Malo vaše dieťa zrastený lebečný šev?
Prosím vás máte s tým skúsenosť? Na neurológii v Martine mi povedali, že šev je zrastený, ale že by to už v 8.mesiaci veku neriešili, hoci sa hlavka ešte len bude trochu deformovat. Pre istotu aj tak ideme o mesiac na konzultáciu do BA k neurochirurgovi keďže sa bojím. Mali ste to niekto v podobnom štádiu ako my a riešilo sa to nejako? Ďakujem.

@12101988 môjmu synovi zrastol skôr ten šev a odporúčajú nám operáciu. Aj z estetického hľadiska, ale vraj by to mohlo mať vplyv na jeho psychomotoricky vývoj. O týždeň bude mať 8 mesiacov a budú ho operovať endoskopicky. Ja som si stále není istá či je tá operácia potrebná keď vidím u koľkých detí sa to nerieši.
@tajly aj moja má podobné čielko. Na Morave mi pán dr. potvrdil, že máme čielko užšie (preto asi tie priehlbinky), ale že sa to dá brat aj ako len individualita tváre a v Martine, že môže mať kvôli tomu neskôr aj očká bližšie pri sebe ale inak nikto nič neriešil keďže to mozog neovplyvní.
@xenyja Ahoj, chcela by som sa ťa opýtať ako ste na tom. Vidno, že sa šev pomaly stráca ? Náš malý má 14 mesiacov a boli sme na neurologii, kde nas upokojili, ze v jeho prípade je to len estetický problém a zmizne to samé. Kedy, žiaľ nepovedala nakoľko je to individuálne u každého dieťatka 🙂
Moj syn bol opetovany v 13mesiaci.
Moj syn bol opetovany v 13mesiaci.
@martinkatinka operovaný, lebo musel alebo operovaný z estetického dôvodu?
@martinkatinka operovaný, lebo musel alebo operovaný z estetického dôvodu?
@alexandra1995 vznikal vnutrolebecny tlak a mal aj zrastenu fontanelu.
@alexandra1995 vznikal vnutrolebecny tlak a mal aj zrastenu fontanelu.
@martinkatinka tak snáď je to už v poriadku 🙂 my mame všetko v poriadku u nas je to len estetické
@martinkatinka tak snáď je to už v poriadku 🙂 my mame všetko v poriadku u nas je to len estetické
@alexandra1995 ma 14 rokov. Chodili sme na kontroly do 6 rokov, bol aj na antropometrii. Hlava je sice viac sisata, ale inak je vsetko OK. Trochu problem s jemnou motorikou.

Ahojte, aj ja by som sa chcela pridať s našou skúsenosťou. Náš synček Martinko sa narodil už so zrasteným čelným švom, v pôrodnici nám napísali do papierov, aby nás pediater odporučil do BA na Antropometriu, ale naša detská dr povedala, že to netreba, načo by sme sa s novorodencom vraj trepali do BA, vraj sa to časom stratí. No keď mal 6 mesiacov stále žiadne zlepšenie som nevidela a tak som našej dr povedala, že chcem vyšetrenie, poslala nás na ct mozgu, našťastie bolo v poriadku, ale ja som sama zavolala potom do BA a objednala nás. Boli sme u MUDr.Michala Petrika a aj u MuDr.Františka Horna. Obaja sa zhodli na tom, že čelo je predčasne zrastené, ale operujú to do 6 mesiacov, my sme už mali 8 mesiacov. Chodili sme každé 3 mesiace na kontrolu koli meraniu, či sa to zlepšuje. Väčšina je v norme, len obvod hlavičky trochu zaostáva. Teraz má Maťko 1,5r a chodíme raz za 6 mesiacov na kontrolu do BA na meranie. Tak nás čaká vo februári kontrola. Zatiaľ dr povedal, že operácia zo zdravotných dôvodov nie je nutná, zatiaľ je to vraj estetika. Verím, že hlavička dobehne obvod ako má🙏aby nebolo treba operáciu. Priložené fotky sú teraz ako 1,5r