Má moje 16-mesačné dieťa poruchu?
Zdravím, potrebujem možno radu alebo skôr povzbudenie. Ide o to, že mám podozrenie na autizmus alebo inú poruchu u môjho 16 mesačného dieťaťa.
Nereaguje na meno, príde mi akoby malo svoj svet. Hrá sa s hračkami, stavia si kocky na seba, obzerá knižky, vkladá tvary do kocky… Zvieratá napodobňovať nevie, jedine čo vie je “Hav” ale to minule bolo povedané aj sliepke. Vie dať papa, vie aj tlieskať.
Obľúbená činnosť je aktuálne zatváranie dverí a zásuviek. Po novom začalo chodiť po špičkách, cúvať a točiť sa dokola.
Chodí po dome tak akoby “bezcieľne”. Očný kontakt vie udržať, veľa sa smejeme a robíme grimasy.
Žienky, mám mať obavy alebo je toto normálne správanie 16 mesačného dieťaťa? Minule som videla video o skorých príznakoch autizmu a neviem čo si mam myslieť 😭 strašne ťažko mi je o tom písať. Neviem áno z čoho takéto diagnózy vznikajú
Ďakujem
Máš normálne zdravé dieťa. Nepozoruj ho, hraj sa s ním
Aj keby malo mat podozrenie na autizmus nik vam to nediagnostikuje v 16.mesiaci….užívaj si svoje dieta, podla toho co píšeš je uplne v poriadku…premarnis jeho detstvo tym, ze sa budes trapit niecim co ani neexistuje…jasne treba byt obozretný ale netreba to preháňať
Nechaj dieta objavovat svet po svojom. Nic mu nie je.
Rozumie ti? Keď mu povieš "dodnes autíčko" alebo "polož macka na stôl", spraví to? Ukazuje prstom? Zdieľa pozornosť? V štýle "aha, mami, pozri..."?
Potom ho mam aj ja doma, dofrasa ženy, to mate toľko času vymýšľať tak malým deťom diagnózy? Ale však vás to prejde pri druhom, tretom🤫🤭
Ja mam syna autistu a to co si vymenovala moze byt znak ze nieco nie je ok, ale fakt je este velmi skoro, este je malicky.. pred tretim rokom ti PAS diagnostikuje malokto.. syn dostal diagnozu len nedavno a to ma 6 rokov.. a hlavne, neskatulkuj, kazde dieta autista je ine a ma ine prejavy.. moze mat aj ocny kontakt, aj moze reagovat na meno, dokonca aj rozpravat a moze byt autista.. je to rozne.. sleduj ho ale nepanikar..
Ked citam tieto diskusie, vzdy ma napadne jedina otazka. Co by sa zmenilo, keby bol/a autista? Lubila by si svoje dieta menej? Ja nie. Este je malicka, hraj sa s nou, objavuj s nou svet a nechaju ju objavovat po svojom. Casom, ak uvidis, ze to naozaj nie je "normalne" porad sa s psychologom, pediatrom, ako s dietatom pracovat. Kamaratka ma autistu, len miernejsia porucha. Reaguje na meno, hra sa,...len mava svoje zachvaty, potrebuje rutinu, co sa povie, slubi, musi byt. Do jeho 4 rokoch si len mysleli, ze tahsia povaha, obdobie vzdoru. Psychologicka ich naucila, ako s nim pracovat. Odvtedy sa im zije lepsie, lebo vedia, ako reagovat, comu predchadzat, ale ziju uplne plnohodnotny zivot. Obaja pracuju, dieta v skolke, vylety, kamarati. Autizmus nie je koniec sveta.
moj znamy raz povedal, ze keby sa narodil o 30r neskor, urcite by mal nejaku poruchu autistickeho spektra 🙂 Su deti a deti, kazde ma svoj vlastny vyvin. Znama ma dceru a tiez mala obcas svoj svet, uz je skolacka a ok. Hovorit nemusi v 16.mes...ale aby rozumelo pokynu...ci na Teba reaguje,ci reaguje napr,ked ste von a mu nieco ukazujes...
Nereaguje na meno - to je klasicky znak autizmu... to akoze nikdy ked ju oslovis nereaguje, alebo niekedy?
Cuvat, chodit po spickach, tocit sa moze byt uplne normalne ze to akurat objavila a ak to prenuje.
Byt vo svojom svete - to je tiez klasicky znak autizmu. To uz len ty musis vediet posudit.
S hrackami s hra funkce - tam nie je problem
Nenapodobnuje zvierata - este ma cas. Nas syn ma 2. 5 roka a doteraz napodobnuje len vtaciky ako spievaju. Zijeme vo velkom meste a okem tych vtako, maciek a psov ine zviera este neidel. Necudujem sa mu ze nema zaujem napodobnovat kravu. A nasa maska robila ba ba asi do 2 rokov.😀
Chodenie po dome bezcielne je cudne... to som veru este nepocula ze by nejaka mamicka toto zazila. Neviem ci je to znak autozmu.
Ked som ja takto sledovala dieta a stresovala, mne fyzioterapeutka raz povedala: A aj keby mal poruchu, tak co? No nic, poinformujes sa, najdes sposob ako fungovat a pojdes dalej. Vsetko zvladnes, neboj.
Vždy, keď čítam takéto diskusie, tak ma to dokáže nahnevať - mamičky zdravých detí začnú "útočiť" na mamičku, že hľadá dieťaťu diagnózy, škatuľkuje a podobne. Nie vždy je to tak! U našej dcérky sme si v roku a pol všimli, že niečo nie je v poriadku, začali sme spolupracovať so psychológmi, logopédmi, pravidelne chodiť na terapie. A áno, teraz má 4 roky a má diagnostikovaný detský autizmus. 🤷🏻♀️ Keby som dala vtedy na rady typu nerieš to, nechaj to tak, ona dorastie, tak teraz by bola naša dcéra bohvie kde. Rodič najlepšie vie a vycíti, čo je v poriadku a čo už nie. Držím palce a dajte na svoje pocity. 👌
@luciazahornadska Presne! Rodic najlepsie vie ze nieco je inak a ked strka hlavu do piesku a spolieha sa na to ze dieta z toho vyrastie, skonci o par rokov (alebo aj mesiacov) s frustrovanym dietatom, ktoremu nerozumie a nevie ako s nim zit a ako mu pomoct.
Daj ho na jeden den do jasli a ucitelky ti hned povedia, ze ci je ok alebo nie. Im staci jeden pohlad....
Mamička, nerieš komentáre okolia a mamičiek zdravých detí. Vyhľadaj pomoc: logoped, psychiater, pedopsycholog...
Acva v Bratislave, PhD.Janosikova v Trnave, Mgr. Lazikova v Trnave, adeli v Za, Andreas v Bratislave...
Odporúčam uzavretú skupinku Autizmus tu na Modrom koni. Držím palce

Dieťa do jaslí ty do práce . Nebudeš mat čas ho toľko sledovať pozorovať skúmať . A nezainteresovane učiteľky v škôlke ti dajú vedieť , ak by sa im niečo nezdalo . Myslím to v dobrom , určite ti tu aj baby nápisu že je ešte veľmi skoro na určovanie autizmu .