Kliešť u 7 ročného chlapca. Ide o boreliózu?

veronikavaneska
21. júl 2020

Ahojte synček minulý vikend bol v lese dostal kliešťa. Žiaľ sme si to všimli az v utorok hned sme ho vybrali. Mal to červené okolo kliešťa. Kliešťa sme vytiahli zda sa celeho odlozili do sacku no žiaľ bez mokrej vaty to som sa az teraz dozvedela teda vyschol a nedá sa testovat ... Flak sa zväčšoval každý den cca 1cm. Zostal asi na 4 cm je červený biely a znovu červený kruh. Lekarka najprv nech mu davame ichtyol... Nepomohol... dnes mu nasadila antibiotiká Cefzil a nadalej ichtyolom natierat. O dva tyzdne ma ist na krv.
Je tento postup a lieky spravny? Moze mat boreliózu?
Prva foto ked sme ho nasli a druhá dnes.
Inak mu nic nieje len sa stazoval par krat ze ma gucu v krku ale po chvili ho to preslo, a od dnes mu zcervenalo oko.

simsalabim
21. júl 2020

@veronikavaneska podla mna je to spravny postup. Skoro nasadene antibiotika maju najvacsiu uvinnost proti boreliam.

lovelizoe
21. júl 2020

Antibiotiká su nasadené správne, no na odber vás volá veľmi skoro. Protilátky sa vytvárajú až po 4-6tyzdnoch od infekcie. Takže po 3t od kliesta kľudne môžu byť negatívne, ale borelióza to byť môže.

veronikavaneska
autor
21. júl 2020

@lovelizoe pri odbere to budu 3tyzdne a 3 dni... A antibiotiká Cefzil su v poriadku? V popise neni borelióza ani na kliešťa alebo nieco take....

veronikavaneska
autor
21. júl 2020

@simsalabim a je jedno aky druh antibiotík? 9 den uz je od pichnutia... Je to skoro ci uz neskoro...

simsalabim
21. júl 2020

@veronikavaneska myslim, ze cim skor prides, tym sa volia jemnejsie antibiotika a aj aka silna reakcia to je asi zavazi.Ja som dosla po cca 12 dnoch s vyraznym opuchom cca 16-18cm a rovno som dostala doxyhexal na 3 tyzdne. Ale ja som kliesta nemala, aspon o tom neviem, reakcia bola v mieste ustipnutia. Ale co to bolo, neviem. Na krv ma objednaju az po douzivani atb.

lovelizoe
21. júl 2020

Nie je jedno aké atb. Nemáte zlý liek, ale nie je to liek prvej voľby, neviem prečo dala tieto. Prvá voľba je amoxicilin, ďalej v prípade neznášanlivosti azitromycin (sumamed), cefalosporiny (tam patrí váš liek). 9.den je super.

simsalabim
21. júl 2020

@veronikavaneska a este som chcela - u tych mojich su pisane v letaku k lieku aj borelie.

lovelizoe
21. júl 2020

@simsalabim doxyhexal je liek kontraindikovany u detí. Dospelým sa bežne dava, u dospelých je myslím prvá voľba. Záleží na štádiu, iná liečba je v štádiu erytemu (fľaku), iná v neskorších štádiách.

simsalabim
21. júl 2020

@lovelizoe aha to som nevedela. Dik za objasnenie 😉

veronikavaneska
autor
21. júl 2020

Uz ma aj horúčku 37,6 😭
@lovelizoe mame ist na pohotovosť ci pockat zajtra volat lekárke ?

iva812
21. júl 2020

@veronikavaneska Od 30.6. dom liečená na borelióza : Boli mi nasadené antibiotiká na 6 dní, 1.7. odber krvi, ďalšie antibiotiká 12.ks Azytromicin, na ďalší odber krvi idem za 6 týždňov,teda som liečená asi tak nejako ako Tvoj syn.🙂 Lekárke dôverujem s nepochybujem o správnosti postupu jej liečby. Budem v poriadku,tak isto ako bude opäť v poriadku.aj Tvoj synček.🙂

iva812
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
iva812
21. júl 2020

@veronikavaneska Brnkni lekárovi na pohotovosť,mal by ti poradiť.

lovelizoe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lovelizoe
21. júl 2020

@veronikavaneska prepáč, nebola som tu.
37,6 je teplota, ktorú ja (lekár) u svojich detí absolútne neriešim. Ale ak ťa to upokoji, poraď sa s vašou dr. Na pohotovosť podľa mňa nie je s čím, liečený syn je, pokiaľ by teplota stúpala cez 38 a nereagovala na lieky proti horúčke, potom by som pre pokoj duše šla. Zvýšená teplota nie je nič zlé, znamená to, že telo sa bráni, zvýšená teplota napr pomáha efektivnejsie tvoriť protilátky. Do 38 deťom nedávam absolútne nič, akurát viac tekutín.

euka210
21. júl 2020

37,6 nie je ziadna horucka. Ta je nad 38C. Treba dat nieco proti teplote, do rana urcite vydrzi, pohotovost je zbytocna, rano zavolaj lekarke. Moj mal dva dni 40C a ziadna pohotovost, ATB mal, len trebalo pockat kym zacnu ucinkovat. Striedala som lieky proti teplote, zabaly, vsetko pomohlo na chvilu, ale zase komunikovala som s lekarkou, ked som sa uz bala ze tak dlho. Ale zvladli sme to.

veronikavaneska
autor
22. júl 2020

@lovelizoe hej to viem ze to nieje taka teplota.. ja len ze v podstate dalsi priznak lebo bez nema takto zvysenu...este spinka som zvedavá aky vstane...