Let s dieťaťom, ktoré má zápal priedušiek
Ahojte. Prosím leteli ste niekto s dietstom(3 roky) , ktoré malo zapal priedusiek? Mame letieť v nedelu splnit dcere po liecbe deň vidieť kosatky. Ale mladsi syn ochorel a má zapal priedusiek. Ma síce atb od utorka no nemá sa dobre. Keby islo o mna o peniaze kaslem sa z vysoka na to. Ide o dceru, ktorá je po liecbe a teda stres ani taketo situacie niesu pre ňu žiadúce. Takze len z tohto dovodu sa pytam. Máte s tým niekto skúsenosť? Alebo absolútne žiadna nadej. Nech ju zacnem čím skôr pripravovať na to, zw proste sa nedá. Prosím fakt odpustite si mudrovanie mám toho dosť aj bez toho. Pytam sa jasne prosím jasnú odpoved od tých, ktorý možno leteli, lebo museli a ako to dopadlo. Ďakujem
@mijama29 viac nie ako áno.Ventolin brala dcéra jeden čas on rozťahuje priedušky nech tak "nepíska"je to dobrý sprej na koľko dní má ATB?zaujímavé, že mu nebrali crp.Kludne mu nemusia lieky zabrat.Uvidis do nedele je ešte dosť casu
@luccija dostal sirup nie sprej… a ma sumamed atb čiže dnes mal 3. Davku a ešte dva krát zajtra /pozajtra
@sisaka ja sa niekde v otázke pytam na zhodnotenie stavu? Ja píšem aký má stav a pytam sa na to či má niekto skúsenosť, že s dietstom takto letel keby neslo o dceru tak ani nerozmyslam nad takymi otázkami bohužiaľ mame ten život trochu iný….. za zvysok odpovede ďakujem
@mijama29 nepytaš, ale bez zhodnotenia stavu sa ťažko rozhoduje. Ja viem zhodnotiť moje deti, cudzie možno keby som videla… Moje decká nebývali nikdy vážne choré a ak mali teplotu, tak zvyčajne jeden deň, potom ich imunitný systém zabojoval a boli ok. S nádchou a kašľom v pohode lietame, kopec ľudí v lietadlách kašle… nádcha je horšia, treba dať kvapky do nosa a žuť žuvačku, alebo takému malému dať niečo jesť/ piť pri vzlietaní. Takže ako píšem, kým by dieťa na tom nebolo viditeľne zle, tak by som išla.
@mijama29 no, je len stvrtok...atb este ani nestihli zabrat od utorka...tak zajtra zaberu. Hoci, mojim Atb na priedusky nikdy dr. nedala, lebo je to virusove, stale len Ventolin...sirup, naposledy sprej...Ventolin rozsiruje priedusnicky, takze zlepsuje dychanie.
Ja som letela len 1x v zivote, prievan a klima nic dobre pre chore dieta. Ale...este mate 2 dni, takze moze byt lepsie. A dolezita vec, ci ma teplotu, horucku. S teplotou by som s nim neletela. Ak nema a bude mu lepsie...vsetky potrebne lieky v podstate mate. Ja by som este pockala ako sa to vyvinie, ale aj dceru pomaly pripravovala na to, ze mozno nebudete moct teraz letiet.
@amelie2017 nemá s kým ostať, a ani by som ho doma nenechala a ani dcéra by nešla sama s ocom alebo sama somnou… už som to skusila opatrne nadhodiť …
@mamina7070 tojesice pekne ze o to zvladne ale si uvedomte že v tom lietadle nie ste sami a niekto iný to tak ľahko nemusí zvládnuť... Aj niekto kto letí na tu dovolenku zdravý sa môže nakaziť iba preto ze vy sa jej nemienité vzdať keď ste chori a ten niekto môže mať z toho oveľa horší priebeh...
Viem o com píšem robila som 10r letusku a videla dom teda asi ozaj všetko...
A k autirkinej otázke nie nešla by som v prípade ako sama píšeš ze synovi je zle už doma co bude robiť na dovolenke? Namiesto kosatiek sa ti môže ľahko stať že budeš zháňať nemocnicu alebo pohotovost...
@mijama29
@mamina7070 tojesice pekne ze o to zvladne ale si uvedomte že v tom lietadle nie ste sami a niekto iný to tak ľahko nemusí zvládnuť... Aj niekto kto letí na tu dovolenku zdravý sa môže nakaziť iba preto ze vy sa jej nemienité vzdať keď ste chori a ten niekto môže mať z toho oveľa horší priebeh...
A k autirkinej otázke nie nešla by som v prípade ako sama píšeš ze synovi je zle už doma co bude robiť na dovolenke? Namiesto kosatiek sa ti môže ľahko stať že budeš zháňať nemocnicu alebo pohotovost...
@mijama29
@kulumulu123 dieťa je choré od pravdepodobne pondelka, keďže v utorok dostalo ATB, v nedeľu to bude siedmy deň (minimálne), infekčný už nebude, už bude mať aj využívané antibiotiká, tak netreba šíriť paniku, ako teraz nakazí celé lietadlo. 🙄
@mijama29
@kulumulu123 💯💯💯👏
Zienky, darmo sa tu hadate a argumentujete. Autorka sa uz rozhodla, ze idu, kedze syn doma neostane, tetku nemaju, nikoho nemaju, muz nepojde bez nej, ona bez muza a bratranec bez kona. Len si tu prisla potvrdit, ze je uplne ok ist s chorym dietatom na ventoline a so soplom do lietadla.
Autorka, naozaj zvaz maleho nechat mame, svokre, sestre... budes skakat len okolo syna, lebo je chory a predsa len, ten vylet je oslavou vitazstva tvojej dcery
Skočila by som do najbližšej lekárne, kde robia crp. Stojí to cca 5e. Budeš mat predstavu či je to vírus či nie.
Na virusovu infekciu atb nezaberá a nie je to výmysel, je to naozaj tak.
Ja ti napíšem ako mama často chorého dieťaťa.
S chorým a tak malým bez riadneho vyšetreniarozuej vytery, odber krvi, by som nešla.
Keď sme niekde išli vždy som sa riadila tým, či je v mieste pobytu dostupná riadna zdravotná starostlivosť teda apr. prítomný priamo lekár, ktorý aj bude vediet co robí. A mali sme vždy dobrú poistku.
Ak poisťovňa zisti, ze ste vycestovali s už chorým dieťaťom a tam sa stav zhorsil, skoplikoval atd. moze odmietnuť preplatit liecbu. To si poriadne zisti v zmuve.
Jazyková výbava alebo asistent na preklad je dostatočný? Ak sa zhorší synovi stav, aby ste sa vedeli v pohode dohovoriť u lekára.
My sme sa často delili jeden ostal doma s chorým a druhy išiel so zdravým.
Dcére vysvetli, že je dôležité sa držať svojho sna a občas treba improvizovať podľa situácie.
Že to určite bude super aj vo dvojici, každý deň bude videohovor a všetko vám porozpráva, nafoti atď.
Ona keď uvidí, že ty s mužom ste s takým riešením v pohode, bude v pohode tiež.
S chorým som ostavala v akútnej fáze vždy ja. Zažili sme kadečo. A to čo vyzeralo ako bežná choroba sa za týždeň zvrtlo na zápal pľúc, pri ďalšom sa potvrdili pľúcne chlamýdie atď.
U nás doteraz, keď niekto ochorie a druhý má dôležitú súťaž, termín v práci atď. chorý nosí rúško ak vylieza z izby.
Čo pri 3 ročnom neviem si predstaviť či by zvládol.
Sprej Ventolin moje dieta lepsie znasalo ako sirup. Teraz už máme vždy poruke sprejovu formu. Ak ti ju predpise pediater doplácaš viac ak imuno menej. Ak sa dobre pamätám, ten sirup bol ťažký na žalúdok pre moje.
Môže sa mladšiemu polepšiť pri mori a môže sa zhoršiť stav. Môže chytiť v lietadle kľudne ďalší infekt ak tam bude niekto s vírusom bez rúška. Po ATB je u dietata oslabena imunita, asi 2x napriek probiotikam sa dostavili zaludocne a crevne problemy. A nemusí sa stať nič. To ti nik nepovie.
A nikto ti to nezaručí.
To ze Mara, Zdena a Petra leteli a bolo to v pohode bude ich skúsenosť.
To ze Zuza, Jana a Eva majú opačnú skusenost a co mohlo sa dodrbalo je zas ich.
Prečo dcérka nechce ísť len s jedným rodičom Tam by som skúsila jej vysvetľovať, že bude to v poriadku, že naozaj si to môže užiť aj s jedným rodičom.
Nepíšeš koľko má rokov, možno ju veľmi poznačil proces odlúčenia počas tej liečby a bojí sa a nechce ísť iba s jedným rodičom. Je jej vzácny spoločný čas. Na druhej strane ak delfíny boli jej veľká túžba všetko by som preto urobila, aby išla s tatom. Bude to čas iba pre nich dvoch. Niečo výnimočné. Možno aj rýchlu online konzultáciu s psychológom ako to dcére podať by som skúsila. Kvôli nej. Nech sa nevzdáva svojho vytúženého sna.
A ešte jeden aspekt ak sa od syna nakazí dcéra bude môcť a kašľom soplom, plávanie absolvovať? Predpokladám, že k delfínom plávať môžu ísť len ľudia bez príznakov infektu.
Ubytko mate riešené ako? Oddelené miestnosti, dokázala by si syna separovať ak by sa mu zhoršil napr.ten kašeľ, sopeľ, ak by sa mu to vrátilo atď
To sú veci čo som sa vždy snažila mať zodpovedané pri takomto rozhodovaní.
A ešte jedna vec, počas užívania niektorých atb a tesne po ich doužívaní je potrebné sa vyhýbať slnečnému žiareniu, to si tiež zisti, či máte alebo nie tento typ.
@mijama29
@kulumulu123 ja som sla cestou spat mala som uz niekolko dni lieky atb a ine, pre mna bolo klucove dostat sa domov kvoli dalsej liecbe kedze mam poruchu imunity a ine zakladne ochorenia infekcna som v tom case uz nebola (bola som vysetrena lekarom v ramci dovolenky v nemocnici som ID a ZTPS)
Ja ako sa poznám , by som nešla. My sme odlietali minulý týždeň v sobotu a riešila som presne suchý, dráždivý kašeľ u syna. Keby sa to nebolo vyliečilo, tak sme boli pripravení zrušiť dovolenku. My sme však mali aj storno poistenie ( to dávam vzdy) , takže peniaze by vrátili. Držím palce
@kulumulu123 ja som sla cestou spat mala som uz niekolko dni lieky atb a ine, pre mna bolo klucove dostat sa domov kvoli dalsej liecbe kedze mam poruchu imunity a ine zakladne ochorenia infekcna som v tom case uz nebola (bola som vysetrena lekarom v ramci dovolenky v nemocnici som ID a ZTPS)
@mamina7070 ale to je práve to, ty si išla domov, do známeho prostredia, k lekarom, ktori poznaju tvoj stav. Oni poletia opačne zo známeho prostredia do neznámeho, kde nevedia zrejme čo môžu čakať.
Vždy keď zdravotný stav dovolí sa uprednostní presun domov. Ale opačne, aby chorý letel preč pokiaľ nejde za účelom schválenej liečby, im odporúčať nikto nebude.
Zienky, darmo sa tu hadate a argumentujete. Autorka sa uz rozhodla, ze idu, kedze syn doma neostane, tetku nemaju, nikoho nemaju, muz nepojde bez nej, ona bez muza a bratranec bez kona. Len si tu prisla potvrdit, ze je uplne ok ist s chorym dietatom na ventoline a so soplom do lietadla.
Autorka, naozaj zvaz maleho nechat mame, svokre, sestre... budes skakat len okolo syna, lebo je chory a predsa len, ten vylet je oslavou vitazstva tvojej dcery
@ajuga haloooooooo presne o tento múdry súdiaci komentar som nestala ale nasla si sa … kdeeee som sa rozhodla kde ? Moja odpoved o tom, že jo nemám kde nechat bola k tomu, že nie nemá tu s kým ostať a asi keď píšem, že nemá s kým tak mi nepíš že mám zvazit mame telke a neviem komu lebo nemá s kyyym a nemám ho to lomu nechat mám jo dať zatiaľ do detského domova či ako jasnejšie napísať, že NEMÁ S KÝM?????? Za druhé som rada, že vieš viac ako ja a vidíš do mojej hlavy že som sa aj tak rozhodla…. Ale teosku tá sklamem pretože prave naopak som rozhodnutá neísť, a tu som hľadala skuuuusenost niekoho, kto proste isiel a poslednú nadej ako to dcere splnit. Ale super , že sú na svete ľudia ako ty gratulujem!!! Keby som nemala situaciu ako má ani to tu neriesim alw do detailov nemienim zachádzať to je príliš tvrde a osobne. Pekný život a prajem aby si ty nemusela riešiť taketo veci …
Skočila by som do najbližšej lekárne, kde robia crp. Stojí to cca 5e. Budeš mat predstavu či je to vírus či nie.
Na virusovu infekciu atb nezaberá a nie je to výmysel, je to naozaj tak.
Ja ti napíšem ako mama často chorého dieťaťa.
S chorým a tak malým bez riadneho vyšetreniarozuej vytery, odber krvi, by som nešla.
Keď sme niekde išli vždy som sa riadila tým, či je v mieste pobytu dostupná riadna zdravotná starostlivosť teda apr. prítomný priamo lekár, ktorý aj bude vediet co robí. A mali sme vždy dobrú poistku.
Ak poisťovňa zisti, ze ste vycestovali s už chorým dieťaťom a tam sa stav zhorsil, skoplikoval atd. moze odmietnuť preplatit liecbu. To si poriadne zisti v zmuve.
Jazyková výbava alebo asistent na preklad je dostatočný? Ak sa zhorší synovi stav, aby ste sa vedeli v pohode dohovoriť u lekára.
My sme sa často delili jeden ostal doma s chorým a druhy išiel so zdravým.
Dcére vysvetli, že je dôležité sa držať svojho sna a občas treba improvizovať podľa situácie.
Že to určite bude super aj vo dvojici, každý deň bude videohovor a všetko vám porozpráva, nafoti atď.
Ona keď uvidí, že ty s mužom ste s takým riešením v pohode, bude v pohode tiež.
S chorým som ostavala v akútnej fáze vždy ja. Zažili sme kadečo. A to čo vyzeralo ako bežná choroba sa za týždeň zvrtlo na zápal pľúc, pri ďalšom sa potvrdili pľúcne chlamýdie atď.
U nás doteraz, keď niekto ochorie a druhý má dôležitú súťaž, termín v práci atď. chorý nosí rúško ak vylieza z izby.
Čo pri 3 ročnom neviem si predstaviť či by zvládol.
Sprej Ventolin moje dieta lepsie znasalo ako sirup. Teraz už máme vždy poruke sprejovu formu. Ak ti ju predpise pediater doplácaš viac ak imuno menej. Ak sa dobre pamätám, ten sirup bol ťažký na žalúdok pre moje.
Môže sa mladšiemu polepšiť pri mori a môže sa zhoršiť stav. Môže chytiť v lietadle kľudne ďalší infekt ak tam bude niekto s vírusom bez rúška. Po ATB je u dietata oslabena imunita, asi 2x napriek probiotikam sa dostavili zaludocne a crevne problemy. A nemusí sa stať nič. To ti nik nepovie.
A nikto ti to nezaručí.
To ze Mara, Zdena a Petra leteli a bolo to v pohode bude ich skúsenosť.
To ze Zuza, Jana a Eva majú opačnú skusenost a co mohlo sa dodrbalo je zas ich.
Prečo dcérka nechce ísť len s jedným rodičom Tam by som skúsila jej vysvetľovať, že bude to v poriadku, že naozaj si to môže užiť aj s jedným rodičom.
Nepíšeš koľko má rokov, možno ju veľmi poznačil proces odlúčenia počas tej liečby a bojí sa a nechce ísť iba s jedným rodičom. Je jej vzácny spoločný čas. Na druhej strane ak delfíny boli jej veľká túžba všetko by som preto urobila, aby išla s tatom. Bude to čas iba pre nich dvoch. Niečo výnimočné. Možno aj rýchlu online konzultáciu s psychológom ako to dcére podať by som skúsila. Kvôli nej. Nech sa nevzdáva svojho vytúženého sna.
@janage . prečo nechce ísť len s jedným rodicom na to si si odpovedala v poslednom odstavci sama, vidieť, že narozdiel od iných aj rozmyslas … dakujem
A ešte jeden aspekt ak sa od syna nakazí dcéra bude môcť a kašľom soplom, plávanie absolvovať? Predpokladám, že k delfínom plávať môžu ísť len ľudia bez príznakov infektu.
Ubytko mate riešené ako? Oddelené miestnosti, dokázala by si syna separovať ak by sa mu zhoršil napr.ten kašeľ, sopeľ, ak by sa mu to vrátilo atď
To sú veci čo som sa vždy snažila mať zodpovedané pri takomto rozhodovaní.
@janage nejde o delfíny ideme za kosatkami s nimi sa nepláva.. ubytko mame dvojizbové takze áno a dcéra bola chorá prváčka už je viac menej ok od nej ochorel syn
do nedele sa moze este vela zmenit a moze sa zapal stiahnut, atb pises ze mal len 3 davky, ono telu trva cca 48 hodin kym zacnu atbe ucinkovat, tak uvidis dnes alebo zajtra ci pride zlepsenie stavu.
V lietadle tym ze je klima moze aj viac kaslat lebo niekedy drazdi ale ked je nastavena dobre tak to az tak necitit.
len pozor na to ze ak by sa zhorsil stav a bola by potrebna lekarska pomoc v zahranici, mohol by nastat problem s pojistovnou kedze by neslo o novo vzniknutu chorobu ale uz o chorobu s ktorou ste tam sli.
Je to tazke rozhodnutie, drzim palce aby sa mu polepsilo.
@janage . prečo nechce ísť len s jedným rodicom na to si si odpovedala v poslednom odstavci sama, vidieť, že narozdiel od iných aj rozmyslas … dakujem
@mijama29 za malo, tiež sme kadečo riešili a zažili a videli u druhých.
Ale predsa by som tu blesková poradu s psychológom skúsila, chápem strach dieťaťa urobiť ďalší krok do neznáma po náročnom období. Na fruhej strane viackrát sa mi už v živote potvrdilo, že ako sa nastavili rodicia, zvlášť mama, tak sa dieťa nastavili tiež. Ale musel ten rodič to mať v sebe spracované. Deti toto veľmi vycitia..
Ty si teraz v situácii, že nevieš sa rozhodnúť. Cítiš tlak záleží ti na jednom aj druhom dieťati, aby boli OK.
Si neistá, čo je pochopiteľné.Dcera túto neistotu cíti.
Ja som používala aj používam niekedy vetu v zmysle, pamätáš sa na to a to?. Aké to bolo ťažké ako sme sa obávali, ako to nešlo ako sme dúfali?. Ale zvládli sme to. S dôrazom na zvládli a aj toto zvládneme.
Pripadne by som skúsila ešte. Toto je jedinečná príležitosť, je to len toľko a toľko dní, ale zážitok to bude na roky. Milujem ta a preto chcem, aby si si to užila aj za mňa a brata. Ale ak sa rozhodneš, že naozaj nechceš ísť budeme to s ockom rešpektovať. Len prosím naozaj porozmýšľaj.
Neviem vek. U nás toto fungovalo.
Život ešte prinesie mnohé križovatky, kde sa bude ona či vy spolu rozhodnúť a ani jedna z možností nebude tá ideálna čo by ste chceli.
Ak by to s tatkom zvládli bol by to pre ňu obrovský prínos, že aha prekonala som obavu a je to v poriadku. Môžem sa na chvíľku odlucit od rodiny kvôli svojmu snu a bude to v poriadku. V úplnom.
Nemáte psychológa čo vás sprevádzal počas liečby a pomohol by?
Ak by dcéra naozaj nijako nechcela ísť a bolo by to jej rozhodnutie rešpektovali by som a už sa k tomu nevracala.
Aj keď ľúto by mi to bolo riadne kvôli nej.
Treba na to ist racionalne, jeden rodic doma s chorym a druhy s dcerou. Moj mal viackrat zapal priedusiek a je pravidelne na Ventline (sprej), na nom ani nevidno ze je chory, no nesla by som s nim do uzavreteho priestoru kde moze nakazit inych, mozno si vedla vas sadne niekto kto dlho bojoval aby bol zdravy a schyta nieco od syna. Je kopec ludi s oslabenou imunitou. Ked tak skuste naozaj to crp nech viete ci to ie virusove.
@senta_sofia nerobili crp, nezadychava sa, antb teda len naslepo
@autorka Ak sa nezadychava, nepiska v lahu, tak let zvladne. Stav sa mu nelepsi, kedze ma zrejme virusovy zapal priedusiek a na ten antibiotika nezaberaju. Ventolin priedusky roztiahne a mal by zacat vykasliavat.
Ja by som nešla ale tak je milión matiek ktoré si povedia no a čo šak to je len kašel a idú...

@mijama29 nešla by som