icon

Kedy dostali vaše deti menštruáciu?

malita
10. feb 2024

Ahojte mamičky, len sa chcem spýtať, ako to bolo u vas s menzesom, co sa tyka vašich dcer. Lebo viem, že dnes sú dievčatá vyspelejšie. Moja máva bolesti brucha už asi pol roka, len sa mi to zdá ešte skoro, keďže má 11 a je tintitko (32kg). Bola som u lekárky a tam mi tiež povedali, že už to je asi to. Len ma zaujíma vek, ako to dostali vaše. A či tiež zvykli takto mať bolesti aj mesiace predtým.

Strana
z2
tetapetra
11. feb 2024

@medda_beda nie ty 😁teba viem 😁.

medda_beda
Autor odpoveď zmazal
medda_beda
11. feb 2024

@tetapetra Jaj som si nevšimla meno 😂😂 prepáč.

vevesh
11. feb 2024

@tetapetra 40r.
@medda_beda zlom prisiel okolo r.2005r. plus- suvisi to s pouzivanim hormonov v masopriemysle, ako aj hornonov v odpadovych vodach z antikoncepcie (ta sa predtym v takych mnozstvach nebrala a nikoho ani nenapadlo, ze je v odpadovych vodach, ktore sa cistia). Netreba utocit, staci si aj nacitat okolo toho, preco to tak je...

zuzulka558
11. feb 2024

Naša ma 10 a zatiaľ žiadny náznak, je pevnejšia nie tlstá, pohybu ma až až blbosti am do seba moc neda, na pohľad vyzerá na 14, už je skoro vyššia ako ja,,, no ona ma všetky gény z mužovej strany co sa týka postavy aj tváre,

tetapetra
11. feb 2024

@vevesh no len preto,že som staršia ako ty a fakt nepoznám babu, ktorá by mala menzes tak neskoro. Pravdou je,že dievčatá na juhu Európy dostávali oveľa skôr ako dievčatá na severe. S tou hlúposťou,že dievčatá dnes dospievajú skôr ako ich babky bola ešte za našich čias.

medda_beda
11. feb 2024

@vevesh Neber to tak, ze utocim.
Ano suhlasim s tym co si napisala, vsetky tieto veci nas ovplyvnuju.Len som chcela napisat, ze aj v generacii mojich rodicov a prarodicov zeny menstruovali v tomto veku.
Mozno nie tak casto ako teraz, ale dialo sa to aj vtedy.
Mojej mame rocnik 50+ neprislo vobec zvlastne, ze menstruujem kedze aj ona mala prvu MS v 11.r

igiana
11. feb 2024

Myslim si ze je to aj geneticky dane. Moja mama dostala v 14, ja takmer v 15, moja starsia dcera takmer v 16. Coskoro 13 rocna este nema a ani nema znaky este.

hendikep
11. feb 2024

@belaanabela co je zle na pravidelnom cykle? je to znamka dobreho zdravia

vevesh
11. feb 2024

@tetapetra no vidis, a ja som ich mala dost vela v okoli. Ale v priemere sme vsetky spadalu do statistiky. Ja som napriklad nezazila v mojej generacii babu, ktora mala v 8r. menzes. Najskorsia bola na konci piatej triedy (10r.) A aj to drviva vacsina dostala 13-15r. a tych zopar az na strednej. Dnes nepoznam dievcata v okoli, ktore by to az na strednej dostali, ale za to v 8 rokoch- asi 10 v okoli. A ano, vsetky tieto dievcata boli odchovane na hydine zo supermarketov vo vacsej miere ako priemer, takze tam jasny suvis vidim....jedno moje dievca dostalo takmer na mesiac presne ako ja - v 13. A to bola presposledna v jej triede, v druhej paralelnej triede mali uz vsetky dievky...

vevesh
11. feb 2024

@medda_beda co je dedicne, je okej. Aj moja dcera dostala ako ja. Ale vela deti v okoli ovela skor ako rodicia (matky) ocakavali vzhladom aj na vlastnu skusenost. Ale teda v 8-10r. To bolo naozaj veeelmi ojedinele (nie nemozne)...

tetapetra
11. feb 2024

@vevesh ja som mala 13 preč, predposledná. A presne tak, na vedľajšiu triedu sme sa nechytali. V synovej triede u tiež majú dievčatá. Minulý rok boli štvrtáci. Tiež však majú medzi sebou decká, ktoré majú odklad. Aj to skresľuje.

medda_beda
11. feb 2024

@vevesh Mama v 11, jej mladšia sestra v 10, najmladšia tiež okolo 11/12 (10 rokov mladšia)
Takže stredná dostala najskôr.
Vsetky moje kamarátky tiež okolo 11/12 aj kolegyne, spolužiačky.
Od kedy chodím na MK som zistila, že niektoré mali neskôr kedže na SŠ len jedna dostala až v 15.
Keby nás postavili vedľa seba tak by nebolo rozoznať ktorá už má a ktorá nie.Všetky sme boli štíhle a menštruovali aj tie ktoré mali ledva 155cm a vyzerali mladšie.
V mojom okolí neviem o nikom kto by dostal ešte skôr a to denne vidím asi 200 dievčat v tom veku okolo 8/10 r.
Keď sa nejaká sťažuje na MS tak už má okolo 12/13 rokov

medda_beda
11. feb 2024

@vevesh U mňa sa to neprejavovalo len fyzicky, ale aj psychicky.Rovesníci mi prišli vždy viac pozadu v niektorých veciach.Keď ich zaujímali úplne trapošiny tak ja by som sa už vydávala.
A tak som to vnímala už v škôlkarskom veku, somnou sa nedalo rozprávať ťuťuli, muťuli.Radšej by som dospievala pomalšie lebo takto som nikdy nezapadla k rovesníkom.
Takže je to asi dané geneticky, že niekto dospieva skôr.
Prvé prejavy MS začali v 10r a to som bola chudá špageta., ale vyzerala som na 12.

malita
autor
11. feb 2024

@medda_beda nesuhlaim. Su vyspelejsie. Ja si pamatam, ze prve spoluziacky dostali menzes az cca v 8 triede. Niektore az na strednej.

malita
autor
11. feb 2024

@simonkazga no moja este ochlpenie ziadne,, akurat prsia trosicku.. take lentilky pod kobercom. Akoze nezavidim, ze tak dopredu uz bolesti. Ja som mala bolesti v ten den, ked som 1.krat dostala. Ale terez mavam aj tyzden dopredu bolesti.

elizita
11. feb 2024

@redana pred mesiacom sa ku mne dostala taká teória,že chudé začínajú menstruovat ako posledné,že či som o Tom nevedela... No nevedela.. ja mám celý život bmi 17 a začala som v 12 rokoch

medda_beda
11. feb 2024

@malita Tak asi ako kto.
Ja som ročník 97 a bežne sme mali v 11/12.
Ja som v 8 ročníku mala 14 pomaly 15.
V 5 ročníku som dostala.
Do 12/13 sme už mali pomaly všetky na ZŠ.
V prvom ročníku SŠ nemala len jedna.

Ale to je jedno menštruácia neurčuje vyspelosť takže mne vyspelejšie neprídu ani náhodou.

redana
11. feb 2024

@elizita vynimka potvrdzuje pravidlo

belllinka
11. feb 2024

@medda_beda ja som o generaciu pred tebou a vtedy nebolo uplne normalne mat MS v 10-tich. A obezne deti tiez neboli take bezne, ako teraz.
Inac ty o tom rozpravas, akoby to bola bezna tema na rozhovor a mas prehlad o vsetkych byvalych spoluziackach, zenach v rodine a v tvojom okoli 😅

anjelaa
11. feb 2024

Je to veľmi individuálne aj v dnešnej dobe. Ja som dostala ms ako 11 ročná (najmenšia z triedy, chudučká) a moja dcéra v 12 (tiež je chudunka, akurát vyššia).

jarmillka
11. feb 2024

moja dcera v 9… Velmi sa v ten rok vytiahla do vysky, bola chuducka…

letfenixa
12. feb 2024

Dcéru nemam, prvý menzes som dostala ako 11-rocna, bolestivy od zaciatku, už viac ako 30 rokov.

medda_beda
12. feb 2024

@belllinka Tak mávame všelijaké rozhovory kedže sme každá druhá trpeli a trpíme bolesťami, ženy majú deti dcéry tak sa stane, že ta téma vybehne.Mama má sestry, ja mám sestru.V škole telesná a tak.
V 10 to nebolo bežné ani v mojej dobe ale okolo 11/12/13 sme už mali.
Sestra tiež tak mala.
🙂.
A k tej obezite.
Neboli fakt, že neboli také obézne.Keď jeden žiak sa taký našiel v celej triede tak aj to veľa bolo.

siska53
12. feb 2024

@malita Moja v 11r., tiez je tintitko. Ja som dostala par mesiacov pred 11.narodeninami, ale bola som silnejsia v tom veku... Zvykne to byt podla toho, kedy dostane matka.. nie vzdy, samozrejme.

ibatanecnica
12. feb 2024

@belllinka ako píšeš. Z a mojich čias mala v 11tich iba jedna spolužiačka. Ostatné sme k nej chodili po rady 😉. Väčšinou sme dostávali v 13-14tich. Moja dcéra až v 15tich. Neboli sme až také vyvinuté - až na pár výnimiek. 1-2 spolužiačky. Ostatné sme vyzerali ako deti. Keď tak porovnávam fotku z 8meho ročníka a fotky terajších ôsmakov, tak to je teda veľký rozdiel .

rozkvet1
21. mar 2024

@malita mňa by zaujímalo odkiaľ viete že má vaše desať ročne decko ochlpenie. Verím že v takom veku sa pred vami holé už neukazuje. Nerobí sa mi z toho dobre

simca06022011
21. mar 2024

Moja 12r, presne. V triede už pár báb vtedy malo, čiže 11-12r už bežne...

Strana
z2