icon

Mám za synovým správaním hľadať diagnózu?

lila59
17. jún 2021

Zdravim, chcela by som sa poradit. Syn bude mat teraz 3 roky a mam pocit, ze nieco nie je v poriadku. Od narodenia to bolo narocne, vecne uplakane dieta, hoci so spankom sme nikdy nemali problem. Je velmi inteligentny, ovlada velmi vela veci, uz v 1,5 roku plynulo rozpraval. Socialne interakcie mu nerobia problem, ani nevidim nejake velmi stereotypne spravanie.Nas problem je jeho”tvrdohlavost”, jednak totalne neposlucha (veci musim opakovat aj 5krat a zvycajne zvysit hlas) a jednak nikdy neustupuje, za vsetko vzdy place, doslovne za vsetko...ked nie je podla neho, ked niekto urobi nieco co si on mysli, ze nie je spravne, ked nieco chce a neregujem v jednej sekunde, ked si niekto vezme hracku s ktorou sa predtym hral, hoci teraz uz nie...ihned bez varovania spusti plac.Nie je agresivny, ale reve do umoru. V lahsich situaciach to dokazem skorigovat, ale niekedy je to proste hysak na hodinu a nedokazem ho nijak ukludnit. Zozaciatku sme dufali, ze z toho vyrastie, ale uz si to nemyslim. Mohlo by sa jednat o prejavy AS alebo ADHD?Ako to bolo u Vas? Dakujem.

Strana
z3
dskjhfdlkdjhl
17. jún 2021

@lila59 Skoro ako keby si pisala o mojej dcere, teraz bude mat 12, je uplne normalna (pubertacka) a sice je tvrdohlava stale, ale u nas to mala po kom zdedit, je to proste povaha. Mozno ma adhd, ale v skole funguje velmi dobre, takze nas nikto nikdy nikde neodoslal. Pozitivne je, ze tie vresky skoncili uz davno, naposledy asi ked mala 5 rokov. Hrozne bolo, ze ona ma mimoriadne dobry hlas a nevahala ho pouzit hocikde.

pribinak
17. jún 2021

@lila59 normálne dieťa, žiadna diagnoza. Len sa naučil že plač je výborná zbraň. Nič viac.

mamamasama
17. jún 2021

nie je to znamenie baran? 😅..prepac, ja len trocha na odlahcenie... mam doma nieco podobne, ale nemyslim si, ze ide o nejaku poruchu... snazim sa s nim na tom pracovat... proste ak trucuje doma, zavriem ho na chvilku sameho do detskej izby, kym sa neupokoji.. vzdy sa s nim pocas amoku rozpravam pokojnym hlasom, ak sa necha, tak ho objimem, nekricim, nerozculujem sa, snazim sa mu vysvetlit, ze chapem, ze ho to hneva, ale..... aj ja mam svoje nalady, aj mna vytacaju veci.. nechavam ho vyburit tak dlho, ako potrebuje.. odkedy s nim vsak pracujem na zvladani hnevu.. tieto stavy netrvaju dlhsie ako minutu, dve

evabb35
17. jún 2021

@lila59 Prechádza obdobím vzdoru. Niečo sú aj gény, povahové črty. Určite je vnímavý, citlivejší, ale to k vysokej inteligencii patrí.

lucia147852
17. jún 2021

Normálne dieťa. Obdobie vzdoru a plač je super zbraň 🤷🏽‍♀️

evabb35
17. jún 2021

@lila59 Ale treba byť na pozore, lebo inteligentné deti, hoci sú maličké, vedia dospelých prekabátiť. Treba mu stanoviť jasné hranice. Netreba zneistieť, keď sa rozplače a rozkričí, on skúša pokiaľ môže, účinky správania.

elizabet173
17. jún 2021

@lila59 súhlasím s @pribinak , je v období vzdoru, skúša, kam až môže zájsť a zistil, že s plačom sa dá veľa vybaviť. Láskavý, pokojný prístup, ale neustúpiť. Jemu ešte dozrieva nervová sústava, nedokáže zvládať emócie, keď si trochu poplače, nič sa mu nestane. Treba sa stotožniť s ním - viem, že by si chcel kúpiť ďalšie autíčko, viem, že sa ti páči, ale nemôžeme kúpiť každé, ktoré sa ti páči, lebo by nám nezostali peniaze na iné veci, Koniec, viac jeho plaču nevenovať pozornosť. Prejde to

klip0
17. jún 2021

Obdobie vzdoru, je to normálne ale treba mať jasné hranice, neustupovat a mať režim. A čo sa povie to platí, dieťa to musí vedieť.

vandica
17. jún 2021

@lila59 Neboj sa, to je normálne dieťa 😁

erickatt
17. jún 2021

@lila59 3x a dost. Ty mu povies a aj tak nakoniec musis kricat? Ale ty skocis v sekunde? No toto nie moj zlatý... povedat 3 x a potom riesit podla situácie. A neopodstatneny rev ignorovat

mabenn
17. jún 2021

obdobie vzdoru

sense
17. jún 2021

A ako reaguje s na ten plač, dovolíš mu danú vec? Prídeš v danej sekunde? Plač je veľmi dobra stratégia v období vzdoru u takmer všetkých detí...

jana_eyre_2
17. jún 2021

Mám takého tretieho, bude mať v septembri 5rokov.. je veľmi zlatý, inteligentný, ALE obrovsky hnevlivy a tvrdohlavý.. vekom sa jeho záchvaty skracujú, ale nie že by ich bolo menej, len nevrieska dve hodiny, ale len pol hodinu.. som človek čo nikdy neustúpi ak chce niečo čo mu nedovolím, čiže si nemyslím že by šlo o rozmaznanost.. je to ale riadne náročné... Tiež ma napadlo či nemoze ísť o nejakú diagnózu.. ale neviem sa odhodlať to začať riešiť... Ak mám ale pravdu povedať bola som ako dieťa rovnaká... Neviem poradiť, ja len že poznám to..

1aduliatko1
17. jún 2021

môj má 4 a tiež keď niečo nie je podľa neho reve, ziape....obuje sa a chce odísť...nevšímam si ho, nech si poreve a prejde ho to...je tvrdohlavý..starší má 6 rokov a tiež zvykne večer revať, keď má ísť spať, že chce rozprávky..ja ale neustúpim, keď poviem nie , tak nie. vysvetlím prečo sa to teraz nedá, prečo nemôže...a porevú si ☹ niekedy je to na prášky

lila59
autor
17. jún 2021

Ja nikdy neustupujem. Mame pevne stanovene pravidla a on to vie. Prave preto ma to znepokojuje; vie, ze placom nic neziska, napriek tomu to stale robi a je to tak odjakziva. Obdobie vzdoru mame, veci su horsie, ale nie je to len tym.

lila59
autor
17. jún 2021

@erickatt ten “nepodstatny rev” mam aj 10xkrat za den, niekedy za hluposti ako ze som zavrela kohutik ked chcel on…a nie, neskacem ako on piska. Preto uvazujem, ze nieco nie je v poriadku…

lila59
autor
17. jún 2021

@1aduliatko1 len nas neprestane revat, ked si ho nevsimam vie to niekedy vygradovat do hysterickeho zachvatu (povracia sa, pocika…), kedy uz ani on nevie preco reve

jana_eyre_2
17. jún 2021

@lila59 myslím, že keď človek také dieťa nezažije, tak si to ťažko predstaví.. moje staršie deti sa tiež vedeli hnevať.. ale nikdy nie takto extrémne..

lenkakravcova
17. jún 2021

@lila59
Zakaždým ako sa takto rozreve ho pošli do izby a povedz mu že vrátiť sa môže až keď sa ukľudní. A dodrz to. Uvidíš že po troch dňoch zrazu nebude revavat vôbec. 😂

eba7
17. jún 2021

@lila59 dcera bola rovnaka, od 2. narodenin chytala hysaky presne ako pises "za hluposti" (napr. zasvietila som svetlo, posunula sa v rade v obchode, dala si vlasy do copu). A to neboli nejake chvilkove place, ale aj hodinovy ani nie plac, ale skor rev, nevedela sa vobec ukludnit. Tiez kludne aj 4-5krat za den. Zacalo sa to zlepsovat tak od tych 3-3,5 rokov. Od cca 4 rokov to uz bolo dobre. Teraz bude mat 5 a nerobi to, aj ked urazanie a tvrdohlavost jej zostali. Tiez bola uplakana od babatka, dokonca okolo tych 2,5 roka mi uz sama po nejakej dobe revu hovorila "maminka pod ma ukludnit", proste to nevedela sama. Rady typu nechat vyplakat, neustupit a pod. su na nic, lebo toto nie je klasicke odbobie vzdoru, kedy si dieta placom nieco vynucuje. Nie som odbornik, ale ja si myslim, ze to je sposobene nedozretou centralnou nervovou sustavou.
Suhlasim s @jana_eyre_2 , kto to nezazil nechape. Vsetky deti skusaju, hnevaju sa, ale toto je proste ine. Ja osobne som napriklad este nikdy nepocula revat nejake dieta tak ako to moje svojho casu.

lila59
autor
17. jún 2021

@eba7 to je presne ako u nas. Ja viem, ze deti skusaju aj si placom veci vynucuju, ale to co robi nas maly ziadne dieta v nasim okoli nerobi/nerobilo, je to extrem. Takze to odznelo bez nejakej dg.? 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

jana_eyre_2
17. jún 2021

@lenkakravcova ja napríklad toto robím od kedy dokáže chodiť (a nie len to, ale skúšala som opakovane snáď x milión metód).. nie nefunguje to tak žeby to vymizlo, jediné čo funguje je prečkať ten čas nervov niekoľko krát do dňa..
@eba7 presne, u nás sa to začalo zlepšovať, resp.skracovat od 3rokov.. vtedy ale šiel aj na liečbu skrz alergie, tak som to trocha pripisovala aj tomu že mu je zdr.lepsie.. ale nevymizlo to len sa skrátil interval.. ale aj to je lepšie ako nič.. kým pôjde do školy snáď to vymizne výraznejšie..

eba7
17. jún 2021

Presne myslim rady ako od @lenkakravcova , aj ked mi je jasne, ze to myslis v dobrom a v snade poradit. No taketo nieco by u nas nikdy nezabralo a z hodinoveho revu by bol trojhodinovy. Raz sa mi stalo, ze mi priserne rupli nervy po strasnom cirkuse, ktory urobila v satni na plavarni (je to fakt velmi narocne ked taketo nieco zazivate dennodenne). Dostala aj po zadku aj ked som vedela, ze to nazaberie a len som ju schmatla taku vrieskajucu a nalozila do autosedacky (ledva sa mi to podarilo ako sa vzpierala). Skoncilo to tak, ze sa ledva vedela nadychnut a kricala, ze ju boli cele telicko. To uz som sa naozaj zlakla a vycitala si to este velmi dlho.

pukanec123
17. jún 2021

@lila59 mám skoro 6 ročného syna, a v troch rokoch bol veru taký istý, neni to žiadna diagnoza len proste obdobie vzdoru alebo prišiel na to že plač je výborný prostriedok ktorým si vydobije čo chce. Nás je zdravý, a veru ešte aj dnes mu musím pomaly 5x zopakovat niečo aby poslúchol, a sem tam má momenty kedy reve keď niečo neni po jeho…proste normálka deti 😅

lila59
autor
17. jún 2021

@lenkakravcova skusali sme, ale nepomohlo. A naozaj nemam srdce nechat zavrete pogrcane dieta v izbe hodiny a ani si nemyslim, ze to je spravny pristup.

lila59
autor
17. jún 2021

@eba7 @jana_eyre_2 ako ste fungovali v skolke? v septebri ma nastupit a ja mam uz teraz bolenie brucha.

mamamasama
17. jún 2021

@lila59 nebude tam hodiny, ale ked to nechces ani skusit, tak sa necuduj, ze ma take stavy

ivik111
17. jún 2021

@lila59 ahoj,píšeš o mojom synovi?😉tiež sa niekedy pýtam,kde nastala chýba🤣🤣na nejaké diagnózy je zatiaľ ešte skoro,tak mi povedal aj psychológ.od narodenia uplakané dieťa,tvrdohlavé,atď....záchvaty plaču pre maličkosť,tiež som postupom času prišla na to,že hneď záchvat treba dostať pod kontrolu(zobrať k sebe,silno ho chytiť a utíšiť).múdre rady ako nechať ho vyrevat,zavrieť do izby mali za následok,že si ublížil ,alebo sa nachádzal a už som ho nevedela ani ja ukľudniť...vnímavé,citlivé,inteligentné dieťa,ale v našom prípade predčasne narodený,čiže aj nedozretá CNS a proste nevie si spracovať emócie.V škôlke boli problémy,nevedel to spracovať(emočne nezrelý),ale to nemusí byť váš prípad🙂

lila59
autor
17. jún 2021

@mamamasama skusala som to....vydrzal viac ako hodinu a neprestaval. skusila som to druhykrat a detto. od placu a stresu sa pogrcal a pocikal. este nejaky dotaz? ja sa skor cudujem Tvojej prihluplej reakcii...

eba7
17. jún 2021

@lila59 ano preslo to same, postupne sa to zlepsovalo, znizoval sa pocet zachvatov az to odznelo uplne. Diagnozu som nikdy nehladala a byt tebou tiez to nerobim, lebo si zbytocne otravis zivot 🙂.
So skolkou sme nastastie vobec nemali problem, nastupila ked mala 3 roky a dva mesiace, v dobe kedy sa to uz zacalo zlepsovat a pripadne vystupenia si nechavala na doma 🙂 (aspon mi teda nikdy ucitelka nic take nespominala 😂)

Strana
z3