Má moje dieťa príznaky autizmu?
Dobrý deň ,
chcela by som sa spýtať mám 2rocneho syna .
Nerozpráva, len taký základ , vety vôbec ...vie pomenovať osoby v domácnosti ale napríklad mama a tata nepoužije keď niečo potrebuje , ale keď ukážeme na osobu tak ju pomenuje kto je kto ...
Snaží sa zopakovať slová keď mu povieme ale len keď chce ... Na meno reaguje , ale keď sa hrá a je zaujatý a niečo od neho chceme aj vramci hry tak nas ignoruje akokeby má svoju bublinu až na niekoľkýkrát zareaguje čo od neho chceme ... rozumieť nám rozumie by som povedala skoro všetko ... Opakuje všetko čo vidí či nás , alebo v rozprávke keď ukazujú....keď sa hrá tak áno auta si ukladá do radu ale napríklad keď nájde rovnaké auto rovnakej farby tak ho zaradí za tú istú farbu ,alebo páči sa mu paw patrola a keď ma rovnaké postavičky dáva ich vedľa seba ... Máte skúsenosti neviem čo je ešte v medziach a čo by stálo možno za konzultáciu u dr. Ďakujem
@domils
Prosím ťa máš úplne normálne dieťa, ako si prišla na takúto blbinu? Kamoskin rovnako starý syn skladá snáď suvetia a tvoj je oproti jej riadne pozadu?
Ukľudní sa, normálne dvojročné prďola máš. Ja som sa obávala tiež kôli reči a keby som vedela aký nakoniec bude, vychutnám si ten boží kľud vtedy 😁. Dnes kŕče od rána čo oči rozkepi až dokiaľ nezaspím 🫣.
A že sa v zaujatí netočí na meno? Úplne normálne. Zvyšok či si opísala, farby, postavy rovnaké ku sebe atď, všetko normálna. Náš má 2,5 a tiež to robí. A dokonca aj ja s mužom máme super "vlastnosť" - pokladať rovnako sfarbené predmety ku sebe, keď je možnosť. Podvedome. Tak si vieš predstaviť ako často hľadáme určité veci, keď to leží čierne na čiernom a podobne.
Pre svoj kľud to spomen obvodnej a uvidíš čo ti povie. Deti v určitom veku, teda v tých 2 rokoch nechcú papagajovať na povel aj keď by to vedeli 😏.
ake priznaky tam vidies? radenie auticok? hraciek? to robia aj zdrave deti. nic ine na PAS tam nevidim z toho co pises, pre pas potrebujes mnozstvo drobnych odchyliek a o tych nepises, ze by ste mali
Podľa mna všetko je ok
Jedine viac mu dať priestor na rozprávanie,pytanie si vecí a tak
@reela 25m
@domils mal by uz pouzivat dvojslovne vety. Skus cez pediatricku listok na logopediu, objednat sa a dovtedy pokym budete mat termin, tak sa mozno rozbehne. Do toho datumu mozes pozistovat na internete ako mu rozviazat jazyk. Ak mas okrem zaostavania vo vyvoji reci podozrenie na ine veci, tak vypln formular do centra vcasnej intervencie... pokial dostanete termin, tak znova: mozno sa rozbehne tak, ze tam ani nepojdete. Ak nie, tak aspon sa na neho pozru a povedia ti nejake rady tipy triky ako na neho.
To je nový trend hľadať v každom dieťati autizmus? Ženy...keby vy ste len vedeli ako je to náročná diagnóza a čo by mamičky s touto diagnózou dali za to aby ich detičky toto dokázali robiť. Môj mladší začal rozprávať keď mal 3 roky a 4 mesiace. Je úplne zdravý a za mesiac sa rozkecal ako starý dedo. Dovtedy sa mu proste nechcelo, maximálne jedno slovo ako mňam, titit, mama...
@domils mal by uz pouzivat dvojslovne vety. Skus cez pediatricku listok na logopediu, objednat sa a dovtedy pokym budete mat termin, tak sa mozno rozbehne. Do toho datumu mozes pozistovat na internete ako mu rozviazat jazyk. Ak mas okrem zaostavania vo vyvoji reci podozrenie na ine veci, tak vypln formular do centra vcasnej intervencie... pokial dostanete termin, tak znova: mozno sa rozbehne tak, ze tam ani nepojdete. Ak nie, tak aspon sa na neho pozru a povedia ti nejake rady tipy triky ako na neho.
@reela ďakujem 🤗
To je nový trend hľadať v každom dieťati autizmus? Ženy...keby vy ste len vedeli ako je to náročná diagnóza a čo by mamičky s touto diagnózou dali za to aby ich detičky toto dokázali robiť. Môj mladší začal rozprávať keď mal 3 roky a 4 mesiace. Je úplne zdravý a za mesiac sa rozkecal ako starý dedo. Dovtedy sa mu proste nechcelo, maximálne jedno slovo ako mňam, titit, mama...
@anonym_6d6f21 je možné, že za tento komentár sa niektorí ludia do mňa pustia, ale súhlasím. Poslednú dobu vždy, keď len dieťa niečo nerobí ako prvé oproti rovesníkom/deťom známych a kamarátok alebo len niečo nerobí časovo podľa tabuliek, hneď sa začína skloňovať táto diagnóza. Pri tom veľa jednoducho záleží na dieťati a jeho tempe, čase a spôsobe akým sa tomu dieťaťu venujú rodičia a aké podnety má, čo ho dané obdobie zaujíma a mení sa to pomaly každý mesiac. Ale úprimne sa ani nedivím,keď veľa mamičiek si ide len po radu a prvé, čo na ňu v komentároch vyskočí je diagnóza a akonáhle si to začne googliť, doslova začne hľadať príznaky a pripisovať veci aj tam, kde vôbec nie sú. Vôbec nezľahčujem túto diagnózu a preto sa mi niekedy až rozum zastaví ako rýchlo sa pripisuje deťom len na základe príspevku.
Keď ho oslovíš, pozrie sa na Teba?udržiava očný kontakt? Pretože to,čo popisuješ sa javí ako normálny vývoj…..
@domils autizmus nie je iba o tom, ze dieta neukazuje a nemá očný kontakt. Je to spektrum. Su rôzne stupne autizmu. Najvýraznejši je práve problém s rečou. Najmä ak už niečo povedat vedel a zrazu to nevie, zabudne. Typické je ukladanie do radu, ale tiež to nemusí nič znamenať. V každom prípade nie je vôbec na skodu sa poradiť s odbornikom.
@domils 2-rocne dieta by malo:
-mat socialny usmev (ked sa na neho usmejes, opatuje)
-zdielat pozornost, ked ukazes na nejaku vec ze „aha lietadlo!“, malo by pozriet na teba a potom v smere, kde ukazujes
-malo byt rozpravat aspon dvojslovne vety
-malo by vediet ukazat na predmet, ktory chce
-udrziavat ocny kontakt
-zamavat na pozdrav, dat pusinku/poslat pusinku
-ak mu hodis loptu, skusi ti ju hodit spat/alebo priniest spat
-prinesie ti pravidelne nieco ukazat
-rozumie jednoduchym pokynom
-tesi sa z pritomnosti inych deti a hra sa paralelne vedla nich, alebo ich pozoruje
-vie sa hrat hru na „telefon“, vie ti „uvarit“ oblubene jedlo v ramci hry roli
@domils 2-rocne dieta by malo:
-mat socialny usmev (ked sa na neho usmejes, opatuje)
-zdielat pozornost, ked ukazes na nejaku vec ze „aha lietadlo!“, malo by pozriet na teba a potom v smere, kde ukazujes
-malo byt rozpravat aspon dvojslovne vety
-malo by vediet ukazat na predmet, ktory chce
-udrziavat ocny kontakt
-zamavat na pozdrav, dat pusinku/poslat pusinku
-ak mu hodis loptu, skusi ti ju hodit spat/alebo priniest spat
-prinesie ti pravidelne nieco ukazat
-rozumie jednoduchym pokynom
-tesi sa z pritomnosti inych deti a hra sa paralelne vedla nich, alebo ich pozoruje
-vie sa hrat hru na „telefon“, vie ti „uvarit“ oblubene jedlo v ramci hry roli
@rivini toto všetko až na tie vety robí , má rád deti aj sa hrá s nimi respektíve snaží sa zapojiť ,ale keď sa mu niekto prihovorí aj z rodiny babka,dedo tak začne kričať, ale pritom keď on chce úplne v pohode im dá pusu aj ich potulka.
má príznaky. Centrum včasnej intervencie - dá ti presnú odpoveď
má príznaky. Centrum včasnej intervencie - dá ti presnú odpoveď
@anonym_d60533 prosím vás je to súkromné alebo treba cez pediatra sa tam dostať . Ďakujem
@anonym_d60533 prosím vás je to súkromné alebo treba cez pediatra sa tam dostať . Ďakujem
@domils od pediatra diagnostika sa platí okolo 180 eur a termíny sú v nedohľadne...my ideme na budúci týždeň na diagnostiku ale my máme oveľa horšie príznaky ako ty píšeš toto vyzerá úplne normálne 🙂
objednaj sa už, kým prídete na rad bude mať dieťa aj 3 roky. taká je realita
Najbližšie centrum včasnej intervencie mate v Trenčíne, je potrebné sa tam skontaktovať, ak je podozrenie na akúkoľvek odchýlku vo vývine dieťaťa. Poradkyne pracujú v domacom prostredí, takže budú k vám chodiť domov, je možné, ze na prvé stretnutie pôjdete do centra, ale potom už stretnutia prebiehajú doma, alebo ako sa dohodnete.
Poradkyne pomôžu pri stimulácii dieťatka, nasmerujú na odborníkov, pomozu roznymi radami, aj rozhovormi. Služba je bezplatná, prípadne nejaky symbolicky poplatok.
https://cvitrencin.sk/hladam-pomoc-vcasna-inter...
Cez pediatričku alebo Centrum včasnej intervencie, je to služba bezplatná . Moja mladšia nemá ešte ani 2 roky a hovorí už 4-5 slovné vety a nie. Neskladá do radu. Hrá sa funkčne - kŕmi bábiku, varí, uspava, tancuje, napodobňuje nás. Nerozprával, ukladal do radu starší a ten autista je. Ale on ani nerozumel pokynom.
@domils od pediatra diagnostika sa platí okolo 180 eur a termíny sú v nedohľadne...my ideme na budúci týždeň na diagnostiku ale my máme oveľa horšie príznaky ako ty píšeš toto vyzerá úplne normálne 🙂
@barborienka2001 prosím vás čo sa ešte môže objavovať ? Možno to tiež je u nás len to neviem a beriem to že je to ok . Ďakujem
to že nerozprava nemusi ist hned o autizumus
aj autisti vedia rozpravat
môže ist len o NKS , neskory vyvin reči , od 2 a pol roka môžete chodit k logopedovi
ak menej rozprava nechytala by som paniku, ked budete makat pekne to dobehne
@domils nas syn si ukladal do radu auticka cez celu izbu ked mal cca 2,5 r a je uplne ok 🙂 robia to aj zdrave deti
@domils nas syn si ukladal do radu auticka cez celu izbu ked mal cca 2,5 r a je uplne ok 🙂 robia to aj zdrave deti
@anonym_3b6eca áno to rozumiem len keď to ešte radi aj vo farbách keď sú 3zlte tak sú za sebou a tak ďalej ... Počas hry keď sa hráme a niečo sa ho spýtam alebo niečo od neho chcem akokeby na hlucho ,veľmi ťažko sa získava pozornosť unho...ale inak sa vie pekne hrať aj s deťmi zapája ja sa , pomenovať zvieratá vie , snaží sa aj v knižkách ukazovať aj pomenovať alebo zopakovať slová ktoré povieme ...
@anonym_3b6eca áno to rozumiem len keď to ešte radi aj vo farbách keď sú 3zlte tak sú za sebou a tak ďalej ... Počas hry keď sa hráme a niečo sa ho spýtam alebo niečo od neho chcem akokeby na hlucho ,veľmi ťažko sa získava pozornosť unho...ale inak sa vie pekne hrať aj s deťmi zapája ja sa , pomenovať zvieratá vie , snaží sa aj v knižkách ukazovať aj pomenovať alebo zopakovať slová ktoré povieme ...
@domils mam 3 deti,a vsetky 3 mi ukladali auticka do radu podla farieb,syn dokonca aj podla znacky auta.ani jeden z nich nema autizmus..
@domils no ved to je super, ze rozoznava farby deti rady triedia podla farieb 🙂 podla mna opis uplne zdraveho dietata.. oni sa nebudu hrat podla nas co chceme my rodicia aktualne robit preto ignoruje, ked ho to nezaujima. Fakt by som sa podla opisu nebala nejakeho problemu 🙂

@domils ak máš taký pocit tak to stojí za konzultáciu s dr a nie tu s ľuďmi na koniku. Akože čo sa ti nezdá? Ma 2 roky . Za mňa normálne