Malý obvod hlavy ročného dieťaťa

vallika133
4. okt 2015

Na neurologii sme sledovany pre maly obvod hlavy. Budeme mat rok a mame obvod hlavy 44cm. Celkovo slabsie prospievame. Viete mi niekto povedat ci mam stresovat? Lebo ja som z toho dost rozladena a v kuse ho sledujem. Zatial sa to sleduje. Vie mi niekto povedat aj co nasleduje ak ta hlavicka ani po urcitej dobe nevyrastie? A geneticky malu hlavu nemame.

lubi40
5. okt 2015

Moj mal teraz rok a obvod hlavy 45 cm-a vsetko je v poriadku. Hlavicku ma mensiu, ale postupne mu rastie a inak je vsetko v pohode.
Mala hlava, ale moze byt problem. V podstate, co som sa docitala je, ze ak mozog rastie a hlava nie, tak moze casom vytvarat tlak na mozog a ak je to velmi zle, tak sa to musi riesit operativne-aby sa vytvorit priestor pre mozog. Ale to su naozaj extremne pripady.
Predpokladam, ze ak ho sleduje, tak je dobre, lebo ti daju vediet, ak by to nebolo ok. A co vlastne znamena "slabsie prospievame"? Lebo ja som momentale v zahranici a tu su "normy" uplne ine. Vlastne mi to pride, ze na svk sa dost stresuje...

nanka3
5. okt 2015

@vallika133 moja bude mat 14 mesiacov a obvod hlavy 45cm a nikto sa nad tym nezamysla, podla mna je to ok, vobec sa mi nezda, ze by mala malicku hlavku, ma ju primeranu k telu, ona nie je velmi vysoka, ma 75cm, inak, ani my s manzelom nemame velke hlavy....

katka1981
5. okt 2015

@vallika133, http://babetko.rodinka.sk/babetka/prvy-rok/preh...
podla toho co tu pisu ma hlavicku skor ako dievcatko, manzelov bratranec ma syna a on ma malinku hlavicku a je v poriadku uz ma 6 rokov. Drzim palce.

bonaqa2013
5. okt 2015

pozri percentilové grafy detí . Nájdeš tam aj obv. hlavy.
Jedna moja známa v Nemecku má dcéru ktorá má tieto problémy. dieťa má 21 mesiacov a problémy poriadne. Dieťa zaostáva .....

mia__b
4. jún 2022

Po dlhšej dobe mam otazku k teme: mozno skor hladam len ukludnenie,dcerka ma za tyzden 11 mesiacov a obvod hlavicky ma len 42cm. Ma ju rovnaku uz asi 2-3mesiace. Dr som sa na to opakovane pýtala,povedala,ze je to v poriadku. Ma nejake grafy, podľa ktorych to je este ok,no ja co som našla grafy who,tak je to uz velmi malo. Ona to nerieši vobec. Mala inak prospieva dobre,je sikovna,pomaly uz zacina aj sama chodiť. Len uz aj v pomere k telu je vidiet,ze ta hlavka je mala. Mate niekto podobnu skusenost s tym,ze vsetko bolo ok? Potrebujem sa len uistit,ci nemam zacat na dr viac tlacit. Ďakujem 🙏

lenkau22
15. júl 2022

@mia__b moja dcera ma v 8mesiacoch obvod 38,5cm, pri narodeni ju mala uz dost malu 31cm. Hlava rastie , ale stale je malinka. Chodime na neurologiu, dcera prospieva psychomotoricky je zatia,l a dufam ze i bude nadalej, v poriadku. Na neurologii zatial tiez vsetko v poriadku. Moja mama ma tiez malu hlavu a manzel tiez, dufam ze to bude iba geneticky mala hlava.

lenkau22
15. júl 2022

@mia__b a este k tym grafom, graf podla who je fakt iny ako tie co maju pediatri. Pediatri maju grafy ak si pozries na nete obvod hlavy sevt tak tieto grafy maju a rozdiel je podla who fakt velky by som povedala. Podla who sme uplne mimo grafu a podla toho co zo sevtu tak sme v grafe na tej spodnej hranici

kamilacun
14. sep 2023

@lenkau22 ahoj prosim ta ako ste na tom s hlavickou? Mame podobny problem a presne sme mali v 8 mesiacoch ako vy 38,5. Akoze ma ju stale mensiu ale zatial paychomotoricky je ok aj vsetko.. teraz ideme mat rok a mame cca 40,5 cm.

lenkau22
15. sep 2023

@kamilacun ahoj tak my sme v roku mali 40 cm a o mesiac bude mat 2 roky a hlavicku 42 cm. po roku to uz strasne pomalicky rastie. vsetko je zatial v poriadku rozumie takmer vsetkemu co jej poviem akurat nerozprava este iba mama tata baba a napodobnuje zvuky zvierat a take to svoje blabotanie ale z toho si zatial nerobim tazku hlavu do 3 rokov vraj deti maju cas niektore su lenivejsie a niektore uz pred druhym rokom rozpravaju krasne. a co sa tyka vysetreni jej ziadne nerobili pri narodeni iba usg mozgu a to bolo ok neurologicka videla ze vsetko je v poriadku a v roku nas odstavila ze uz chodit nemusime. ale stale mam obavy lebo niektore veci sa mozu prejavit neskor ako to s tou recou intelekt atd. vy mate nejake vysetrenia za sebou?

kamilacun
17. sep 2023

@lenkau22 akoze ja si stale poviem tak ze ma mensiu hlavku a tak co nech je vsetko v poriadku to je hlavne a uz to ze ci bude nat vacsiu alebo mensiu to je jedno.. zatial je vsetko ok a verim ze to aj tak bude.. vies co my chodime na neurologiu tiez akoze len to sleduju.. usg mozgu mala tiez robene to bolo vsetko ok.. takze tak.. ideme mat teraz rok len tiez uz rastie nejako pomalsie ta hlavka.. akoze citala som ze potom to uz ide pomalsie.. ale doktorka vasa neriesi ze rastie pomaly ta hlavka ze v roku ste mali 40 a teraz v 2 rokoch 42? Lebo nasa doktorka furt toto riesi ze pomaly a neviem co..

lenkau22
20. sep 2023

@kamilacun no nas doktor poslal na neurologiu hned prvykrat sme boli ked mala necele 3 mesiace a tak sme chodili kazde 3 mesiace a vlastne ked neurologicka zhodnotila ze po roku uz ziadne kontroly prestal riesit. poslednykrat sme na poradni boli pred polrokom a uz to nejako neriesil vzdy len vravel ze ide si takym pomalsim tempom. takze vy ste nemali nic robene ani rontgen ct hlavy ani nijake geneticke testy? lebo nam fakt iba ten usg po narodeni a kde kade som citala ze robili rozne testy detom. u nas je tiez vsetko v poriadku a to ze ma maly hlavu mi nevadi len aby bolo v tej hlave vsetko v poriadku. a neurolog vam co vlastne povedal na tu hlavu a na celkovy vyvin?