icon

Mastocytóza. Podeľte sa so skúsenosťami

katarinagk
9. sep 2009

Maminky, prosim, mate niektora skusenosti s takouto diagnozou? Akym sposobom Vam ju diagnostikovali? Ako sa prejavuje? Je pravidlom, ze dieta sa dostane vplyvom zvyseneho histaminu do soku, sfialovie.... ???? Prosim, ak niektora mate skusenosti, podelte sa s nimi................Za odpovede dakujem

ladyell
18. jan 2017

@kristinac21 "zakazala" nam iba saunu, aby sa neprehrial. Tak uvidim, plavat chcem ist az o dva mesiace, tak mam este dost casu na premyslenie a hlavne co budu robit fliaciky.

ladyell
Odpoveď bola odstránená
mia456
18. jan 2017

@sisiska nam to nerobili zatial, mali sme len sono a krvny obraz spolu s aslo, c3, c4, cik a tryptazu. Nepoti sa nejak velmi, len ked tuho spi alebo pri kojeni ked silno taha 😀
Vam tieto vysetrenia robili v suvislosti s mastocytozou alebo na zaklade inych vysledkov v krvi?

lelly
18. jan 2017

@kristinac21 zdravim ja som na plavanie chodila s malym od 9 nesiacov teraz ma dva roky a nikdy nic sa nestalo ani to nemal cervene ani sa mu to nepodrazdilo jedine co aom vynechala je sauna

lelly
18. jan 2017

@cuculik1 takyto mastocytom mame aj my ale iba jeden

cuculik1
18. jan 2017

@lelly aj my len ten jeden. teraz v zime nereaguje na nic. V lete par krat ked behal a bolo moc teplo...inak ani vo vani ked sa kupe nereaguje...

elira
18. jan 2017

Ahoj milé mamičky, chcem vám napísať tiež moje skúsenosti s mastocytozou. Malému ju zistili v 7 mesiacoch. Veľmi sme sa zľakli a čo sme sa dočítali nás len vystrašilo. Dnes bude mať malý 6 rokov. Mal malé fliaciky roztrusene po celom tele..tie mu cervenali a raz sa mu na jednom spravil pluzģierik ten po natreti ustupil. Dostali sme sa k doktorke Martinaskovej, ktora nam urobila prehliadku, zobrala krv. Vsetko bolo v ramci normy. Na sone sme boli 1x. Predpisala nam zyrtek a este denerel. Boli sme na kontrole este asi 2x a to nas pozrela a spytala sa ako sa mame. Postupne som po konzultacii vysadila vsetky lieky. Teraz maly je všetko do radu...ovocie, cokoladu...vsetko s mierou. Fenistil davame len ked je chory. Od 3 a pol roka chodí do škôlky a nikdy sme nemali s tym problem. Len bezne detske choroby. Teraz chodime k alergologicke a ta o mastocytoze vie a sleduje nas . Jedine co ma vyrazne je potenie..rychlo sa spoti, hlavne pri fyzickej aktivite. Už dlhšie sa nam žiadne fliaciky netvoria a tie ostatne su bledsie...sem tam scervenaju pri nadmernej aktivite. A tento rok sme boli aj pri mori a vsetko bolo v uplnom poriadku🙂 Dúfam, že som vám trošku pomohla a držím palce 🙂

erin123
18. jan 2017

@kristinac21 klasický Nutrilon (modrý) a pečivo aj chlebík papáme normálne. Mlieko samotné kravské som mu ešte nedávala, ale výrobky z mlieka jogurty, pribináčikovia áno. Puding nechce, neviem prečo.

O tom, že by sa deti s mastocytózou nemali dlhšie kúpať, som ešte nepočula. Ja môjho nemôžem dostať z vane (v lete z bazéna), rád sa kúpe. Cez leto som mu dávala do bazéna tričko a šiltovku - ale kvôli spáleniu.

To vyšetrenie - astrup, neviem, čo je to za vyšetrenie, robili nám len sono vnútorných orgánov. Ani ten vapnik a denzitometriu nie. Ockovaný je normálne, aj keď mi ho najskôr detská nechcela zaočkovať, že s ním mám ísť do Bratislavy, do ambulancie pre rizikové deti. Tak som im tam volala a oni to prekonzultovali s našou doktorkou, tá ho nakoniec zaočkovala. Nemali sme po očkovaní žiadnu reakciu, našťastie.

erin123
18. jan 2017

@elira
My sme tiež boli u Martináskovej, dala nám tiež denerel a zyrtec, ale neužívame, dávam mu stále ten fenistil, ktorý nám dali v BA. Nám ale Martinásková neodporúčala dať do škôlky. Aj tak to zatiaľ ešte neplánujeme, keďže malý má 1,5 roka.

Kedy asi sa Vám prestali robiť fľaky?

Ďakujeme za info, potešilo. 🙂

elira
18. jan 2017

Ani nám to neodporúčali, ale nakoniec bolo všetko vpohode. Fliaciky sa prestali robiť medzi 2 a 3 rokom.

lemonlady
18. jan 2017

@erin123 my sme tiež boli u dr. Martináskovej a pri prvej návšteve zakázala snáď všetko - škôlku, kolektív, slnko, rôzne jedlo - vystresovala ma nenormálne... dala nám denerel a nejakú kortikoid. masť, nedávam ani jedno ani druhé (teda dávala som asi 2 týždne ale nič sa nemenilo - a vôbec nemám pocit, že by to dcéra potrebovala). Na druhej návšteve nám mala robiť krvné testy - keď sme prišli - hovorila už úplne inak - nevzala ani krv, že netreba, že to nie je také zlé, že nebudeme malú stresovať odbermi, a už to vlastne celé zľahčila - neviem, mám z nej divný pocit, troška schizofrenický a tiež je asi poznačená tým, že mastocytoza je téma ktorej sa hlbkovo venuje, a preto ju aj často diagnostikuje.... už k nej nechodíme, a vlastne ani k inej kožnej.

lelly
18. jan 2017

@cuculik1 nasmu to reaguje len ked sa do toho buchne alebo si to oskre tepla a studena voda mu to len scervena trochu ale inak nic ....

ririan
22. jan 2017

@elira dobrý den, prosím vas a brali ste nejaké lieky? alebo ako ste postupovali aj pri jedle? nam dali zatial fenistil kvapky, lebo malý bude mat len dva roky, ale ja mu to nedávam, lebo ved vo vsetkom je bordel, dakujem za informacie.my mame jeden fliačik.

martusicka
22. jan 2017

@ririan ahoj . Aj my mame jeden fliacik. Tiez jej nedavam fenistil. A papa vsetko na co ma chut. Reagoval jej fliacik len raz aj to ked bola mensia ked velmi plakala tak sa jej na to vytvoril taky pluzgierik. Ale to blo davno.

elira
22. jan 2017

Ahoj...zo zaciatku sme brali zyrtek a denerel...neskor fenistil. Ten sme postupne zacali vynechavat az sme uplne prestali. Ked mali maleho ockovat 2 tyzdne sme nasadili fenistil aby bol chraneny, odporucila nam to aj nasa pediatricka a este tyzden po ockovani. Jedlo sme skusali postupne. Napriklad kusok kivi, ak sa nic nedialo dali sme viac. Zatial nereaguje na ziadne jedlo. Skor nam fliacky cervenali pri treni alebo ked sa velmi jasil...

ririan
22. jan 2017

@martusicka @elira ahoj, my reagujeme na citrusy, jahody a špenat, uvidime čo dalej, snazim sa mu varit z nizkohistaminovych potravin, no ale neda sa to stale. a ked plače tak ma na tvari slabočervené flaky. hladam na nete, ale stale vsade písu to isté dookola a na liečbu som zatial nikde nenatrafila, myslim taku poriadnu.stale len kortikoidy a fenistil.

cuculik1
22. jan 2017

@ririan na stiez ked place hned ocervenie v tvari...ale to by som tomu nerpisudzovala, lebo mamka mi hovorila, ze aj ja som hned bola v tvari flakata a masto nemam...aj mladsia dcerka hned oflakatie v tvari ked place a o masto zatial nevieme...hoci uz mi raz zareagovala na spenat...tak uvidime, ci sa nieco u nej neprejavi neskor...aj synovi sa az dva a polrocnemu mastocytom objavil a ona ma len rok a pol

sisiska
10. feb 2017

mamicky, neviete, ako sa maju kocky denisa108 a 134 ? oni su uz dospelacky a zaujimalo by ma, ako to prebieha u nich....kocky, ak ste tu, ozvite sa nam...budeme radi 🙂

sisiska
10. feb 2017

a este by ma zaujimalo, skusali ste to niekto natierat kortikoidmi? napr. Locoid, Advantan, atd.? Ak ano, malo to nejaky ucinok? Alebo ste natierali niecim inym a zmizlo to?

zuzanka7117
10. feb 2017

@sisiska ja som kortikoidy este neskusala. Natieram bud propolisovym alebo aloe vera 🙂 A pomaha 🙂

erin123
11. feb 2017

Keď má malý reakciu, fliačiky napuchnú, natierame to Advantanom. Ale to len upokojí ten opuch, fliačiky po ňom nezmiznú.

samanta36
11. feb 2017

@zuzanka7117 mizne to ked to natierate?

samanta36
11. feb 2017

Ahojte.. chcem sa spýtať či chodia vaše detičky do škôlky. Moja dcerka ma flaciky po celom telicku a bojim sa ju dat do škôlky ako budu reagovať ine deti a aby ju neodsudzovali nerobili jej zle..trápim sa kvôli tomu snáď nám to zmizne už si neviem rady 😥

sisiska
12. feb 2017

@samanta36 tvoja dcerka ma aj histaminovu intoleranciu?

samanta36
12. feb 2017

@sisiska nie nemá

vvia
12. feb 2017

@sisiska moja dcera ma mastocytozu aj histaminovu

zuzanka7117
12. feb 2017

@samanta36 flaky nemiznu len podrazdenie a zihlavka ustupi

sisiska
12. feb 2017

@vvia a aku mate hodnotu tryptazy? mate tu histaminovu aj nejako potvrdenu geneticky? nasej malej brali krv a na genetike sa potvrdila mutacia genu s predispoziciou na histaminovu intoleranciu...mate fliaciky alebo akokeby vyrastky?

sisiska
12. feb 2017

@samanta36 a na tu zvacsenu slezinu vam co povedali lekari? je to ok? je to priznak koznej mastocytozy?

vvia
12. feb 2017

@sisiska na genetiku sme sli s odporucanim a tam ze genetika s mastocytozou nema nic a noc jej nerobili. Dali nam letak do ruky a bolo. Histaminovu potvrdila gastro. Fliacik mame jeden na hrudniku z boku. Obcas scervenie. Napriek vsetkemu je vsetko (flakatie z nejakych farbiv alebo konzervantov, ale jedlo som nepozorovala), chodi plavat, chodi do skolky (nechapem preco by nemali ist do skolky)... varim jej zasadne vzdy cerstve jedlo kazdy den. To je tak vsetko