icon

Liečebný pobyt pre dieťa

mirkaknm
1. mar 2023

Dobry den.
Ma prosim skusenosti s liecebnym pobytom s detickami? Bol uz niekto v Lucivnej, Nimnici alebo v Hornom Smokovci na lieceni s dietatkom?
Dakujem moc vopred za vase skusenosti, odporucania.🙂

Strana
z2
mirkaknm
autor
2. mar 2023

@lb1984 U nas to iste :( dcerka bola od septembra dokopy asi 10 dni. To iste mala v min.rok. Min.rok som ju zobrala zo skolky uz v marci lebo sme to uz vobec nezvladali po zdravotnej stranke a to iste tento rok, som ju vo Feb.odhlasila a je so mnou doma. Popritom pracujem.
Najhorsie su tie kasle, toho sa brutal bojim lebo jej neviem vobec pomoct. Nasa alergologicka nam zakazala vsetky bylinkove veci, ci uz cajeaebo detske sirupy a ked ju boli hrdielko, tak si jedine mozeme kloktat slanou vodou, nici ne nemozem pouzit :( ziadne sirupy na bolest hrdla a pod. Nemozeme nic. Nasa pediatricka mi povedala, ze nema pre nas z medicinskeho hladiska riesenie ked nemozeme sirupy, vo vsetkom su prichute kt.nam robia zle. Lieky v tabletkach nie su na tak male deti testovane. Dokonca atb su s prichutami :( toto je uplny brutal.
Teraz sme po kontrolnych vyteroch a stale ma dcerka streptokoka. Neviete poradit ako sa ho zbavit?
Dakujem.

lb1984
3. mar 2023

@mirkaknm ja by som vedela rozprávať. My mame problém s moraxellou. Teraz schytala znova ale sme už pomaly mesiac po náleze a atb nebrala. U nás je problém ten ze v škôlke niekoho majú s moraxellou čiže atb niesu riešenie lebo by musela byť na atb až do júna. Preliecime a znova je spať. Ze to je zo škôlky viem určite lebo sme na atb vtedy keď to doniesla prvý krát zo škôlky skončili všetci a naspäť sme ju dávali keď sme boli všetci "cisti".
My berieme ak nám začína infekt:
- kloktanie vincentky 3-krat denne, len ju nechám odstáť lebo malej nerobia dobre tie bublinky, predtým sme kloktali so soľou ale jej to veľmi nechutilo
- 100%jazvecia masť bez éterických blbosti na krk zabal, my mame priamo od poľovníkov určite by som nekupovala od neoverených zdrojov ze sa sa tým kseftuje a je problém nájsť cistu
- do nosa morská voda (už zvažujem zmenu na sterimar s medou)
- namiesto unifloxu a pamyconu dávame 6%propolisove kvapky do nosa, u nás ich majú len v 2 lekárňach (sú to robene kvapky)- mam ich na odpor mojej obvodnej lebo ja zle znasam pamycon do nosa resp si ho kvôli reakcií nemôžem dávať a mala mi domov nosí sersan zo škôlky, zatiaľ mi pekne na bacile v nose zabrali, tj neskončila som ani raz na atb, pediater mi to odsúhlasil TJ teraz pri náleze namiesto unifloxu brala toto. Zatiaľ klopem zdá sa ze pomáhajú (uniflox mame ale v zálohe stále)
- na kašeľ ta vincentka inhalovanie 3-krat denne ( mala sa minule dusila aj pri inhalovani ale keď som jej chcela vziať inhalator tak mi nechcela dat ze jej to robí dobre, a mala pravdu do 30 min po inhal kašeľ ustal)
- solmucol, teraz nám imunologicka predpísala do zálohy erdomed ze sú pomaly rovnaké nasadzujem a vysadzujem podľa toho či vidím ze jej to zaberá - ak kasle veľmi niekedy jej ho nechám a čakám.3 dní ci kašeľ ústava alebo sa nám to zhoršuje. Minule som napr solmucol po 2 dňoch vysadila a nenasadila už vôbec lebo sa jej kašeľ po ňom zhoršil.
- zabal z jazvecej masti na hrudník bud len potrieme ak má horúčku alebo robím zabal keď je bez horucky
Za mňa doteraz je ta jazvecia masť a propolisove kvapky fakt na nezaplatenie. A to som tomu neverila až kým som pri zapale priedusiek to sama nevyskusala, mala som už nalez na plucach, crp už na atb, ale atb mi nechceli dat kvôli črevným problémom, a tomu ze som vybrala dovtedy 6 atb. Tiež berie flixotide rano/večer, teraz jej to nasadila až do apríla bez prestávky. Aby som to zhrnula tak na kašeľ jazveciu masť, vincentku, solmucol (erdomed mame teraz v zálohe prvý krát). Na sopliky pri bakterial infekcií, už aj pri vírusovej nasadzujem hneď propolis kvapky a morskú vodu+vincentku aj keď ma niečo iba v nose bez kašľa. Co sa mi tiež osvedčilo je venovať na začiatku pozornosť nosteku fúkať, fúkať, fúkať, čistiť ak to co i len trocha zanedbam mame hneď kašeľ.

mirkaknm
autor
3. mar 2023

@lb1984 Moraxellu pozname. Dcerka to schytala tiez v skolke a hned spolu so streptokokom. To boli nenormalne sople, nikdy som to nevidela a tiez sme to schytali vsetci 3. Mali sme vsetci atb, nastastie moraxella zmizla, ale streptokok ostal :(
Tu vincentku inhalujete pri suchom drazdivom kasli?
Aj tu jazveciu mast pri drazdivom kasli ci produktivnom alebo je to jedno? Nam dr.povedala, ze na to neveri :(

A co na odhlienenie? Ide vam to ak do isiek, zapaly usi?
Predpokladam teda ze pri moraxelle mate tiez sople?

U nas solmucol nezaberie nikdy, stoptussin ani ziadny sirupcek tiez nikdy nespravil ziaden zazrak. Ked mala tieto hlieny, davali sme ACC ale to mam pocit ze este viac zahlienilo, potom Erdomed a ten sme mali uz 2x lebo uz nevieme co ine a kvoli tym prichutiam v liekoch sme strasne obmedzene.
Kcapky do nosa s propolisom absoltune nemozeme, kvoli alergii :(
Ja vzdy davam vincentku, alia mare alebo inu morsku sol. A to vzdy pred kazdym smrknutim streknem, pockam kym sa uvolni a smrkame. Najhorsie su rana, to sa aj hodinu trapime so soplom. Naucili sme sa preplachovat nostek tuto zimu, len neviem dobre spravit ten roztok, velmi nas to stipe. Spociatku ked mala moraxellu tak sme preplachovali aj 50x denne, vkuse. A ked nam to neprechadzalo, tak sme celemu preplachovaniu dali stop a do 2 dni bolo dobre, uplne sople ustupili. Cize teraz ak preplachivat, tak max.3x denne.
Tiez odsavame sopliky. Ale na to my pediatricka povedala ze treba co najviac, alergologicka zas ze cim viac odsavame, tym viac bude soplov. Ze mame smrkat.
Kvapky davam Nasivin, Olynth aj viac ako tyzden, bez toho by sme to nedali. No a kloktame slanu vodu. To je jedina vec, kt.mozeme na zapal hrdla.
Zabaly davam tiez ci uz z husacej maste, bravcovej , ale zial mam len taku z obchodu. Nedalo by sa od vas kupit tu jazveciu ;) ;) bola by som vam moc vdacna.
Naozaj neviem a co ja najhorsie ako bojovat s tymi hlienmi. Mali sme 3x atb tuto zimu.

lb1984
4. mar 2023

@mirkaknm mňa zas pediater upozornil ze pri preplachovani môžem zaviesť infekciu do uška. Tak preplachovanie ani neskúšam. Zo začiatku mi detto radil aby som si odsledovala ci inhalacia jej nezhorsuje kašeľ. Ako stalo sa nám ze sa možno raz dvakrát viac po inhal rozkaslala ale zasa sa jej zmenil charakter kašľa- zo suchého na vlhký. U nás mrnava nikdy nevykasliava. Počuť ako vlhko kasle ale ani za pána nevykasle 🙂 gastro+alergo+ orl nám.poradili dávať večer gastrotuss, pri suchom kašli, ze väčšina detičiek tým ze nevykasliava si spôsobí reflux-zaťažuje zaludok bud to vykadi,vygrcka alebo strávi 🥴 už sme mali všetky tri prípady. Vtedy nám ten gastrotuss pomohol- menej ju dusilo na noc. Co sa týka kašľa na začiatku som ho riešila TJ vsimala som si ci vlhký alebo suchý, teraz už nie. Nasadzujem automaticky inhalacie a počkám kedy sa nám objaví kašeľ a potom sa rozhodujem ci nasadiť solmucol alebo nechám tak ze nám stačí vincentka. Inhaluje vždy s maskou tak viem ze sa jej to dostane i do pľúc i nosteka. S uskami sme mali problém len asi 2 krát ale podchytili sme na začiatku, raz pri covide tam mala atb celkové a druhýkrát pri moraxelle detto mala lokálne i celkové atb čiže sa nám to stalo počas brania atb. Zatiaľ klopem odkedy mame inhalator sa na uška už nikdy nesťažoval ze ju bolia, dúfam ze to nezarieknem. Jazveciu nasadzujem hneď pri kašli je jedno aký je. Ja som tiež na to neverila kým som neschytila zapal priedusiek ale taky ze saturacia 93 som myslela ze nerozdycham. Brala som erdomed a atrovent, nespala som a ak áno vždy som sa budila okolo 2 a 3. Prvý krát kedy som sa vyspala bolo keď som si urobila zabal a začala inhalovat ale zasa ja som inhalovala aj pol hodinu vkuse. A to som mala suchý kašeľ ze vkuse brrrr zle mi je keď si na to spomeniem. Ja by som ti aj poslala zadarmo, ale i my zháňame kade tade ..... ako som písala extrémne je ťažko ju zohnať a to priateľov otec poľovník je. Preto ja veľmi neverím tým inzerátom keď ponúkajú 100% cistu jazveciu masť. Spreje do nosa dávam len pri silnej nádche a keď sa nám nedarí fúkať noštek poriadne alebo keď fuka stále aby nám odpuchla sliznica maximálne 2 krát denne alebo 1-krat a iba v noci aby sa jej ľahšie dýchalo. My sme mali nosiboo používala ho do 5 rokov. Skončili sme s ním pri covide lebo už pekne fúkala a zdalo za mi ze jej s ním spustam už viac soplikov. Ale poviem.ti ze by som ho rada mala spať. Lebo keď mala zadnú nadchu nám pomáhal dokonale.🙂

Strana
z2