icon

Kedy je čas vyhľadať pohotovosť pre dieťa?

1mina
27. nov 2023

Prosim Vas neviem ci mi tu niekto poradi, syn necele 3 roky, neverbalny autista, takze mi nepovie ani co ho boli, vysvetlit si neda. Od poobedia ma horucky, vylietavaju k 39, striedam lieky. Momentalne 3 hodiny odnposledneho ma zas 39.1, klesne mu to na chvilu max na 38.1 a potom zase hore. Napit sa odmieta, dala som mu nasilu trocha vody striekackou akurat, pri zabale sa bil a hrozne plakal. Ja neviem ci sa snazit vydrzat do rana k dr, ci ist na pohotovost alebo co 😒

alickapusinka
27. nov 2023

Išla by som na pohotovosť ak nechce piť lebo môže dôjsť k dehydrátaci a potom budete musieť ísť na infúzie. Toto čo popisuješ je veľmi výsoka horúčka to asi mu teba ATB.

zalka
27. nov 2023

@1mina nepomohlo by si ho privinúť k telu, a ísť pod vlažnú sprchu , to by mohlo zbiť teplotu viac ako lieky ... a ak by nepomohlo tak potom pohotovosť.

dzulli1980
27. nov 2023

Tá teplota nie je tak vysoká, trvá krátko ... na pohotovosti Ti okrem toho, že máš zrážať teplotu, neurobia nič ... proste lieky od teploty, zábaly ... ak po dvoch, troch dňoch neprejde, vtedy k lekárovi ... moja síce nemá diagnózu, no pri každej chorobe má teploty 40+ a ide ma zabiť pri zábaloch ... chvíľu vydrž, keď nebudeš vidieť zlepšenie prípadne sa to bude zhoršovať, vtedy choď ... teraz Ti na pohotovosti naozaj nič, okrem zrážania teploty neodporučia.
@1mina

deedol
27. nov 2023

moj syn ma tiez pri kazdej viroze 39-40+ a stava sa, ze to nejde zrazit, hlavne v prvych dnoch. mozes mu skontrolovat moc, ci nie je dehydrovany, su na to take pasiky (to skor do buducnosti, teraz ich asi nemas doma). inak len zrazat, robit zabaly, ak si da, do vane s teplou vodou ho mozes posadit (teplota o par stupnov menej ako ma on momentalne).

deedol
27. nov 2023

na pohotovosti by mu len spravili crp, ktore este ani nemusi byt dost vysoke, kedze horuckuje len od poobedia. sla by som rano k pediatricke, nech mu spravi ona a celkovo nech ho zhodnoti.
drzte sa.

euka210
27. nov 2023

@1mina urcite vydrzat do rana...zrazat teplotu a co najviac aby pil...hoci po troche ale castejsie. Na pohotovosti nic neurobia, aj na crp vysetrenie je este skoro, neukaze ci treba atb. 39C teploty ked sa daju zrazit na 38, tak je to ok. Ja som s mojim raz 3dni zrazala 40C, takze 39C je pre mna este v pohode 🤷‍♀️

anavixy
27. nov 2023

Suhlasim s tym, ze zatial zrazat teplotu doma, striedat mozes lieky v pripade potreby aj po 3h, nezabudni davkovat podla vahy a sledovat znamky dehydratacie (ci dostatocne moci, nema suche sliznice, neplace bez slz..). Myslim si, ze pre neho bude aj menej stresujuce ist k lekarovi, ktoreho pozna a cez den… drzim palce 🍀

amelie2017
27. nov 2023

Na pohotovost by som nesla, ale rano k dr. urcite. Aj ked ty si sama poznas dieta a vies, ake priebehy chorob ma. Napr. u nas dcera 6 - rocna- den teplota a uz je dobre. Syn, akonahle mu vyskoci, uz idem, lebo uz je zle. Naposledy teraz v piatok, teplota cez 39, rano som sla na pohotovost a zapal oboch usi plus angina. Keby som cakala tie povestne 3 dni, co z toho bude...tak by sa od bolesti utrapil. Od soboty ma atb a este stale horuckuje.

terry658
27. nov 2023

@1mina musíš do neho dostať tekutiny,inak ti lieky na zrazenie teploty nebudú zaberať. Hoci aj po lyžičke. Môžeš skúsiť aj sladený nápoj,len aby pil.
Ak máš pochybnosti alebo otázky vždy sa dá na pohotovosť zavolať a poradiť sa.

vahcaac
27. nov 2023

Necitala som komentáre, čo ti baby odporučili, ale napríklad mne doktorka odporučila dávať zmzlinu, tu takú sirupovú 🙂

nepic
27. nov 2023

@1mina
Ja by som išiel na pohotovost,veď to je na to a pre ľudí a zvlášť keď sa jedná o takéto dieťa.
Ako záchranár veľa krát(aj v noci) sme vozili kade akých ožratých čo na bicykli padli do potoka,resp kade aký debil čo nevie ako sa má správať za volantom(ktorým by som dal všetko zaplatiť ) a takéto dieťa má trpieť a čakať? Uznaj aj sama..

zuzanka.zuzu
27. nov 2023

@nepic a čo presne na tej pohotovosti s tým dieťaťom urobia? ako záchranár asi vieš...

nepic
27. nov 2023

@zuzanka.zuzu
Aspoň zmerajú tie zápalové hodnoty, doktor/doktorka ho popočúva a zhodnotí či nemá nejaký ďalší problém a rozhodne o prípadnej hospitalizácii.(jedná sa o choré dieťa). Ale áno,beriem,vy máte asi iné vzdelanie a hlavne skúsenosti,tak nebudem viac na vás reagovať. Prepáčte..

andreatytler
28. nov 2023

@1mina Tieto teploty nie su hrozne. Koli tomu y som nestresovala, ale to ze nepije nic to je velmi zle. Ovocie nezje? Lad zuzlat, polievka, mlieko? Akakolvek tekutina.
Pocula som ze teplotu treba zacat zrazat az ked dosiahne maximum. Kym stupa, nebude to fungovat. Telo je nastavene tak ze potrebuje zvysit teplotu a tak ide aj cez tie lieky na teplotu a stale len produkuje teplo. Ma studene ruky a nohy? Je mu zima? Ak ano, tak teplota stale stupa. Vtedy treba telu pomoct a drzat dieta v teple. Ked dosiahne max. teplotu, bude mat horuce cele telo a nebude mu zima. Prave naopak, zacne mu byt horuce a vtedy treba zacat chladit a zrazat.
Problem je v tom ze nikdy nevies aka bude ta maximalna teplota. Preto treba merat kazdu pol hodinu alebo aj castejsie. Ked to uz ide cez 39.5 tak uz by som necakala ale zacala zrazat aj napriek tomu ze este to nedosiahlo vrchol.

andulka1988
28. nov 2023

@1mina osobne by som šla,keby píl a jedol by som pokračovala v znižovaní teploty

elmivelmi
28. nov 2023

Ja by som sla na pohotovost ,ked to tk malo klesa u nas aspon to vatsinou znamenalo bakter zapal a atb .Na poh mozno bude mwnwj deri a ludi ako rano u lekara.

1mina
autor
28. nov 2023

Dakujem vsetkym. Nakoniec sme to zvladli doma, len som si tam zavolala. A robila som mu test ma covid 😒 zavolam dnes este nasej detskej dr a poradim sa s nou co ako. Je chudak taky zniceny uplne, aj ked uz ma nizsiu teplotu, stale.mi ukazuje na nozky na brusko, tak ho asi vsetko.boli.

deedol
28. nov 2023

@1mina chudacik :( drzim palce, aby to rychlo preslo.

1mina
autor
28. nov 2023

@deedol dakujem, volala som aj nasej dr ze teraz zvyknu deti s covidom mat takto 2-3 dni vysoke teploty, ale ze keby cosi mame zavolat.

ivi85
29. nov 2023

@1mina ahoj. Ja len ak ešte stále bojujete s teplotou, skúsiť mätový čaj na potieranie. Uvariť silný a po vychladeni potierať telo. Pustiť rozprávky a potierať,chrbátik, bruško, kľudne aj ruky nohy. U nás to zaberie vždy a nieje to drastické ako zábaly. Prípadne kúpať vo vani. S hračkami. Pridať do vody mätový čaj alebo ak máte esenciálne olej, pár kvapiek
Voda nemá byť studená. Iba o pár stupňov chladnejšia ako je jeho horúčka. Vnútorne užívať Draciu krv, tá tiež znižuje horúčku pri pravidelnom dávkovaní. Držím palce

beata_k
29. nov 2023

@1mina Teplotu zraziz aj ked otvoris okno a odkryjes ho. Nemusis davat zabal. Je to menej stresujuce pre dieta.

1mina
autor
29. nov 2023

@beata_k ahoj jasne, ja vzdy vela vetram, a navyse on ako vzdy k tomu dostal laryngitidu, tu mava casto, takze u nas vecne okna dokoran uz mi bola aj zima dorana 🤦 ale uz je to lepsie s tou teplotou, uz je taka normalna, akoze vybehne nad 38 ale uz nie tak vkuse zeby bol mimo. Dnes zacina aj jest