icon

Má syn prejavy autizmu?

leknolina
23. okt 2019

Ahojte mamičky detičiek s autizmom. Prosím vás chcem sa opýtať na správanie môjho synčeka.
Mame 21 mes synčeka, ktorý ešte nerozpráva ale to nie je všetko. Zistili sme aj dlhšie pozorovaním že taktiež nemá záujem o akýkoľvek kontakt s ľuďmi s deťmi nehrá sa s nimi nevšíma si ich ani sa im nepozriem do očí. Vôbec nereaguje na meno keď ho voláme. Keď sa s ním chcem hrať nezaujíma ho to hrá sa sám a s autíčkami aj na tom ho zaujímajú len kolesá. Keď ho dáme do kolektívu kde sú deti vôbec si ich nevšíma pozorujeme že deti ktoré sú rovnako staré sú úplne popredu oproti nemu veľmi nás to s manželom znepokojuje. Boli sme u detskej lekárky a povedala nám že je ešte skoro hovoriť o autizme aj napriek tomu nás Však odporučila k odborníkom nemáme v blízkom okolí nikoho s kým by sme sa mohli podeliť o toto a tak sa vás prosím pýtam. Ďakujem

limetka69
23. okt 2019

@mummy01 Ako sa ochorenie prejavuje
Škála príznakov, ktorými sa autizmus prejavuje, je veľmi široká a u každého pacienta je ich výskyt natoľko individuálny, že nenájdete dvoch pacientov s identickými príznakmi. Najčastejšie sa objavujúce prejavy, ktoré signalizujú autizmus:

oneskorený rečový vývin, absencia hovorovej reči, dieťa nevie vyjadriť svoje myšlienky a pocity a často ani nereaguje na to, ak sa s ním niekto rozpráva a má problém slovne vyjadriť svoje požiadavky,
dieťa rutinne vykonáva určité činnosti a výrazne lipne na stereotype, odmieta akúkoľvek zmenu, ktorá by jeho stereotyp narušila,
takisto lipne na určitých predmetoch - často nosí neustále so sebou nejakú hračku alebo predmet - napríklad knihu a pod.,
mechanické, bezmyšlienkovité opakovanie slov alebo slovných spojení počas dlhšieho času,
autistické dieťa takmer vôbec neprejavuje emócie a bráni sa fyzickému kontaktu (objatiu a pod.), niekedy s výnimkou blízkych rodinných príslušníkov,
často opakuje určité pohyby, napríklad mávanie rukami alebo kývanie sa na mieste zo strany na stranu dlhý čas,
dieťa je samotárske, uzavreté vo vlastnom svete, nevyhľadáva kontakt s rovesníkmi, hrá sa osamote,
nezriedka reaguje precitlivene na určité zvuky a pod.,
môže mať aj záchvaty agresivity, môže byť hyperaktívne a často nereaguje adekvátne na konkrétne situácie, niekedy môže u takéhoto dieťaťa dochádzať aj k sebapoškodzovaniu,
autistické dieťa neudržiava očný kontakt, je nielen ťažké očný kontakt s takýmto dieťaťom nadviazať, ale aj udržať.
Ak u dieťaťa objavíte niektorý z nasledujúcich varovných signálov, mali by ste okamžite navštíviť odborníka. Čím skôr sa ochorenie diagnostikuje, tým viac je možné urobiť pre zmiernenie jeho následkov.
Varovné signály:

ak u dieťaťa nepozorujete žiadne prvotné rečové prejavy - bľabotanie, do 12 mesiacov veku,
ak sa u neho neobjavia žiadne gestá (napríklad ukazovanie prstom, kývanie rukou pri rozlúčke a pod.) takisto do veku 12 mesiacov,
ak do veku 16 mesiacov nehovorí žiadne izolované slová,
ak do veku 24 mesiacov nepoužíva žiadne spontánne dvojslovné spojenia,
ak vybadáte stratu akýchkoľvek jazykových alebo sociálnych zručností v ktoromkoľvek veku.
MUDr. Ján Šuba uviedol, že u nás sa autizmus diagnostikuje

máš to hocikde na intwernete, aj v tomto článku to je, takže z prsta sme si to nevycicali, a nehádam sa, či to je pravda, alebo nie, ako som písala, nechcela som sa nikoho dotknúť

mogaa
23. okt 2019

@leknolina inak uvedom si že v tomto veku robí dieťa len to čo chce...ty mu môžeš hovoriť čo chceš, bude sa tváriť že ťa nepočuje ale neurobí čo chceš ty....my sme našej dokolečka opakovali kde je cica, kde je mama, kde máš očko? ukáž pá-pa....proste nič....vedela ale mala nás na háku🙂ukázala len občas keď chcela, detto napodobňovanie zvierat alebo ukazovanie zvierat v knižkách - absolútny nezáujem, ale ak videla na živo zveratko tak utekala a kričala hav, cica......jednu dobu bolo vtáčik všetko🙂

atelou
23. okt 2019

Pozri si na Fb alebo istagrame "spolu AUT". Maminka píše o živote s autistickou dcerou, velmi zaujimavo prihody z kazdodenneho zivota. A myslím, že téma "zo života rakety" tu na MK je tiez o podozreni na autizmus. Inac čím skor začnete s malým pracovat, tým lepsie. ... Aj v pripade, že sa autizmus nepotvrdi.

mummy01
23. okt 2019

@limetka69 ano,clankov milion takze su urcite pravdive...a ja asi o tom nic neviem kedze mam
iba dve auti deti doma

limetka69
23. okt 2019

@mummy01 prepac, ale napisala som niekde, ze o tom nic nevies? ze by si klamala? nic v takom zmylse, dokonca som ti ani neodporovala, tak neviem co tu na mna utocis, vobec nechapem o co ti ide, jasne som napisala, ze nemam skusenost, ze skusene mamicky urcite poradia, ze viem len to od kamosky a bodka. tak rad autorke a nezaoberaj sa mnou prosim ta, ja som tu pisla vsetko v ramci slusnosti...

denuss
23. okt 2019

ak mam byt uprimna...presne takto sa prejavoval nas syncek v takom veku...dnes ma 4 rocky a je to autista ako vysity.. a ked som to chcela v 2rokoch riesit s pediatrickou, detskou psychologickou, neurologickou, znamymi..vsetci nas chlacholili..a to co tu uz zaznelo, ze autisti ,,neprejavuju city" je absolutny blud a zavadzanie a povedat to moze len ten, ktory o autistoch nic nevie..nas syn sa vie tesit viac ako my, lubit rovnako ako zdrave deti a samozrejme aj place a hlavne ked nevedel vyjadrit, co chce, vtedy plakal, frustrovany, ze.mu nerozumieme.. tvoj syncek ma vela znakov autizmu. tym nechcem povedat, ze autista je, ale riziko tu je a cim skor to zacnes riesit s ozajstnymi odbornikmi, tym skor budes vediet, na com ste a mozte mu velmi velmi pomoct...neboj sa, spravnym pristupom vela dobehne, ale utesovat sa, ze z toho vyrastie by bola velka chyba..to sa malokedy stava, ked dietatko takto zaostava...presne to vraveli aj nam, ze nech sa nebojime, ked sa rad tuli, ked sa obcas nahana so sestrou a ze ma cas na rozpravanie..hnevam sa sama na seba, ze som sa nechala uchlacholit, citila som, ze nieco neni ok...neurob aj ty tu chybu, kvoli tvojmu dietatku, nech mu cim skor pomozes..cim je mladsi, tym lahsie sa uci, napravaju zlozvyky a pod..

leknolina
autor
23. okt 2019

@denuss presne preto sme to už začali riešiť. Ako som už písala vidíme rovnako staré deti ktoré sa správajú inak ak nás malý a sú úplne popredu... Nechcem od neho aby bol génius ale podla mňa by mal už vedieť z toho co sompisala aspoň niečo

denuss
23. okt 2019

@leknolina netusim odkial ste, vyhladala by som najblizsie Centrum vcasnej intervencie a konzultovala s nimi.. spravny odborny pristup robi uzasne zmeny s detickami.. a takisto rodic sa musi naucit, ako pristupovat k dietatku, aby nebolo uzavrete, aby lepsie rozumelo.. ma syncek problemy aj s porozumenim?

leknolina
autor
23. okt 2019

@denuss okr. Revúca.. S porozumením? Myslíte keď mu ja niečo poviem? To vôbec nechápe nevie co je keď mu poviem ideme papat ale keď mu ukážem lyžičku vie ze tam je jedlo.. Ale keď mu poviem ze ideme von nevie ale keď ideme po schodoch vtedy vie.. Dones autíčko nedonesie

denuss
23. okt 2019

@leknolina ano, presne to som myslela.aj nas autik to takto mal. a velke problemy s porozumenim dodnes. ale da sa na tom krasne pracovat..mame aj rocneho synceka..ten uz teraz rozumie lepsie ako jeho 4-rocny brat. este mate sancu, ze syncek ma problemy len s porozumenim a recou, preto moze byt uzavrety a nezaujima sa o okolie, lebo nechape. ale to uz nech posudi odbornik. velmi drzim palce, nech narazite na spravnych ludi a posuniete sa vpred. nevadi, ze zaostava, ved ani nemusi vediet vsetko co ine deti..ale aby ste sa posuvali, to je dolezite. ja uz nasho synceka neporovnavam, z toho by som bola akurat smutna. je iny a tesim sa, ze robi pokroky. dnes mi prvykrat povedal ,,mami"! 4-rocny!ale tu radost si neviete predstavit..z oboch stran...ale nechcela som o nas..

deti95060810
23. okt 2019

to čo si popísala vyzerá na autizmus...ale diagnózu musí potvrdiť lekár...
pozri stránku sposa turiec
tam nájdeš príznaky správania, komunikácie....

leknolina
autor
23. okt 2019

@denuss velmi pekne ďakujem. Každopádne to riešime a uvidíme co bude ďalej. Budem sa snažiť zo všetkých síl aby som mu pomohla ako budem môcť. Ďakujem a držte sa aj vy a prajem vám aby ste robili pokroky

siska53
24. okt 2019

@limetka69 no len to je naozaj u tak malych deti individualne.. tiez som.si jedno obdobie myslela, ze ci nas nema toho asperga.. ked som si citala priznaky.. lenze zároveň som to aj hned vylucila, lebo podla tych priznakov by som.ho aj ja mala..

Nas i napr.do 2,5r.nehovorili..ani jeden..len blabotali... Mama, bababa.. dcera dokonca len prve alebo posledne slabiky slov vyslovovala este dlho, do 2ra 9m.. az potom nejak jej nabehla rec.. a ona sa ani nikdy s detmi hrat nechcela.. este tak so mnou alebo este ako-tak s bratom..

Syn zas okrem.vzdoru sa vedel straaasne tesit, ze trepotal rukami.. miloval, ked som.tocila take tie kruzky, co sa v poradi napichavaju, taky ten kuzel co je.. a to sme.jedno obdobie tocili dokola niekolkokrat denne aj pomaly hodinu.. ale sme vela citali knizky, mal.ocny kontakt, tak som.vedela, ze je to ok.. ma sice diagnozu stanovenu, ale.je to huperaktivita a porucha pozornosti.
A dcera je tiez stale svojska, nemozeme byt rovnaki vsetci.. tiez nas casto doteraz ignoruje..vieme, ze rozumie, aj pocuje, ale ona si prosto musi dokoncit, co ma zacate, inak nie je schopna ist robit nieco ine ( zdedila po tatinovi), veci musia byt tak, ako ona chce položené, s milimetrovou presnostou, inak to chodi opravovat a rozculuje sa - opat, zdedila - po dedovi.

@leknolina no ak sa ti maly nezda, radsej chod pre tvoj klud, uvidis.. len vies, tie deti kazde napredujú inym tempom, mam dve a obe boli a su tak rozdielne, starsie spolocenske, mladsie skor odlud a to dlhodobo, az nejak po 5roku sa zacala hravat viac aj s deťmi, do 3r.vobec, potom.trosku v skolke. Ona je dobry pozorovatel, aj ked sa s detmi nehrala, mala.ich napozorovane a take detaily vedela povedat, ze az..
Drzim.paste!

denuss
24. okt 2019

@leknolina dakujeme moc!bojujeme a budeme navzdy!stoji to za to😊..

katarinanogova
Autor odpoveď zmazal
veronika271215
28. okt 2019

@leknolina myslim, ze je to tazke urcit. Plac urcite nie je dobry ukazovatel. Autizmus ma viacero podob, stadii....vsetko co si opisala, mi bohuzial sedi...ale na druhej strane je to asi skoro urcit...na tvojom mieste by som isla za odbornikom, psychologom, ktory ma urcite lepsie skusenosti ako my na MK. Moj bratranec ma autizmus, pri tom zo zaciatku vyzeral ako normalne dieta, prisli na to tak, ze nerozpraval, ani nevedel pochopit co od neho chceme, preto slova opakoval, hovoril o sebe v tretej osobe, neudrziaval ocny kontakt, tiez krutil kolieska a tak sa vydrzal hrat dlho, mal ale 3 roky, ked mu ho diagnostikovali

leknolina
autor
29. okt 2019

@veronika271215 ďakujem veľmi pekne

bielavlcica
29. okt 2019

@leknolina ja som podla doktorky bola autistka. Mama jej neverila nemala pocit ze by som bola a nakoniec mama vedela najlepsie.
Osobne mi to pride vtipne ako tu kazda dava rady ze urcite je to autista kedze zdiagnostikovat maju problem aj lekary no mamicky na MK to vedia lepsie ako lekari. 😂

katarinanogova
29. okt 2019

Milá mamička, nás tiež strašili, drobec má už skoro 3 roky a až teraz začal chápať čo mu rozprávame konečne a tiež už postupne niečo opakuje po nás a snaží sa aj pár slov občas. Do 2 a pol roka nič a teraz sa to pekne rozbehlo. Takže drzim palce nech to je aj váš prípad 🙂.

alexandraalexandrova
29. okt 2019

@kittykat22 sorry, ale to ze autisti nedokazu prejavit radost je najvacsia kravina ktoru som citala. Mozes mat pediatricku ako dobru len chces, o autizme toho zjavne vela nevie. Kazde dieta s autizmom je totiz ine, neexistuju dvaja rovnaki a neda sa teda vyhlasit co autista na sto percent vie a co nevie...
@leknolina auti prejavy tam su urcite, hlavne ten nezaujem o ludi, nereagovanie na meno, nezdielanie pozornosti, samostatna a stereotypna hra...ale moze sa to zmenit ked nastupi rec. Este by som pockala tak rok, ci sa nerozhovori a ako sa to bude vyvijat, na diagnostiku je naozaj skoro...

denuss
1. nov 2019

@bielavlcica nevsimla som si, ze by tu niekto tvrdil, ze chlapcek je urcite autista, ale ze podla priznakov by to mohol byt autizmus a radsej to zacat riesit priskoro s odbornikmi, ako si neskor vycitat, ze sa nechali uchlacholit, ze dieta z toho vyrastie. nas pripad. chcela som to riesit s dr.v dvoch rokoch. vyrastie z toho. vsetko primerane. pritom uz vtedy tam boli crty autizmu. v 2,5roku, opat som bola len prilis narocna matka. a to som nemala prve dieta..chcem tym len povedat, ze skoda, ze mna niekto ,,nevystrasil", ze by mohlo ist o autizmus, mozno by syncek rozpraval skor ako v 4 rokoch, mohol by nastupit do specialky skor.. a dobry odbornik nema problem diagnostikovat autizmus, len treba vediet, za kym ist. pred 30rokmi ozaj maloktory dr.vedel nieco o autizme, dnes sme ale uz uplne niekde inde.

alexandraalexandrova
2. nov 2019

@bielavlcica Tak tebe pride vtipne ze tu piseme ze dieta autorky ma auti crty? No predstav si ze ja doma take dieta s autizmom mam a nie som tu jedina. A prave preto jej piseme ako to je, lebo vieme. A mas uplnu pravdu ze mama vie vzdy najlepsie. Aj ja som vedela ze moje dieta bude auti, lebo nie som blba a nebudem sa cicikat iluziami o tom ze ved to sa spravi samo. A autorka tejto temy je tiez MAMA a tiez VIE ze s jej dietatom asi nieco nie je uplne ok. Preto sem pise. Aj ty si mama? Kolko mas deti? Kolko z nich malo podozrenie na autizmus...ani nemusis odpovedat, vieme ze ziadne dieta nemas...hlavne ze sa vysmievas niecomu comu vobec nerozumies...😠

inngrid
2. nov 2019

@bielavlcica mne pediatricka pri oboch detoch tvrdila ze autizmus nehrpzi chodila som tam a stale jej rozprava v com sa mi nepozdava az som to vzaka do oprati a isla sukromne za odbornikmi a div obe deti maju autizmus vies niektore formy ako as alebo vfa vidia fakt len odbornici ja danu temu takže ani pediater to vidiet nemusi mama to vidi vzdy ja som tiez mala obavy a presne vdaka mk a maminkam ktore pisali take iste veci ako kocky tu ma usmernili a ubezpecili ze ak je podozrenie treba to riesit a dobre ze som poslichla ptotiz ako vsade plati cim skor to vies tym lepsie takze rady su cenne clanok je na mieste

meesha
2. nov 2019

Myslim, ze @bielavlcica mela na mysli neco jineho, a to nesmyslne rady typu “autisti nemaji emoce”...”autisti neplacou”. Rady z doslechu. Pediatricku z Prahy bych poslala do Pr.... k nám na navstevu.
Myslim, ze @tanapeta a ostatni auti matky to shrnuly presne. Znaky tam jsou, nenechat se uklidnovat a vyrazit na diagnostiku. Nepremyslet nad tim, jestli souseduv Pepicek delal to a to a ani jestli souseduv autisticky Pepicek delal to a to 😀.

P.S. Dej na instinkt!

leknolina
autor
2. nov 2019

@alexandraalexandrova ďakujem za podporu..

leknolina
autor
2. nov 2019

Všetkým mamičkám velmi pekne ďakujem

oslicka
23. nov 2019

Ahoj,aj sa pridam. Mám dvojvaječné dvojičky a jedna má detský autizmus. Pozorovali sme rozdiel medzi nimi zbruba od 1,5 roka. Mali 2,2 roka a išli do jasiel že skúsime ... a v jasliach nás upozornili, resp. potvrdili že máme zvážiť vyšetrenie a poprípade osloviť ako ďalšiu výchovu v špeciálnej školke. Rúcal sa mi svet, poviem narovinu, ale neľutujem. Robí drobné pokroky,aj keď pomaly ale ide dopredu. Viam že nás čaká dlhá cesta, ale sme tu pre ňu a učíme sa všetci.
Chcem ti len povedať ako ostatné mamini, rob ako cítiš...

jana91701
23. nov 2019

@leknolina máme v rodine dve deti, ktoré sú autisti, okrem toho kolegyňu, ktorá má 2,5 ročného syna s podozrením na autizmus, jediné dva zhodné body sú, že nereagujú na meno a koncentrujú sa na určité veci, ktoré iní nevedia rozlíšiť. Jeden rozpráva, teší sa, opakuje básničky, pamätá si udalosti, ktoré sa stali pred pár rokmi, fakt obdivujem rodičov, ako to zvládajú, dúfam, že tvoj syn sa po treťom roku začne zaujímať aj o veci, ktoré sa dejú okolo neho.
Lekári sú obozretní voči rodičom, vyčkajú dokiaľ si to rodičia uvedomia, želám ti, aby sa to po treťom roku zmenilo.

jana91701
23. nov 2019

@denuss je mi to naozaj ľúto, ale aj keby ste začali skôr, nerob si výčitky😥, tomu sa bohužial pomôcť nedá. Bratranec s manželkou chodia s malým na plávanie, na terapie, fakt sú pri tom srdcom, po desiatich rokoch mali umelé oplodnenie, ktoré sa konečne podarilo a bohužial krásny chlapec je autista.

mapota
11. dec 2019

Ano, je to tak, nie je autista ako autista, vedia tak ako aj ine deti prejavovat velmi velku radost, Zavisi z coho, ked je to nieco ce je jeho tema, oblubena vec, tak sa vie velmi tesit. Takisto ako sa hovori, ze nemaju ocny knotkat, tiez to neplati u kazdeho, zavisi od stupna a druhu autizmu. A autista vedie aj plakat a byt smutny.
@mummy01