icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

bibi23
4. sep 2018

@erinne krv mu brali posledne, ked mal 7rokov a to vtedy manzel, ja i doktorka sme ho doslova zalahli, kym sestricka zobrala 1 skumavku, ze som sa bala, aby sme mu aj rebra nedolamali. Tetaz potrebujeme 3-4 skumavky 🤔 odkladam to uz dlho. A este by potreboval vybrat 2 zmanienka, ale to asi fakt len uspat bude musiet, alebo neviem 😥

arena1
5. sep 2018

@bibi23 kolegyňa v Rakúsku hovorila, že ona takú pirulku pozná od zubára. A tuším aj známeho syn to dostal v BA u zubára. Či to dávajú aj pri odbere netuším, ale aj môjmu synovi by sa veru také zišlo .

bibi23
5. sep 2018

@arena1 spytam sa doktorky😉

erinne
5. sep 2018

@bibi23
@arena1 no, zubar.. naposledy zubar dcere musel vytrhnut zub (este mliecak), lebo nebolo mozne jej ho vyvrtat..😑Nedrzala otvorene usta. Tak nastupila hruba sila. A to mame super chapaveho zubara.

bibi23
5. sep 2018

@erinne moj zatial zubara zvlada, aj trhanie mliecnych aj vrtanie mliecnych. Zubar je uplne super, robi ptestavky a pred injekciou, ktoru ma v tvare takej pistolky mu da taky znecitlivujuci gel. Celkpve ako je starsi, tak ziadnych doktorov nechce ani po dobrom ani po zlom. Len zial nie vsetko sa da doma liecit a hlavne stanovit diagnoza 😥

erinne
6. sep 2018

@bibi23 aj my mame super zubara, tiez jej dava ten gelik a potom injekciu tak, aby ju ani nevidela. podavaju si so sestrickou vsetko poza chrbat 😀 ona aj tak ma problem len drzat usta otvorene, natahuje ju na vracanie. prvy raz u zubara ani nezaplakala, to jej trhal mliecnu stolicku. a odvtedy zakazdym horsie a horsie😖neviem ako to bude dalej. paradoxne u nas skor zvladne to trhanie. pri vrtani musi viac spolupracovat a to je problem😔

bibi23
6. sep 2018

@erinne jemu este len mliecne vrtal a ked nechcel vrtat, tak aj len tou spachtlickou mu cistil😉 no este nas toho caka casom 😅

kofa77
6. sep 2018

u nas lekari bez problemov, ako trocha ofrfle, ale v pohode. zubar, dentalna hygiena, odbery krvi - to chodíme kazdy polrok na gastro a beru fakt vela krvi, predychava a zvladaa to vynikajuco. adkonca chodíme aj na urologicke kontroly kazdy rok, naozaj nie prijemne vysternie, sice trva tak 3 sekundy, ale predsa len , aj to zvlada.
vzdy dostane odmenu nejaku mensiu.

arena1
9. sep 2018

@erinne ako sa dá u zubára použiť hrubá sila? Akože držať ruky, nohy o.k. ale ako sa dá prinútiť dieťa otvoriť ústa?

kofa77
10. sep 2018

@arena1 tiez si neviem predstavit.
u nas ma zubarka na strope aj telku, mozno aj to je cesta pri niektorých detoch, pusti sa tam nejaka rozpravka, film a skor vydrzia.

erinne
11. sep 2018

@arena1
@kofa77 asi som sa zle vyjadrila. myslela som to tak, akoze uz priamo v ustach sa pouzije hruba sila (klieste) jednoduchsie, ako vrtacka. ked sa (dieta a ktokolvek iny) dotkne jazykom kliesti nalozenych na zube, nestane sa nic. ked strci jazyk vrtacke do cesty, bude krv a bolest. usta sa daju prinutit otvorit jedinym sposobom, a to je zapchatim nosa. tym nevravim, ze sa to ma praktizovat a ani my sme (zatial) tak daleko nedosli.

arena1
14. sep 2018

@erinne aha.. ale kliešťami sa dá iba trhať a nie ošetriť.. keď je iba kaz, tak nepomôžu kliešte.. dobre som to pochopila?

erinne
14. sep 2018

@arena1 tak ano, to je pravda ze kliestami sa da iba trhat. A trhanie je uz to najradikalnejsie osetrenie. Prave dcere naposledy musel vytrhnut, lebo si nedala vrtat a kaz jej tam nechcel nechat. Len to sa da praktizovat iba na mliecnych zuboch pravdaze. Ked sa minu mliecaky, musi prist zázrak 😅

bibi23
18. sep 2018

ahojky, tak sme boli na kontrole u dr. bullovej v martine a predpísala synovi fevarin 50, že polovičku večer, lebo sa velmi bojí tmy a ešte kadečoho iného a doporučila ešte karnozin. ten karnozin som pozerala a celkom sa mi to pozdáva, ale ak užívate, poradíte ktoré konkrétne, či je to jedno? dík

kofa77
19. sep 2018

@bibi23 pozeram ten fevarin a fakt je syn na tom tak, ze ho musi brat?
dost hrozostrasne citanie letaku :(

lenko
19. sep 2018

@bibi23 mám dobrú skúsenosť s Fevarinom

bibi23
19. sep 2018

@kofa77 sam do kuchyne po tme rano ani vecer nejde, co sa boji a ani hlavu zmyvat nechce, lebo musi zazmurit oci, tak plavecke okuliare si dava. Dost hp ten strach obmedzuje a paralizuje, tak msme skusit a o 3 mes. kontrola.

bibi23
19. sep 2018

A co ten karnozin? Davate niekto? Lebo povecsine je to zmiesane aj s inym, tak vaham ktore a aj mg rozne.

kofa77
19. sep 2018

@bibi23 skus sa zaregistrovat na FB, skupina aspergerov syndrom, tam s tym maju skusenosti.
len tak namatkovo som pozrela skusenosti s tym fevarinom, na zdravie.sk a viac zlych ako dobrych.
neviem no, ty si mama, ale neda sa s tym pracovat inak? lebo tie neziaduce ucinky u mladistvých, no..

kaja73
19. sep 2018

@bibi23 moj ma tiez kopec strachov-po tme by teda nesiel a ani nejde do kuchyne ani na vecko-musim ist s nim v noci..plus ma kopec inych strachov,ale ani vo sne by ma nenapadlo riesit to chemiou..to nie je riesenie,len umele potlacanie s kopcom vedlajsich ucinkov....proste ho berieme aky je a ked potrebuje podporu aby sa nebal, tak ju od nas ma .

bibi23
19. sep 2018

@kaja73 este som nebola recept vybrat. Ale on uz ma 10 rokov a neexistuje zostat doma sam, ked von tma, ci sa uz zotmieva a do kuchyne nechce kolkokrat ani ked sa svieti v kuchyni luster a my sedime v obyvke oproti, ze nas vidno. Jemu staci, ze je za oknom tma. Vysvelovanie ani terapia nepomohli, tak asi dame sancu liekom. Su dni a tetaz ako sa uz skor smieva, tak cadtejsie, ze aj ked mu svieti celu noc svetlo, tak nechce (boji sa) v izbe zaspat sam. Ako som pisala ma 10rokov, tak ideme skusit aj tuto cestu.

kaja73
19. sep 2018

@bibi23 moj bude mat tento rok 9...a spim s nim v izbe pre tento problem.

bibi23
19. sep 2018

Jasne, ze by som pred pidanim lieku si precitala pribalovy lwtak a nakolko mi zalezi na synovi, tak preto som sa spytala aj tu. Precitala som si ten pribalovy online https://mediately.co/sk/drugs/CGrbHhz1khGmnySo6...
A teda som riadne zmatena 🤔 ci mu to dat? Prosim o skusenost, ako riesite fobie a strachy? Len ich akceptujete a ste stale detom na blizku aj v takomto "vyssom veku" 10rokov? Chceme mu pomoct, ale uz nie som taka presvedcena ako vcera, ze fevarin je spravna cesta.

bibi23
19. sep 2018

Trapi ma, ze si neviem najst pracu, aby som mohla byt rano a vecer doma. Momentalne pracuje iba manzel ( ma nepravidelnubpracovnu dobu, cize nemozem niekde robit protizmenu a byva casto prec aj v noci), ale druhy prijem by velmi bodol.Zial nemam s kym nechat syna sameho, ked sa boji po tme🤨

kaja73
19. sep 2018

@bibi23 ja a ked sa da aj muz sme pri nom vzdy ked ma strach..spim s nim,idem s nim na vecko,neponizueme ho ze sa boji veci co sa neboji ani 3r dieta..a maly sa postupne uci ze sa veci zvladat daju..ide to pomaly ale ide. Neuroleptika ,antidepresiva.. su pre nas oboch- aj muz aj mna tabu-muz je lekar a toto by nedovolil dat nasmu dietatu.. Kym ozaj nejde o zivot tak proste bez nich ale s nasou pomocou

kofa77
19. sep 2018

@bibi23 skus ten Facebook, tam su ludia, ktori to mozno skor pomozu a poradia. viem, ze tam lieky preberali viackrát.
syn bude mat 10, fobiu ma len z hmyzu, to neriesim. ale ano, spi tiez so mnou, aj ked sam sa neboji, je bezne sam doma, vie si spravit jest a je samostatatnejsi, ako jeho spoluziaci .
ale proste spi v spalni s nami, aj ked ide spat sam, aj zavrie dvere, tmy sa nejak neboji, ide v noci sam na zachod a pod.

ja osobne by som tento liek nedala, ale to som ja...pre mna ma prilis vela vedlajsich priznakov a tie samovrazedne sklony ma desia.

bibi23
19. sep 2018

No po precitani toho pribaloveho letaku sa aj mne zasvietila kontrolka, ze co mu to dala?

pera
20. sep 2018

ahojte mamičky už som tu nebola davno ale prosim vas ako zvladate obdobie puberty náš syn ma AS a 14rokov a už vážne nevladzem, škola ho absolutne nebaví, iba mobil, počítač, a hranie sa vonka s malými deťmi, basketbal zacal hrať, ten ho baví ale to 1,5 hodiny kedy sa nenudí a športuje ostatné veci totalne ignoruje.. poradťe ako riešite mobil hry a školu

veru_veru
21. sep 2018

Holky, resily jste /jak byste resily toto? Z naseho petileteho jsem dnes vypacila, ze "si nemuze hrat ve skolce se stejne staryma klukama, protoze Filipek mu, s klukama za zady oznamil, ze se s nim nekamaradi a nikdy kamardit nebudou". Ja vim, ze to muze byt takove to takove skolkove ka-neka, za tyden to muze byt jinak. Jenze Filipek je takovej dost prubojnej kluk a z jineho chlapecka zas pred casem (uz vloni) vypadlo, ze mu Filipek zakazuje s nasim sedet u obeda a dneska, kdyz jsem tam prisla, tak si nas Davidek hral s ani ne 3letym chlapeckem. Dost problem je, ze nas Davidek neni schopen tu situaci (jak a proc to rekli) poradne popsat, neb asi ty drobne nuance okolo toho proste nevnima (trba jestli mu to rekl v nastvani, nebo to byl vylozene naschval, nebo co). Neni schopen ani rict, kdy mu to rekli (nejdriv tvrdil, ze pred 2 roky, pak pred prazdninama, pak ze ted). Celkove se o tom nechce bavit. Proste on to asi neni schopen posoudit, nechce to rict a tim padem ja nevim, o co jde, jestli bych to nemela resit. Cetla jsem uz driv, ze to je proste problem u aspiku, jak jsou socialne neduvtipni a naivni, ze nepoznaj pocinajici sikanu a pak to vyjde najevo, az kdyz uz je problem veliky. Jinak nas diagnozu nema, cekame uz pres rok na termin u Aply, ale ja uz si na neco z PAS myslim dlouho, minimalne od jeho cca 3 let uz hodne. Skolku jinak zvlada, chodi tam mydlim rad, kamarady ma (byt spise ty o rok mladsi), ale je to soukroma skolka, jen 16 deti a velmi vstricni ucitele.

veru_veru
21. sep 2018

A vubec, jak to vase deti zvladaji v kolektivu. Maji kamarady? Nebo podobne veci budem resit porad?