Kedy prejdú problémy s nosnou mandlou?
Ak mali vase deti problemy s nosnou mandlou, ale nebolo to na vybratie, v akom veku im to asi preslo?
Dcera ma asi od 3 rokov s nou problem - v noci chrape, dycha ustami, "buble" jej v nose, pocujem akoby tam mala sopel ale ked fukne tak do vreckovky takmer nic nejde. Teraz ma zase take obdobie ze rano par krat zakasle aby vykaslala asi stecene sople. Ale na kazdej kontrole orl povie ze to nie je ani na lieky. Co som aj celkom rada, nechcem do nej pchat kortikoidy zbytocne. Bud je ta mandla mierne zvacsena alebo normalna. Podla toho v akom case ideme na kontrolu. Ci je po nejakej chorobe alebo nie. Lenze bude mat 5 rokov a mna to uprimne uz hneva. Nechcem jej dat vybrat mandlu ked jej to ine problemy nerobi. Nikdy nemala problem s usami, pri chorobe atb neberie, tento skolsky rok dokonca mala nadchu len malo a skor mala horuckove choroby. Aj do skolky chodila ovela viac ako minuly rok. Ale vadi mi to nocne chrapanie, to nocne dychanie ustami(mam pocit ze preto sa jej robi pluzgierik na hornej pere a neskor jej odpadne vysusena koza), vadi mi to bublanie v nose lebo ju nutim fukat zbytocne a hneva ma aj ten kasel, lebo rano par krat zakasle a cez den uz vobec ale vzdy sa bojim, ze mi budu zo skolky volat ze mam pre nu prist.
Mozem to brat tak, ze mandla sa zvykne zvacsovat cca do tych 5 rokov a zachvilu tie problemy mozno zmiznu? Alebo to po takom case uz moze mat chronicke a proste z toho nevyrastie?
Takto jej veľmi mandlu nevysetri. Ta sa vyšetruje pri detickach bud ohybným endoskopom alebo tak, že jej vloží do úst vyšetrovaciu lopatku, pridrží si nou jazyk a zvnútra pozrie zrkadielkom(vidí ju v odraze) Mandla je totiž v nosohltane,nie nose, takže nemá šancu ju dôkladne vidieť len takto cez nos.
@jaskolka aj cez usta jej pozera. pozrie do nosa, do ust so zrkadielkom a do ucha.
@jaskolka endoskop je najspolahlivejsia vysrtrovacia metoda, je spolahlivejsia ako zrkadlo, doktor nim vie pozriet cely nosohltan a pouziva sa aj pri odstranovani mandle.
@monika4487 kamoska byva v Nemecku, jej dcera mala od narodenia uz zapal ucha asi 7x (teraz ma mala 7 rokov) chodi k ORL lekarovi a ten jej kontroluje aj nosnu mandlu a ani raz ju este neposlal vybrat a ona sa ho vyslovene na to pytala, povedal, ze zatial nie je treba. Cim je mala starsia, tym ma nizsiu chorobnost.
Dcera mala od 2,5r. dost problem s nosnymi mandlami. Tiez sme sa nachodili na ORL jak na klavir a stale som vahala ci dat vybrat ci nie. Lebo pre budovanie imunity maju mandle v tom veku urcite opodstatnenie. Ona aj konvickovala krasne a pravidelne. Ale predsa mala kadejake problemy aj s usami a pod. No a potom som teda uz povedala ok, dame vybrat. Sak uz sa imunita namakala dost 🙂 Mala vtedy 6,5r. A od vtedy akoby utal. Uplne presli kadejake take problemy co mala dovtedy. Proste nasej vyber mandla naozaj prospel.
este mi napadla taka vec, nemoze mat z toho dlhodobeho dychania ustami zuzene nieco v nose uz? tuto noc som spala v nou. ked zaspala, chvilu mala zavrete usta potom ich stale otvarala. ked som jej ich zavrela, tak chrapala nosom, ked ich otvorila, tak chrapala ustami, ale menej. ked som jej do nosa dala morsku vodu, tak chrapanie preslo. sice trochu pootvorila usta, ale len nimi vydychovala. ale pocula som ju ze sa nadychuje nosom. po nejakom case ale aj napriek kvapkam zacala zase otvarat usta. este pomohlo, ked som jej pod hlavu dala dalsi vankus, cize spala na vyvysenom. ale to zase neviem ci je dobre pre chrbticu a aj tak sa po case zosuchla dole. a tiez som si vsimla, ze ako sa prehodi v spanku, casto zakloni hlavu a to jej tiez otvara usta a dycha nimi.
mozno nema problemy s mandlou, ale uz ma ine problemy suvisiace s dychanim ustami. citala som si nejake clanky a ako pricina chrapania sa uvadza aj:
- nedostatocny tonus hltanovych, podnebnych a jazykovych svalov - co mozno ma z toho dlhodobeho dychania ustami?
- mala sanka - to dcera ma, celkovo je drobna a ma aj goticke podnebie a predkus
- a este nieco som niekde citala, co suviselo so suchom v ustach. a teda ona ked zacne dychat ustami, tak sa jej vysusia a z toho mozno potom chrape.
Odkial ste neni ste z nr?
Uprimne to bude na 100% mandla. Objednaj sa k inemu orl, kde jej ju normalne pozru kamerou. Ale toto su klasicke priznaky zvacsenej mandle.

@vlucifuk mna toto vazne dokaze na tych doktoroch pekne na*rat, ako to moze tak zanedbat a nic z toho nemat, vsak na co ten prvy ordinuje, ked takuto vec nevidi? Ja zijem v BA, aj ked su tu dlhe cakacie doby aspon si mozem doktora vybrat, ale ked je niekto z maleho mesta a ordinuje tam takyto neschopak a iny tam nie je, tak zanedbanych moze byt viac deti. Dufam, ze ste sa z toho dostali a ste v pohode. Vela zdravia zelam.