icon

Liečba Covidu-19

28. mar 2022

Prosim malo tu nejake dieta vaznejsi priebeh kovidu ako "nadcha"? Ide o to, ze dcerka ma kovid, a klasika, pediatricka v piatok v minutovom hovore: vitaminiky a o 5dni do skoly a dovi.

Lenze dcera sice uz je 5den chora a teploty uz nema, ale neskutocna vyrazka sa jej urobila na tvari,k tomu ju stale skrabe hrdlo a je zachripnuta, trochu nadcha ale to ani nestoji za rec, k tomu strasne sa poti. Takze dnes som sa nedovolala, tak emailom som ju kontaktovala, poslala fotku toho mojho chudiatka, a nech povie ci treba daco vysetrit, alebo nieco nasadit, ci je to z kovidu,a lebo co to vlastne sa deje. No dostala som klasicky, par slovnu odpoved, predpisujem ATB a to bola cela odpoved. Napisala nam summamed, pre deti od 45kg, dcera ma 43-44kg, tak to ani neviem ci mam riesit.. ale vlastne neviem na co a preco prave summamed.. na covid sa na stranke pediatridetom vyslovene summamed neodporuca.. proste neviem, ci je to bezne ho davat alebo co (jasne, uz to vidim, rano prve co spravim skor ako jej ho dam ze budem sa snazit dovolat do amb.. a opytam sa 🙂)

Ake ste mali priznaky (myslim tie vaznejsie ako teplota a soplik, netreba sem zase stovky prispevkov 🙂) ) a co vam na to vasi lekari predpisovali? 🙂 mal niekto vyrazku? Budam rada za vase skusenosti.
(dcera ma komplet lica cervene, ako keby zihlavka (?) nie su to riadne vyrazky ako akne, ale je to take vypukle cele napuchnute, v podstate aj na spankoch, trochu aj brade... - ja som zatial ju nechala nech sa umyva castejsie este, ruky a nech si skusi tvar vobec nechytat... natrela som jej to tak raz za den panthenolom, ale teda neviem ci to na nieco pomoze).

anjelicek26
28. mar 2022

Bohuzial to na tvari vie miznut cele mesiace...davaj fenistil kvapky aspon tyzden, zmierni to aspon to svrbenie. Sprchovat v cistej vode, nedrhnut pokozku, len tak jemne uterakom prebehnut. Mojim antibiotika nedali, odpaleny boli 9 dni riadne no :( Potom si s tym konecne imunita poradila, brali len Cko, D-ko a zinok, konske davky. Skus zavolat priamo do covid ambulancie, co ti povedia.

autor
28. mar 2022

@anjelicek26 no chuda moje, som sa presne toho obavala, ze to bude dlho miznut, fenistil ani ziadne antihistaminika nemame doma... a prave z tych atb mam obavy aby sa jej to este nezhorsilo, kedze to je riadna konska dospelacka davka...
a inak ani neviem o ziadnej kovid ambulancii :D to tu v SR mame? idem googlit

anjelicek26
28. mar 2022

Ano ano su covid ambulancie, baby to tu casto spominaju ♥ S tymi antibiotikami by som mala podobne obavy, ci je to to prave :(

panelacikova
28. mar 2022

neboj sa, tie ATB ju v tých 43-44 kg určite nezabijú, pokojne jej ich daj /hlavne ak pretrváva hrdlo, či kašeľ/. čo sa týka priebehu, u každého iný. moja dcéra mala 2 dni 38,5 - vtedy som už dala paralen, lebo je kardiačka. neúmerné potenie, príšerné bolesti hlavy, očí, kostí a kĺbov. kašeľ asi 1 deň, vykašliavanie hlienov asi 2-3 dni, ak si dobre pamätám.
detská lekárka po telefóne odporučila úplne rovnako (ako pri chrípke) klasickú liečbu - nurofen/paralen pri teplote či bolestiach, fenistil na útlm kašľa, veľa tekutín a vitamínov. zároveň poznamenala, že ak bude dieťa za 5-7 dní OK, môže ísť do školy, ak by sa to do 5.dní zhoršilo, mám volať, dajú nám termín. dieťa sa dalo za 7 dní dokopy, to už bolo cca 10-11 dní od PCR testu, šlo do školy. žiaden problém navyše.
netreba to podceňovať, ale ani panikáriť 😉
mimochodom, moja sa už od novembra vyhadzuje na chrbte aj hrudi. videla to už aj kožná, zatiaľ neriešia.... nie je to svrbiace, len sú to vyrážky. ale moja je už aj v puberte, takže sa predpokladá, že je to z toho.

autor
28. mar 2022

@panelacikova no moja ani nezakaslala zatial... nepanikarim, ale deita mam cele vyhadzane spuchnute :D tak je to teda dost neprijmne a hlavne neviem z coho. Teploty mala asi presne 48h, odvtedy nicove nic, ked tak okolo 37-37,3 vecer nameriam. Skor ked sa na nu clovek pozrie, vyslovene vidi ze je chora, povaluje sa cely den, unavena, oci leskle plus tento prejav...
Nebojim sa ze ju summamed zabije, ale reakcie nepekne su nan, on sa dost koncentruje, potom sa vlastne aj vylucuje dlhsiu dobu (myslim, ze ucinkuje 7dni) a ak nema bakterialnu infekciu, kedze nekasle, tak taketo atb mi pridu zbytocne, preto a na skrabanie v hrdle byj ej isto iste pomohli aj nejake "detske atb". Preto sa vlastne pytam 🙂 ona atb a vlastne ani ziadne ine lieky nebrala asi aj 5rokov, pretoze mi takmer vobec nebyva chora.
Nie je to akne, cize s tym si to vobec nezamienam. Toto je take skoro zliate dokopy, cervene, napuchnute, ako zihlavka cele, len do cervena... aj ked sa to natrie namoci, skor ju to stipe, nesvrbi ju to. Moja ma akne ale toto je ine a aj uplne iny rozsah. MOze to byt teoreticky aj z teplot, lebo ja som vlastne tak zistila, ze dieta mam chore, cela prisla cervena, len teda vyrazky este nemala... a teplota hned bez akehokolvek priznaku 39,5 a bolest hlavy (to u nas bola klasika aj ked bola mala, najskro horucky, potom hlava a o par dni sa zacalo ukazovat ze co to vlastne bude ci anigna alebo co🙂 )

panelacikova
28. mar 2022

tak choďte na pohotovosť, nech ju poriadne vyšetria, prípadne nech ju hospitalizujú a urobia potrebné vyšetrenia. my sme to zvládli doma, ale pravda je taká, že my máme za sebou niektoré až život ohrozujúce stavy, a tak tie príznaky spojené s covidom som s dcérou zvládla našťastie aj sama. ale opuch z nejakej vyrážky sme nemali. to nie.
ten fenistil ste užili? alebo dithiaden či niečo podobné?

autor
28. mar 2022

@panelacikova nie, nic take nemame doma