Kolaps 13-ročného dieťaťa
Dnes otrasny den. Rano som synovi vymyslela aktivitu,aby siel do sprievodu so skautmi. Akosi som si neuvedomila,ze bude dlsi cas bez vody,jedla,v teple a este mu dali drzat zastavu... v tyzdni prekonal brusnu virozu, uz bol uplne v poriadku,ale kombinaciou tohto vsetkeho dnes skolaboval. Stale to mam pred ocami,stale si to vycitam. Zachranari ho vysetrili,vsetko ok. Citi sa uz dobre. Stalo sa to uz vasmu dietatu? Stale sa o neho bojim,niekam ho pustit,aj sportovat.som z toho v uplnom strese.na kardio bol nedavno a ok.aj odbery
@nathalis pravdupovediac,myslela som,ze prejdu mestom ako sprievod a koniec.este predtym,ako vyrazili,dala som mu pit a ovocie.lenze presli mestom a oni ich vystavili na podium a tam mali cely cas stat,kym skonci program... o tomto scenari som nevedela, inak by som ho nepustila
@runnerka1 myslím si ze to prežije a aj ty a pre teba ponaučenie do budúcnosti. Po chorobe je organizmus ešte oslabený, vždy treba mať fľašu vody pri sebe. A hlavne teraz keď idú horúčavy, nič si nevycitaj (na to sme tu my, ja som ti tiež naložila)
Nabudúce budeš múdrejšia. Hlavne žiaden prehnaný strach a stres ale treba použiť zdravý sedliacky rozum a bude to ok
@nathalis no boze, stalo sa, sama si to vyčíta a este dlho bude, tak načo jej este nakladat? Urobila chybu, vie to a to posledne čo potrebuje je, aby ju ženy z kona dodrbali este viac ako je. Ale keď je možnosť kopnúť si tak to treba využiť, že?
@runnerka1 mrzí ma čo sa stalo tvojmu synovi, budeš si to ešte dlho vyčítať, dôležité je poucit sa a neprenasat strach a frustráciu z toho co sa stalo na syna. Hlavu hore, aj my mamy sme len ľudia a dokonca omylní.
@marisoul ano jasné, cely deň som čakala presne na toto. Do niekoho si kopnúť 🙈
Ale toto je modrý konik, virtuálny svet kde sa len hladkaju ušká a úprimnosť sa tu nenosí. Tak mi prosím odpust ze som jej nenapísala podľa tvojich predstáv a bola som priama a uprimná. Áno dokopala som ju do modra. Ešte tak čítať s porozumením a v kontexte a bolo by to dokonalé, že?
@runnerka1 treba dieťa vždy vybaviť vodou a aspoň niečím malým na jedenie, presne pre takéto situácie keď sa niečo pretiahne alebo skomplikuje. Áno, je to tvoja vina lebo sa tomu asi dalo zabrániť ale už sa stalo, nespravila si to naschvál. Našťastie sa nič vážne nestalo a už si určite poučena. Aj dospelý človek býva po viróze oslabený, mohol už vyzerať, že je úplne v poriadku ale organizmus to proste ešte nezvládol, ak bude nasledujúce dni v pohode tak to určite bolo z toho.
@runnerka1 čo mu robili na kardio ? Aj záťažové testy ? A ten kolaps bol len že odpadol a sa prebral .. nechcem zbytočne strasit a plašiť , môj bratranec 18 ročný sa po ďalšom kolapse neprebral (dovtedy zdravý športovec ). Mal zúženú aortu od narodenia , o com sa však nevedelo . Po prvom odpadnutí mu to ale nezistili , lebo to neurobili dôkladne ..
@marisoul Mas obrovsku pravdu, tlapkam si po pleci pretože presne toto by som povedala sestre, mame, najlepšiej priateľke aj do očí 😁 ak si si nevšimla ja som jej chcela dobre a nie jej ublížiť. Autorka to zobrala v pohode ale zrejme ty máš s úprimnosťou problém, pracuj na sebe a pôjde to 🙂😘 pekný zvyšok večera ti prajem (úprimne)
@nikpa cele zle veru. Teraz vyzeram ako nezodpovedna matka. Ja som este s dvoma malymi detmi do mesta utekala dat mu pred sprievodom napit a najest,lebo som vedela,ze pocas sprievodu nebude cas. A bola som v miestach kde bol on,keby nieco,len fakt som neratala s tym podiom. Ked som zistila,ze ich tam postavili a maju tam cely cas stat,prislo zle najprv mne. Len my sme tam mali zakaz vstupu, nemohla som si dieta odtial vytiahnut,hoci som chcela,lebo som tusila,ze to nedopadne dobre.ale mam priucku.nech by bol akokolvek zdravy,vybaveny jedlom a pitim,uz ho na take nieco nepustim
Ja by som dala sťažnosť aj na tých skautov . Je nenormalne nechať deti stať na priamom slnku bez tiena. Ja by som to nezvolila len na nedostatok vody. Nie je normálne aj pre dospelého stať na priamom slnku niekoľko hodín.
@katulienkax stali v tieni. Na slnku bol len ten sprievod mestom. Ale bolo velmi dusno. Syn tvrdi,ze smadny ani hladny nebol,dala som mu tesne predtym ako vyrazili na to slnko,sprievod trval asi tak 30min.potom uz stali v tieni
Myslim ze sa nic zle nestalo. 13rocny nie je 3 rocne dieta, proste stalo sa, neodhadli ste to. Ja som raz odpadla takto v kostole 🙈 tiez som mohla mat takyc 13. Mne zle padlo to dlhe statie a proste som sa zlozila 🙄 no prebrali ma dali mi napit a islo sa, vobec si to nikto v mojom okoli nevycital ani mna to nenapadlo. Tak ale... nebol internet, nemal kto mamu zdrbat aby si dokazal svoju dolezitost 🙆♀️
No, ale zase...13 rôzne dieťa je dosť staré aby sa dokazalo napiť aj samé. My mami, nemôžeme mysliet na všetko. Ďalšia vec, organizator akcie, mal zabezpečiť aspoň pitný režim. Predpokladám, že to robil zadarmo...
Zas az tak vrla sa zase nestalo. Prosim ta, ved mu nic nie je, sedi doma, hra karty ci PSko a je mu dobre.
Dospeli ludia kolkokrat aj na koncerte odpadnu, alebo v divafle po sediacky.. Obcas je to skratka taka suhra nahod, ze bol pred tyzdnom chory to este nemusi byt.
A hlavne.. Bolo dusno cely den... To skor mali dat napit, alebo stolicky aj tym skautom ked presli sprievodom
Nic si nevycitaj,neurobila si to schvalne. Aj my matky sme len ludia,co robia chyby..uz vies ze po chorobe je telo oslabene..ale tiez ma napadlo,ze organizacne to nebolo dobre vymyslene aj ked teda pises ze boli v chladku..neviem odkial si ale u nas bolo dnes teplo,dusno..neviem ci to bolo rozumne postavit deti na podium a nechat ixh tam stat pocas trvania programu…
Po brusnej viroze sa clovek este aj tyzden citi slaby. Urcite nie je fit v sobotu ak cez tyzden mal virozu.
@runnerka1 nevycitaj si to..ja som v puberte a picas adolescencie odpadavala pravidelbe cca raz za dva roky...a spustacom bol bud uraz alebo teplotny sok/dusno...hlavne,ze sa horsie nestalo
@runnerka1 myslím, že v puberte takmer každý aspoň raz odpadol, preto, že bolo horúco a pil malo vody. Nič sa nedeje, všetko je ok, život pokračuje ďalej, len aj ty aj tvoj syn už máte poučenie, že bez vody ani na krok. Fľašku stále so sebou, voda sa dá napustiť takmer všade. Aj fľaše sú už rôzne, aj také čo sa dajú zavesiť na vrecká nohavíc, takže fakt stále so sebou. A ak držal zástavu, ruky mal dvihnute, tak mu zle mohlo prísť aj z toho odkrvenia.
@runnerka1 Ja si pod slovom skolaboval predstavujem zastavu srdca. On podla mna iba stratil vedomie z dlheho statia a vsetkych tych inych faktorov. Z toho by som velmi nestrsovala, ale nic nepokazis ak zajdete na dalsie vysetrenie. A porozpravaj sa so synom ze ked na neho zase pridu mdloby aby vyhladal pomoc, alebo si aspon sadol bez ohladu na to kde je. Hanba, nehanba, vzdy lepsie ako si rozbit hlavu, alebo zlomit nos pri pade.

@runnerka1 ach prepáč, ale si trúba. Nechať ho v
tomto teple bez jedla a co je horšie bez vody? 🤦♀️
Ešte aj po prekonaní choroby? Na čo myslíš, žena? Stále sa oňho bojíš a nezabezpečíš mu základné potreby? Teraz kludovy režim, prísun tekutín, vyvážená strava a polúbiť ho