Mám doma autistu?
Ahojte mamičky, ja už som tu písala dávnejšie diskusiu na túto tému, ale nejak sa toho veľa nezmenilo, u doktorky neustále dostaneme tu istú odpoveď, bud počkajte, alebo ešte ma čas, alebo do 3 rokov uvidime.... niečo sa mi ale na mojej dcérke nezdá, omnoho viac tatinovi však.... totiž ked som s dcérkou sama, reaguje na meno tak na 70% ale niekedy ani 50 krat vobec, na tatina reaguje na 20%, na návštevu 0%, na veci alebo na obrázky v knižke neukáže vobec, ked sa opýtam kde je havo listuje ďalej, keď si niečo prosí neukáže prstom, len pozerá na tu vec, pozrie na mňa, znova na tu vec a začne dupať nohami nech jej to dám, ale musím tipovať co chce.... keď jej poviem kde je lopta? Dones mi loptu, nedonesie, hra sa úplne s niečím iným.... ale čo mi začala robiť pred 2 dňami, keď sa opýtam ako robí havo, mačička, koník, proste zvuky zvieratiek, tak mi ho napodobni,neda papa ani ked tatino odchádza, ani ja, ani keď my odniekiaľ odchadzame, spraví tap tap ale nezopakuje vzdy, iba keď ho vidí v TV, po nás nezopakuje, neustale si niečo rozprava ale nerozumieme, že čo, no je to podľa vás normálne správanie? Nam sa to nezdá:/ ked nás zbadá usmieva sa a teší sa, pýta sa na ruky, rada sa mojka, miluje neporiadok, veci si neukladá na rovnú čiaru, nemá rada poriadok, je z neho akoby nervózna a hľadá veci z ktorých by neporiadok mohla spraviť, dcérka má 23 mesiacov... co si o tom myslite?
@ukulela co som si dokonca u nej všimla ked poviem jej meno a aj sa nepozrie dakedy sa smeje a robi sa ze nepočuje a na 30 krat sa pozrie....
@ukulela počkáme uz do 7.7., dovtedy ešte aj tie jasle uvidime ako to s nou bude, aspoň povieme presne doktorke aj v jasliach co sa deje 😔
@anonymnamamina aj môj hlavne, keď počuje reklamu uzaj beží
@ukulela bola tu moja mama a vzdy ked bola tam kde nemala a sme ju ohlásili, stala tam a smiala sa na nás akoby nič a nezisla odtiaľ kym som sa nepostavila a tvárila som sa nahnevane to môže 2 ročná s nami točiť uz ?
@palinqa nasa zase neznasa reklamu vzdy ked jej ide pomedzi rozprávku tak začne lietať a hľadať ma a tak zistím ze jej ide reklama
@palinqa samozrejme ma tam nezavedie a neukáže na TV ze reklama len vidím ze je v pohybe pozriem ma TV a reklama....
@palinqa proste na 100% viem ze nie je hlucha, čo je ešte zvlastne ked vidí deti v TV tancovať tak tancuje aj tap tap ked robia tak aj ona, no ked my tak nezopakuje
@palinqa papa nedala v živote nikomu
@anonymnamamina mali by sme sa upokojiť, ja som s toho už tiež na nervy, ako aj s podozrenia tak aj zo seba. Mam také otázky v hlave, že prečo deti v jeho veku sú takéto a on chudáčik si ide svoje, aj keď nieje až taky blbí.
@anonymnamamina sorry,skor som odoslala... vysvetlila, že darmo na neho hovorime s celými vetami, ked im nerozumie.jasne pokyny, krátke vety,spojené s posunkami. Papat ham a ukázať posunok ku ustam. Daj a natiahnuť dlaň.... Do nemoty pomenúvať predmety, no rovnakými slovami. Keď havo, tak havo. Nie pes, psík, ani havko. Len havo. Sú na to aj knihy. Myslím Kniha o detskej reči sa volá (???). Nás strašne kričal, zíapal. Psychologická povedala, ze to je frustrácia, že nevie komunikovať.... A teda kus sa to zmiernilo, ako začal hovoriť. Lepili sme si napr fotky, a do kola, toto je mama,oco, starká....a dôležité je, ci je ok aj sluch. Lebo našla meno nereagoval.... Ale zastalo vrecko so sladkosťou, aj vo vedlajsom dome pocul.
Ako moja rada, fotografa objednajte na konzultáciu aj bez výmenného lístku. Alebo si ho pýtaj.ty sa potrebujes upokojit. Môj ako 2rocny v témach zaostáva podľa tabuliek o rok.zrutena som bola, na prášky.ale rozbehol sa.a najmä,keď aj ty si bola taka, nerob paniku.
@anonymnamamina sorry za preklepy,ten retardovany telefón opravuje napísané tak, ako sa mu chce. (Že fotografa -wtf- A všimnem si to vždy, az ked pošlem a vyzerám potom ako blbec...) ...a ku otázke, jasné, aj 2 ročná s vami už točí. Ja mám starsie dieťa zlatíčko a toto mladšie, no tiez zlatíčko, ale des miestami az na slučku.
@anonymnamamina toto presne aj naša..muž hovorí že na somariny by ju bolo...ale keď sa ju človek snaží niečo naučíť tak odignoruje všetko..ale keď pomenúvam veci čo má rada, s čím sa práve hrá ...ak sa to dá nazvať hrou....tak začína po mne opakovať slova 🙂
@ajvy66 nieco pred tym 4tym rokom, u nas ale hlavny problem bol v porozumeni, dcera mala receptívnu dysfaziu, recepcia je porozumenie reci Takze aj ked rec samotna nastupila, bola casto bez zmyslu, rozvoj porozumenia bola u nas drina.
Ona v reci casto len opakovala posledne slovo otazky, robila echo, alebo dokazala len kratucke 2 slovne veticky typu "tue" tu je. Iko papa. Miško papa. Ide auto. Tato deje? /tato kde je/ v 4 rokoch mala tak 10-15 takych veticiek ktore obcas pocas dna pouzila.
ak sme ale chceli od nej nieco ine - nic nerozumela, plietla. alebo strielala odboku odpoved. Nerozumela vetam ci otazkam dlhsim ako 2-3 slova, ziadne abstraktne vyrazy, narocnejsie pojmy , nic. Pre nu boli narocne pojmy aj otazky typu Ako sa volas? nechapala casove slova typu rano vecer, dnes, zajtra. narodeniny. pozdravit, prec, nerozumela zamenam typu aky, ktory, čí? co, kto, kde, kedy atd. ...proste nechapala ziadne slovo ktore nepomenovalo jej znamy predmet alebo cinnosti.
Bezne sa jej stavalo aj na 5-6 rokov, ze sa jej niekto opytal Ako sa volas? a ona odpovedala Dobre. Alebo sedela pol metra od svojho otca, usmiala sa nanho a spytala sa ho "tato deje?"
mala tu otazku spojenu s jej tatom, tak vzdy ked ho uvidela - to povedala. nechapala ze ja som jej to hovorila aby mi ukazala na tatu.
alebo sme boli v meste a cudzi chlapcek sa jej spytal ako sa vola, to uz bola predskolacka 6 rocna, a ona sa pozrela na mna a opakovala jeho otazku "ako kolas?" ako kolas?
nechapala ze ona ma povedat chlapcovi svoje meno. Alebo neskor rozhovory po skolke..
Co bolo na obed v skolke? - "ja som bola skolke" ale co si papala? Ja som papala. Papala si ryzu? Ryzu. Takto proste v praxi vyzera receptivna dysfazia. Ona slova a vety produkovala ale nerozumela zmyslu, tak bud robila echo, alebo povedala nieco bez rozmyslu, ci zopakovala otazku.
@negymama a kedy jej diagnostikovali dysfaziu? Ja to mam s dcerou podobne. Navstevuje logo mame za sebou aj diagnostiku ale vsade len ovr.
Ona tiez ked nerozumie zopakuje otazku. Hlavne na logo ked nevie pomenovat predmet tak zopakuje co to je? A samozrejme slovna zasoba je velmi chudobna aj ked rozumie dobre.
@ajvy66 ako 4,5 rocna mala diagnostiku. Ale ze nerozumie sme samozrejme videli ovela skor. Pri OVR vacsinou nebyva narusene porozumenie. Dieta rozprava ale neskor ako rovesnici, videla som par deti s ovr. Vsetko rozumeli, reagovali na socialne situacie, akurat ta rec bola pozadu za ich ostatnymi schopnostami.
@ajvy66 mozete mat aj zmiesanu dysfaziu, tam je zasiahnuta rec aj porozumenie cca rovnako, nie je az taky nepomer medzi produkciou reci a porozumenim. U nas to casto klamalo, kedze dcera uz aj hovorila neskor cele vety ale nerozumela, tak vela ludi ju obvinovalo, ze "velmi dobre rozumie len je vychcana" ...co samozrejme je blbost dieta sa nedokaze pretvarovat cele roky a hlavne nie v situaciach ktore su pre nu dolezite.
zase pri dysfazii je typicke ze dieta ma aj ine veci k tomu pridane...bud autisticke crty, a prejavy, alebo slabsiu motoriku, problemy s jedenim, spanim, spravanim. Dysfazia akoby zasahuje vacsiu cast dietata, nez len samotnu rec ako OVR.
@ajvy66 ono s tym porozumenim, niektori rodicia povedia ze dieta rozumie "dobre" je to ich dojem, pritom dieta ma porumenie slabsie na svoj vek.
Priklad 2,5 az 3 rocne dieta by malo rozumiet uz komplexnejsim otazkam...
Urob s dietatom test, daj pred neho obrazky, alebo lepsie aj konkretne predmety a dieta nemusi pomenovat, staci ukazat ci zobrat predmet.
co mate doma.... hrncek, lyzicu, priborovy nozik , tanier, kluce, babiku, auticko, tricko, dazdnik ... Na zaciatok daj na vyber len z 2-3 predmetov a spytaj sa, priklad
- Z coho sa pije?
- Cím jazdíme?
- Čim odomkyname dvere?
- Co si vezmes, ked prsí?
čo si obliekas?
vybrat spravny predmet ci obrazok /zasada 1 obrazok 1 predmet/ by uz v tomto veku mala zvladnut, pripadne aj narocnejsie otazky vo veku 4 rokov, kde veci komplikujes ci kumulujes. Typu...co vstko dame na stol ked obedujeme? /lyzica, noz, tanier/
Ja som mala 4,5 rocnu dceru a 2,5 rocneho syna. syn to zvladal bravurne, dcera az na takych 5 rokov.
-
@negymama prosim ta a ako sa rozlisuje ta dysfazia od autizmu ked su tam aj tie crty autisticke? Ked uz vam uzavreli dysfaziu a nie auti.ako to rozlisili prosim ta.ja beham s mojim skoro 3.5 rocmym a stale s anevedia zhodnut nemame uzavretu diagnozu.zatial ma ze nks kombinovana s dopadom do spravania sa s prvkami pas podobnymi pre nks..takze nevien ako sa to rozlisuje neskor? Kludne mozes aj ss
@henka123123 asi je to velmi individualne, dcera mala auti crty, ale nebola vyrazne vyhranena na autizmus...ako napr. mechanicke radenie predmetov, ritualy a tak. Boli sme u jednej specialnej pedagogicky doma, ona bola nasa znama takze bola ochotna, s tym ze akoze to bola "navsteva" pre malu, a ona malu testovala v rodinom prostredi v prirodzenych situaciach. Vystavovala ju aj soc. stresu - ako napr. dcera sa lubila hojdat a bola vyzvana aby opustila bytovu hojdacku pre ine dieta. Alebo jej v kuchyni dala tacku s obcerstvenim, nech odnesie do obyvacky pred hosti. Viac takych situacii bolo... Boli sme tam niekolko hodin na pozorovani, robila jej aj kognitivne testy, mala nieco kreslila, atd. nepamatam vsetko.
skratka zaver bol ze autizmus klasicky vylucuje, lebo dieta ma na autizmus velmi dobre socialne kompetencie a zvlada aj mensiu stresovu zataz, delenie sa, striedanie hraciek, ponuknutie, kontakt s cudzimi osobami, pohlad do oci, proste neverbalna komunikacia, gesta - vylucovali autizmus.
@henka123123 Ono v minulosti sa neuznavalo u odbornikov nieco ako autisticke crty. Bud bol autizmus nejakeho stupna a funkcnosti, alebo nie. Potom sa to prehodnotilo a ze mozu mat deti aj auti crty aj pri inych veciach...ako poruchy reci a komunikacie , DMO, adhd a podobne.
Ale chcem ti aj povedat, ze casom sa to vyvrbilo, ze podla mna nakoniec dcera PAS ma...ale uz sme nesli za diagnostikou. Podla mna ma velmi lahku formu aspergera, mnohe veci sa postupne zlepsovali a boli sme presvedceni ze nastupom porozumenia zmiznu uplne aj tie nestandartne prejavy. Ale faktom je ze prichodom puberty /dcra uz ma v oktobri 15r/ sa dalsi vyvoj akoby zastavil , hlave co sa tyka porozumenia a soc. kompetencii, nejake male neporozumenie ostalo, uplne na 100 percent sa to nekompenzovalo a taktiez dcere ostali niektore veci, dajme tomu z PAS. U aspergerov su napr. bezne, caste senzitivne poruchy, hyper alebo hyposenzitivita, vacsinou sa hovori o hyper... ze dieta neznesie pachy, zvuky, materialy atd. U mojej dcery je to naopak... takmer neciti pachy, ma znizeny prah bolesti, znizenu empatiu. Musime na nu davat pozor, lebo napr. neciti ze sa jej nieco pali, pusteny plyn, slabo citi bolest, takze bolo ze mala na zahrade uraz, vrazila si ostry konar do nohy a ja som zistila ze ma zahnisanu ranu , ju to podla nej iba "svrbelo", da ruku do zihlavy neodtiahne az kym jej nespuchne.
@negymama moj je dotetajlov ako tvoja presne.tiez nema ritualy a neviem co a podeli sa o jedlo.hracky a tak.ludia mu nevadia.akuray ma slaby ocny kontakt on sa aj pozrie do oci ale na chvilu a dalej si riesi svoje ako by nemal zaujem.ale splni vsetko co mu povieme napr.aj to ze rozhadzem predmety a poviem mu faj mi pit chyti pohar.oces sa chyti hreben.daj babovi jest chyti lyzicku.ale na otazku napr. Co je toto? Odpovie toto..abo ho neviem naucit odpovedat na otazku ako sa volas? Menom prrsne ako ty pises.teraz po 3 roku zacal.viac slov opakovat a ppuzivat ale zdaleka to nie je este o komunikacii
@henka123123 moze mat tvoj len OVR alebo lahsiu NKS. ak reaguje dobre na pokyny a napodobnuje cinnosti /cesanie, krmenie/ myslim to bude dobre a este sa moze rozbehnut.
Dieta vzdy musi nabrat pasivnu slovnu zasobu a porozumenie a az z toho nasledne pride rec. Pasivna slovna zasoba su slova, ktorym dieta rozumie ale aktivne nepouziva. Co u vas moze byt aj prekvapivo vela slov ci vyrazov.
s tym ocnym kontaktom... dobry ocny kontakt nie je o civeni do ksichtu, aj autisti niekedy az pridlho udrzuju ocny kontak, ze fixuju pohlad. Dolezita je skor reakcia. ze dieta ocnym kontaktom zdiela veci, alebo sa otoci na teba pohladom ked nieco chce, ci zareaguje na oslovenie. Zdielanie je velmi dolezite, opisovala som to vyssie v nejakom komente. Velka vacsina autistov nezdiela. alebo oneskorene a obmedzene. Da sa to u nich aj naucit. Zdrave dieta to ma prirodzene uz od veku 6 mesiacov
, najneskor do 18 mes. moja dcera zacala zdielat ako 2 a tristvrte rocna.
Dieta pohladom uputa osobu a prstom jej ukaze vec co ho zaujala. a vacsinou sa dozaduje reakcie. to je zdielanie... "vidis to co ja? co je to? je to super, krasne ze?"
@negymama zdielat zacak so mnou tak pred 4 mesiacmi visc a uz stale mi nosi veci hracky serbel(teraz odplienkovavame) ale zas ked dajme tomu leti lietadlo alebo tak pozera na nho tesi sa napodobni zvuk ale nepozrie zas pri tom na mna napriklad.ale. ked napr ide vlak a ukazem smerom na vlak hned sa pozrie kam to ukazujem.tak ja neviem
@henka123123 to co si popisala este nie je klasicke zdielanie, cez ukazovanie a pohlad.. ale ste na dobrej ceste, uz to ze ti nosi hracky. teda ta vyzyva na hru alebo ti chce ukazat aka hracka sa mu paci, to je tiez v podstate naznak zdielania.
Castejsie mu ty ukazuj veci, ako ten vlak... ty zdielaj a on to moze odpozorovat a napodobnovat.
Ahoj odporúčam knihu o detskej reči, neviem ci sa dá ešte kúpiť, ale môžeš si ju stiahnuť z netu, rozprávať len jednoslovne a gesto, keď si pozeráte knihy len keď vidíš ze na niečo pozerá okomentuj jedným slovom, takisto hračky, čo ma v rukách, super je hra hmataj a nájdi, v takom nízkom veku je to ešte veľmi individuálne, môj manžel začal rozprávať až ako 4 ročný, tak sme čakali aj my, začali sme chodiť na logo ako 3,5 ročný a tieto veci, co som písala vyššie pekne pomohli, ukazovacie basnicky, boli sme aj na usnom pre istotu, syn bol veľmi kontaktný, ale očný kontakt mal slabý, ani som si to neuvedomila, problémy začali v škole skrz tu reč a padlo podozrenie na autizmus, nakoniec NKS a auto črtami, už ma 13 a ADHD s auti črtami, drzim palce, nevšímaj si ostatných co hovoria, si skvela mama, každá chce pre dieťa to najlepšie 🙂
@henka123123 my sme
Boli u janosikovej v Trnave a ona rozhodla že autizmus to nie je
@ludinka ja som ti3z bola u janosikovej a povedala ze nevie ho uzavriet ona nam dala nks s dopadom do spravania sa s prvkami pas spolocnymi pre nks...neurolog nks kombinovana.porucha pozornosti.hyperaktivita.specialny pedagog nks nerovnomerny vyvoj.druha psychologicka nks nervnomerny vyvoj..takze uz kaslem na cele.diagnostiky..pojdrm v 4.5 na rediagnostiku k janosikovej neh mi poradi kam s nim do skolky
@negymama tieto otazky co alebo kto jej dava logopedicka ( ma take karticky a vedela aj pomenovala az na par veci ).
Ona uz aj zacina tvorit vety a roprava k veci, ale maaaalo akoby nemala potrebu ropravat.
Starsia rozprava stale a vela tak je to pre mna nezvyk.
A plus do toho katastrofalna vyslovnost kazde jedno pismeno drilujeme doslova.
A tvoje dcera bola v skole integrovana? Mala asistenta? Davali ste odklad?

@anonymnamamina no my sme v 2r sli ku logopedicke. Tam s ňou síce vobec nespolupracoval, resp minimálne, ale dosť nas nasmerovala.