icon

Mali by sme vyskúšať lieky na ADHD?

uradnikova
Včera o 23:34

Ahojte,chcem sa poradit. 17 rocny syn ma adhd. Ma vyssie iq,v skole dobre znamky. Nikdy nebol agresivny ani impulzivny. Problem so sustredenim ma najma v praktickom zivote,to sa zvladat zatial da (kym teda zije so mnou. Vela veci mu riadim ja:( )
Vacsi problem je pre nas hyperaktivita. Ked zrovna neni za pc (ma hyperfocus na programovania), neustale sa musi prechadzat. Hore dole po byte,potom ide niekolkokrat za den aj von sa prejst,aj behat,aj do lesa vela chodime nech sa unavi.Ale staci mala pauza a zas ma potrebu sa prechadzat. V skole sa prechadza cele prestavky a smeju sa mu,lebo ho takto povazuju za divneho. Nema v skole ani kamaratov kvoli tomu,pritom mily a mudry chlapec. Doma je muzom aj dcerou neustale upozornovany,aby nebehal po byte. Susedia sa tiez stazuju ,ze od nas ide stale nejaky ruch. Ja uz neviem,co mam robit. Tlmit ho,aby boli ostatni spokojni? Navyse syn mava casto aj uzkosti,kt si myslim ze suvisia s tym,ako je nepochopeny a kritizovany. Davam mu velmi vela doplnkov, sladkosti neje,cukru ma asi privela,lebo zje vela ovocia. Sli by ste na lieky?

Strana
z2
anonym_a7137e
Dnes o 09:04
@uradnikova

@simsalabim moj ked musi,sustredit sa v skole vie,teda len pisomky a sutaze.ma same 1. Ale neustale nad niecim rozmysla,mix myslienok presne. A pobehuje,aj ked premysla,aj ked ma uzkost,aj ked sa chysta k skolskym povinnostiam🙂,proste stale

@uradnikova objednajte sa do Adept Žilina, TOP diagnostika PAS, ak to tam psychologička nenájde, tak už nikto.

anonym_da3e90
Dnes o 09:25
@uradnikova

@anonym_da3e90 psychiatrovi som hovorila o vsetkych problemoch,aj o tom,ze takto to je posledne tri roky. Nic z toho nerobil:(

@uradnikova ale to nikdy nenavrhol lieky alebo si len ty odmietala. Neverim ze 1 lekar ked pocuje o tych uzkostiach,pobehovaniach a takych tazkoatiach nenavrhne medikamentoznu liecbu. A bavime sa o psychiatrovi,nie psychogovi,hej?
Psycholog nemoze lieky predpisovat

uradnikova
autor
Dnes o 09:40
@anonym_da3e90

@uradnikova ale to nikdy nenavrhol lieky alebo si len ty odmietala. Neverim ze 1 lekar ked pocuje o tych uzkostiach,pobehovaniach a takych tazkoatiach nenavrhne medikamentoznu liecbu. A bavime sa o psychiatrovi,nie psychogovi,hej?
Psycholog nemoze lieky predpisovat

@anonym_da3e90 spytal sa,ci ho adhd nejak obmedzuje pri zivote.Syn,ze nie. Tak lieky nedostal. Ale silne zvazujem vyskusat

ivik4
Dnes o 09:54

Mojmu synovi pomohli sustredit sa , bral ich 2roky. On ma ale iny zdravotny problem

anonym_da3e90
Dnes o 10:25
@uradnikova

@anonym_da3e90 spytal sa,ci ho adhd nejak obmedzuje pri zivote.Syn,ze nie. Tak lieky nedostal. Ale silne zvazujem vyskusat

@uradnikova aha,tak zamlcal priznaky,skoda,uz mohol mat stabilizovanejsi stav davno

simsalabim
Dnes o 10:33
@uradnikova

@uradnikova ved ho obmedzuje - tak, ze ho doma okrikujete a v skole ho odstrkuju…

svetlonos
Dnes o 11:11
@uradnikova

@anonym_a2be26 tieto problemy zacali tri roky dozadu a syn uz za dva a pol roka konci strednu a vyhraza sa odchodom od nas ,hned ako to bude mozne.vasa myslienka ma tolkokrat uz napadla,ale akosi nemam motivaciu ked syn len od nas prec,ziadna vdacnost,hoci mam s nim velmi priatelsky vztah. Byt mame inak velky,da sa tu prebehnut,len je to rusive (ja som s tym ok,asi zvyk)

@uradnikova
ja som sa nevyhrazala, pre mna to bol jasny ciel. Vedela som, ze po maturite odchadzam aj keby tanky padali. Pocas maturitneho roku som si vybavila pracu operky, cez zimne prazdniny hajde na skusku do de a 2 mesiace po mature som odisla.
Nik by ma doma neudrzal ani keby mi za to dali 2000e mesacne.
Skus nakst dobreho psychologa alebo kouča, s adhd najlepsie. Dopraj mu pravidelne sedenia a nieco, akoby tu energiu vybil. Lieky mozte skusit ale nie koli druhym ale synovi. Aj to iba ak on chce kolinsebe. Druhy nechvsa nepose.. !
A susedom povedz, ci by im viac pasovalo keby ste sa vadili a lietali by panvice a taniere? Ked im vadi hkuk, nech idu byvat do lesa, dementi. Ved on chodi, becvici aerobik a okrem toho je vacsinou v skole.
Dceru a muza zacni deptat tiez ako oni syna. Stake im lez na nervy uporornuj ichva diktuj, co (ne)maju robit. Bech si uziju vkastnej mediciny.

anonym_203ff6
Dnes o 11:20
@svetlonos

@uradnikova
ja som sa nevyhrazala, pre mna to bol jasny ciel. Vedela som, ze po maturite odchadzam aj keby tanky padali. Pocas maturitneho roku som si vybavila pracu operky, cez zimne prazdniny hajde na skusku do de a 2 mesiace po mature som odisla.
Nik by ma doma neudrzal ani keby mi za to dali 2000e mesacne.
Skus nakst dobreho psychologa alebo kouča, s adhd najlepsie. Dopraj mu pravidelne sedenia a nieco, akoby tu energiu vybil. Lieky mozte skusit ale nie koli druhym ale synovi. Aj to iba ak on chce kolinsebe. Druhy nechvsa nepose.. !
A susedom povedz, ci by im viac pasovalo keby ste sa vadili a lietali by panvice a taniere? Ked im vadi hkuk, nech idu byvat do lesa, dementi. Ved on chodi, becvici aerobik a okrem toho je vacsinou v skole.
Dceru a muza zacni deptat tiez ako oni syna. Stake im lez na nervy uporornuj ichva diktuj, co (ne)maju robit. Bech si uziju vkastnej mediciny.

@svetlonos Prepáč, ale syn aj dcéra sa správajú normálne. Aj susedia a nikto nemusí doma trpieť kvôli jednému nezvládateľnému chalanovi, ktorý sa nevie vmestiť do kože. Má problémy doma aj v škole, tak sa netreba tváriť, že je to normálny zdravý tínedžer. Už dávno mal byť na psychiatrii a pod liekmi. Veď je nonsens už len to, čo píše. Všetko za neho robí, riadi a chalan sedí za počítačom alebo robí doma cirkus. Samozrejme, že ho treba riešiť a upozorneňovať. Nemôže sa v byte správať ako kôň, aj keď má diagnózu.

vanilkavan
Dnes o 11:25

Tiež si myslím, že nejaká forma autizmu tam bude, prípadne aj pridružené OCD čo ho núti chodiť. Toto nie je len ADHD. Zvlášť, keď spomínate aj úzkosti

anonym_ee1fc7
Dnes o 11:37

Ubrala by som z tých ,,veľmi veľa doplnkov,, asi ako prvé, to mi nedáva zmysel v 17rokoch.
A može byť z niektorých ešte viac vystrelený.

svetlonos
Dnes o 11:45
@anonym_203ff6

@svetlonos Prepáč, ale syn aj dcéra sa správajú normálne. Aj susedia a nikto nemusí doma trpieť kvôli jednému nezvládateľnému chalanovi, ktorý sa nevie vmestiť do kože. Má problémy doma aj v škole, tak sa netreba tváriť, že je to normálny zdravý tínedžer. Už dávno mal byť na psychiatrii a pod liekmi. Veď je nonsens už len to, čo píše. Všetko za neho robí, riadi a chalan sedí za počítačom alebo robí doma cirkus. Samozrejme, že ho treba riešiť a upozorneňovať. Nemôže sa v byte správať ako kôň, aj keď má diagnózu.

@anonym_203ff6
hm, vynimocne som si necitala vsetko, az po tvojom komentari. Vvtomto pripade by som tiez zvazila lieky, mohli by mu pomoct.

uradnikova
autor
Dnes o 12:02
@anonym_203ff6

@anonym_203ff6 u psychiatra bol a rozpravala som ja a vsetko a nech zvazi lekar co treba a odisli sme naprazdno

oslo1
Dnes o 14:02

Tiez mam ADHD, konecne oficialne diagnostikovane. Tiez mi navrhli lieky, Este ich nechcem.
Da SA kupit taka podlozka, gumicka, na stolicku, kde SA moze nohami hompalat, alebo hned kupit bicykel, co SA suchne pod stol.
Syn sa s tym prechadzanim reguluje, keby to nerobil, tak si zuzle vlasy, kuse nechty, alebo podobne.
Cely den za pc nie je dobry napad, vsak to music mat velmi prestimulovany mozog.

uradnikova
autor
Dnes o 14:40
@oslo1

Tiez mam ADHD, konecne oficialne diagnostikovane. Tiez mi navrhli lieky, Este ich nechcem.
Da SA kupit taka podlozka, gumicka, na stolicku, kde SA moze nohami hompalat, alebo hned kupit bicykel, co SA suchne pod stol.
Syn sa s tym prechadzanim reguluje, keby to nerobil, tak si zuzle vlasy, kuse nechty, alebo podobne.
Cely den za pc nie je dobry napad, vsak to music mat velmi prestimulovany mozog.

@oslo1 ano,aj ja to takto vnimam. Navyse za pc vacsinou iba rozmysla,potom je pretazeny. Potom zas uzkosti a stale dokola. Vzdy mal nieco,co ho ukludnovalo,teraz je to to prechadzanie. Ked bol maly,vela skakal na gauci, potom zase obdobie,ze si hadzal o stenu lopticku. Ono to ma v anglictine nazov " stimmi g" . pozeram a studujem si vela toho o autizme a adhd a prave preto sa neviem rozhodnut,ci ho tlmit,lebo vacsinou sa "stimming" povazuje pre tychto ludi za nevyhnutny.

anonym_35548d
Dnes o 15:26
@uradnikova

@oslo1 ano,aj ja to takto vnimam. Navyse za pc vacsinou iba rozmysla,potom je pretazeny. Potom zas uzkosti a stale dokola. Vzdy mal nieco,co ho ukludnovalo,teraz je to to prechadzanie. Ked bol maly,vela skakal na gauci, potom zase obdobie,ze si hadzal o stenu lopticku. Ono to ma v anglictine nazov " stimmi g" . pozeram a studujem si vela toho o autizme a adhd a prave preto sa neviem rozhodnut,ci ho tlmit,lebo vacsinou sa "stimming" povazuje pre tychto ludi za nevyhnutny.

@uradnikova predtým než sa rozhodnete pre lieky, by som výrazne obmedzila ovocie na max 2 kusy denne a nakrájaj mu zeleninu, mrkvu, uhorku..
Ovocie obsahuje veľa cukru (fruktózy) kvasí v črevách a vytvára alkohol, veľa nebezpečných toxínov a tie spôsobujú úzkosti, nervozitu...
Pri ADHD je dobré užívať omega3 a magnézium citrát s B6.

uradnikova
autor
Dnes o 15:53
@anonym_35548d

@uradnikova predtým než sa rozhodnete pre lieky, by som výrazne obmedzila ovocie na max 2 kusy denne a nakrájaj mu zeleninu, mrkvu, uhorku..
Ovocie obsahuje veľa cukru (fruktózy) kvasí v črevách a vytvára alkohol, veľa nebezpečných toxínov a tie spôsobujú úzkosti, nervozitu...
Pri ADHD je dobré užívať omega3 a magnézium citrát s B6.

@anonym_35548d ano,mala by som aj stravu upravit. Zje tony ovocia. Zacnem odtial

gubiko
Dnes o 18:10

Ak nezaberie to, čo ti navrhujú, tak áno, lieky. Pretože mu symptómy komplikujú život natoľko, že mu spôsobujú sociálne vyčlenenie a stigmatizáciu. A ešte aj doma sa kvôli tomu necíti dobre. Ja by som tento aspekt života tiež nepodceňovala. Je dôležité, že tomuto všetkému rozumieš a že mu pomáhate s tým, čo ide.
My máme doma hojdačku v izbe, po ktorej deti sa aj šplhajú, tiež sú také tie úchyty do stien na lezenie, rebriny..
A do školy ako píšu gumu, balančnú podložku, náramky na hranie, kúsatká, či iné senzorické pomôcky, ktoré mu trochu pomôžu.
Len niektorí majú ozaj to chodenie kľúčové a nachodia za deň kilometre a nikto s tým nič neurobí..
Možno ešte beh, prihlásiť ho na krúžok behania a pod.
Je ťažké toľko hodín v škole sedieť.

Strana
z2