Máá môj syn hypertonus?

laurasz
26. nov 2023

Ahojte chcela by som sa opýtať. Malý bude mať 5 mesiacov a je dosť akčný a vyžaduje si veľa pozornosti. Problém je, že neobľubuje polohu na bruchu. Keď aj je na brušku po chvíli mrnci a dáva si ruky dozadu. Aj sa snaží o lozenie ale ako keby nemal ruky iba dvíha zadok. Inak sa otáča má bok za hračkami alebo zvukom a keď aj je na bruchu telo aj hlavu drží pekne len nevydrží dlho. Doktorka povedala že ho mám dávať na brucho ale nemám ho nútiť iba dokedy sa nebude priecit. Myslíte že má nejaký druh hypertonusu? Čítala som príznaky a stále má niekedy ruky v pästiach a niekedy sa napína a býva dosť nekludny. Prosím o radu prípadne nejaké skúsenosti.

mima172
26. nov 2023

@laurasz Moja dcéra mala hypertonus na HK a DK a hypotonus bruška.
Príznaky boli, že mala 6m a ešte sa nedokázala pretočiť, často bolo v polohe "luku", veľa napinala nohy a ruky akoby taky kŕč, rúčky v päsť a nebola rada na brušku. Neurológ potvrdil vyššie spomínané, cvičili sme Vojtovku 🙂 Ak máš pochybnosti tak skus skočiť za nejakým fyzioterapeutom, ten ti povie po pár sekundách, či je tam nejaký svalový problém.

laurasz
autor
26. nov 2023

@mima172 ďakujem za odpoveď. Malý sa akože vie pretočiť aj všetko len tak pobyt na brušku mu nejako nesedí a keď už tak nechce byť dáva ruky dozadu vedľa tela a nervaci že sa ešte nevie pretočiť ak keď už aj pretočiť sa mu párkrát podarilo. A aj on keď bol menší tak sa vystieral do luku nevedeli sme ho ohnúť. Teraz to robí iba vtedy keď sa mu niečo nepáči tak neviem.

mima172
26. nov 2023

@laurasz To co popisuješ s tými rúčkami, nie je to lietadielko? To je tiež vývojová fáza. A ešte jeden znak, asi najdôležitejší - deti s hypertonusom nezdvíhaju nôžky tak klasicky bábätkovsky, nechytajú si nožičky, chodidlá. Keď píšeš, že sa drobček už pretočil aj sam, tak aj keby je tam nejaké to vyššie svalové napätie, tsk to nebude nič vážne. Naša sa maximálne prekoprcla a to len tým, že ju hlava preťažila. Pekne sa pretočila až, keď sme mesiac cvičili Vojtu.

laurasz
autor
26. nov 2023

@mima172 no on má vlastne budúci týždeň 5 mesiacov a v podstate je taký tabuľkový keď ho držím za ruky tak sa ťahá do sedu aj keď sa vlastne skôr postaví ako by si sadol. A čo sa týka tej polohy na bruchu toto robí od začiatku. Už keď sa mu nechce alebo sa mu nepáči tak dá ruky do zadu a nervaci, nevydrží na bruchu ani 4 minút. A prsty má vystreté väčšinou aj chytá hračky ale dosť často ich dáva do pästi. Ale ináč sa pretaca na bok a keď sa mu podarí aj na brucho a niekedy sa mu podarí aj z brucha naspäť na chrbát tak neviem. Ale je dosť umrncany a veľmi málo spáva

mima172
26. nov 2023

@laurasz Podľa popisu je podľa mňa všetko v poriadku, len sa mu proste poloha na brušku nepáči 🙂 Ale teda, ak chceš mať istotu, tak skus nejakú súkromnú fyzio a tam ti povedia, či treba dačo riešiť. My sme chodili k súkromnej, peňazí nebolo nazvyš, no bola skvelá a trpezlivo nás učila ako správne cvičiť s malou, radila ako držať, nosiť dieťa atď.
Inak moja dcéra mala rúčky v päsť nonstop, len v čase hlbšieho spánku sa jej pršteky uvoľnili.

laurasz
autor
26. nov 2023

@mima172 ďakujem pekne za rady aj za názor skúsim tú fyzio aby som bola kľudnejšia

mima172
26. nov 2023

@laurasz Rado sa stalo, držím palce, aby bolo všetko v poriadku (a to určite aj bude) 🙂 Pekny večer.

matuska09
13. dec 2023

@mima172 dobrý deň, chcem sa opýtať pomohli cvičenie je dcérka už Ok ? Tiež nám diagnostikovali hypertonus na končatinách ale dcérka nemá ani zovreté päste, len má silné nôžky aktuálne má 3,5 mesiaca a uz sa skoro vôbec neprehyba ani do lúku.
Ale máme ísť na sono mozgu veľmi sa toho bojím.
Ak sa potvrdí hypertonus je možné sa z toho dostať alebo zostanú následky do budúcna ?
Ďakujem

mima172
13. dec 2023

@matuska09 Dobrý deň, aj moja dcérka absolvovala sono mozgu, vôbec sa toho nemusíte báť. Dieťaťu natrú na hlavičku gél a samotné sono trvalo asi 2 minútky.
S dcérou sme do roka cvičili Vojtovku. Mala troška oneskorený PMV (sadla si až po roku atď). Teraz má 3 a pol roka, je to zdravá slečn. Je pravda, že nie je veľmi pohybovo zdatná, no jediný problém, ktorý riešime je vtáčanie špičiek pri chôdzi, čo súvisí so slabým bruchom. Čiže celkovo možno povedať, že je všetko v poriadku, to čo riešime je úplný detail 🙂