Má moje dieťa znaky autizmu alebo Asperger syndrómu?
Ahojte, kedze som prvorodicka, neskusena a rodinu daleko od nas a zivim sa z informacii na nete (bohuzial), rada by som vypocula nazor maminiek, hlavne skusenejsich, ci podla nich je syncek v poriadku.
Co sa tyka synceka. Ma 19 mesiacov, chodit zacal v 14m, stvornozkovat v 10-11.
Snazim sa Vam opisat, co mi pride v poriadku a co nie. Takze, ma ocny kontakt, ukazuje na svetko a stale, vsetko chce vediet, ked niekto place vonku, hned nanho ukaze a pozrie sa na mna, ci pocujem ze place, a ma smutny vyraz tvare, ak sa buchnem pride, da pusinku sam od seba, rozumie humoru, napriklad dam mu blizko ust tycinku a zoberiem spat, tak sa rehoce, a robi to aj mne, napodobnuje zvieratka asi 15 aj slovom aj pohybmi, pocuva na meno, robi ukony, ked vidi smetie (papieer) na zemi povie kos a zobere ho sam do kosa, resp na spinavu plienku. Saty dava do pracky. Sem tam aj uprace po sebe hracku (ked ho poprosim). Minule nasiel utierku na stole a zacal upratovat akoze, metlu tiez tlaci pred sebou. Nie je uzkostlivy, nema vybuchy hnevu. K mojej kamoske ide bez problemov a hovori jej moja moja, len aby ho zdvihla. Zaspava sam od 2 mesiacov. Sem tam ma potrebuje, zdvihnem ho na max 3 minutky a hned zaspi. Od 18m ma zacal intenzivne napodovnovat v slovickach. Povedal uz aj moja mama kcem (chcem).
A co sa mi nepozdava, podla mna ma mensi zaujem o deticky. Ked bol mensi, tak na ihrisku k nim stale isiel, pozorovat ich, teraz ide menej, skor skuma, ked ale sme na prechadzke uz z 10 metrov ukaze a hovori opakovane, ze baba baba baba, a pozera sa na mna, a kym nepoviem, ze ano baba, tak to opakuje dookola. Zriedka kedy k nim ide na ihrisku (aj ked ide, tak iba kvoli hrackam, zoberie od nich, oni spat), ked vidi chlapceka a bycikel, tak ide k byciklu... 😏 skor ho zaujimaju dospeli, skor ide k nim.... Uz z daleka aj v obchode mi ukazuje a hovori ujo a teta. Ked sme na navsteve, mam pocit ze vola chlapceka sa hrat, napriklad bucha po velkej lopte a pozera sa na neho s usmevom, a jeho oci hovoria, ze noo, pod aj ty.
A co mi este nepripada ok je to, ze malo sa hraje, kde predstiera. Napriklad: netelefonuje, iba si prilozi na 2 sekundy telefon a pozera sa na mna, ci to vidim, alebo nehra sa s plysakmi ako keby to bolo dieta. Seeem tam im da nieco k ustam a povie mnam, ale nic moc. Hraje sa tak, ze posuva auticka, a napodobnuje ich ako robia, sem tam pogula aj kolesami, do smetiarskeho auta dava kocky, vela si cita, zoberie knihu sadni si a cita, ukazuje a napodobnuje zvieratka, ktore tam vidi. Dokonca mi napodobnuje aj v knihe emocii, ako vyzera, ked niekto ma nervy. 😅🤦🏻♀️
A tretie, ze boji sa sam na odrazadle. Nechce sa mi pustit. Radsej ho bude tlacit pred sebou. Ine deticky v jeho veku, ba aj mladsie idu dobre ze nie 30km/h..... Je taky opatrnejsi. Ale na schodoch ked mi drzi ruku tak ide pekne hore/dole.
Tieto 3 take oblasti som si vsimla, ktore podla mna by mohli byt lepsie...
Aky mate na to nazor? Co si myslite?
Velmi pekne dakujem!
Ja neviem,ale v tomto veku je príliš skoro na diagnostiku hlavne asper.syndromu. Podľa mňa je zdravý. To môže byť len temperament,povahové črty....,obdobie,hocičo. Môjmu diagnost.asperg.syndrom až v 9 rokoch,aj to po dlhod.vysetreniach,viacerých (aj to je veľa na rozhraní povahy a dg.). Na autizmus to nevyzerá vôbec podľa mňa. Môj tiež sa zaujímal o dospelých,deti ho nikdy nezaujímali. Ale to ani mňa ako malú😉.
@amelia89
@dskjhfdlkdjhl
@elenita
@katkine_terapie
@kleopatra114
@luciasveckova
@nikaeli
@majlo1234
@heni79
@kirakira
@pupava36
@tibor79 ja vam velmi pekne dakujem za odpovede! ❤️🙏🏼Vcera sme boli von, tak ked si vsimol chlapcov cca 10 rocnych ako sa hrali futbal, isiel k nim, sa hrat. Teda aj on kopal loptou. Nebol samotar, co ma velmi potesilo. 🥲
A ked uz nebudem velmi trapna... Vedeli by ste mi prosim napisat, co znamena este hra na "akoze"? Mam tu na mylsi okrem pitie caju z prazdneho poharika... Telefonovanie... Moze sem patrit aj upratovanie metlou? Vysavanie (ja vysavam, dam mu tycku iba, a napodobnuje ma)? Ako by som to mohla takuto hru podporit?
A este tolko pridam, ze sa mazna velakrat s plysakmi. Da pusu, obijme ich a hovori moooja mooooja.
Cokolvek co budes robit v domacnosti, moze ta napodobnovat, ak bude chciet. Ale ak nechce resp.aktualne nechce, neznamena to, ze je niekde nejaky problem. Netlac na pilu, nechaj dieta rozvijat sa vlastnym tempom (to neplati pre deti, ktore maju nejaky oroblem typu NKS, PAS a pod., ale to nie je vas pripad) a nechaj mu vlastne zaujmy.
@katkine_terapie Mas pravdu! Co sa mu paci, to po nas opakuje. Co sa mu nepaci, mozem to aj 100x, aj tak nebude.
Vidis, nasla si spravnu cestu 🙂
Podla popisu je vas syncek v poriadku. Ma len 19 mesiacov. Tri body, ktore ste popisali ako problem su v jeho veku neni problemom, musi na to vsetko dozriet. Okolo 2, 5 roka a viac bude socialnejsi k detom a aj jeho hra bude kreativnejsia.
@loo2 Dakujem pekne! ❤️🙏🏼
Nie je to ziaden autizmus, ani asperger. Mas nadpriemerne inteligentne dieta, ktore bude asi skor introvert, ale aj to sa moze casom este zmenit.
@gabrielamodrykonik Dakujem,❤️ tak bude po nas. 😅
Ja ta len povzbudim. Mam dcerku, ktora ma uz 7 rokov. Vo veku tvojho maleho na deti ani nepozrela a utekala od nich. Az mi z okolia hovorili, ze to nie je ok. A dnes? Je hviezdou triedy, prirodzeny vodca a ako jedina bola pozvana na vsetky oslavy. Mimoriadne oblubeny a extrovertny clovek. Este dnes sa z toho smejem a starym rodicom pripominam, ze ci si pamataju, ako ma strasili..
@ikka204 Och. ❤️ Dakujem! To ma super potesilo!!!!!! 🙏🏼

Ved mu nic nieje, je to sikovne dieta, moja dcera ked bola taka mala tiez nemala zaujem o ziadne deti ona si vystacila sama😊a vas syn si vystaci tiez sam, on pride do toho veku ked ho zacnu zaujimat aj ine deti