Masturbácia 18-mesačného dieťaťa
Ahojte, chcel by som sa spýtať či má niekto skúsenosti s masturbaciou batoliat ? Dcérka má 18 mesiacov, robí to už 2 mesiace, niekedy aj 30 min a viackrát denne, snažíme sa ju vyrušovať, a pokojne odpútavať pozornosť ale nie vždy sa to darí a potom sa veľmi hnevá a plače a nevie prestať. Nejaké rady ktoré zabrali okrem vyššie spomínaných ?
Nič je to na palicu, chodiť stále von, zabávať...po 3 rokoch to už bude lepšie, bude sa jej dať vysvetliť...
@anonym_43988f no... presne to som mala aj ja v detstve a pokračovalo to kontinuálne až do dospelosti. Niekde na ZŠ som zistila, že to na konci je orgazmus.
@andrj Deti to robia, ked sa nudia. Treba sa venovat dietatu a hlavne nepiste, ze sa to neda.
@andrj Deti to robia, ked sa nudia. Treba sa venovat dietatu a hlavne nepiste, ze sa to neda.
@spongebob1
Fakt ? My sme ju len otáčali na slnko doteraz. Brilantný napad, ďakujeme za pomoc - skúsime to aplikovať aj v noci o 3 hlavne aby sa nenudila keď má spat.
@spongebob1
Prosím piste len keď máte rovnaku skúsenosť, neviete si to možno ani predstaviť ake je to ale už ste stihli súdiť ze sa nevenujeme dieťaťu
@spongebob1
Fakt ? My sme ju len otáčali na slnko doteraz. Brilantný napad, ďakujeme za pomoc - skúsime to aplikovať aj v noci o 3 hlavne aby sa nenudila keď má spat.
@andrj Preco sa urazas? Slusne som napisala. Co si myslis, ze ti odpovie psycholog? Venovat sa dietatu, evidentne to nezvladate.
U batoliat je to prirodzené, jedine ozaj snazit sa aby bolo vždy "zamestnaná" ale inak to neovllyvnis, ked bude staršia pomaly začneš vysvetľovať prečo nie, hlavne prečo nie na verejnosti atď, ale ono je to ozaj prirodzené lebo tým deťom tk je proste príjemné
@andrj A to už nenosí plienky?
Áno, takéto správanie je u batoliat pomerne bežné a rozhodne to neznamená, že robíte niečo zle. V tomto veku nejde o sexualitu v zmysle, ako ju vnímajú dospelí, ale o prirodzené objavovanie vlastného tela, podobne ako keď si dieťa chytá uši či bruško. Často ide aj o formu samoupokojenia a regulácie emócií, pri únave, nude, strese alebo zahltení podnetmi a o príjemný telesný pocit bez akéhokoľvek "významu", ktorý mu prikladáme my dospelí. Treba mať na pamäti, že čím viac sa toto správanie zakazuje, prerušuje silou alebo sprevádza napätím, tým viac sa môže fixovať, pretože silná emócia spojená s veľkou pozornosťou vytvára pre dieťa intenzívny zážitok.
Z praxe rodičov aj vývinovej psychológie vyplýva, že pomáha menej riešiť a viac normalizovať. Ak je dieťa v bezpečí, neubližuje si a neruší okolie, je často lepšie tváriť sa, že sa nič zvláštne nedeje, vyhnúť sa slovám ako nie, fuj, či prestaň.. Paradoxne platí, že čím pokojnejší je rodič, tým kratšie a menej časté bývajú tieto epizódy. Namiesto neustáleho vyrušovania sa osvedčuje jemne pomenovať hranice, napríklad pokojnou vetou, že dotýkanie sa patrí do súkromia alebo robí sa doma, bez emócií a bez drámy. Aj 18 mesačné dieťa síce ešte nerozumie obsahu slov, ale veľmi citlivo vníma tón hlasu a celkovú atmosféru.
Dôležité je tiež sledovať spúšťače. Toto správanie sa často objavuje pred spaním, pri únave, pri nude alebo po dni plnom silných podnetov. Keď si všimnenete opakujúci sa vzorec, môže pomôcť ponúknuť reguláciu skôr, než sa správanie naplno rozbehne, napríklad objatie, pohyb, prechádzku, hojdanie alebo jednoduchý rytmus v podobe pesničky či rituálu. Ak dieťa pri prerušení reaguje hnevom a plačom, nejde o vzdor, ale o frustráciu z prerušenia niečoho, čo ho upokojovalo, podobne ako keby niekto dospelému zobral mobil uprostred rozčítanej správy.
Najdôležitejšie je vedieť, že vaša dcéra nie je nijako pokazená, nesmeruje k žiadnemu problému a len sa učí regulovať svoje telo a emócie.
Áno, takéto správanie je u batoliat pomerne bežné a rozhodne to neznamená, že robíte niečo zle. V tomto veku nejde o sexualitu v zmysle, ako ju vnímajú dospelí, ale o prirodzené objavovanie vlastného tela, podobne ako keď si dieťa chytá uši či bruško. Často ide aj o formu samoupokojenia a regulácie emócií, pri únave, nude, strese alebo zahltení podnetmi a o príjemný telesný pocit bez akéhokoľvek "významu", ktorý mu prikladáme my dospelí. Treba mať na pamäti, že čím viac sa toto správanie zakazuje, prerušuje silou alebo sprevádza napätím, tým viac sa môže fixovať, pretože silná emócia spojená s veľkou pozornosťou vytvára pre dieťa intenzívny zážitok.
Z praxe rodičov aj vývinovej psychológie vyplýva, že pomáha menej riešiť a viac normalizovať. Ak je dieťa v bezpečí, neubližuje si a neruší okolie, je často lepšie tváriť sa, že sa nič zvláštne nedeje, vyhnúť sa slovám ako nie, fuj, či prestaň.. Paradoxne platí, že čím pokojnejší je rodič, tým kratšie a menej časté bývajú tieto epizódy. Namiesto neustáleho vyrušovania sa osvedčuje jemne pomenovať hranice, napríklad pokojnou vetou, že dotýkanie sa patrí do súkromia alebo robí sa doma, bez emócií a bez drámy. Aj 18 mesačné dieťa síce ešte nerozumie obsahu slov, ale veľmi citlivo vníma tón hlasu a celkovú atmosféru.
Dôležité je tiež sledovať spúšťače. Toto správanie sa často objavuje pred spaním, pri únave, pri nude alebo po dni plnom silných podnetov. Keď si všimnenete opakujúci sa vzorec, môže pomôcť ponúknuť reguláciu skôr, než sa správanie naplno rozbehne, napríklad objatie, pohyb, prechádzku, hojdanie alebo jednoduchý rytmus v podobe pesničky či rituálu. Ak dieťa pri prerušení reaguje hnevom a plačom, nejde o vzdor, ale o frustráciu z prerušenia niečoho, čo ho upokojovalo, podobne ako keby niekto dospelému zobral mobil uprostred rozčítanej správy.
Najdôležitejšie je vedieť, že vaša dcéra nie je nijako pokazená, nesmeruje k žiadnemu problému a len sa učí regulovať svoje telo a emócie.
@anonym_c3051a naša milovaná . Daj niečo z vlastnej praxe pls.
@anonym_98c2a0
Nosí prečo ?
@andrj No či jej to nejako nebráni strkať si tam ruky...
@andrj a prečo to nenecháte tak? Aj tak sa bude uspokojovať dokým nezistí že sa to má robiť v súkromí. Je x takých prípadov. Deti to nepochopia že sa to nerobí
@andrj u nás to začalo, keď sme dcérku 1. krát nechali na hodinu so starou mamou, mala iba 11m, nevieme čo to spustilo, na starú mamu bola zvyknutá. Psychológovia radia, že nechať tak- my keď sme ju nechali tak, ignorovala všetky hračky a vyšúchala by hádam aj dieru pod sebou. Tak sme ju poklopkali po zadočku a začali otáčať a hovoriť pokojne no no. Postupne prišla na to, že keď si myslí že ju nevidíme, tak to môže robiť, no my ju vidíme. Vtedy jej povieme iba meno a no no, to už prestane robiť a povie sama no no - má 2 roky. Myslím, že v tak malom veku sa to dá ešte podchytiť, aby sa z toho nestal zvyk.
Nenechávala by som ju v tom, že keď je sama tak to môže robiť - deti toto nevedia vyhodnotiť, ja sama som si prešla veľmi trápny trápnymi situáciami ako dieťa v škôlke alebo v tábore, keď som si myslela že ma nikto nevidí.
@andrj A to už nenosí plienky?
@anonym_98c2a0 presne toto som sa chcela opýtať, lebo si to nejak neviem predstaviť keď ma plienku, tak ako to robí?
@anonym_c3051a No neviem, mne sa zdá, že väčšina detí to nerobí, spýtajte sa učiteliek či sestričiek. Takže až tak veľmi normálne mi to nepripadá. Ak sa dá regulovať cmúľanie palca či špáranie sa v nose, malo by sa i toto.
Naša nemasturbuje ale akonáhle sa začala spoznávať tam dole - to znamená chytať sa, začali sme ju učiť, že sa tam môže chytať iba v sprche, keď má čisté ručičky. U nás to zatiaľ funguje. Keby ste jej skúsili to nezakázať ale vymedziť priestor, kedy áno?
@anonym_98c2a0 presne toto som sa chcela opýtať, lebo si to nejak neviem predstaviť keď ma plienku, tak ako to robí?
@anonym_aa2804 Ale ono to nemusí byť o strkaní rúk niekam. Dievčatká často silno tlačia stehienka k sebe a vtedy plienka umocní pocity, nie im zabráni. Alebo stláčajú hračky medzi stehnami, šúchajú sa o vankúšik, perinu atď. Je nezmysel, čo píše pani vyššie, že väčšina detí to nerobí, lebo učiteľky a sestričky atď. Som učiteľka a viem, kedy to deti robia.

Nič je to na palicu, chodiť stále von, zabávať...po 3 rokoch to už bude lepšie, bude sa jej dať vysvetliť...