Malá hmotnosť na svoj vek
Ahojte žienky🙂
Je tu nejaká mamička, čo by ma upokojila ?
Máme 14m a 7,5kg a 70cm. Chodíme na gastro samozrejme a všetky výsledky boli v poriadku.
Tak môžem to pripísať genetike ? Zmení sa to neskôr? Je tu nejaké také drobátko?
Ďakujem 🙏
@lola124 moja dcéra má 10 rokov , váhu 20,5 kg a výšku 126cm. Všetky vysetrenia v poriadku. U nás to bude genetické, lebo manželovi rodicia sú takí liliputi. Lebo ja som pomerne vysoká, mam 173 cm, manžel o 2 viac, takže nič moc
@marhulka13 no mne tiež na gastre , keď vyšli výsledky všetky dobre že teda genetika 🤷🏼♀️ je aj veľmi akčná neposedi, stále len chodí niečo robí...ja mám 178cm a muž je nižši cca 10cm...
@lola124 ak po TP, tak zrejme bola hranicne SGA. v 40tt je hranicna hodnota 47cm, smaozrejme neskorsi tt tiez .
hmotnsotne SGA nebola.
10% deti narodenich ako SGA ci IUGR trpi poruchou rastu, su to deti, ktore sa narodili na psislusny tt mensie, ako je norma. prikladam aj vyskovy graf SGA
@lola124 moja sa síce narodila o niečo skôr a mala 2200 g, syn dva dni pred termínom a ten mal 2400 g. Ten už bude mať 13 a tiež je menší ale obaja sú úplne zdraví, len nožičky a ručičky majú ako snurocky.
@lola124 moja mladsia dcera bola take drobatko, napriek tomu, ze pri narodeni mala skoro 4kg. V roku necelych 8, v 2 necelych 9. Do 2.triedy sla vo velkosti 104 🙈 Vzdy bola taka etericka vila… uz bude mat 18 a ako tak to dobehla vyskou spoluziakov, hoci jej stale hadaju tak 12-13 rokov, co ju riadne hneva.
@simsalabim a to vás nikde neposielali keď mala len 9kg? 🙂 Ste ma trošku upokojili 🙏
este je malinka. moze kldune este dobehnut rovesnikov.
teda teraz riesim vysku, k hmotnsoti napisem potom.
za 1r+2m narastla 23cm, co je spodna hrnaica normy.
za 1r dieta rastie 20-25cm a v 2r 10-12cm, cize presne to vychadza asi 21,7cm. no diet amoze rast aj narazovo a skor rastu na konci leta, ci an zaciatku jesene, preto trba rast hodnotit za rok.
dieta by ale urcite nemalo rast na spodku normy, cize skor v strednych hodnotach,a lebo na hronej hranici, ak rastie na spodku normy, tka klesa v grafe, co nie je uplne idealne a treba zbystrit a odsledovat si to.
co sa tyka SGA deti, mozu teda rast velmi nizko a ich konecna vyska by teda mohla byt velmi nizka, preto je to jedna z DG pri ktorych ej narok na pichanie rastoveho hormonu ( RH ). ich telo je akesi menej vnimave k ich vlastnemu RH, hoci je v norme, preto sa pridava pichanim.
no toot je daleka buducnost.
pri SGA detoch sa dava preistor na rast do 3-4r. id eo to, ze v totmo veku sa este neprejavuje genetika. zacina sa prejavovat okolo 2-3r a nez sa dieta uplne zaradi na spravnu poziciu v grafe,moze to trvat okocna az do 4-5r.
ked nastupi genetika, dieta sa moze dostat do spravnej pozicie, aj ked dovtedy rastlo horsie.
takze do tych 3-4r odsledovat rast. potom ak dieta vyskovo neprosieva, tak treba endokrinologicke vysetrenie.
narok an pichanie je,a k sa splnia podmienky - vsetky:
1. je dieta SGA ( neviem ako je to pri hranicnej hodnote )
2. musi byt nizko v grafe, pod 3%, moze to byt kedykovek v detskom veku, nemusi byt od narodenia, teraz je na 1%
3. musi mat viac ako 3-4r.
@lola124 nie. Dr hovorila, ze rastie, pribera, i ked na spodku krivky. Svokra vkuse riesila, aka je drobna, tolko mi pilila usi, ze som to vzdy hovorila dr - urobila vzdy vysetrenia (opakovane) a vsetko vzdy ok. Raz ma svokra uz tak dozrala, ze som sa jej opytala, ci sa zamyslela nad tym, preco jej priezvisko za slobodna je Mala 😅
A este sa opravim - do 1.triedy sla vo v. 104, nie do 2. Preklep 🤪
@lola124 a hmotnost treba hodnotit hlavne vzhladom k vyske/ dlzke.
u deti nemozeme hodnotit hmotnsot k veku, alebo ak je na prislusny vek nejaka priemerna hmotnost, tak ak by mali deti, ktore sa nachadzaju vyskovo v grafe na okreji - ci hore, ci dole, nevyzerali by ok.
vysoke dieta by bolo vychudnute, nizke velmi vaculate.
hmotnost sa ma vztahovat vzdy k vyske, ak je nizka na dany vek, ale pomer vaha a vyska je ok, potom je nielen hmotnost nizka,a le aj vzrast.
to je povazovane za neprospievanie.
a teda pomer vaha a vysky u tvojej dcery je na 17%. norma je medzi 25-75%.
cize je len malinko pod normou. nic tragicke.
boli ste odkontrolvoani a nic sa nenaslo, tak je to ok, resp sa to tak zatial javi.
tak take zhodnotenie na zaver. dieta by samozrejme malo priberat a rast.
rast primerane k danemu veku a priberat primerane k vyske.
ak teda boli vylucene gastro priciny, tak potom este pozorovat do tych 3r a ak bude treba, zvazit endokrinologicke vysetrenie.
ak by bolo zaostavanie extremne, je mozne ist na endokrinologiu aj skor, pripadne dr by mohla skontrolovat aspon TSH z krvi,c i stitna zlaza funguje dobre.
za 2r by malo dieta narast tych 10-12cm, lepsie apson 11-12cm a viac.
na tento vyskovy narast tak 2,3-2,3kg na udrzanie rovnakej pozicie pri naraste asi 11cm za druhy rok-. ak narastie viac, tak samozrejme by malo paj proibrat viac.
@simsalabim tak ak budeme takto pokračovať asi nás to tiež čaká 😅 a vám teda tie rastové hormóny atď nechceli pichať ?
@simsalabim 104cm je aj na cersvo 6r dieta extremne malo a naznacuje to poruchu rastu.
@simsalabim pozeram, ze uz mas pomerne velke deticky, aku maju dcerky vysku?
@majamat no momentalne meria 159 cm a ma takmer 18. V.104 ale neznamena, ze tolko merala. Bola vyssia, ale tenucka. Takze napr. tricko jej padlo na pleciach a zdalo sa vacsie. Starsia dcera je vyssia, 170cm.
@lola124 nie, hovorim, ze dr bola v pohode, nezdalo sa jej nic v neporiadku. Urcite to vsak treba riesit od pripadu k pripadu.
@simsalabim tak to je celkom fajn, to su v pohode vysky.
@majamat vyrastla v puberte, ale stale je taka utla, s detskymi crtami. Minule ju v zahranici do muzea pustili zadarmo ako dieta do 12 rokov 🙈
Ja myslim, ze u nej to je genetika. Svokra je nizka, aj jej sestry… jedna z nich ma tak 150cm a ziadne urcite nema nad 160.
@simsalabim 😀 no fasa, ale apson to ma lacnejsie
@majamat no hneva ju to v tomto veku. Ale raz to oceni 🙃
@lola124 jak cez kopirak moje drobátko. Narodila sa 40tt, mala 47 cm a 2590g. Z nemocnice sme išli a mala 2320g. V roku 7,5 kg, v dvoch necelých 9 kg. V prvej triede 16,5 kg a o pol hlavy menšia od ostatných. Krvný obraz stále ukážkovy - bledulka blonďatá, rastový hormón v 2rokoch mala ok. Ja mám 178 cm a muž 173 cm.
Keď mala 9 rokov tak sa začala vyťahovať aj priberať, teraz má 12 rokov a má 157 cm a cez 40 kg. Do 9 rokov spodný percentil aj výška aj váha, teraz je čistý priemer. Rátam že bude mať cez 160 cm, moju výšku určite nie. Úplná kráska je teraz - krásne blond vlásky, štíhla.

@lola124 moja mala 2660g a 47cm a to som bola 2 tyzdne pred pôrodom sledovaná kedze meskala uz 4tt dozadu a dali genetike fakt neviem aku vahu mala.ale.viem ze ma aj Teraz malu medzi rovesníkmi ma 5r a konecne ma 16kg dlho asi 2 ci kolko rokov sa drzalo na 12lg ja som inac cez Google nasla tabuľkou a vždy mi vyslo ze je na hranici ;) pohladam a dam tu
@simsalabim úplne v pohode nám moje krstňa prerástlo cez hlavy a to sme zo segrou vysoké dosť no má ona to, ze aj mama aj otec veľmi vysoký a docela jej to vadí. Našťastie si frajera nasla tak je to oki😊

a ake pohlavie a ake velke bolobabo pri narodeni a v ktoro tt?