icon

Máme sa obávať nedostatku osobnej komunikácie?

kamilaama
4. feb 2024

Ahojte. Nemáte dojem, že v dnešnej dobe sa strašne málo rozprávame naživo? Všetci chatujeme, niekedy sa bojíme si aj zavolať, aby to nebolo otravné. Mám z toho pocit, že s tým ako je umelá inteligencia čoraz vyspelejšia, za chvíľu budeme naozaj žiť v nejakom Matrixe. Keď vidím teenagerov vonku, všetci len cumia do telefónov a nič si nehovoria. Je to také šialené. Občas mám pocit, ako keby som žila v nejakom lacnom sci-fi filme. Máte to aj vy rovnako baby, alebo som výnimka 🙂)

lukinooo
Odpoveď bola odstránená
barbora0308
4. feb 2024

@kamilaama Zavisi to asi aj od okruhu ludi v ktorom sa pohybujes, mne vo vseobecnosti vadia ludia, ktori v pritomnosti inych ludi (napr. ak sme v spolocnosti vonku) namiesto realneho rozhovoru, travia cas cumenim do telefonu. Takychto ludi sa uz snazim nevyhladavat. Mne sa napriklad rozum zastavuje na tom, ze si v dnesnej dobe ludia uz nevedia predstavit inak hladat znamost, ako cez socialne siete a zoznamky 🤦... Pomaly sa ludia budu bat si osobne aj listok na autobus kupit ☹️.

viestta
4. feb 2024

Ano, mas pravdu, ludia sa nerozpravaju, netelefonuju, a potom vypisuju na MK, ze nepise, malo pise, hned neodpise, ked napise co tym myslel, preco len tak strucne, ci sa maju urazit...

sofia1979
5. feb 2024

@kamilaama pohybujem sa v školstve a bohužiaľ je to tak

kamilaama
autor
6. feb 2024

@lukinooo Možno sa ešte vrátime opäť k skutočným hodnotám.

kamilaama
autor
6. feb 2024

@barbora0308 Áno to je najhoršie. Keď sa ľudia stretnú a namiesto rozhovoru sledujú neustále telefón. Aký má potom to stretnutie zmysel

kamilaama
autor
6. feb 2024

@viestta No v chate môžeš tú istú vetu pochopiť x spôsobmi. To je to.

kamilaama
autor
6. feb 2024

@sofia1979 Je to smutné. Bohvie ako bude vyzerať mládež a aj samotné školstvo za 5-10 rokov.

sulavikova
6. feb 2024

@kamilaama stačí si vypočuť “budúcich” prváčikov (logopédia a iné problémy) a kuknúť na ichnmamky sústavne čumiace do mt🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️Namiesto prečítanej rozprávky im strčia do ruky tablet. A potom sa čudujme, kam sa stratila čitateľská gramotnosť a slovná zásoba.

viestta
6. feb 2024

@kamilaama ano to je ta tragedia, ze ta ista veta moze byt pochopene inac, ten isty smail moze byt pochopeny inac ako bol mysleny a to este nespominam chyby co vygeneruje autocorrect, chybajuca interpunkcia a diakritika a to uz je uplne v trubke...

letfenixa
6. feb 2024

Som učiteľka a po 6 hodinach som urozpravana že až. Doma malé rádio. V škole majú žiaci počas vyučovania telefóny zamknuté, takže fungujú ako kedysi, dokonca aj karty hravaju.

kamilaama
autor
7. feb 2024

@letfenixa Áno aj my máme doma malé rádio 🙂 a snažíme sa aby mala TV iba za odmenu a veľmi zriedkavo. Ale príde čas, keď bude musieť mať vlastný smartfón, inak bude outsider. V škole môžu mať disciplínu, ale aj pri vyučovaní sa už často používajú počítače a tablety atď. Ide mi hlavne o to ako trávia svoj voľný čas. Nielen oni, ale aj my ostatní. Ale je super že im idete aspoň takto príkladom.

kamilaama
autor
7. feb 2024

@viestta No diakritika a gramatika budú za chvíľu neznámy pojem. 🙂

kamilaama
autor
7. feb 2024

@sulavikova Dnes je kniha často pre ľudí už prežitok. My sa k tomu deti snažíme viesť, ale je to náročné. Často hrávame aj komunikačné hry. Kartová hra napr. Čo nepovieš. www.conepovies.sk
Odporúčam. Hrám s rodinou, manželom, babami aj sama so sebou niekedy. Chýbajú mi rozhovory o niečom, o to mi ide. Že sa to postupne stráca a o chvíľu budeme neschopní obyčajného vyjadrenia pocitov.

jana_eyre_2
7. feb 2024

Som introvert a vždy som nenávidela telefonovanie.. preto odkedy sa písať dalo, tak píšem 😄 ale s ľuďmi s ktorými sa mi dobre baví sa bavím rada, len na živo.. ale je pravda že rozhovory sa stále viac a viac pretavuju do písania.. zase ale nezabúdajme na hlasovky, všimla som si že sú teraz veľmi obľúbené, netuším však prečo, dokonca aj ja čo neznášam telefonovať nerozumiem prečo je lepšie nahrať odkaz na ktory niekto má reagovať neskôr ako rovno zatelefonovať.. aby si ľudia neskakali do reči?

Tak či tak - u dospelých chápem že radšej napíšu a majú možnosť reagovať keď budú mať čas.. nemôžeme sa tváriť že ľudia toho majú málo, lebo nemajú.. práce je omnoho viac lebo vďaka elektronike sa mnohé uľahčilo, ale od ľudí sa očakáva omnoho väčšie množstvo odvedenej práce.. skôr ma to zaráža práve pri tých detoch.. moje už idú pomaly ale isto do puberty a keďže nemajú neobmedzený čas na mobile, nie sú až také prilepené na obrazovkách.. lenže čo s tým keď okolie je? Sami sa mi začínajú sťažovať že sa s kamarátmi ťažko baví keďže sú stále na mobiloch a radšej napíšu ako idú von? No ja viem jediné - ovplyvňovať to ako žijeme my, ako žijú ostatní ovplyvniť nemôžem a tak to môžem len akceptovať, nič iné mi neostáva..

kamilaama
autor
7. feb 2024

@jana_eyre_2 Rozumiem, tiež som skôr introvert. A všetko má výhody aj nevýhody. Výhoda pozrieť si správu neskôr sa ale neskôr pretavuje do bežnej komunikácie. Aké ťažké je ignorovať na ulici niekoho, kto sa nám prihovorí - oproti ignorovaniu emailu alebo správy? Čo bežne všetci robíme. 🙂
Hlasovky sú tiež dosť mimo mňa. Ale viem, že dosť fungujú u mladších. Možno stačí ísť viac príkladom a viesť k tomu deti. Že je prirodzenejšie nevyhýbať sa ľudskému kontaktu, aj keď sme hanblivé povahy. Samozrejme, revolúciu z fóra nespravíme, ale je to zaujímavá téma na zamyslenie.

simca06022011
7. feb 2024

Nemame to velmi rovnako, pretoze ked sme si to vsimli, tak sme to eliminovali... okrem toho nie je ot teraz novinka, my uz pred rokm isme to riesili v diskusii s rodinou, ze mladi ludia ked sedia spolu niekde sa nemaju ani o com bavit, pritom mali by sa.. len nie su zvyknuti na to.
Telefonovanie je ina vec... ale to ze kamosi sedia niekde, "su vonku", a pisu si cez chat.. je na zaplakanie.

kamilaama
autor
7. feb 2024

@simca06022011 Áno samozrejme, nie je to žiadna novinka. Je to už dlhoročný trend. Ale teraz, keď sa tak rozmáha umelá inteligencia, mám pocit, že to bude o dosť intenzívnejšie.

simca06022011
7. feb 2024

@kamilaama tak zalezi ako to kto dokaze korigovat... dceru som chytlia miesto kamosiek si chatovat s nejakou IA. zrusila osm to okamzite, ci jej nahodou nepreskakuje :DD to ze mame ia neznamena ze sa mame zavriet doma pred pocitacmi, pripadne est e horsie, zavriet vo svojej bubline s mobilom. Je na kazdom ako si to dokaze skorigovat. Deti a mladi to nevedia, je to na rodicoch primerane usmernit, vysvetlit, ukazat ze je to naozaj len strata casu...
a jasne, intenzivnejsie to bude stale, ved je to ako zavislost a cim dalje tym viac ludi to ingnoruje, toleruje.. kedysi, mamy zobrali kable od pocitacov a bolo vybavene, aj tinedzerom.. teraz im k pc donesu tanier s jedlom, aby nahodou od hladu nezomreli :DD ludia to beru tak, ze co uz.. taka je doba... alebo dakuju, ze ake je to super, daju dietatu za stolom mobil do ruky a nech maju "pokoj".

kamilaama
autor
7. feb 2024

@simca06022011 Áno, to je najsmutnejšie. Keď slúžia technológie ako náhrada výchovy. ,,Nemám čas, tu máš tablet." Pritom všetci vieme, že bez technológií sa nezaobídu. Zároveň- Zakázané chutí najlepšie, takže je ťažké nájsť kompromis.

simca06022011
7. feb 2024

nie je to az tak tazke,zamestnane dieta so zaujmami, kamaratmi, nema tolko casu na technologie... ale v dnesnej dobe nejde to len od deti, aj rodicia, a vela krat uz aj stary rodicia su najradsej ked sa zavru doma a nik ich nerusi ;) takze realne nemaju kde deti a mladi vidiet "zivot", ked aj rodicia aj stari rodicia ziju stylo, zabuchnem dvere a telka, mobil, pocitac..

kamilaama
autor
7. feb 2024

Nie je to ale problém iba detí, ale aj nás všetkých. Prvé, čo väčšina ľudí ráno spraví, je že chytia do ruky mobil. O pár rokov to bude rozhovor s AI alebo robotom.

kamilaama
autor
7. feb 2024

@simca06022011 Áno, napísali sme v rovnaký čas to isté 🙂 že to nie je iba probém detí samozrejme.

simca06022011
7. feb 2024

@kamilaama tak niektori uz sa s ai rozpravaju.. ;) napr taka Alexa

kamilaama
autor
7. feb 2024

@simca06022011 Áno, ale to bolo ešte na smiech. Chat GPT má už tiež podobnú funkciu a za chvíľu nás ten smiech prejde 🙂