Mastocytóza. Podeľte sa so skúsenosťami
Maminky, prosim, mate niektora skusenosti s takouto diagnozou? Akym sposobom Vam ju diagnostikovali? Ako sa prejavuje? Je pravidlom, ze dieta sa dostane vplyvom zvyseneho histaminu do soku, sfialovie.... ???? Prosim, ak niektora mate skusenosti, podelte sa s nimi................Za odpovede dakujem
@ladyell ahaaa tak mozno ked maju pribudat tie fliaciky tak to nijako neovplivnim.
Ja sa neodvazim mu davat tie zakazane. No casom urcite nieco skusim.
Ono to niesu zakazane potraviny. Su to len mozne spustace takze na tie treba davat pozor a odsledovat na co ma reakciu a na co nie.
Moj ked place ma cervene obocie ... chory zatial tiez nebol.
A ano fliaciky reaguju na zmenu teplot.
@miuska21 moj ma 9 flakov, z toho 5 mu reaguje do pluzgierov. Akurat som dovolala s p.doktorkou z imuno, nemala som este vsetky krvne vysledky a povedala mi, ze ma horsie vysledky imunoglobulinu, cize to vysvetluje, preco je stale chory a tak velmi nachylny na infekty. Bohuzial, nam naozaj najviac reaguju flaky ked ma infekt, cebion napriklad uziva a nikdy nemal nan reakciu, tiez som nevedela, ze by ho nemohol, petrzlen sice v polievocke vyvarim, ale nedam mu ho, ale tiez nemam pocit,ze by nan reagoval. Gramko mava taktiez k jogurtu, inak by mi ho nezjedol a tym, ze nepije mlieko, tak inak by som do neho mliecne nic nedostala. Taktiez banan, jablko, toleruje uplne ok. Naozaj, on nam na stravu nereaguje nejako zle, jedine po com mal vyslovene reakciu boli tie male lentilky, co su balene k jogurtom, su plne Ecok,takze to viem, ze taketo farbene veci mu nesmieme davat. Flaky mu prechadzaju do pluzgierov najma v obdobi choroby a zacervenaju aj pri nadmernej aktivite, napriklad minule sa tolko smial, co ho starky steklil, ze hned mu fliacik zacervenal, taktiez sa mu spravil pluizgier, ked strasne plakal, ked bol u mojej svokry, nevedela ho utisit, tak zo takeho stresu sa mu pluzgier spravil.
@mirka2010 moj ked place tieez ho ma cerveny ale pluzgier nemava.
A ako mate v pohotovostnom balicku aj prednison 0.1 cipok ? My to mame. No chvalabohu som ho este nikdy nemusela pouzit. Ale nechapem ... mas ho stale nosit so sobou ak niekam idem. A v lete , ked ma byt v chlade ako ho nosievate so sebou ?
Chcela by som sa opytat..davali ste uz niekedy detom med? Je to v podstate okrem ryb, jedina vec ktorej sa bojim a nikdy som ju malemu nedala.
@miuska21 ten cipok
ma byt v ladnicke, treba pytat pero adrenalinove
@ladyell ano tiez sme skusali med formou medoveho lizatka, potom med v caji a teraz papq medovnicky a v pohode... ale orechy sme este neskusali, tych sa bojim ( kamaratkin syncek mal obrovsku reakciu ako 2rocny) a z ryb lososa
pravidelne a potom v jalsach im davaju skor rybove karbonatky a take, tuniakove pomazanky... vsetko co je bez kosti
@ladyell moj papa rybku v pohode. Kym mu na to prisli, mal zvladnuteho lososa a tuniaka . Rybku mu nedavam casto ale ked mu dam, tak v pohode.
Sumceka afr. lososa alebo tuniaka. Oprazim len na ghee s troskou rasce a soli 🙂
Med sa bojim davat aj oriesky. Ale napr. mandle v ranajkovej kasi mava a ok.
Zdravim chcela by som sa opytat co mate dieta ztouto diagnozou.Moj vnucik ma 4 mesiace a asi pred mesiacom sa mu objavili take hnede suche flaky na kolene pod nim take malinke tiez a su to hnedw suche vyzaraju tak ako keby tam bola spina.Kožna povedala ze asi mastocyti ale ako tu citam vy mate cervene flaky az pluzgiere
V 90% pripadoch mastocytom reaguje na trenie pluzgierom.
Skusim zajtra pridat fotku
@karina79 moj syn ma napr take skoro v telovej farbe uplne malilinke 2-3 mm akoby znamienko..to bolo prve a druhe a tretie co maju tiez max 2 mm sa mu urobili az po roku...to je vsetko nic ine, nie su hnede ani cervene...a na dotyk len taky neraguju, ani zatlacenie, ale ked dlhsie posucham, potriem par krat tak zacervenaju a to jedno aj napuchne, ale to vyslovene musim ja mechanicky robit, co samozrejme nerobim, len ked sme to skusali ci je to mastycytom...a raz sa stalo ze napuchol uplne sam v lete, ked bolo velmi horuco a maly sa salel...na letnej dovolenke napr vobec ziadna reakcia...

@mirka2010
@mia456
A kolko maju vase deticky? Myslim vek .
A aj kolko fliacikov?
Moj papa petrzlen bezne. To som vobec nevedela ze nemoze. Dokonca som mu davala Cebion a tiez som potom zistila ze ho nemozu. Ziadne celaskonove vit. Ani kysle jedla.
My mame tiez pluzgier len pri mechanickom treni. A to mal len raz ked mu ho dr. stlacala.
Teraz ma taku mapu pod ockom dufam ze to nebude novy flak. 😩 ale je to take suche tak neviem.
Vam ked pribudol novy fliacik, hned to vypadalo ako mastocytom?