Krvná skupina dieťatka
stretli ste sa už niekedy stým že by dieťatko malo rh+ faktor aj ked sú obaja rodičia rh negatívny?
no podla mna sa to neda,daj si do googlu: kalkulacka dedicnosti krvnej skupiny pre dieta a podla tej tabulky,by som povedala,ze je to nemozne.... skus nejakeho genetika sa spytat...
obaja máme 0-, a dieťa má údajne 0+. nechápem ako je to možné. skúsim sa porozprávať s lekárom. Otcom dieťaťa som si samozrejme 100 percent istá 😝, takže niekde musela nastať chyba. Tiež som čítala niečo ako že sa to ešte môže "meniť" počas prvého roka života. Ale bolo mi povedané že s dedičnosťou krvnej skupiny je to trochu komplikovanejšie ako to čo sa dá dočítať na nete
@rebeka49 Dajte si ešte raz všetci vyšetriť krvnú skupinu. To mi je jasné, že si si otcom dieťaťa istá. Krvná skupina je zakódovaná v génoch, nemôže sa len tak zmeniť. To, čo píšu, že treba preveriť KS dieťaťa po 1.roku života je preto, že hneď po narodení ešte nemusia byť antigény na krvinkách naplno prejavené a testy ich nezachytia. Ale to by bolo napr. v prípade, že zistia pri narodení KS 0 a po roku trebárs A. Nie naopak. Ale to je zriedkavé.
ďakujem za odpoveď, určite skúsim požiadať lekára o opätovné preverenie. Rada by som si bola 100 percentne istá krvnou skupinou dieťatka 🙂
@rebeka49 Lekárovi môžeš Tvoju požiadavku o opätovné prevedenie KS zdôvodniť tým, že ak si Rh- a dieťatko skutočne Rh+ a keďže ste počas tehotenstva predpokladali, že otec dieťaťka je tiež Rh-, predpokladám, že Ti nevyšetrovali protilátky, ani nepodávali Rhegu. V prípade ďalšieho tehotenstva by mohli nastať problémy. Držím palce a daj vedieť, ako si dopadla.
my máme obaja 0+ a mladší syn má 0-, ale ak máte obaja - a syn plus tak podľa tabuľky na tejto strane http://primar.sme.sk/kalkulacky/krvna-skupina-d... to možné nieje, niekde urobili pri zisťovaní chybu
@rebeka49 Ja síce neviem ako je to s tými krvnými skupinami a RH faktormi (teda čo sa týka toho, akú krvnú skupinu budeme mať dieťatko). No u nás v pôrodnici ma dosť zarazilo, keď primár z novorodeneckého jednej mamičke povedal, že pokiaľ je matka RH +, tak nie je dôvod aby sa dieťatku brala krv na zistenie krvnej skupinu...Ja mám KS 0 +, ale po problémoch ktoré sme mali s prvorodenou dcérkou, tak som pri synčekovi trvala na zistení KS. Naše detičky majú obe KS B+, manžel má B-. A ak môžem jednu otázočku, je možné, že aj tretie dieťatko bude mať rovnakú KS ako jeho dvaja súrodenci?
@lulu369 Jasne, je to mozne 🙂
@lulu369 Primár správne povedal, lebo pri Rh+ matke nehrozí, že bude vytvárať protilátky proti Rh-faktoru svojho bábätka, bez ohľadu na jeho KS. Tvoje bábätko môže mať krvnú skupinu ako jeho súrodenci. Teoreticky môže mať akúkoľvek KS okrem A a AB.
to co je za blbost 🙂 krvna skupina sa dedi, moze kombinovat od oboch rodicov, ak ma jeden faktor + jeden - tak samozrejme ze bude mat bud alebo, ak maju obaja - tak dieta bude -, ak maju obaja + tak jednoznacne +, iba ak by papierovi rodicia neboli skutocnymi 🙂
@zutera nie je možné, aby dvaja Rh negatívny rodičia mali spolu Rh pozitívne dieťa.
@katarinamarkova nie je to tak jednoduché, aj dvaja Rh pozitívny rodičia môžu mať Rh negatívne dieťa.
@liebling98 nám kvůli tomu testovali krev a doktor z laboratoře v Trenčíně tvrdil že to muže být. Kdybych to neměla doma taky nevěřím 🙂
este k tomu rh neg. faktoru, ak je zena rh neg. pocas tehotenstva sa robia testy na protilatky IBA v pripade ak je manzel rh pozit., lebo len vtedy je predpoklad ze dieta bude mat iny faktor ako matka, ak je manzel rh neg. tiez tieto testy sa nerobia, lebo je jasne ze dieta bude mat tiez rh neg. faktor.....to by potom robili testy aj v pripade ze su obaja rh neg. keby mohlo dieta zazrakom zdedit rh pozit. nie???
Ak sú rodičia obaja -, tak dieťa byť + nemôže. Ak by boli obaja +, tak - byť môže. Je to ako s očami ak sú obaja hnedooký, tak dieťa mať modré oči môže, ale ak sú obaja modrooký, tak mať hnedé oči nikdy nebude. 🙂 Teda ešte záleží, či sú tie gény len dominantné alebo aj recesívne, ale to aj tak nevieme, tak je to jedno. 🙂
@liebling98 ano, rh + rodicia ano, ale zadavatelka temy uvadza ze obaja su rh - a maju dieta rh +
🙂 ale genetik nie som, presviedcat nejdem, je to len moj predpoklad, na zaklade toho ze som rh neg. matka a tak som sa na to vsetko informovala pocas tehotenstiev, a doktori stale len: ak by bol vas manzel rh neg. tiez tak je vsetko ok, dieta budu mar rovnaky krvny faktor, ale kedze je rh pozit. budeme si vas pre istotu sledovat 🙂 preto usudzujem ze keby to bolo mozne, tak by sledovali aj mamicky ked ich partner je rh neg. tiez.
@seahorse27
@misul78
@liebling98 ďakujem za odpovede 🙂
@katarinamarkova ja som reagovala na tvoju vetu, že ak sú obaja rodičia+, tak jednoznačne aj dieťa je +,jedine ak by papieroví rodičia neboli skutočnými
@katarinamarkova ked maju obaja rodicia +, to neznamena, ze dieta musi mat tiez +, pretoze v pripade, ze su rodicia v danom gene heterozygotni, tak je sanca, ze dieta moze mat Rh faktor - a to s pravdepodobnostou 25%
no tak nam to vyslo podla tej kalkulacky..ja mam 0+ drahy ab+ a maly ma a+
ak určovali krvnú skupinu z pupočníka, tento údaj môže byť skresľujúci.
na druhej strane, ja mám oslabený RH faktor, takže všetko je možné
@lulu369 ahoj neviem aké pravidlá platia v pôrodnici kde si rodila. U nás však platí, že sa krvná skupina berie všetkým deťom ktorých matka je: negatívna, má krvnú skupinu AB bez ohľadu na RH faktor a pri krvnej skupine 0 sa krv berie vždy vždy. Nevyšetruje sa krv v prípade že je matka A pozitívna lebo aj v prípade, že je dieťa negatívne regu nedostáva mamička pokiaľ sa v tehotenstve niečo nedialo

Táto alternatíva nie je možná. Niekde sa musela stať chyba. Najlepšie bude zopakovať stanovenie krvných skupín ešte raz. Nielen u dieťaťa, ale aj u oboch rodičov. A ako to vyzerá v AB0 systéme?