icon

Kedy podať liek od teploty u ročného dieťaťa?

27. feb 2025

Čaute žienky. Syn má rok a mesiac veľa chorôb za sebou našťastie nemáme ale asi aj preto som v strese a neviem úplne co robiť 😆 o 5 ráno mal teplotu 38,7 dala som mu nurofen cipok, to mu pekne teplotu zrazilo a teraz o 9:00 ma 37,8 dat mu už ďalší na stiredacku teda paralen alebo nie ?
Ja by som asi nechala tak, sledovala a ked teplota výrazne nestuone tak dala opäť nurofen po 6 hodinách ak teda bude vtedy až teplota vyššia

gubcikova
27. feb 2025

Dala by som až keď bude nad 38,5

tinkavvv
27. feb 2025

Ano, dobre rozmyslas. A ja sa este okrem teplomeru orientujem ajpoďa stavu dietata - ak je normalne, hra sa, tak cakam. Akonahle by pri teplote 37,8 bolo vyrazne uplakane, ubolene, tak podavam liek aj skor.

13uzivatelka11
27. feb 2025

@tinkavvv tiež sa riadim skôr tým ako sa cíti a nie podľa teplomeru.. Väčšinou už nad 38 začína byť uplakany uboleny, tak vtedy dám lieky.. Ale takéto stavy ma asi 2-3x do roka

milanemila
27. feb 2025

Zvysena teplota pomaha telu bojovat s teplotou, takze davam lieky az od 38,5 jedine ak idu deti vecer spat a maju nad 38 a teplota poslednu hodinku stupa, tak im dam nech sa v klude vyspia a potom ich nebudim a nemusim chodit kazdu chvilu kontrolovat.

stanulienkat
27. feb 2025

Antipyratika sa maju podavat nad 38,5°C. Teplota je imunitna odpoved organizmu a nie je prospesne ju hned znizovat. Je to obranny mechanizmus tela.

balerina2025
27. feb 2025

dievcata nie nad 38? zadok 38.5?

milanemila
27. feb 2025

@balerina2025 nie rektalne od 39, po odpocitani 38,5

balerina2025
27. feb 2025

@milanemila ja to beriem nad 38 ale to preto ze moja mava aj 40tky. takze podavam skor. nuz to je pre mna novinka nad 38.5 to je uz dost vysoke pre dieta

nikpa
27. feb 2025

Ta zvýšená teplota je obranná reakcia tela na niečo co sa v ňom odohráva, vírus, infekcia... Ak ju teda príliš skoro (predtým ako dosiahne 38,5) utlmiš, znemožnís telu zničiť tieto baktérie a vírusy, ktorým sa v tom ,,teplom,, tele tak nedarí. Iná situácia je, keď vidíš, že dieťa niečo boli, trápi sa. Vtedy podaj liek aj skôr ako teplota stupne na tých 38,5. Ale inak nie, treba vyčkať a nechať telo bojovať aj takto....

nika23t
27. feb 2025

@stanulienkat pokiaľ ide o malé dieťa, nemás sa týmto riadiť. Mám dve detské dr pre deti a obe vždy vraveli, že už pri vyššej teplote 37,8-38 mám podať liek. Nie je vhodné nechať dieťa takto trpiet, to sa niekedy takto riešilo. Ja sama beriem Nurofen hneď pri teplote nad 37,5 dokonca, pretože mňa teplota vie zložiť totálne.

patka06
27. feb 2025

Zatiaľ nedávaj liek, len veľa tekutín a prirodzene znižovať.
Ak by teplota bola 38,5 a ďalej stúpa vtedy daj liek.
Presne ako radia vyššie, teplota je obranný mechanizmus organizmu a do istej miery je užitočná a nie je dobré ju hneď znižovať liekmi
Určite by som pri takejto teplote nekombinovala lieky s rôznymi účinnými látkami

stanulienkat
27. feb 2025

@nika23t ja mam info od viacerych dr a suhlasim s @nikpa . Tym, ze zrazas teplotu, narusis tie obranne pochody v tele. Deti znasaju teplotu lepsie ako dospeli. Skor by som podavala naozaj len pri bolesti.

henii
27. feb 2025

Dávam lieky podľa potreby dieťaťa. Ak má teplotu 38 ale vidím že má bolesti alebo je v nepohode, tak dám lieky. Ak vidím že má 38 a je hravý a čulý, lieky nedávam.
Všeobecne nenechávam dieťa trpieť len preto, že do 38,5 sa "nemá" podávať nič.

luccija
27. feb 2025

@nika23t tiež mala naša pediatricka taký názor veď aj deti bolia svaly, kĺby, hlava pri chorobe.Nie všetko je len o znižovaní teploty, ale aj o bolesti.Ked vidím, že dieťa je apaticke liek som davala aj skor

nika23t
27. feb 2025

@luccija presne. Moje deti pri zvýšenej teplote sú už unavené, na očiach im vidieť, že nie sú ok. Nečakám a riadim sa dr. Mnohé metódy sa dnes už menia. A určite je najdôležitejšie riadiť sa tým, aké prejavy má dieťa. Aj keď osobne nepoznám také, ktoré by pri teplote nad 38 veselo fungovalo akoby nič.

patka06
27. feb 2025

@nika23t Nepoznáš moju dcéru, pri teplote 39 normálne fungovala, hrala sa, spievala si ...proste akoby nič, keby som nezmerala neviem.
Ale pri 37 - 37,5 bola unavená, "sklenené" oči ... pospala si a bolo dobre.
Pri chorobe je únava prirodzená, telo bojuje, preto je dôležitý kľudový režim a spánok, nemusia byť hneď lieky.

nika23t
27. feb 2025

@patka06 ok, každá máme možnosť voľby a každá chceme pre svoje dieťa to najlepšie. Ja viem, ako fungujú moje deti, Ty poznáš svoje. Nehadam sa, nevravim, že môj postup je správny. Len píšem, ako to zvyčajne riešim ja.

anavixy
27. feb 2025

Ako sa tu uz pise, ak je dieta v pohode, staci zrazat nad 38,5. Ak je dieta uplakane, ubolene, utrapene, kludne aj pri 37,5.. snazime sa vzdy pockat, ale paralen/nurofen nie je len od teploty ale aj od bolesti, takze treba to hodnotit komplexne. Detto pred spanim, ak ma dieta 38,3, tak kludne dam liek a necakam a nebudim ho znova o hodinu.
Monoterapia - podavanie rovnakej ucinnej latky po uplynuti potrebneho casu je rovnako ucinna ako striedanie ucinnych latok. Moje dieta nikdy nevydrzi v zaciatkoch viac ako 4-5h bez potreby antipyretik, a to davam zvycajne az nad 39, lebo velmi to s meranim neprehanam, takze striedame a je to tak uplne v poriadku. Zaklad je vela tekutin, podavat adekvatne (najvyssie) davky liekov podla vahy a nedavat sirupy otvorene dlhsie ako 6m.
A ano, dosplei znasaju horucku ovela ovela horsie ako deti. Zaroven rozne deti znasaju horucku inak, moja dcera je tiez v pohode, az okolo 39 je mrzuta, kazda si svoje dieta skor ci neskor spozna a uz vie aj od pohladu co je a nie je ok, ale pediater by mal podla mna takto matku aj poucit, nie qby hned automaticky davala antipyretika alebo naopak aby nedala jedine az nad 38,5, ale aby sa predovsetkym riadila svojim dietatom.

jarkaslck
27. feb 2025

Ahoj, ja to robim tak, ze uz sa velmi neriadim tym, co ukaze teplomer. Ked ma teplotu a hra sa, neriesim len sledujem, ked vidim, ze je mrzuta, ubolena, sklenene oci, podam nurofen a necakam na 38,5, ak je zle striedam s paralenom. No a ked teplota vystreli a ma horuce ruky a nohy, chladim v kupeli.