icon

Má 12 ročná dcéra paranoju?

13. dec 2021

Mam 12rocnu holku, je trochu bojazliva. Nevie sa ani dobre zapojit v kolektive, a aj jej preto vedia deti robit zle. Zvykne sa stresovat. Uz pred par mesiacmi sme mali taku situaciu, ze mi povedala nieco absurdne, detaily mi uz proste vypadli, ale velice silno sa mi to cele pripomenulo tento vikend. Boli sme vonku cela rodina, sankovat, a ona o chvilu ku mne pride, ze mami, nejaka teta mi povedala, ze co tu robim, ze mam ist domov. Najprv som si myslela, ze zle pocula, a hovorim, nech mi ju ukaze. Ze nevie, ze sa jej tu nejako stratila, bolo tam vyse 50 ludi v tom prostredi (rodicia s detmi). Asi za polhodinu zase, ze mami, zasa sa na mna nejaka teta pozrela a povedala, ze co tu robim, ze mam ist domov (alebo prec). Ta podobnost ma vystresovala. Neverim, ze by sa 2x opakovalo to iste. Zase mi ju nevedela ukazat (ale to ani ja castokrat nezaregistrujem presne cloveka, nemam na to pamat). Som ju ukludnila, ze to asi hovorila niekomu inemu a mozno zle pocula... no teda ale neni mi to jedno. Hned sa mi pripomenula podobna situacia z pred par mesiacov, a neni mi to vobec jedno, co to je nejaka paranoja? Inak vsetko ok, nestazuje sa na halucinacie, ani inak sa nesprava extra cudne. Uz som ale proste znepokojoena, mate niekto v rodine skusenosti s nejakymi psychiatrickymi prihodami? Moze byt takto ojedinele nieco? Lebo jasne ze rozmyslam, ci to nejako suvisi s nejakymi problemami v skole, alebo covidovou situaciou, vsetko je inak, nez byva. Deti nie su v pohode. Nebudem kvoli tomu utekat k lekarovi, ak sa to nezopakuje, ved zatazeni su dost. Dufam, ze to bola fakt len hlupa nahoda, kedy pocula nieco uplne ine a nebolo to ani jej adresovane.

solange7
13. dec 2021

Aj keby jej to nebolo adresovane a len by to zacula, je zvlastne ze to tak preziva. Ak ma problemy s kolektivom a je celkovo bojazliva, tak by som skusila psychologa. Mohlo by jej to pomoct. Stredna skola pre nu nebude prechadzka ruzovou zahradou.

0silvia0
13. dec 2021

možno je vysoko senzitívna a počuje myšlienky? Bolo by fajn sa tým viac zaoberať.

marcelik88
13. dec 2021

Mozno by bolo fajn, ak by sa porozpravala s nejakym psychologom. Ono moze mat prilisne velky strach z ludi a tym padom si moze domyslat alebo ospravedlnovat svoj neuspech

autor
13. dec 2021

@solange7 no to zas neviem, asi keby sa mi javilo, ze mi niekto cudzi nieco take povie, asi by som sa tiez divila a ona ako dieta s takou uzkostnou dispoziciou este viac.

@0silvia0 Take existuje?
@marcelik88 K psychologicke chodi, asi je slaba.

walteaa
13. dec 2021

Mozno len chcela ist domov, tak si "vymyslela" tetu, ktora jej to povedala...mozno jej je jednoduchsie takto vyjadrit, co chce sama 🤷‍♀️...

0silvia0
13. dec 2021

čo ti ja viem? ľudia majú kadejaké schopnosti

savanna
13. dec 2021

@walteaa presne toto mi napadlo, ak tam bolo vela ludi a ona sa tam necitila komfortne, tak si nasla takuto "zamienku", aby mohla ist domov.

cosmic_origin
13. dec 2021

Ja som bola na tom dosť podobne keď som mala približne 3-14 rokov. V škôlke a na 1. stupni ZŠ som si myslela, že som neviditeľná, v podobných situáciach ako je tu opísaná, že niekto niečo takéto hovorí som si nebola istá, či je to adresované mne, ale pre istotu aby nevznikol konflikt, som to brala tak, ze to hovoril mne a ešte kopa ďalších vecí. Navyše mi často dosť dlho trvalo dekódovať slová, a na to zisťovať, či danú vec človek hovoril mne nebol čas. Postupne sa to zlepšilo. Niektoré problémy pretrvávajú aj doteraz, ale rozhodne nie sú také vážne.
Hlavné je zistiť, ako zažíva tieto situácie, nezameriavať sa na príznaky, ktoré sú viditeľné, ale na to čo sa človeku deje v hlave.

autor
13. dec 2021

@walteaa Zaujimave. No to vobec nie je jej styl, vie priamo povedat, co potrebuje ked sa neciti dobre.

@cosmic_origin jej dakujem za prispevok. Este by ma zaujimalo keby si mi vysvetlila ako to myslis s tym dekodovanim, ako mala si problem s pochopenim vyznamu?

cosmic_origin
13. dec 2021

S tým dekódovaním som to myslela tak, že som počula, ale slová akokeby splývali dokopy, tak som si to musela v hlave niekoľkokrát prehrať (to bolo keď som nevnímala a niekto ma oslovil), keď som vnímala, musela som opakovať v hlave, to čo človek hovoril, aby som pochopila, čo hovorí. Akokeby som mala v mozgu slabší procesor, ktorý nestíha zároveň prijímať zvukový informáciu a dekódovať význam.

autor
14. dec 2021

@cosmic_origin Aha chapem, nie si nahodou obojrucna, teda ci nemas sklon k lavactvu aj pravactvu? To len tak mimo temu.

cosmic_origin
14. dec 2021

To rozhodne nie. Ľavou nedokážem písať ani za svet a pravou nepíšem právne najlepšie tiež (lebo dysgrafia).

autor
14. dec 2021

a ostatne veci? Napr ja robim vsetko akopravacka, ale moje deti pisu pravou, no kolebezkuju ako lavaci, aj do dalekohladu pozeraju opacnym okom, aj dalsie veci robia ako lavaci, to som si vsimla nahodou a potom som si citala, ze taketo deti, ludia, pomalsie spracuvavaju informacie,. A asi sa s tym da nieco robit, ale to mozno mas vsetko zmaknute, ja ti dakujem za tip.

cosmic_origin
14. dec 2021

Človek môže byť pravák rukou a ľavák nohou, alebo okom. Napríklad čo som chodila na lukostreľbu, boli tak ľudia čo boli praváci, ale mali ľavácky luk, lebo boli ľaváci okom.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal