icon

Mamičky autistických deti

lienka811
27. aug 2023

Ahojte, predtým ako sa spusti vlna kritiky si to prosím celé prečítajte:
Som mama 9 mesacneho chlapca. A od narodenia sa mi nezdajú viacere veci. Samozrejme ako každú druhu ženu napadne autizmus. Predtým ako prevrátite očami som na tému autizmus a iné choroby mala aj bakalársku prácu, síce to neboli deti ale dospelé, no ohľadne detského autizmu mam veľa naštudované.( stretla som sa aj s dospelými autistami) Uvedomujem si že syn má nízky vek na diagnostikovanie ( to ani nechcem ani nejdem diagnostikovať) uvedomujem si že je potrebné mat prítomny cely rad možných príznakov - ktoré su samozrejme rôznorodé a špecifické u každého bábätka. Ale chcem sa opýtať mamičiek automatických deti, či medzi takými skorými signálmi neboli aj tieto.
- ako 9 mesačný je pohybo klasicky - stvornozkuje, pretáča sa, plazi sa , ešte nesedi- nohy do úst si nikdy ešte nedal, nechytá si nohy
- neustále keď je na chrbte alebo v pasívnom šedé tak otvara a zatvára ručičky- je to skôr take ako tik, veľmi rychle ( nie je to iba keď sa teší alebo keď je nahnevaný)
- neustále kope nohami - keď je na chrbte , alebo na rukách - rychle kopanie noh od narodenia
- na 9 mesacneho nevie ťap ťap , pa pa, zdieľanie pozornosti je občasne, keď ukážem prstom aby sa pozrel tam, pozerá na mna potom na prst a občas sa pozrie aj na danu vec, kde je táto - nevie, nepozrie, ani kde je mama
- nemá žiadnu separacnu úzkosť - neplače keď odchádzam, noc vie stráviť aj s mužom, alebo babkou, hocikto ho vie uspat, keď má vidí usmeje sa na mna , ale to je všetko. Som s ním 24/7 , nonstop sa hrám, a on nič.Pozná známe tvare , pri neznámych sa tvari vazne , okukava, niekedy zaplace, inokedy sa po vážnej tvari dá do smiechu.
- hocikto ho môže mat na rukách, nemá s tým problém
- nereaguje na meno, ale na zvuky ano , keď napríklad urobím “ aha Tomi, čo tu je?”
- vie nájsť hračku pod dekou, alebo keď ju skryjem
- papanie nie je šťastne , raz je dobre raz nie- raz zje celu misku inokedy nič
- keď poviem mňam mňam , nereaguje že ide jesť, že by sa tesil
- usmieva sa často, na mna a na muža, na známe pesničky keď začnem spievať, na zvuky zvieratiek keď začnem napodobňovať
- plače pri každom prezliekani ( je to skôr mrcanie a plac)
- spanok pd narodenia veľmi zlý, vždy potrebuje pohyb na uspatie - napr fitlopta, na rukách drepy, kocik, niekedy sa bude aj 10 krat inokedy 3-4 krat. Nikdy neprespal noc
Večerné uspavanie je veľmi živé a aktívne ( pretáčanie zo stan na strany , krútenie hlavou, telom , pretočenie na brucho…) aj hodinu
- s hračkami sa hra skoro všetkými, sleduje hračky, pohyb, najviac ho zaujímajú mobily káble zastrcky
- má atopicky ekzém , reflux a miernu asymetriu

Asi by má napadli este nejaké ale to je gro.
Viete mi povedať prosím či je to okej na 9 mesacne babo, alebo by som sa mala obávať? Pripadne či sa tak spravali aj vaše deti, či sa to zmenilo napr. chodenim. Ľudia mi hovoria že je hyperaktívny no ja neviem.

Ďakujem

Strana
z3
jj298
Odpoveď bola odstránená
pininka1
28. aug 2023

@michaela329 ja opisujem bežných autistov a keď čítaš co som písala autorke, nikto nevie takto zdiagnostikovat jej dieťa cez MK. Prvú správu co som jej napísala bolo ze podla jej opisu sú aj moje deti autisti. Na druhej strane mam skúsenosti keď matka naozaj odpozorovala ze to nieje je ok aj tak to bolo, hoci ešte aj pediater tvrdil ze nič dieťaťu nie je.

seitna
28. aug 2023

@lienka811 titulok bol mamičky autistických deti, tak som myslela, ze chces oslovit prave tento okruh ludi. Existuje aplikacia AS detect, kde su porovnavacie videa ako sa sprava neurotypicke babatko v roznych situaciach verzus autisticke, z toho sa da vela vycitat, ale mozno tu aplikaciu uz poznas...

pukanec123
28. aug 2023

@lienka811 máš úplne zdravé normálne dietatko. Nerieš hlúposti veď je to ešte bábätko. Niektoré deti do určitého veku majú až 60% autistických prejavov, tie prejavy s pribúdajúcim vekom miznú. Preto sú všetky dotazníky na autisticke spektrum až najskôr od 18 mesiacov, pretože malé deti sú proste divne, niekedy robia divne veci, a to každé jedno🙂
Všetko čo od neho chceš je ešte strasne skoro. Reakcia na meno najskôr od 12 mesiacov. Ukazovanie prstom je ok do 18 mesiacov. Robenie tapi tapi atd je individuálne, niektoré deti to možno vedia v 10 mesiacoch, niektoré vôbec, môj to začal až po roku🙂 tak isto separacna úzkosť, ešte môže prísť (môj 10 mesiacov mal), alebo nemusí vôbec, niektoré deti ju proste nemajú, ani môj prvý syn nemal.
Naozaj nerieš, nič z toho mi nepríde že by tam niečo nebolo v poriadku.
Prvé autisticke prejavy ak chceš byt kludna si odsleduj: reakcia na meno (po roku), porozumenie (po roku základne jednoduché pokyny),ukazovanie prstom a zdieľanie pozornosti (do 18 mesiacov)…toto sú základy veď zvyšok nastupujes aj na nete.
Inak deti sa z mesiaca na mesiac dokazu tak zmeniť ze by si nechapala. Môj bol tiež taký všelijaký, salamista, všetko mu bolo jedno. A od tých 10 mesiacov sa začal meniť a teraz je z neho taký typek ze by si sa fakt zasmiala. To príde, daj mu čas nech sa sám vyvinie🙂

lienka811
autor
29. aug 2023

@pukanec123 ďakujem😌

skaja_111
24. dec 2023

@lienka811 ahoj prosím Ta ako ste na tom teraz po čase? Úplne ako keby som čítala o mojej dcérke akurát u nás je ešte aj nočný spánok katastrofa

lienka811
autor
16. jan 2024

@skaja_111 odpísala som ti na správu

inka789
31. jan 2025

@lienka811 môžem poprosiť aj ja ako sa vám darí? Dakujem

lienka811
autor
31. jan 2025

@inka789 ahoj,čo sa týka autizmu sme úplne v poriadku. Všetky veci sa ustálili od roka. Je veľmi hyperaktívny ale snáď sa to vekom upraví

valentinka566
20. mar 2025

Zdravím z toho všetkého čo tu popisujete tak skoro všetko sedí na môjho syna to isté bolo aj u neho no nikto ma nebral vážne potom nastali fóbie (z lekárov,obchodov, proste desili ho nové miesta) môj syn mal ťažkú asfyxiu a všetky príznaky prikladali tomu lenže ja som cítila, že to nie je iba to cítila som , že to je autizmus a potvrdili nám to až teraz keď má 4 roky dovtedy ma nikto nebral vážne až teraz keď to mám na papieri našej pediatričke to je tiež ľúto lebo povedala , že keby mu diagnózu určili skôr mohol byť teraz niekde úplne inde. Mal príznaky ktoré popisujete lenže on preskočil fázu stvornožkovania vôbec neštvornožkoval vždy mi hovorili veď je chlapec a chlapci sú lenivý, gestá vedel asi 7 po roku nastal regres prestal ukazovať gestá, opakovať,prestal jesť (teraz je okolo 5-6 jedál) ono ako by prestal vnímať. Teraz mu určili detský autizmus a hyperaktivitu. Najhoršie pre mňa je , že nerozpráva neviem či ho niečo bolí neviem čo ho trápi trhá mi to srdce obavy mám veľké dnes som si všimla kaz na stoličke mám strašný strach z toho , že ho budú bolieť zuby nebudem to vedieť lebo ani keď ho napríklad bolí ucho,hlava,brucho tak sa zato nechytí a nezaplače on iba plače. Neviem ako na tom teraz ste ale ak to pokračuje nenechajte sa odbíjať tak ako som sa nechala ja lebo predsa len potrebujete pomoc lekárov ja som mu pomohla prekonať fóbie už môžeme ísť k lekárovi vydrží posedí môžeme ísť do obchodov , na návštevy atď... Chodí do škôlky.Teraz je citlivý na zvuky stláča si uši pri zvukoch kt.mu vadia.. má skrátené achilove šľachy a skrátené lýtkove svaly pravdepodobne nás čaká operácia. Navštívte centrum včasnej intervencie oni veľmi pomôžu, budú vás potom navštevovať.

ciarafan
16. sep 2025
@valentinka566

Zdravím z toho všetkého čo tu popisujete tak skoro všetko sedí na môjho syna to isté bolo aj u neho no nikto ma nebral vážne potom nastali fóbie (z lekárov,obchodov, proste desili ho nové miesta) môj syn mal ťažkú asfyxiu a všetky príznaky prikladali tomu lenže ja som cítila, že to nie je iba to cítila som , že to je autizmus a potvrdili nám to až teraz keď má 4 roky dovtedy ma nikto nebral vážne až teraz keď to mám na papieri našej pediatričke to je tiež ľúto lebo povedala , že keby mu diagnózu určili skôr mohol byť teraz niekde úplne inde. Mal príznaky ktoré popisujete lenže on preskočil fázu stvornožkovania vôbec neštvornožkoval vždy mi hovorili veď je chlapec a chlapci sú lenivý, gestá vedel asi 7 po roku nastal regres prestal ukazovať gestá, opakovať,prestal jesť (teraz je okolo 5-6 jedál) ono ako by prestal vnímať. Teraz mu určili detský autizmus a hyperaktivitu. Najhoršie pre mňa je , že nerozpráva neviem či ho niečo bolí neviem čo ho trápi trhá mi to srdce obavy mám veľké dnes som si všimla kaz na stoličke mám strašný strach z toho , že ho budú bolieť zuby nebudem to vedieť lebo ani keď ho napríklad bolí ucho,hlava,brucho tak sa zato nechytí a nezaplače on iba plače. Neviem ako na tom teraz ste ale ak to pokračuje nenechajte sa odbíjať tak ako som sa nechala ja lebo predsa len potrebujete pomoc lekárov ja som mu pomohla prekonať fóbie už môžeme ísť k lekárovi vydrží posedí môžeme ísť do obchodov , na návštevy atď... Chodí do škôlky.Teraz je citlivý na zvuky stláča si uši pri zvukoch kt.mu vadia.. má skrátené achilove šľachy a skrátené lýtkove svaly pravdepodobne nás čaká operácia. Navštívte centrum včasnej intervencie oni veľmi pomôžu, budú vás potom navštevovať.

@valentinka566 presne aj u nás to tak bolo z ničoho nič z dna na deň nevedel jesť odmietal jedla a po čase prestal rozprávať aj tie pár slov ktoré vedel

valentinka566
6. nov 2025
@ciarafan

@valentinka566 presne aj u nás to tak bolo z ničoho nič z dna na deň nevedel jesť odmietal jedla a po čase prestal rozprávať aj tie pár slov ktoré vedel

@ciarafan je to veľmi ťažké pre vás a ešte ťažšie pre vaše dieťa skúšajte všetko čo sa dá ja skúšam stále nevzdávajte to ja som už mala také chvíle kedy som si povedala, že sa s tým jednoducho zmierim to bolo také psychické zrútenie a ostali následky aj mne, depresie, úzkosti prajem vám veľa síl a úspechov.

Strana
z3