Keď je dieťa na chrbátiku, tak nedvíha hlavu

23. apr 2023

Ahojte.
Dcera mala teraz akurat 5 mes.Ked je na brusku,hlavku krasne dviha,aj ked ju nosim v polohe klokan atd.Ale ked je ns chrbatiku,vobec neskusa dvihat hlavku.Uz sa vie pekne pretocit z chrbatika na brusko,ale tu hlavku nema zaujem dvihat.
Ako to mozem zmenit?

luckasvec
23. apr 2023

Prečo by preboha mala dvíhať hlavu na chrbáte? Hlavu ma dvíhať len keď je na brušku, také som ešte nepočula, kľudne ma tu opravte

matkahelka
23. apr 2023

skusam si to predstavit. nedari sa mi to. prepac, naco ma dieta dvihat hlavu na chrbte. co je surikata ci co? vsak to je uplne neprirodzene.

majka176
23. apr 2023

Tiež rozmýšľam, prečo by malo dieťa dvíhať hlavu, keď je na chrbáte. Keď je na brušku, pekné dvíha hlavičku a vie sa aj pretočiť. Máš šikovné zdravé dieťa. Pokiaľ viem, na brušku sa hlavička nedvíha.

sovica
23. apr 2023

@luckasvec
@matkahelka Tiež nerozumiem otázke...
@autorka, máš zdravé a šikovné dieťa, keď na brušku dvíha hlavičku a vie sa z chrbátika na bruško pretočiť. Ako si prišla na to, že má dvíhať hlavičku, keď leží na chrbáte? K čomu by to bolo dobré?

majka176
23. apr 2023

*na chrbáte

pribinak
23. apr 2023

To vôbec nemá robiť, sk to vidíš u ruského bábätka v podobnom veku, tak to dieťa robí nesprávny pohyb

autor
23. apr 2023

Citam na mama a ja,cobu malo vediet dieta v 4.mes

majka176
23. apr 2023

No tak som sa zasa dozvedela niečo nové 🙂

beata_k
23. apr 2023

Ale to nie je pohyb x krat za den ako ked lezi na bruchu. To je len, ci toho jej chrbtica a svaly su chopne. Potom ked si bude obzerat aj nohy to vyuzije.

nikpa
23. apr 2023

Ani jedno z mojich detí to nerobilo a sú v poriadku. Máš tam napísané, že je to najťažší pohyb hlavy, nemusí to automaticky zvládnuť každé dieťa ale neznamená to, že sa niečo deje. Ak sa ti niečo nezdá, konzultuj to s pediatričkou, na to chodis na poradne tak často. Nie všetko čo si prečítas na internete, platí.

autor
23. apr 2023

@nikpa Pytam sa len na to,co som si precitala.Samej mi to bolo divne.Nezijem na slovensku a k pediatrovi tu,kde zijem nechodime.Tu sa chodi len k zdrav.sestre aj to len obcas 🤦‍♀️

nikpa
23. apr 2023

Ok, tak sa môžeš ukľudniť 🙂 dôležité aby bolo dieťa aktívne a zdvihalo hlavu v polohe na bruchu. Inak tabuľky sú flustrujuce, ja keď som s akýmikoľvek porovnavala svoje deti, tak boli vo všetkom pozadu ale vyzerajú, že sú normálni 😂 každé dieťa má svoje tempo. Jednému ide skôr rozprávanie, inému chôdza, ďalší je ukážkový jedák....

drake122
23. apr 2023

Chceš mať búchača z fitka už v tomto veku? Však nemôže ešte vedieť brušáky robiť.🙄

andreatytler
23. apr 2023

Dieta by malo mat svaly dost silne na to aby mu hlava neodkvacal dozadu ked je pritahovane z lahu do sedu. Tento test ti moze spravit doktorka alebo fyzioterapeut. Nerob ho sama, lebo nevies ako spravne to robit.
Nas syn mal slabe tie svaly, ktore drzia hlavu pri pritahovani do sedu a cvicili sme na to. Kludne zajdi k fyzioterapeutovi a on ti povie ci je to v norme.

anavixy
23. apr 2023

Mama a ja ma sice dobre poradne, kde odpovedaju odbornici, ale to je asi tak vsetko…
Citaj radsej prispevky na instragrame/facebooku, ale od ludi, co sa vyznaju v jednotlivych oblastiach, je ich veelke mnozstvo od pediatrov, zubarov cez sestricky, PA, fyzioterapeutov, spankove poradenstvo… dnes uz najdes vsetko! Sup na instagram 🙏

zuzinka888
23. apr 2023

Lebo to robit nema! Ma dvihat hlavku ked je na bruchu.

autor
23. apr 2023

@nikpa dobre,dakujem 🙂

autor
23. apr 2023

@drake122 nechcem.Len ma zaskocilo,co som citala.Preto som sem napisala

katusik456
23. apr 2023

dieťa v polohe na chrbátiku nemá zdvíhať hlavu, skôr sa to popisuje ako nesprávny vzorec, číže určite nemotivovať do tohto pohybu, pri logickom uvažovaní človek príde na to, že pri tomto pohybe zapája hlavne m. rectus abdominis- priamy brušný sval, čo nemusí byť správne. Pokiaľ sa otáča na strany, je tam opora rúčok o predlaktie, neopiera sa o celý hrudník, brušné a chrbtové svaly sú v svalovej rovnováhe je to ok. Pozrieť detailnejšie vie jedine fyzioterapeut, ktorý včas podchytí, keď niečo nie je tak ako by malo.

autor
23. apr 2023

@andreatytler dakujem,pojdem 🙂

autor
23. apr 2023

@anavixy dik,ale instagram nemam.

autor
23. apr 2023

@katusik456 ako som uz pisala…Nie je to z mojej hlavy.

katusik456
24. apr 2023

áno chápem, ale zas nie všetkému, čo je na internete treba veriť. Hlavne ak ide o článok, ktorý písala len nejaká redaktorka a nie odborník. Možnosti ako sa informovať sú rôzne, dá sa aj online konzultácia s fyzioterapeutom, ak máte nejaké otázky.