icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

marianeta
30. sep 2017

@erinne preco? Konkretizuj ak mozes..

erinne
30. sep 2017

Mas ip

pencil
30. sep 2017

@erinne aj mne prosim do IP, lebo tiez mam zmiesane pocity

pencil
30. sep 2017

katka2808 ake homeopatika pouzivate proti uzkosti? lebo mne mala zatial na nic dobre nereaguje

erinne
30. sep 2017

@pencil mas

bibi23
30. sep 2017

@erinne prosím mohla by si aj mne ip ohladne janosikovej. už sme boli za jednou psychologičkou u nas v meste a nepomohla nič. nerada už kvôli synovi by som nadabila na podobnú osobu, lebo on 9r. už ani nechce za psychologom isť.

sisika
30. sep 2017

@erinne mozem aj ja poprosit ip? Tiez ma to zaujima..

zarad
30. sep 2017

@erinne tiež poprosím IP prečo ste neboli spokojní. Ďakujem

erinne
30. sep 2017

@zarad
@bibi23
@sisika bola z mojho pohladu velmi neprofesionalna. Nemala vobec cas. Vzala nas o 20min neskor a potom sa to snazila dobehnut.
Dieta vysetrene za cca 20min, nam potom ani len nepovedala ci teda diagnozu ma, ani aku, aky stupen, co z toho teraz pre nas plynie.
Pri testovani nas tendencne tlacila do odpovedi, ktore jej sedeli. Vobec nedrzala ocny kontakt, odvracala oci, nemala som pocit ze nas vobec pocuva. Polovicu viet vobec nedokoncila. V sprave su fakticke chyby, poplietla nase odpovede a tak ich dala do spravy.
Na otazky sme priestor vobec nedostali. Atd.

cecilh
30. sep 2017

je pravda ze janosikova ma toho vela. aj u nas to bolo zrychlika, ale ja som jej dost vela podkladov posielala mailom, a uz podla toho povedala ze by to mohlo byt ono potom bola so synom 45 min a so mnou dalsich45 min. do detailov sme nesli. myslim ze to ani nie je potrebne kedze islo len o diagnostiku. na dalsie doriesenie a vysetrenia oladom hlbky, rozsahu problemu, problemov v skole a spravania musime riesit so svojou psychologickou, specialnou pedagogickou a logopedickou.
ja myslim ze uccel - teda diagnostiku zvladla super, lebo ja som chodila po slovensku po beznych psychologickach, logopedickach a nic nespozorovali za styri roky!!!!
v sprave bolo to o com sme sa bavili. aj ked prisla az o devat dni neskor, co ma rozladovalo lebo nic som nemohla dalej vybavovat kedze som to nemala v ruke...
inak ja som spokojna, tych 95e bolo dobre investovanych.

bibi23
30. sep 2017

@erinne práve toho sa obávam, či len narýchlo nenapíše, že áno má aspergera a hotovka. Lebo takto sme dopadli so synom v 2 ročníku ZŠ /teraz je 4roč./, že som prišla za psychologičkou v našom meste, že sa mi niečo nezdá na synovi a má problém so sútredením a nechce sa mu učiť, že by som chcela vedieť, či to náhodou nie je ADHD? a ona sa pospytovala niečo a napísala, že lahká forma adhd a mám si vraj naštudovať literatúru k tomu. aj neurologička potom nasledovala aj ked má EEG v norme na svoj vek, že lahká forma adhd a zhoršená jemná motorika. Na dalšom sedení u psychologičky som si pripravila konkrétne otázky, no odpovedí som sa nedočkala, iba povedala, že máme byť na neho "prísnejší" a zásadový, či niečo v tom duchu. vlastne som prišla za ňou, lebo sa doma kopili výbuchy hnevu zdanlivo bez príčiny, ked som od neho chcela čokolvek, čo on práve nemal na pláne a chcela som sa s nou poradiť, že ako tie jeho afekty zvládať, tak obrátila reč inam a už sa k tomu nevrátila. na tretom a poslednom sedení /viac som sa neobjednala/ som znovu ja i syn jej opakovane sa dožadovali pomoci s riešením jeho zlosti, afektmi a znovu mi neporadila žiadne konkrétne riešenie. Sama som na pochybách, či znovu riešiť nejakú diagnozu, ale obávam sa puberty, tak by sa asi patrilo vedieť na čom sme a vyskúšať inú terapiu. ak aj toto bude fiasko, tak už syna asi k žiadnej psychologičke nedotiahnem.

bibi23
30. sep 2017

má problém skamarátiť sa s rovesníkmi, lebo mu podla jeho slov zničia jeho hračky, nehrajú sa podla jeho predstáv, preto vyhladáva na svoje hry dospelých. nevie odhadnúť, kedy si z neho robí niekto žarty a kedy je to vážne, poväčšine všetko berie doslovne, len počúvanie nepočúva. domáce úlohy, čo iným spolužiakom trvajú cca 30-50 minút, tak u nás celé popoludnie, lebo sa nie a nie do toho pustiť. velmi mi pomáhajú krúžky a teraz chodíme venčiť psíka do útulku, ale to môže, len ked sa pekne bez zbytočných scén naučí. problém je ho často dostať do sprchy, lebo je to zbytočnosť. v izbe si uprace len pod hrozbou nejakého trestu alebo príslubom nejakých privilégii, zato pri vypratúvaní príboru z umývačky riadu ho krásne úhladne neprirodzene poukladá a robí to aj ked si ide zobrať lyžicu k obedu. oblečenie si už sám skladá a ukladá do skrine, no tam je to strach a hrôza. bud to nechce urobiť vôbec alebo to vizerá ako handra na podlahu. najviac ma však desia tie jeho výbuchy zlosti. ked po nom nič nechceme, tak je všetko ok, je anjelik, ale akonáhle má nejaké povinnosti, tak môžem čakať tornádo, ale často si aj sám búcha päsťami do hlavy alebo sa fackuje. nechcem mu povoliť a už to asi pochopil, že si tým nič nevydobije, ale mne to príde, že to už ani neskúša na mna, ale jednoducho mu tam akoby zacvakne nejaký gombík a on vzkypí. potom aj povie, že už by sa aj chcel ukludniť, no nevie ako, lebo má stále chuť do niečoho mlátiť. už sa frekvencia jeho výbuchov úmerne s vekom a mojimi "vešteckými" predvídacími okolnostami zmiernuje, no potom o to viac vie vybuchnúť. v škole sa mu to ešte nestalo, ale majú takú dobručkú učiteľku, že je to niekedy až na škodu ako s nimi pracuje ako v rukavičkách. o to horšie je to doma, ked okrem domácich úloh ešte niekedy musí dorábať zameškané zo školy. oficiálne som jeho adhd so školou neriešila, kedže s ním nemajú problém. obávam sa na další rok, ked pôjde do 5ročníka a bude mať iných účitelov.
ale som sa rozpísala!

erinne
30. sep 2017

@cecilh keby nam venovala 90min, ako pises, mozno odchadzame s inymi dojmami. Ale my sme tam boli 45min maximalne. Vratane uvodnych kecov, usadenia, papierovaciek aj platby.

erinne
30. sep 2017

@bibi23 no toto co pises by mohlo byt AS. Ak ti ide len o zdiagnostikovanie AS a kasles na dojmy😊to podla mna J.urobi. Chapem,ze ma toho vela, ale je skoda ze uz to ide na ukor kvality. Vo mne teda dojem profesionala nezanechala a je mi to luto, lebo potom je tazko doverovat jej usudku.

bibi23
30. sep 2017

@erinne ono mne ani tak nejde o samotný papier, že čo mu je, aj ked i to je dobré vedieť, ale proste i sama viem, že kde máme problémy, no v okolí neviem nájsť vhodného odborníka, čo by mi pomohol poriešiť problém. syn je už dosť rozumný a dá sa s ním v mnohom dohodnúť. ako som písala niekedy po dobrom inokedy po zlom, ale mi príde akoby niektoré svoje stavy nevedel kontrolovať. ja mu viem dohovoriť, že tú úlohu musí urobiť, alebo oblečenie mu do skrini samo nenaskáče, ale jeho výbuchy zlosti ma trápia. aj by potreboval usmerniť v emočnej oblasti a komunikačnej. o to sa snažím aj ja sama. myslíte, že sa to dá zvládnuť aj bez pomoci odborníkov? obávam sa puberty a popravde aj ja mám len jedny nervy a darí sa mu aj mna vyprovokovať k hnevu.

marianeta
30. sep 2017

@bibi23 vsak ty mas doma dvojnika mojho syna,tiez stvrtaka..takmer do bodky totozne chovanie len s tým rozdielom že neukladá tak pribor a atak zlosti obcas dostane aj v skole..
@erinne my sme u Janosikovej boli celkom 2x kym dala dg.ale v podstate to bolo podobne akurat,ze ten dotaznik mi vopred poslala na mail a ja ho odoslala vyplneny späť..O tej sikane sa vyjadrila aj mne a to z toho dovodu,ze ta inakost je vidiet..a ti zly to mozu vyuzit..kedze vsetko chapu doslovne,nerozumeju ironii ,sarkazmu popr.vtipom,nevedia citat v mimike tvare,nevedia proste osoby odhadnut ci im ide o ich blaho alebo chcu uskodit..casto su velmi ovplyvnitelny a mnohy preto ze za tym vidia skutocne priatelstvo kt.si inak nevedia pridlho udrzat ci vobec vytvorit..takze ak mu ten akoze kamarat povie ,,rozbi tamto okno,bude to sranda a nasledky ziadne" tak on to mozno aj urobi..v skutku je to skor varovanie,ze moze sa to stat a treba bit ostražitý..
Ale na zaver dodam,ze my sme mali neplateny termin a cakali sme pol roka,ten druhy nam dala do tyzdna a vtedy uzavrela ako AS..nemala som z nej nijak zvlast zly dojem ale pravda je ,ze tiez sa nestotoznujem s takto danymi dg doslova od dveri..to chce dlhsie pozorovat to dieta podla mna...ona si na seba toho vala az prilis podla mna..mala by na cas stopnut novych pacientov (i ked si mozno niektory pomyslia ,ze a co ostany kam maju ist...) a to co ma, odsledovat a poriadne nie za 45 m..a este ti poviem ze tieto 45 m dg su dnes uz asi bezna prax..mne maleho jedna inak starsia psychologicka (co si pomyslis vsak ma roky praxe) presne za 45 m olepila ako retardovaneho..doslova ze ma hranicnu MR..to vsak este nebol diagnostikovany na AS a tak som potom vyhladala sukr.centrum kde vysiel v pasme normy...

arena1
30. sep 2017

My sme boli diagnostikovaný vo Viedni. Dokopy 4 termíny. Prvý termín aspoň hodina, hral sa, ona ho pozorovala. Druhý termín niečo ako IQ testy. Tretí termín iba ja a psychologička,asi aj 3 hodiny som tam bola. A štvrtý on a psychiatrička. A to sme depredu poslali vyplnené formuláre odo mňa a zo škôlky. Ale dorazila ma tou DG. Ja že iba nejaký slabý asperger a ona mu dala skoro autizmus. Tak iba na porovnanie.

bibi23
30. sep 2017

@marianeta tak si môžeme vymienať skúsenosti 😉

erinne
30. sep 2017

@bibi23 no presne o to islo aj mne, ze ked je teda profik a venuje sa roky tejto problematike, tak nas aspon nasmeruje za niekym v nasom okoli. Ale nie. Ani v uzsom, ani v sirsom okoli, ani ku nej😑
@marianeta keby pozorovala 45min, ale u nas to bolo 20. A 20 sedela pri nas a opravovala test,co sme my vyplnili. To nam radsej mohla aspon par suvislych viet povedat miesto toho.

marianeta
30. sep 2017

@bibi23 veru..aj tí nasi by si zjavne rozumeli 😀
@erinne ano je to neprofesionalne a zvlast od cloveka o kt.sa vravi ako o odbornikovy ktoremu preslo rukami mnoho deti a vsetci boli spokojní..ale ako vravim ,podla mna si toho nalozila viac ako unesie a taky je potom aj vysledok..nema cas a tak to akosi odflakne namiesto toho aby spravila aspon o kusok viac..

marianeta
30. sep 2017

@bibi23 no bez pomoci by som to asi neriskovala..nie je hanbou ze obcas nezvladas ja takmer stale😀 tiez sme len ludia potrebujuci mat kde tu kusok ticha.. ja to aktualne riesim v tom centre kde sme dochadzali 1-2 rocnik..minuly rok bol taky v pohode tak som nemala potrebu ale teraz to akosi zacalo gradovat aj s tymi jeho recami a tak celkovo..ma aj por.ucenia takze aj tam potrebujeme pomoc ..hlavne v čítaní..
@erinne este dodam,ze tiez som cakala,ze nam poskytne aspon zopar sedeni ,ze s nim kusok zapracuje..nie..tiez nas odkazala na to centrum ,ze tam uz nech to riesia...

erinne
30. sep 2017

@marianeta no nam prave este aj na nase centrum pppap povedala ze teda nic moc, ze ak aj mame od nich nejake vysetrenia, ze ona ich nepotrebuje vidiet lebo ich neuznava.

zarad
30. sep 2017

No to ja mám s pani Jánošíkovou zasa veľmi dobrú skúsenosť. Čo sa diagnostiky týka ale aj poradenstva. Nás síce tiež odkázala na centrum v našom meste. Ale ja som jej pri väčších problémoch zavolala a dohodla si u nej konzultaciu. Teraz máme horšie obdobie a znova k nej idem.

marianeta
30. sep 2017

@erinne no na CPPaP mam aj ja svoj nazor.vysluch ako za komancov ci mame dom ci byt kolko izbovy ,ci je zachod a kupelna a taketo kravoviny.. .a tiez tuto spravu neziadala..iba tu z toho sukr.centra..

erinne
30. sep 2017

@marianeta zo sukr.cpppap u vas? Ja som mala tiez zo sukromneho u nas a nechcela ju ani vidiet. Pricom oni videli moje dieta asi 10x tolko casu co ona.

marianeta
30. sep 2017

@zarad tiez som nad tym uvazovala ,no nemam energiu len vyvolavat mesiac a dalsieho pol roka ak nie viac cakat..zatial to poriesim aj tam kde chodime..a tych 100€ tiez nemam aby mi venovala sotva pol hodinu..ak je to plne hradene ocakavam trochu viac..a uprimne si povedzme ze v takychto pripadoch rodic tu 100vku da a ak sa docka toho co @erinne...

erinne
30. sep 2017

@zarad to vam prajem. Ja by som bola velmi rada, keby som to mohla tiez povedat. Bohuzial.
Nemozem sa zbavit dojmu, ze to je len o €.

marianeta
30. sep 2017

@erinne CPpaP nieje sukromne..tu som neniesla..ja som si po tom cppap nasla sukromne centrum a z tade spravu chcela.. ..vola sa to Majakcentrum...a este mi napadlo teraz ze som jej (janosikovej) niesla jeho zosity..vraj as byvaju dysgrafici co on aj je..

erinne
30. sep 2017

@marianeta to som sa prave chcela opytat @zarad, ako sa jej podarilo sa tam opakovane dovolat.
So mnou komunikovala, kym sme nezaplatili. Odvtedy nic ani mailom ani sms ani nijako.

erinne
30. sep 2017

@marianeta u nas je aj sukromne cpppap a boli sme rovno tam