Má nejedáctvo u detí súvis s diagnózami?
Ahojte, moze nejedactvo znamenat nejaku diagnozu? Nase 10r dieta zje len vyvar, zeleninovu a rajcin.pol. Jedla na sladko a lokse, ryzu, pecene zemiaky. Uhorku. Maso odmieta uplne. Nezje ani vajcia. Ani syry. Iba jogurty. Krv ma ok, ale mne sa to nepaci. Rozmyslam, co by za tym mohlo byt. Ostatni doma zjeme vsetko. 3,5r som kojila. Vzdy bolo take. Prikrmy odmietalo. Grilujeme a ono zje len suchy chlieb a cerstvu uhorku. Ovocie zje vsetko. Aj sladke jedla akekolvek. Dieta je zdrave. Ale co za tym moze byt?
@anonym_autor ahoj, ja som nejedla, ked som bola mala. mama sa natrapila, mam adhd, vtedy sa este nediagnostikovalo. ale co ti chcem povedat, ze moj zivot je fajn, naucila som sa s tym robit a ovladat sa a mam vcelku zaujimavu karieru. mam starsie dieta a tiez nechce jest a uplne znaky ako ja. inak v skole a v sporte velmi uspesny. asi je to znakom niecoho ale netreba to prezivat velmi.
Ja. Celiakia. Ale nemusí byť za tým hneď diagnoza, môže byť iba nejedák a časom sa to zmení.
Zalezi aj od inych priznakov a prejavov spravania dietata. Jeden z oficialnych prejavov autizmu/aspergerovho syndromu je aj nejedactvo, alebo presnejsie uzky profil jedal, ktore dieta zje.
Na to vsak treba diagnostiku, a pospajat rozne priznaky a prejavy dietata. Urcite nikto nepovie na dieta, ze ma aspergera iba preto, ze nechce jest.
@anonym_autor co to ma spolocne so zdravim? Nechapem...moj najstarsi syn jedol do 3r skutocne vsetko...potom v skolke utalo a koniec. Tak jednotvarna strava snad neexistuje co sme my mali (z ovocia zje stale len jablko a vraj banan - ale nikdy som ho jest ten banan nevidela, takze len jablko= skutocne). Asi v 13tke zrazu zacal jest rozne veci, ale samozrejme ze to extra neprehanal - teraz ma cerstvych 17 a zje viac veci, ale stale nie tolko a taku skalu jedal ako napriklad moj najmladsi (ale tak vieme ake to je, prve dieta je tabulkove do bodky a tretie uz parok bez zubov zuzle). Ale k tomu zdraviu: ako 5r plaval, chodil na atletiku. Dokonale zdravie, ziadne choroby, nic - ako jeden z mala ziakov maval stale perfektnu dochadzku. Neviem co myslis diagnozou - je nadpriemerne inteligentny. Proste nic, zdravy jedinec. Ma idealne miery aj napriek tomu ze je slaby jedak (ako rozumej ma standardnu muzsku velkost S s vyskou 178cm)
ja som od mala odmietala niektoré jedlá - v dospelosti bum, enzymatické poruchy, hneď niekoľko - po tom čo všetko mi pani doktorka zakázala, tak sa mi objasnilo niekoľko vecí, prečo práve to lebo ono jedlo som nechcela…
@anonym_autor mladsia dcera odjakziva bojovala s jedlom,ale u nej sa uz v 3 mesiaci potvrdili ABKM,alergia na soju,vajce,orechy,jahody atd.az po zahojeni criev a spravnej strave sa rozjedla.teraz by zjedla aj nas.inu diagnozu nema.
Do tých jedál na sladko vieš skryť vajíčka, proteín, mliečne veci, takže zrovna to, že neje mäso nie je žiadna tragédia.
@stvura ale áno, so zdravím to súvis mať môže…
@biba_18 no u nas nic...a to mu ako batolatu chceli pichat i rastovy hormon, lebo bol taky maly a drobny...do 6t bol najmensi a najchudsi v triede...teraz na SS je uplne priemerny co sa vzrastovo tyka a ked ti pozriem pocet vymeskanych hodin...mozno 3 a aj to bol u zubara 🙂 .
Ale ako moze to mat troska suvis...moja sestra napriklad nikdy nepila mlieko, nejedla mliecne veci a ano, ma intoleranciu, takze ono to telo asi tak citi co mu treba a co nie.
@anonym_autor povedal by som, ze detske/mladeznicke nejedactvo / priebercivost (najma u dievcat) je skor bezne a tvoje dieta este zje vselico. Ja som ako chlapec nechcel jest takmer nic, vyzeral som ako podvyziveny a (bohuzial 🙃) som z toho vyrastol a teraz mam rad takmer vsetko a "az zbytocne" rad jem.
@anonym_autor ano, ADHD.
U nas syn len kuracie aj to iba grilovane,ci pecene ine maso neda do ust.
@anonym_autor to je ešte dobre čo máš doma ,pre moje decko ,bolo najlepšie jedenie ,,voďička so šťavičkou” ako hovorilo
Vyrástol zdravý ,študovany ,samostatný ,síce stále chudy človek
Dakujem. Teraz som mala moznost vidiet deti, ktore denne vylizali taniere. A to moje dieta, iba ryzu/hranolky/palacinky. Trapi ma to. Ale je zdrave. Krv ok. Tak snad bude ok. ❤️
@anonym_autor môj syn ako maličký chcel ochutnať všetko, aj to, čo som mu dávať ešte nechcela (niva, hríby a pod.). Neskôr nechcel naopak skúšať nič nové, jedol len pár veci dokola. Tiež som sa nad tým zamýšľala. Ale časom asi "dozrel" a začal ochutnávať. Napríklad taký kebab by pred dvoma rokmi do úst nedal a teraz by ho jedol každý deň. A sám si povie, aký bol sprostý 😆. Naše chute a odhodlanosť sa proste časom, vekom a okolnosťami menia.
@anonym_autor povedal by som, ze detske/mladeznicke nejedactvo / priebercivost (najma u dievcat) je skor bezne a tvoje dieta este zje vselico. Ja som ako chlapec nechcel jest takmer nic, vyzeral som ako podvyziveny a (bohuzial 🙃) som z toho vyrastol a teraz mam rad takmer vsetko a "az zbytocne" rad jem.
@madeincssr a kedy si z toho vyrastol? Dufam, ze aj v nasom pripade sa dockame🙏❤️
@anonym_autor to je ešte dobre čo máš doma ,pre moje decko ,bolo najlepšie jedenie ,,voďička so šťavičkou” ako hovorilo
Vyrástol zdravý ,študovany ,samostatný ,síce stále chudy človek
@minenkaa nie
Nie je to dobre. Ked vidim, co vsetko zjedia ine deti. Cudzi dospeli nas komsntuju a sudia..
Doktor nie som, ale podľa mňa bežné dieťa. Moja sestra taka bola a aj je. Je len pár druhov jedál ktoré zje. Diagnózu nemá, normálna žena.
@lucia13022023 dakujem😍🙏
@anonym_autor ahoj, ja som nejedla, ked som bola mala. mama sa natrapila, mam adhd, vtedy sa este nediagnostikovalo. ale co ti chcem povedat, ze moj zivot je fajn, naucila som sa s tym robit a ovladat sa a mam vcelku zaujimavu karieru. mam starsie dieta a tiez nechce jest a uplne znaky ako ja. inak v skole a v sporte velmi uspesny. asi je to znakom niecoho ale netreba to prezivat velmi.
@lianka123 a stale nejes? 🙉🙂
Ja. Celiakia. Ale nemusí byť za tým hneď diagnoza, môže byť iba nejedák a časom sa to zmení.
@anonym_1b9757 ako vyvratit? Iba odber z creva? Ci staci krv? Dakujem🙏
Zalezi aj od inych priznakov a prejavov spravania dietata. Jeden z oficialnych prejavov autizmu/aspergerovho syndromu je aj nejedactvo, alebo presnejsie uzky profil jedal, ktore dieta zje.
Na to vsak treba diagnostiku, a pospajat rozne priznaky a prejavy dietata. Urcite nikto nepovie na dieta, ze ma aspergera iba preto, ze nechce jest.
@ullala dakujem
@anonym_autor co to ma spolocne so zdravim? Nechapem...moj najstarsi syn jedol do 3r skutocne vsetko...potom v skolke utalo a koniec. Tak jednotvarna strava snad neexistuje co sme my mali (z ovocia zje stale len jablko a vraj banan - ale nikdy som ho jest ten banan nevidela, takze len jablko= skutocne). Asi v 13tke zrazu zacal jest rozne veci, ale samozrejme ze to extra neprehanal - teraz ma cerstvych 17 a zje viac veci, ale stale nie tolko a taku skalu jedal ako napriklad moj najmladsi (ale tak vieme ake to je, prve dieta je tabulkove do bodky a tretie uz parok bez zubov zuzle). Ale k tomu zdraviu: ako 5r plaval, chodil na atletiku. Dokonale zdravie, ziadne choroby, nic - ako jeden z mala ziakov maval stale perfektnu dochadzku. Neviem co myslis diagnozou - je nadpriemerne inteligentny. Proste nic, zdravy jedinec. Ma idealne miery aj napriek tomu ze je slaby jedak (ako rozumej ma standardnu muzsku velkost S s vyskou 178cm)
@stvura zienky tu pisu, ze moze ist o adhd/aspergera😕
@anonym_autor mladsia dcera odjakziva bojovala s jedlom,ale u nej sa uz v 3 mesiaci potvrdili ABKM,alergia na soju,vajce,orechy,jahody atd.az po zahojeni criev a spravnej strave sa rozjedla.teraz by zjedla aj nas.inu diagnozu nema.
@simona92101 isli ste prorizapalovym stravovanim? Len tam je to, co on neje😕
@biba_18 no u nas nic...a to mu ako batolatu chceli pichat i rastovy hormon, lebo bol taky maly a drobny...do 6t bol najmensi a najchudsi v triede...teraz na SS je uplne priemerny co sa vzrastovo tyka a ked ti pozriem pocet vymeskanych hodin...mozno 3 a aj to bol u zubara 🙂 .
Ale ako moze to mat troska suvis...moja sestra napriklad nikdy nepila mlieko, nejedla mliecne veci a ano, ma intoleranciu, takze ono to telo asi tak citi co mu treba a co nie.
@stvura ja mam int.mlieka a jogurty/syry som milovala😁😋
ja som od mala odmietala niektoré jedlá - v dospelosti bum, enzymatické poruchy, hneď niekoľko - po tom čo všetko mi pani doktorka zakázala, tak sa mi objasnilo niekoľko vecí, prečo práve to lebo ono jedlo som nechcela…
@biba_18 ake su priznaky enzymatic.poruch?🙉
U nas syn len kuracie aj to iba grilovane,ci pecene ine maso neda do ust.
@vladuska20 hrozne. V skole obedy len pobabre.. je len prilohy🙉
@anonym_autor rôzne. podľa toho aké enzýmy nemáš v poriadku… ale všeobecne ťa bolí brucho. plus keď ešte aj nejaké alergie do toho, tiež môže dieťa odmietať dané jedlo…
môžeš mať celiakiu, intoleranciu laktózy, histaminovú intoleranciu, môžeš nevedieť tráviť vajíčka alebo maso, niekedy je problém zelenina 🤷♀️
Podľa mňa je toto ešte riadne neprebádaná oblasť. V mojom okolí vnímam deti a ľudí, ktorí sú prieberčiví v jedle, že majú sklon k nejakej diagnóze, ale ono bude platiť to, že väčšina ľudí s diagnózou má problém s jedlom, ale zároveň len malé množstvo ľudí s problémom s jedlom, má diagnózu. Aj môj syn toho moc nepoje, od malička bol také iné dieťa. Diagnózu nemá žiadnu oficiálnu, no vyzerá to hypersenzitivitu a to, aký je neobyčajný mi došlo až s druhou dcérou, ktorá je proste také to typické dieťa. Aj v tom, o čo sa zaujíma, aj v jedle, aj v tom, ako jej nevadia veci, s ktorými mal syn vždy problém. Je to ako balzam na duši. Zároveň syn z toho vyrastá a mne pomohlo sa s tým zmieriť a keď niekam ideme, tak mu jednoducho robím tie veci, ktoré má rád, pretože on má stres aj z nových ľudí a miest a keď by sa k tomu ešte pridalo aj, že bude hladný, tak by to bolo fakt celé zle. Hovoríš, že na vás iní ľudia kukali, ale to nie je príjemné ani tomu dieťaťu a vieš tomu predísť tak, že sa dopredu zmieriš s tým, že to takto bude a keď bude chcieť hranolky, tak nebudeš upozorňovať na to, že iné neje, napríklad. A nikto si nemusí nič všimnúť.

Doktor nie som, ale podľa mňa bežné dieťa. Moja sestra taka bola a aj je. Je len pár druhov jedál ktoré zje. Diagnózu nemá, normálna žena.