Kolonoskopia u 5 ročného dieťatka
Ahojte. Zhruba za mesiac ma syncek podstupit kolonoskopiu a CT enteroklyzu.
V maji minuleho roku to cele zacalo. V stolici mal krv, jasno cervenu, bolesti bruska. Boli sme hned na pohotovosti, robili mu vysetrenia, usg. Zistili mu zvacsenu stenu v hrubom crievku, zapal nemal.
V juli sme dostali salmonelozu a dalsi virus, hospitalizacia v nemocnici na infekcnom. V stolici mal vela krvi, zhruba 10 dni mu nevedeli zastavit hnacky a krvacanie, az ked sme presli na celiaticku stravu. Drzali sme ju zhruba mesiac. Po par tyzdnoch sme presli postupne na normalnu stravu. Robili mu aj vysetrenia, ci nie je alergicky na laktozu a lepok, ale bolo to negativne.
Dlhsie bol klud, az do novembra, kedy sa mu opat objavila krvicka v stolici, ale len raz a trosku.
Tak sme sa objednali na gastro, boli sme opat na sone, zobrali mu krv, cakame na vysledky z krvi. Na sone mu zistili vyrazne zvacsene ezenterialne uzliny.
Lekarka nam odporucila kolonoskopiu (pod narkozou) a CT.
Mate niektora s tymto skusenosti, ako to dieta zvladalo, ako to prebiehalo. Ako matka sa obavam aj narkozy, aj kolonoskopie, je to neprijemne vysetrenie. Ci nemozu malemu nieco poskodit, ublizit. No proste mam z toho strach.
A co moze sposobit zapal v crievkach? Comu sa vyhybat? Robili testy na mlieko,vajcia,orechy,lepok vestko ok..snazim sa pouzivat v kuchyni pohankovu,spaldovu muku,morsku sol,olivovy olej,zje privarky ako hrachovy,sosovicovy ci obsahuje vlakninu...stravu sa snazim vzdy kvoli synovi upravovat. .a zmena ziadna..
skuste tu histaminovu intoleranciu presetrit, nespec cerv zenety su crohn a ulceozna colitis, to su geneticky predisponovane ochorenia s tym clovek moc neradobi, ale ja vas tym nechcem strasit..len je dobre sa podla mna nato opytat. to ci je nejaky zapal v creve sa da orientacne zistit aj zo stolice z kalprotektinu. ale to by vam museli na gastre urobit. mozete zatial vyskusat psyllium, za malu lyzicku denne, slivky, vyvary vlockove, alebo len vypit vodu, v ktorej boli na noc namocene susee slivky. urcite by som aj probiotika dala na obnovenie crev flory plus doriesit tie uzliny s dr .
Ahojte, máte niekto skúsenosť s kolonoskopiou u detí? Syn bude mať 12 rokov , ide na kolonoskopiu do Martina. Prebieha to ako jednodňovka? A čo príprava? Mám z toho celkom strach...ďakujem za odpovede
@michaela9999 dobrý deň, mozem sa prosím spytat, ako Ste vtedy dopadli? Moje dietatko ma presne 2 r. A symptómy podobne ako u vasho, idu robiť teraz kolonoskopiu... Hotova som z toho ☹
@anastacia1103 dobrý deň, boli sme v MT, našťastie sa nič nepototvrdilo, bol to len prechodny zápal..
@kika13 prosím Vás, ake mal príznaky váš syn, keď ste museli podstúpiť kolonoskopiu? Dakujem
@juliana255 často ho prehanalo a obcas zvracal, mal zimnice bez teplôt, ale nastastie sa nic nepotvrdilo, bol to len jednorazovy zapal v creve, dovod nepozname
@kika13 ďakujem pekne za odpoveď
@kika13 a ako prebiehalo to vyšetrenie? Ďakujem
Ahojte prosim vás mate z kúsenosti kolonoskopiou dcéra má ist na kolonoskopiu chodíme do Trnavy doktorovi Silnému a dal my na výber či Trnava alebo Bratislava dakujem
Moja 10 rocna bola na rektoskopii bez sedacie, zvladla bez pipnutia v pohode...zial nic jej nezistili, napriek krvi na stolici, nechapem...myslela som,ze trhlina, ale nenasli...obavam sa kolono

v medicine je vsetko mozne, ale pothrat crievka tvrdou stolicou si nemyslim, este som take nic nepocula,zlata zila, hemerodidy mozu byt aj u malych deticiek, ale tak zasa to nie je az taka tragedia, ktora by sa nedala riesit. Urcite treba zajst za dr, ja vam takto cez internet tazko poradim 🙂. Mozno je nejaky zapal v crievkach9 nespecificke crevne zanety, celiakia, alebo nejaka intolerancia laktoza, lepok, histaminova intolerancia) to vysetrovali? , nato mozu reagovat uzliny. u deti casto reaguju uzliny na vsetko.