icon

Má zmysel pokračovať v uskladnení pupočníkovej krvi?

belusa
21. okt 2025

Ahojte, prosím Vás tie čo máte pupočníkovú krv v banke ako ste sa rozhodli teraz po tej afere? Pokračujete ďalej v uskladnenie ale ste to zrušili?

Strana
z2
simoli
21. okt 2025

ja tam mám jednu 19 a druhu17 rokov. Tiež som si už viackrát hovorila, že či to nezruším... ale nejako mi to ten materinský pud nedovolí 🙂

anonym_306855
21. okt 2025

ja som odobrať nedala, ale po tých škandáloch by som to zrušila

tetapetra
21. okt 2025

@belusa a načo? Ešte keď som čakala dieťa sa hovorilo,že pupočníkova krv ti ako dospelému človeku nepomôže. Je vhodná len do určitej váhy.

simoli
21. okt 2025
@tetapetra

@belusa a načo? Ešte keď som čakala dieťa sa hovorilo,že pupočníkova krv ti ako dospelému človeku nepomôže. Je vhodná len do určitej váhy.

@tetapetra áno to je pravda. Veda ale veľmi napreduje, človek nikdy nevie. My máme celá rodina rovnakú krvnú skupinu. Ale ako hovorím, tiež rozmýšlam...

anonym_306855
21. okt 2025

je to nechutný biznis s ľudským strachom, ale reálne ti tá krv vôbec nepomôže

ibrunova
21. okt 2025

Ja som to už dávno zrušila, keď som sa o to začala zaujímať zistila som, že je to blbosť.

anonym_1447aa
21. okt 2025

nema a nikdy nemalo

anonym_b8c0ba
21. okt 2025
@simoli

ja tam mám jednu 19 a druhu17 rokov. Tiež som si už viackrát hovorila, že či to nezruším... ale nejako mi to ten materinský pud nedovolí 🙂

@simoli Materinsky pud ti hovori, ze budes dalsie roky vyhadzovat peniaze von oknom? Resp. niekomu posielat len tak na ucet? Trosku si o tom nastuduj. A kludne to cele zrus.

tetapetra
21. okt 2025
@simoli

@tetapetra áno to je pravda. Veda ale veľmi napreduje, človek nikdy nevie. My máme celá rodina rovnakú krvnú skupinu. Ale ako hovorím, tiež rozmýšlam...

@simoli ok

jaja1979
21. okt 2025

@belusa ja som zrušila ešte pred touto aférou. Mali sme tam len do hmotnosti 45 kg. Synator už má hodne cez😁

unicornlady
21. okt 2025

aká je aféra?

ibrunova
21. okt 2025
@jaja1979

@belusa ja som zrušila ešte pred touto aférou. Mali sme tam len do hmotnosti 45 kg. Synator už má hodne cez😁

@jaja1979 my sme mali do 16 😂

kvieta
21. okt 2025

Necelých 40,-€ ročne ma nezabije, človek nikdy nevie. Dcéra má do 67kg. Aj keď je prípadné použitie podmienené aj inými faktormi, čo viem od samého začiatku, nechávam, človek nikdy nevie. Aféra bola s darcovskou krvou, nie s uskladnenou zazmluvnenou.

17alexis
21. okt 2025

Pupočníkova krv patrí novorodencovi, nie do banky na uskladnenie. Pred prvým tehotenstvom som si o tom zháňala informácie a nedali sme to, našťastie.

anonym_306855
21. okt 2025
@unicornlady

aká je aféra?

@unicornlady vyvážalo sa to do zahraničia a tam s tým robili experimenty na autistických deťoch (nelegálne), poslankyňa Marcinková to dávala opakovane prešetrovať, na SK "žiadne pochybenie nenašli" a v zahraničí je z toho obrovský škandál, pogoogli si určite nájdeš viac článkov

ibrunova
21. okt 2025
@kvieta

Necelých 40,-€ ročne ma nezabije, človek nikdy nevie. Dcéra má do 67kg. Aj keď je prípadné použitie podmienené aj inými faktormi, čo viem od samého začiatku, nechávam, človek nikdy nevie. Aféra bola s darcovskou krvou, nie s uskladnenou zazmluvnenou.

@kvieta ja som zisťovala reálne použitie, lebo v jednom období by sa zišla, ale podstate všade ma vysmiali, že využitie 0

kvieta
21. okt 2025
@ibrunova

@kvieta ja som zisťovala reálne použitie, lebo v jednom období by sa zišla, ale podstate všade ma vysmiali, že využitie 0

@ibrunova Nie je to úplne tak, že využitie 0, skôr šanca na prípadné využitie minimálna, ale stále je. Mne tých spomínaných necelých 40,-€ za ročné uskladnenie stojí za to, že možno, ak... Bodaj by ale nikdy nebolo treba samozrejme.

anonym_d5f04c
21. okt 2025

ty si ficovolicka ze? ked takymto bludom veris a este za to platis :D :D :D

anonym_b8c0ba
21. okt 2025
@kvieta

@ibrunova Nie je to úplne tak, že využitie 0, skôr šanca na prípadné využitie minimálna, ale stále je. Mne tých spomínaných necelých 40,-€ za ročné uskladnenie stojí za to, že možno, ak... Bodaj by ale nikdy nebolo treba samozrejme.

@kvieta Na Slovensku nikdy nebola pouzita pupocnikova krv na liecbu. A je to nepouzitelny material. Ale prispievaj dalej, biznis je biznis.

ku_uk
21. okt 2025

Moja kolegyňa platila obom deťom 20 rokov úschova a keď jej dcera ochorela neviem akú genetickú krvnú chorobu., nevie akú ale konkrétne na tu, čo mala ona jej povedali, ze nespada do toho na čo by to použili a bodka vyhodené oeniaze za 20 rokov do vzduchu

ku_uk
21. okt 2025

A inák viete čo, ja by som si to už len z princípu nedala, predstavte si, že xy rokov máte v podvedomi, že platíte deťom na neviem akú vážnu chorobu toto uskladnenie. Však to ai doslova ti ľudia aj privolaju takú vec podvedomej keď cely život toto majú v hlave, ze niekde ich čaká pupocnikova krv na ich záchranu… proste choré. Inak paradoxne iná je jedna jedina osoba, ktorú poznám, čo si to platila a jej dieťa aj ochorelo a nič z toho nevyťažili

mykka
21. okt 2025

nema to zmysel, uprimne, za tych 40eur si mohla detom prispiet na nejaky prazdninovy "zazitok"...pytala sa ma sestricka 15r. dozadu este pred porodom ci chcem odobrat/uskladnit, ze formalitky vybavime po porode, ked som razne povedala ze nie, a ze si ju ani neprajem darovat (po predoslej dobate so znamou, zdravotnickou/vyskum, kt. uz vtedy povedala ze je % velmi nizka az ziadna sanca na pouzitie, a ak, tak je dostupna vo vyspelejsich krajinach, nie tuto u nas, halo - ved za tych 15r. sme sa ani nikam v tomto smere neposunuli) - tak na mna ta sestricka pozrela takym odsudzujucim pohladam (ako si preboha dovolujem to neurobit a pripravit moje dieta o drahocenny poklad) a vzapati utrusila, ze je to odo mna nezodpovedne..... predpokladam ze jej isli % z podpisanych zmuv do vacku, lebo jak inac by mohla byt takto prepnuta a tehotnej zene v podstate povedat ze zabije svoje dieta ak by nedajboh nieco.... a nepoznam jediny pripad v SR kedy sa takyto biologicky material aplikoval pri nejakej liecbe - opravte ma ak sa mylim?

anonym_c4e8e1
21. okt 2025

biznis, zbytocnost

anonym_f51e17
21. okt 2025

Moje dieta malo leukemiu, s potrebou transplantacie kostnej drene.
Vtedy som sa potesila, ze som do toho uskladnenia pupocnikovej krvi isla.
No nakolko sa mu to stalo este v rannom detstve, tak sa radsej pouzila cudzia, darcovska kostna dren ako jeho vlastna.
Pre nas, aj ked sme mohli byt z tej hrstky pripadov, kvoli comu to cele ma zmysel, to bola zbytocnost a len vyhodene peniaze.
Ale neviem, ci by sa nepouzila predsa len v pripade, keby sa nenasiel vhodny darca alebo keby sa mu to bolo stalo neskor.

koniarova
21. okt 2025

Zrušila som minulý týždeň.

kvieta
21. okt 2025
@ku_uk

A inák viete čo, ja by som si to už len z princípu nedala, predstavte si, že xy rokov máte v podvedomi, že platíte deťom na neviem akú vážnu chorobu toto uskladnenie. Však to ai doslova ti ľudia aj privolaju takú vec podvedomej keď cely život toto majú v hlave, ze niekde ich čaká pupocnikova krv na ich záchranu… proste choré. Inak paradoxne iná je jedna jedina osoba, ktorú poznám, čo si to platila a jej dieťa aj ochorelo a nič z toho nevyťažili

@ku_uk Predpokladám, že ak takto rozmýšľaš, nemáš žiadnu životnú a ani úrazovú poistku ani Ty, ani Tvoj partner a ani Tvoje deti, nemáš poistený dom, domácnosť, auto, nepoisťuješ si dovolenky a pod. Prajem Ti veľa veľa šťastia.

kvieta
21. okt 2025
@mykka

nema to zmysel, uprimne, za tych 40eur si mohla detom prispiet na nejaky prazdninovy "zazitok"...pytala sa ma sestricka 15r. dozadu este pred porodom ci chcem odobrat/uskladnit, ze formalitky vybavime po porode, ked som razne povedala ze nie, a ze si ju ani neprajem darovat (po predoslej dobate so znamou, zdravotnickou/vyskum, kt. uz vtedy povedala ze je % velmi nizka az ziadna sanca na pouzitie, a ak, tak je dostupna vo vyspelejsich krajinach, nie tuto u nas, halo - ved za tych 15r. sme sa ani nikam v tomto smere neposunuli) - tak na mna ta sestricka pozrela takym odsudzujucim pohladam (ako si preboha dovolujem to neurobit a pripravit moje dieta o drahocenny poklad) a vzapati utrusila, ze je to odo mna nezodpovedne..... predpokladam ze jej isli % z podpisanych zmuv do vacku, lebo jak inac by mohla byt takto prepnuta a tehotnej zene v podstate povedat ze zabije svoje dieta ak by nedajboh nieco.... a nepoznam jediny pripad v SR kedy sa takyto biologicky material aplikoval pri nejakej liecbe - opravte ma ak sa mylim?

@mykka Môjmu dieťaťu ročne prispievam na výlety a zážitky ďaleko vyššími sumami.

V roku 1999 súrodeneckú pupočníkovú krv použili aj lekári v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave pri liečbe dieťaťa s chronickou myeloidnou leukémiou.

Prvá liečba vlastnou pupočníkovou krvou na Slovensku sa uskutočnila v roku 2004. Bolo to súčasne prvé použitie vlastnej pupočníkovej krvi v Európe. Išlo o meduloblastóm – nádor mozgu u niekoľko mesačného chlapčeka Andejka.

https://www.cordbloodcenter.sk/liecba-pupocniko...

Dopredu napíšem, že nie som platená za reklamu. Neodsudzujem nikoho, kto sa pre odber nerozhodol. Nedá mi však neoponovať na tvrdenia, že to nemá zmysel, že je použiteľnosť nulová a pod.

Ako matka si tiež želám, aby som nikdy nemusela siahnuť po tejto možnosti a dúfať v ňu a aby tie peniaze "vyleteli hore komínom".

kvieta
21. okt 2025
@anonym_f51e17

Moje dieta malo leukemiu, s potrebou transplantacie kostnej drene.
Vtedy som sa potesila, ze som do toho uskladnenia pupocnikovej krvi isla.
No nakolko sa mu to stalo este v rannom detstve, tak sa radsej pouzila cudzia, darcovska kostna dren ako jeho vlastna.
Pre nas, aj ked sme mohli byt z tej hrstky pripadov, kvoli comu to cele ma zmysel, to bola zbytocnost a len vyhodene peniaze.
Ale neviem, ci by sa nepouzila predsa len v pripade, keby sa nenasiel vhodny darca alebo keby sa mu to bolo stalo neskor.

@anonym_f51e17 Verím, že je už v poriadku. Veľa zdravia prajem🍀

anonym_f51e17
21. okt 2025
@kvieta

@anonym_f51e17 Verím, že je už v poriadku. Veľa zdravia prajem🍀

@kvieta ano, zatial sa drzi 🙏
Dakujeme

janka1011
21. okt 2025

@belusa sú vôbec za tie roky známe nejaké prípady, kedy tú krv aj reálne niekto využil a pomohol si tým?

Strana
z2