Mám štvorročného syna s narušeným vývinom reči - expresívna forma

sisacha
15. jan 2017

Dobry den vsetkym , moj syncek ma vyvinovu dysfaziu....jeho slovna zasoba je asi 30-40 slov ...Navstevujeme logopediu , a chodi do normalnej materskej skolky , kam chodi velmi rad ...1. mesiac bola v skolke hroza nechcel jest , ani sa nezapajal do cinnosti .. po mesiaci sa to prelomilo a je sikovny skolkarik ...ale tichucky...nehovori ......Diagnozu nam stanovili len pred nedavnom ..pretoze dovtedy to brali ako oneskoreny vyvin reci ...Synovi sa doma venujeme vsetci sa zapajaju , ale niekedy je to velmi tazke ...nie vzdy ma chut sa nieco naucit..Ked sa ho opytam na nejaky predmet , alebo cinnost , ktoru uz pozna tak mi odpovie co to je ...vyslovnost nie je cista ....to nas netrapi ...skor nas trapi , ze vobec nechce hovorit sam odseba...musime ho vyzvat k tomu...Vety zatial netvori .... koncom januara ideme do dialogu v BA ...alebo skusime Asobi - centrum ...Vsetky reakcie s podobnym problemom uvitam ... velmi nas to trapi , bude nas syncek niekedy hovorit? dakujem za vsetky prispevky...

katkakovac
15. jan 2017

Mam rovnaky problem z 2,5 rocnym synom. Zatial nas caka logopedia, pomoct ti neviem, ale viem, co prezivas. Moj syn pouziva len zopar slov, urcitu dobu nerozpraval vobec. Dokonca sme si mysleli, ze zle pocuje, lebo vobec nereagoval. Verim, ze sa to spravnym pristupom zlepsi, chce to len trpezlivost a cas.

erickatt
15. jan 2017

@sisacha syn bol síce ukecany za troch ale ani vlastná mater mu nerozumela ( teda obrazne) chodil na logopediu, do logopedickej triedy. Problém má s diktatmi. Strašne dobre je mu veľa veľa čítať. On prečíta knihu tak za 2-3 dní. Aj tak napíše 20 chýb v diktáty. A chodí na gympel. Okrem jazykov zvláda..

sisacha
autor
15. jan 2017

Dobry vecer dakujem ..Nas syn v 2 rokoch hovoril asi 5 - 10 slov potom sa to zastavilo a teraz sa slovna zasoba trochu rozsirila... Nebojte sa ... treba pockat do 3 rokov aj my sme yo do troch rokov neriesili , pretoze nam neurolog povedal , ze do 3 rokov je to v norme..

saurian
15. jan 2017

moj starsi ma VDe (+ADHD) - velmi podobne ako opisujes, rovnako aj v skolke napr po nastupe 2m. nic nezjedol. Je dobre ze chodite k logo, ak mate dobru a bude vas dobre viest ako doma pracovat, bude to ok, uvidis. aj nas bol zo zaciatku v skolke tichy, a aj doma rozpraval v podstate len ked to bolo pre neho dolezite, nerad napr odpovedal na otazky ktore sme mu my ci stari rodicia davali - co je logicke, pretoze mu to neslo, bolo to pre neho tazke - a povedzme si to narovinu - kto robi rad veci ktore mu nejdu?
nas mal v 1,5r 2 slova, v 3r4m cca 15 slov, aj z toho vacsina citoslovcia alebo vlastne, vytvorene slova, a rozumiet mu nebolo - rozumela som mu v podstate len ja 😉. aj ked sa potom pridavala slovna zasoba, rozpraval jak "google prekladac" - zly slovosled, zla gramatika, nespravna vyslovnost....
neboj bude to dobre, to nie je taka vazna porucha - jasne, potrapite sa viac ako bezne deti...
nas chodil do beznej MS, dnes je prvacik, mal 1r. odklad, a vsetko ok. aktualne sa mu usta nezavru, celkom pekne sa vyjadruje, aj ked sem-tam este z neho vypadnu nejake agramatizmy, nevie spravne vyslovit R. velmi som sa obavala co bude v skole kvoli tej reci, a nakoniec nam ovela vacsie problemy robi pozornost.
treba povedat, ze u tychto deti je aj zvysene riziko poruch ucenia.
je tu inak aj logo skupina, kde je viacero mamiciek s detmi s VDe.

kacena4
15. jan 2017

ahojko je tu skupinka mamin co chodia alebo planuju ist do DIalogu https://www.modrykonik.sk/group/8701/ pridaj sa + skupinka "logopedicke" deticky kuk aj tam moralna podpora je super a najdes si tam aj vela info a napadov ako pracovat so synom

sisacha
autor
15. jan 2017

Saurian , dakujem prosim ta a kedy ste sa rozrozpravali ? kedy zacal syn sam komunikovat?

sisacha
autor
15. jan 2017

kacena 4 dakujem ...pekne

sisacha
autor
15. jan 2017

zabudla som napisat ze syn je este aj hypotonicky..., zacal chodit velmi neskoro...v dvoch rokoch

elisadavinci
15. jan 2017

ahoj, akoby som čítala o nás .... chôdza v 2 rokoch, teraz ma 4, ale motoricky je trocha pozadu. minuly rok v marci mu diagnostikovali dysfaziu, doteraz bol velmi tichý, mala slovná zásoba a len maločo bolo zrozumiteľné .... teraz začal strašne vela rozpravať, komentuje hru, ale zas je to len nezrozumitelné, dorozumievame sa pomocou ukazovania, gest, ja mu celkom dobre rozumiem, okolo malo, tiež je velmi netrpezlivý, všade ho je, neobsedí ani 5 minut. chodíme aj na logo, ale zatial sa moc nehybeme z miesta, lebo nespolupracuje.... tiež sa chystame do Dialogu .... tiež sa chystáme na koníky, trocha to napraví hrubú motoriku ....

kacenka255
15. jan 2017

Mame podobny problem maly bude mat o mesiac 4 roky ale zase teraz za posledne 3 m sa dost rozkecal nieco cisto nieco ho rozumieme len my doma. Logopediu neurologiu specialnu pedagogicku psychologicku navstevujeme od cca 2 rokov. Boli sme aj v ba nie dialog ale v institute detskej reci. Vybrali sme tebokan pred rokom ten zial nezabral ale teraz zacina rozpravat tak sa tesime a nechceme zakriknut. Do skolky chodi normalne zase on s adaptaciou je bez priblemov chodil aj do jasliciek od 1,5 roka. Dufam ze sa tou vas zlepsi prajemveka sil 😉

erickatt
15. jan 2017

@sisacha aj syn začal neskoro chodiť

saurian
16. jan 2017

@sasicha on "komunikoval" vzdy, len rozpraval neskoro - totiz je rozdiel ci dieta nekomunikuje alebo nerozprava. on si vzdy poradil - rukami-nohami, ukazal....a v podstate sme sa pochopili.
(pozn su aj deti ktore maju v globale narusenu komun.schopnost a tieto vobec nekomunikuju - neukazuju, nezdielaju, akoby vobec nechapali ze sa na niekoho mozu s niecim obratit a uz vobec nie ako, nezdielaju veci a pod - ale to su vaznejsie poruchy...).
ono logopedi to vravia tak, ze je akasi "zlomova" uroven - a to ked dieta dosiahne 50 aktivnych funkcnych slov, tak potom to zacne ist ako raketa. aj u nas to tak bolo. po 4r to zacalo ist jak raketa. este ten prvy rok v skolke to bolo take ze doma uz dost rozpraval, ale v skolke sa vela nezapajal a vela nerozpraval v takych aktivitach kde bolo potrebne sa vyjadrit (inak sa zapajal v pohode), uz ten dalsi rok v skolke (od 4r4m) to bolo uplne v pohode.
avsak - u nas bolo okrem toho, ze rozpraval neskoro, ze zo zaciatku velmi pomaly pribudali slova, ze rozpraval velmi nezrozumitelne tak, ze rozpraval aj velmi agramaticky - pamatam si ze logo sa s nami ucila postupne celu gramatiku - cize najprv okrem podstatnych mien rozsirit slovnu zasobu na slovesa, potom pridavne mena, proste vsetky slovne druhy - napr zamena.... natiahnut vetu najpr na dvojslovnu, neskor trojslovnu... ucili sme sa spravny slovosled, kazdy jeden pad, kazdu jednu predlozku, tvorbu otazok, proste - jednoducho celu gramatiku, co je dost caste / typicke pre deti s VDe. Vzdy, ale aj dnes, u neho pozorujem to, ze jeho "rozumove" schopnosti predcia tie vyjadrovacie - aj ked dnes si uz vie poradit a povedat akukolvek informaciu, spytat sa na cokolvek... da sa povedat, ze ta rec je uz komepnzovana.
a odklad do skoly som mu davala primarne nie kvoli pozornosti, nie kvoli reci.

sisacha
autor
16. jan 2017

saurian , dakujem za informacie velmi nam to pomaha..