je upchatý a to je ok). Keď si nie si istá, zajdi popocuvat, ale väčšina láskou sa dá zvládnuť aj doma. 🙂
Nám najviac pomohol ten Ambrobene. Raz nám ho lekárka predpísala a syn na jeho inhalovanie skvelo reaguje.

autor
13. feb 2025

Ďakujem všetkým za rady.
Dcéra mala zo začiatku dráždivý a suchý kašeľ. Dávala som stoptussin. Dnes je to štvrtý deň, kasel sa jej zmenil. Ma ho vlhký, začína vykašlievat. Volala som samozrejme doktorke, vravela, že prísť netreba, no ja neviem, ide víkend,zbehnem zajtra nech ju po počúva.

tinka_1807
13. feb 2025

Ak má vlhký kašeľ, tka to je dobre, to znamená, že hlien sa už uvoľňuje z priedušiek. Kým ho ale celý dostane von bude trvať ešte určite pár dní ( alebo aj týždeň). Takže kašľať ešte bude, nevystraste sa. Ale postupne by to malo prechádzať ;)