Liečba plochej nohy u detí

22. apr 2022

Ahojte.
Maminky, ako liečili a ako prebiehala kontrola u ortopeda keď mali vaše deti ploche nohy ?
Ja k tomu nášmu chodím s malým 3 roky, a stále je to rovnaké. Prídeme, postaví sa na zrkadlo, predpise vložky o pol roka kontrola. Nič viac k tomu. Keď som sa minule opýtala ci sa to už zlepšilo, povedal mi, že to budeme ešte dlho chodiť. Malý ma 6 rokov. Stačí to ?

vikusjk
22. apr 2022

Ahoj. Necvicite nijako s nozkami? Ked sme boli na lieceni v Lucivnej, na cviceni nam odporucili rozne cvicenia s chodidlami - dvihanie ceruziek prstami na nohe, chodit po takej podlozke s kamienkami (da sa kupit, alebo aj vyrobit) chodit vonku naboso, ak je to bezpecne samozrejme, napr. na dvore doma atd, vraj taketo rozne cviky a stimulacie chodidla pomahaju ovela aktivnejsie, ako len ortopedicke vlozky, ktore su vlastne pasivnou formou liecby plochej nohy. A kupili sme takeho "jezka" co sa pricucne o podlahu a mala na nom prekracovala z jednej nozky na druhu, balancovala atd.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
leevni
22. apr 2022

My sme takto chodili a nič nepomohlo. Dokonca tie vložky niektorí ani neodporúčajú, lebo noha je v nich pasívna. Zaplatili sme súkromnu fyzioterapiu. Všetko zmerali, vrátane opotrebovanie kĺbov v kolene a bedre a ukázali cvikly, ktoré sa na prvý pohľad ani nezdajú ako zamerané na klenbu.A naozaj. Aj vizuálne aj meraním sme po rokoch konečne videli zmenu.Mame z toho správu s prístrojovým vyhodnotením aj scan nohy.

zuzuliennka1
22. apr 2022

mam ploche nohy odmalicka. moc s tym nevymyslis, je to proste ine postavenie kosticiek a sliach.
cely zivot ale cvicim, ide najma o posilnenie tzv. “core” teda stred tela, lebo s tym suvisi vsetko - brucho, chrbat a aj nohy.
no a cely zivot nosim ortopedicke vlozky a nekupujem si hocijaku obuv, a napr. nikdy som nenosila tzv. zabky..
zijem s plochymi nohami cely zivot, ja mam dokonca padnute obe klenby

beronsche
22. apr 2022

Urcite nestaci. Odporucam navstevu dobreho fyzioterapeuta, najlepsie takeho, co je otvoreny aj barefoot trendu, ale nie za kazdu cenu, nech nastavi vhodny cvicebny plan a potom cvicit, cvicit a cvicit.

Ja osobne neverim, ze tvarovana vlozka v topanke, niekomu len tak sama o sebe pomohla.. Skor "nepomoze - neuskodi" efekt. Ak nie je spojena s tesnou pevnou topankou a la kopyto, to uz skodit moze..
Chodidlo sa sklada zo svalov, spoliehat sa na vlozky v topankach, to je ako cakat, ze si dam "tvarovaci" opasok a po case budem mat tehlicky na bruchu.. 😉

Vies, aky je dovod synovej plochej nohy?
U nas to je napr. hypermobilita clenka spojena so slabymi svalmi, predtym aj diastaza bruska. Proste mojho tie svaly pustia a on "rozcapne" chodidlo, tak, ze sa klenba uplne strati.. Ked sa sustredi, drzi clenky spravne a aj klenbu ma dobru..
Takze cvicime (posilnenie svalov) a syn nosi barefoot topanky s pevnou patou (bezna obuv je neprimerane uzka v spicke) a specialne vlozky - take "polovicne", len pod patu, na jej udrzianie v spravnom postaveni, ale to je len pasivna podpora, aby mozog dostaval signal, ako by mali tie clenky drzane.. A zlepsuje sa to, velmi pomaly, ale zlepsenie vidiet.. 🙂

beronsche
22. apr 2022

@zuzuliennka1 skusila si nosit barefoot obuv? Zachytila som uz viac krat, ze dospelym s plochymi nohami sa klenba dost vylepsila, ked presli na taku presli..

zuzuliennka1
22. apr 2022

@beronsche hm, to nie. Ak to funguje, asi vyskusam

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz