icon

Mala by som sa obávať, že dcéra ešte nerozpráva?

18. jan 2024

Moja 14 mesacna dcéra ešte nerozpráva.Mama,tata,havko.....Proste nic.Iba piští a kričí.Citame si rozne rozprávky,riekanky, básničky jej hovorím... skúšala som uz aj Smejko a Tanculirnka.... penové knižky, obrázkové, zvukové a nechce.Tapi tapi vie urobiť,,aj rozumie všetko....Mala by som sa báť ci je ok? kamošky a ich deti uz davno hovoria ' mama"...

ada510
18. jan 2024

Moja začala okolo 2,5 roka normálne rozprávat a po 3 rokoch taký zlom že teraz sa jej ústa nezastavia nemá problém ani s R niekedy to prosto trvá ...

dzulli1980
18. jan 2024

Veď jej dopraj čas, neporovnávaj s ostatnými deťmi, má 14 mesiacov ... prepánajána mamy prestaňte hľadať za všetkým nejakú diagnózu.

nikaeli
18. jan 2024

Je to normálne.
Začni imitáciou zvukov - zvieratá, predmety (auto, vláčik, hodiny, bubon ..) zapoj hru na telo, rytmizuj, tlieskaj, daj varešku do ruky, nech búcha po miske, ....... a komentuj najlepšie jasne, stručne, jednoslovne. Reč ide ruka v ruke s hrubom motorikou 🙋🏻‍♀️

pribinak
18. jan 2024

V tomto veku drvivá väčšina deti len piští a jačí. Dôležité pre rozvoj reči je, že rozumie a chápe reči, to je pasívna zložka a že vydáva zvuky a má nejakú hatlaninu, to je aktívna zložka reči

Neporovnavaj ju, je malička, na to pistanie má plny nárok

nikpa
18. jan 2024

Áno, máš byť v kľude. A kamošky a ich deti nerieš. Lebo deti sa neporovnavaju a neškatulkuju.

januska12323
18. jan 2024

Všetko rozumie to nateraz stačí.

ivik4
18. jan 2024

Ved ma len 14 mesiacov ...

lalia33
18. jan 2024

Moja malá ma 2 roky a tiež ešte nerozpráva, inak je vnimava ,opakuje co jej ukazujem ,tlieska,tancuje,ale nevie alebo nechce vravieť ani mama tata sem tam baba sa jej podarí. Ani zvieratká nenapodobnuje ale inak je spokojne dieťa.

nairia
18. jan 2024

nestresuj! nasa sa tak nejak viac rozbehla s recou az teraz po 2r. v 14m tak hovorila max "baba", co znamenalo mama. a napodobnovala tak par zvierat, este mozno ako auto robi... ale ziadne velke veci. znamej mala zato v roku uz davala take veci ako "nechcem to" a podobne 🤷

nika523
19. jan 2024

Áno, je to normálne, niektoré deti rozprávajú skôr, niektoré neskôr

dadka1997
19. jan 2024

Ma 14 mesiacov, niektoré maminy maju velke naroky na svoje deti ... moje obe deti sa spustili po 2 roku .. má ešte čas

mogaa
19. jan 2024

Ono tak ako niektoré deti v roku pekne rozprávajú, tak sú aj deti ktoré začnú s rozprávaním okolo 3roku...oboje je v poriadku a deti nezmeškajú nič a sú bez diagnóz.....znamená to len toľko že dieťa ktoré začne neskôr s rozprávaním, môže byť šikovnejšie v iných oblastiach - chápanie, motorika, pohyb.....

denisah6
Autor odpoveď zmazal
sono2
19. jan 2024

Ženy akože čo sa s vami stalo? Ty chceš od dieťaťa ktoré pravdepodobne ešte ani nechodí aby hovorilo? A mama to je nejaká komunikácia? Mojej kamarátky dcéra hovorila hm ešte v 18 tích mesiacoch. Ja už fakt neviem kedy Moje deti začali rozprávať, ale ja som fakt nič z toho neriešila. Mladšia mala čiastočne svoju reč bolo to krásne. Riešime nosné mandle a doktor jej povedal že na svoj vek ma veľmi dobre vyvinutu reč, že krásne čisto rozpráva a je to aj pravda.
Nerozprávala plynulo v 2,5 roku ako jej staršia sestra, ale ta je proste diktátor, to nemôžem porovnávať, ale zato staršia mala problémy napríklad s L že nedvíhala jazyk. Normálne človek si to nevšimol. Mladšia rozpráva každú hlasku ešte okrem r fakt veľmi pekne.

sono2
19. jan 2024

@denisah6 to vôbec neni výchova.
Neviem čo s tým mamičky majú. Asi do nich svokry hučia. Netreba učiť chodiť, sedieť, hovoriť, piť, ja som ani farby naučila, to je všetko vývoj samé dieťa dospeje!

sono2
19. jan 2024

@mogaa v roku? Dieťa rozpráva? Ako čo také?

mogaa
19. jan 2024

@sono2 mama, baba, daj, pá-pá, mňam, cica, havo......bežné detské slová🙂 stačí sa spýtať svojich rodičov a starých rodičov, volakedy deti začínali rozprávať oveľa skôr ako teraz🙂

sono2
19. jan 2024

@mogaa jaj ja, že riadne rozprávanie.
Tak moja mam mi hovorila, že ja som vedela v roku a pol básničky. Ťažko mi to veriť nakoľko mám dve šikovné dcéry ale v roku a pol básničky mi príde fakt hrozne skoro

denisah6
19. jan 2024

@sono2 skôr som to myslela tak, že obe deti majú rovnaké podmienky a napriek tomu robili niektoré veci v iných mesiacoch. Napríklad dcéra sa mi skoro vôbec neplazila, iba štvornožkovala, zato v 11 mesiacoch už chodila, syn začal chodiť až neskôr, jemu sa zase páčilo štvornožkovať. Každé dieťa má svoje vlastné tempo, netreba to zbytočne siliť, zase treba vedieť, kedy to už nie je v poriadku.

A myslím si, že z časti je to aj o výchove. Ak sa dieťaťu nebudem venovať/vychovávať ho, nebudem na neho rozprávať, tak jasné že pravdepodobne začne rozprávať neskôr. Pre nás je to nepredstaviteľné, ale osobne poznám jednu 'matku' ktorá na dieťa ledva ledva hovorila a tak to aj vyzerá.

negymama
19. jan 2024

@sono2 su naozaj take deti co v roku celkom pekne rozpravaju. Napr. moja sestra mala prvu dcerku takto uplne predcasne vyspelu. Mala 4 mesiace , STYRI! , ked zacala hovorit prve slovka, a 6 mesacna prve vety, kratke dvojslovne, ale i tak. Keby nezazijem neuverim, bolo to moje krstniatko, uz je dospela slecna, vystudovana vysokoskolacka, V roku rozpravala velmi pekne, cele vety ako Daj mi banan. Pod, ideme vonku. Kde je mamka? Aha, tam je teta... a podobne vety. Ale kedze bola velka po rodicoch, cez 13kg v roku, plus dlhsie vlasky do fontanky, mnohi si mysleli, ze ma uz 2 roky neriesili, ze rozprava tak skoro.
Moje prve tri deti boli hooodne za takym vyvojom, dokonca mladsia dcera mala vazny problem s recou aj porozumenim. Casto sa jej vyvoj posunoval skor dozadu, nez by napredovala. Ale moj 4ty najmladsi syn, napr. povedal prvu veticku ako 10mesacny,
presne si pamatam tu situaciu, ze v autobuse v nosici ukazal na okno a zahlasil "Mami, aha bam!" /videl teplovzdusny balon/ . Ludia sa cudovali, ze take babetko uz rozprava...
aj celkove mal vyvoj poredu, hovoril v 2,5 rokoch plynule cisto aj R, dokonca v dvoch jazykoch , lebo sme bilingvalna rodina slovencina/madarcina. skoro aj cital, pisal, v 5,5rokoch v skolke pisal vlastne kratke pribehy v madarcine aj slovencine, fotneticky bez gramatiky.

Ostatne deti mali bezny vyvoj, rec okolo 2-3 rokoch, ale vseobecne na ich intelekt to nemalo nejaky velky dosah. Tie rozdiely v detstve su vyraznejsie, potom sa to stiera.

mogaa
19. jan 2024

@sono2 tak niektoré detičky už vedeli spájať po roku 2-3slová a hovorili vo vetách....možno je to tým že vtedy sa nepoužívali mobili, tablety,ani telky neboli celé dni pustené, ktovie...ale sama si pamätám že neterka v roku a pol pekne rozprávala jednoduché vety a jej dcérka začala až po 2roku....kolegynin syn začal až po 3rokoch...

cookie29
19. jan 2024

moje starsie dieta zacalo rozpravat v 3 rokoch a huba sa mu nezavrie a slovnu zasobu ma neuveritelnu. Dovtedy to bolo kriza za krizou pretoze sme sa kolkokrat nevedeli pochopit, napriek snahe a to sme mali aj posunkovu rec. Moje mladsie dieta v 18m rozpravalo perfektne poznalo vsetky farby vedelo vyjadrovat pocity. Vyber si. Deti sa proste do cca 6 rokov musia naucit urcite veci ale kazde ma svoje vlastne poradie, ktore neovplyvnis. Do cca tych 6 rokov sa to zrovna. Po 3 rokoch je to uz menej markantne.

autor
19. jan 2024

@denisah6 áno vníma, všetko rozumie,len nerozpráva.

nicol_10
21. jan 2024

V 14tich mesiacoch a rozprávať? Bola som rada,keď vtedy zamávala alebo zatlieskala 😁teraz má 3 roky a ústa sa jej nezavru 😁