icon

Malo vaše dieťa zrastený lebečný šev?

xenyja
1. jún 2022

Prosím vás máte s tým skúsenosť? Na neurológii v Martine mi povedali, že šev je zrastený, ale že by to už v 8.mesiaci veku neriešili, hoci sa hlavka ešte len bude trochu deformovat. Pre istotu aj tak ideme o mesiac na konzultáciu do BA k neurochirurgovi keďže sa bojím. Mali ste to niekto v podobnom štádiu ako my a riešilo sa to nejako? Ďakujem.

Malo vaše dieťa zrastený lebečný šev?
Strana
z2
bellovag
1. jún 2022

Ahoj, mal to náš druhý syn Andrejko. Presne tento metopický šev na na čielku mal zrastený. Zistili sme to už v pôrodnici, bežným pohľadom....keď mal 2,5 mesiaca, tak ho v Ostrave operoval endoskopicky Dr. Lipina. To bhol rok 2016. Na Slovensku sa vtedy endoskopicky neoperovalo...Predpokladám, že idete v BA k Dr. Hornovi....Je to určite odborník, ale nás vtedy od endoskopickej operácie odhováral...chcel mu to operovať neskôr klasickou metódou....Jednoznačne vám odprúčam konzultáciu v Ostrave na neurochirurgickej klinike u Dr. Lipinu....operuje to podstatne dlhšie ako na Slovenku a aj Dr. Kolarowski z Martina s ním spolupracuje....za jednu cestu do Ostravy to stojí...Kontaktuje Plagio kliniku v Ostrave...Ja som napísala ešte z pôrodnice Dr. Lipinovi a o 2 týždne sme mali u neho termín konzulátice....Je nesmierne empatický, ľudský a k tomu odborník....Ešte chcem povedať, že keď sme boli u Dr. Horna V BA v čakárni bol asi 3 ročný chlapček s tým istým švom na čielku zrasteným ale neoperovaným....vtedy sme si povedali, že Andrejka dáme určite operovať....a neľutujeme...Ak by si mala otázky, kľude napíš aj IP....Veľa štastia:🍀 PS: Tu na MK je aj skupinka, ktorá sa venuje tomuto celému, veľa ním pomohli informácie práve z tejto skupiny....

bellovag
1. jún 2022

@xenyja takto to u Andrejka postupovalo....

bellovag
1. jún 2022

@xenyja aktuálne foto v 5 a pol roku...už nám to pripomína iba slabučká jazva na rozhraní čielka a vlasov...Každopádne by som vo vašom nestrácala ďalší mesiac a kontaktovala Dr. Lipinu, kým ešte nie je dovolenkové obdobie....+ detská hlavička v tomto veku veľmi rýchlo rastie, tak je každý mesiac dobrý....

martinkatinka
1. jún 2022

Ahoj, mojmu to zistili cca ked mal 6 mesiacov. Operovany bol, ked mal 13 mesiacov. Urcite to nenechat tak, treba ist k neurochirurgovi a riesit to dalej.
Samko mal klasicku operaciu v BB, doktorSulaj. U nas islo o sagitalny sev, mal hlavicku ako sisku. Kedze bol operovany neskoro, tak ten efekt je sice mensi, ale urcite sme sa vyhli inym komplikaciam. Boli sme aj u Dr. Horna, takze jednoznacne chodte.

xenyja
autor
1. jún 2022

Veľmi pekne ďakujem za reakcie. Písala som aj súkromnú správu. Čo sa týka tej skupiny, žiadny z jej členov už nie je aktívny, takže sa nemôžem pridať.Tak dúfam, že má neurochirurg neodpise, že to nič nie je, lebo ma to trápi :(

martinkatinka
1. jún 2022

@xenyja neboj sa, doktor Horn je taky odbornik, ze videl diagnozu skor ako to mal potvrdene CT vysetrenim.

kacena4
1. jún 2022

endoskopicky je 8m neskoro ak je potrebne velka deformita robi sa otvorenou metodou uvolenie zrasteneho svu. nam v roku robili tak v bratislave na neurochirurgii

xenyja
autor
25. okt 2022

Napíšem ešte ako sme dopadli, ak by podobne informácie hľadali mamičky ako vtedy ja. Boli sme u dr. Horna, ten nám na prvej kontrole venoval asi minútu, povedal, že ma to len zhrubnute, to je genetika, to sa stratí a operujú sa iba trojuholníkové hlavičky. Včera sme mali druhú kontrolu po 4 mesiacoch. Opäť povedal, že je to v poriadku a že ani nevie o takom pripade, že by to niekto v našom prípade riešil operáciou. (samozrejme ani sa do nej nehrnieme bez priciny) Teraz už vravel, že sa to môže stratiť, ale nemusí, to ukáže len čas. Že ide len o estetický problém ale mentálne ju to neovplyvní.

luckajak
14. jan 2024

@xenyja Dobrý deň, prosím Vás ako ste to potom doriešili? Nešli ste teda na žiadnu operáciu? Zrástlo sa jej to? 🙂 Ďakujem za odpoveď, totiž môj syn má 8 mesiacov a má to presne takto isto.

luckajak
14. jan 2024

@xenyja prikladám fotku 🙂

xenyja
autor
15. jan 2024

@luckajak Dobrý deň, nie, neboli sme na operácii, dcéra má teraz 2 roky a 3 mesiace, boli sme v Ba na kontrole 3 mesiace dozadu, podľa merania všetko dobré, dr. Horn povedal, už to skoro ani nevidno a už na druhej kontrole poznamenal, že ak jej aj čosi bude v budúcnosti vadiť, môže si to dať spraviť keď bude mať 15, že vtedy to vedia spraviť a už nás odporučil len všeobecného lekára ak by sa nám čosi nezdalo...a z môjho pohľadu, je to naozaj trochu menej vidno, ale pri určitom svetle to vidno ešte celkom dosť, inokedy by zas človek ani nepovedal, že tam čosi má, každopádne isto to má viac vypuknute ako iné deti z okolia. Uvidime čo ukáže čas, my sme už viac urobiť nemohli. A myslím si, že vás chlapček to vobec nemá až také ako naša, samozrejme môže skresľovať fotka, ale môžete ísť tiež k lekárovi, ale myslím, že vám povie to iste čo nám.

bellovag
15. jan 2024

My sme boli tižž u Dr. Horna, keď mal malý 1,5 mesiaca a rovnako nám hovoril, že máme počkať, že sa to dá aj v 3 rokoch...pritom určite vedel, že endoskopicky sa to dá len do určitého veku...ako, keby sme to nemali dopodrobna naštudované ešte pred jeho návštevou, tak dáme na jeho slová, našťastie sme už vedeli o Dr. Lipinovi a to bol diametrálne odlišný prístup lekára i človeka...Príde mi to akokeby sme boli na Slovenku v tom všetkom riadne pozadu...

lucia_ml
27. jan 2024

Ahojte dievčatá, vidim že táto konverzácia je aktívna tak sa pripojím. Mám 2t dcérku a viem, že máme pravdepodobne inú situáciu ako vy, ale zaujima ma mali vaše deti zrastené fontanely? Resp. kedy sa im zrastli?

Liliana sa narodila 11.1.24. s diagnoziu mikrocefalia (obvod hlavicky pri narodeni 29cm, pri prepusteni z nemocnice a dnes 28cm - zatial jej nenarastla :(), sono mozgu nebolo možné, preto v nemocnici robili CT kde zistili jemne redukovanú gyrifikáciu. Čo ma aktuálne najviac hnevá je už zrastená fontanela - ale či sú švi zrastené netuším. Maličká má deformovanú hlavičku od narodenia a za tie 2t som nepostrehla či sa deformuje nejak viac..

Máme termín u mudr. Horna ale rozmýšlam po Váších skúsenostiach osloviť aj MUDr. Lipinu 🙏 dúfam že sa to bude dať nejak operovať a nebude problem v tom, že hlavička nerastie kvôli poškodeniu mozgu 😔

kacena4
27. jan 2024

@lucia_ml k poslednej vete... nerastenie hlavicky moze poskodit mozog nie naopak

lucia_ml
28. jan 2024

@kacena4 aha, takze ak jej zatial nenarastla za tie 2týždne od narodenia hlavička, tak to bude tým, že sú uzatvorené lebečné švi a fontanela? A nemôže to byť tým, že mozog nerastie?🙏 lebo akože pri fotkách ľudí s mikrocefáliou vidno, že tá mozgová časť je extremne malá - z toho som si usúdila, že nerastie mozog aj keď by ho lebečné švi/fontanela pustila rásť

kacena4
28. jan 2024

@lucia_ml je to individualne, mikrocedalia je ine ako kraniosynostoza to musi posudit dr. preto idete k hornovi, na ct musi byt vidiet ci su lebecne svi zrastene

xenyja
autor
29. jan 2024

Ahojte, keďže ste mi otvorili túto tému, objednala som sa aj k dr. Lipinovi pre lepší pocit. Prístup 1000 a 1 oproti SK. Takže povedal, že je to v poriadku, je to veľmi mierne a že je to jediny šev, ktorý sa bude vekom len opticky stracat. Keby sme to aj chceli operovať, čo sa údajne v takomto štádiu ani neoperuje, mohla by tam vzniknúť priehlbina alebo by to znovu zhrublo, čiže by sme mohli len nahradiť jednu "vadu" druhou. A že pri tomto metopickom sve aj keby to je ešte omnoho horšie tak aj tak by to nenarušilo vývoj mozgu.

luckajak
29. jan 2024

@xenyja ahoj, prosím ťa ak ti to nevadí, mohla by som vidieť, ako to má tvoja malá teraz, počase? A koľko má mesiacov? 🙂 Lebo môj to má teraz tak, ako keď tvoja mala 8 mesiacov

xenyja
autor
30. jan 2024

@luckajak ahoj, urcite, pošlem do súkromnej správy, má takmer 2,5 roka

nikol609
11. feb 2024

Ahojte. Nám bude dcerku operovať Dr. Richterová v MT. Sagitalny šev. Keď sme zistili diagnózu, všimla som si, že aj moj 5 ročný syn má trochu zhrubnutý metopicky, podľa fotiek je to od 3 mes. Pripájam fotku. Prosím skuste posudit ci je to viac, ci menej ako vam, co sa neodporúčala operácia. Určite to ukazem aj p. Doktorke, len som zvedavá na váš nazor.

nikol609
11. feb 2024

Inak má krásnu hlavicku, ziaden trojuholnik. Takto to vyzera dnes

xenyja
autor
12. feb 2024

@nikol609 dobry deň, podľa fotiek váš synček to určite nemá viditeľnejšie ako moja dcérka, možno +- rovnako, ale horšie nie.

xenyja
autor
12. feb 2024

@nikol609 každopádne budem veľmi rada ak potom napíšete, čo vám povie p. doktorka a možno to pomôže aj iným mamičkám.

nikol609
10. máj 2024

@xenyja odpoveď prišla bleskovo.
Od 3.mesiaca sa tento šev postupne začína uzatvárať,čo je u niektorých deti spojené aj so zhrubnutím tohto švu.Riesi sa to len vtedy,ak je to spojené so zmenou tvaru čela a hrozí,ze by celove laloky mozgu nemali dost miesta.
Vás syn ma podľa fotiek čelo primeraného tvaru a šírky,takze je to fyziologicky nalez,niekomu to zhrubnutie ostane,ale vôbec to neovplyvňuje jeho vývoj.
Nemusíte mat obavy,urcite je to v poriadku,žiadnu operaciu mu netreba.
Písala pani doktorka Richterova 🙂 a ja som jej za to neskutočne vďačná 🙂 dúfam,že to pomôže aj iným 🙂

diana_1212
18. júl 2024

Pripájam sa aj ja. Náš malý 18m. to má takto. Nikto to neriešil ani obvodná si to nevšimla nikdy nepoznamenala nič. Aký je vlastne problém ak je to takto ten šev?

nikol609
28. júl 2024

@diana_1212 on má peknú hlavičku,je to v pohode .

tajly
5. aug 2024

Ahojte dievcata, tato diskusia je ako tak aktualna, tak sa spytam vas… dcera ma tiez zhrubnuty sev na cielku, ale mne sa skor nepaci, ze svi po stranach hlavky ma akoby v priehlbine. Pediater mi na to nepovedal nic, len ze ma peknu hlavu 🤷‍♀️. Mali toto aj vase deticky? Chcem to riesit s neurologickou, ale tu mame az v oktobri…

tajly
5. aug 2024
xenyja
autor
13. aug 2024

@tajly aj moja má podobné čielko. Na Morave mi pán dr. potvrdil, že máme čielko užšie (preto asi tie priehlbinky), ale že sa to dá brat aj ako len individualita tváre a v Martine, že môže mať kvôli tomu neskôr aj očká bližšie pri sebe ale inak nikto nič neriešil keďže to mozog neovplyvní.

tajly
18. aug 2024

@xenyja dakujem za odpoved 😊

Strana
z2