Kedy najskôr možno po kiahňach dať dieťa do škôlky?
Ahojte
Po koľkých dňoch od prvých vyrážok ste dali dieťa späť do škôlky??
Inkubačná doba je cca 14-21 dní, ale dali ste ho keď malo ešte zopár suchých chrást,alebo až keď všetky úplne zmyzli?
@buba7 po 3 tyzdnoch....je obdobie chripky a imunita oslabena po kiahnach....ako pisu vyssie aby dieta hned nieco nechytilo
@buba7 musíš ísť do práce? Lebo by som inak tak malé dieťa ako máš po kiahnach nechala co najviac doma, najmä kvôli imunite, ktorá dostala zabrat
Moja išla do škôlky po dvoch týždňoch
Tak u nas vyse mesiaca, mal prave kiahne.
My žiadame vždy od rodiča potvrdenie od lekára že môže dieťa nastúpiť medzi deti , hlavne keď su ešte vidno chrasty. Rodičia sú haklivi na tieto veci, my sme vďaka potvrdeniu kryté a rovnako aj rodič dieťaťa, ktoré malo kiahne 👍
@ovaaa
Variola je doteraz jediným infekčným ochorením, ktoré sa prostredníctvom Svetovej zdravotníckej organizácie (SZO) podarilo celosvetovo úplne eradikovať. Eradikácia tohoto ochorenia bola zahájená v roku 1958. V roku 1967 sa tieto aktivity zintenzívnili. Cieľ bol dosiahnutý za 10 rokov, 9 mesiacov a 26 dní. Posledný prirodzený výskyt varioly bol registrovaný v októbri 1977 v Somálsku. Posledný humánny prípad (laboratórna infekcia) sa vyskytol v roku 1983. Komisia SZO pre eradikáciu pravých kiahní ukončila formálne svoju činnosť 9. decembra 1979 a očkovanie proti variole bolo celosvetovo ukončené v roku 1980. Eradikácia varioly bola vyhlásená v roku 1980 a definovaná ako vyhladenie klinických foriem pravých kiahní, ale nie ako konečná likvidácia vírusu. Od roku 1984 boli kmene vírusu oficiálne uchovávané iba v dvoch centrách na svete. V CDC (Center for Disease Control and Prevention) v Atlante v USA a vo Výskumnom inštitúte vírusových preparátov.
@evittam asi to malo byt "tak u nas vyse mesiace, mal práve kiahne"
Ja som dala obe deti ,až keď úplne zmizli všetky.Niektorym rodičom to nevysvetlite ,že to už nie je infekčné .A aj naša dr.povedala,že byť čo najdlhšie doma .Je to záber na imunitu najväčší aký existuje.Moje deti sú pol roka po nich a sú stále choré,vraj to tak býva.Cize sa určite nemali,ak má kde byť.Nie je to sranda.Chyti prvý sopel,čo sa na neho nalepí.
@veronikaszabova Myslis...
@carmenuska Ako ktoré deti. Moje nechytili nic. Syn po 10dnoch od vysypu v skole a v poriadku-potvrdene lekárkou. A dcerka rovnako.
@mariamagdalena212 práveže nám lekár povedal, že netreba prísť ani na kontrolu 🤷🏽♀️ tak isto som chcela aby ju skontroloval a dal nám papier, že už môže ísť do škôlky,,,tak teraz neviem 😐
@buba7 u nas v skolke tiez potrebovali papier po kiahniach, ze uz nie je infekcny...
Naši boli po kiahniach tiež niekoľko mesiacov často chorí, dcéra 8r.dokonca 2mesiace po prekonala mononukleozu, prišli sme na to, keď jej už klesali hodnoty... Posilňuj imunitu čo najviac
@evittam
Kiahne, pravé kiahne alebo variola, je vysoko nákazlivá smrteľná choroba, ktorá je spôsobená vírusmi z rodu vírusov poxviridae s charakteristickým typickým chorobným priebehom a typickými zmenami na koži. Pri pravých kiahňach u človeka možno rozlišovať medzi vlastnými pravými kiahňami (variola major) a neškodným alastrimom (variola minor). Obe majú podobné kožné nálezy, ale Alastrim máva ľahší priebeh a letalita je menej než 1%.
@mariamagdalena212 a čo v prípade keď v škôlke, konkrétne v dcerkynej triede mali kiahne už všetky deti? Ona ich dostala zo 16 detí ako posledná ?? Aj vtedy ju dať až keď zmyznu chrasty úplne??
Kiahne alebo pravé kiahne alebo variola major(lat. variola, angl. smallpox, čes. pravé neštovice (černé neštovice)) sú vysoko nákazlivá smrteľná choroba, ktorá je spôsobovaná vírusmi.
Ide o infekčné vírusové ochorenie s inkubačnou dobou 8 až 12 dní, prenášané kvapôčkovou infekciou, šatstvom, výlučkami alebo vyrážkou chorého. Ochorenie bolo vďaka vakcinačnému programu WHO eradikované (zneškodnené) v roku 1979.
@buba7 myslím, že sa stačí aj s pani učiteľkami porozprávať a oni zvazia ci ju vezmu. Ja píšem čisto nás postup ako to my riešime v triede lebo na nás sa často útočí, že prijímame choré deti napr s kašľom atď... Ukážeme papier, ze dieťa má alergiu a je pokoj.

@buba7 ked Ma Uz Len suche chrasty: t.j. Ze nic nemokva, ziaden sekret Uz nie je infekcne a moze ist do kolektivu