Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
@kaja73 Presne toho sa bojim. Ista "fundovana" psychologicka, ktora ma na stranke uvedeny kopec zahranicnych skusenosti, dalej skusenosti s detmi s roznymi poruchami , cize by clovek povedal fundovana, a zaroven posobi u dcery na skole ako psychologicka, urobila jej iniciativne IQ test a vyhodnotila, ze je na spodnej hranici priemeru. Jasne ze sme v soku, a snad s trochou objektivity s vysledkom nesuhlasime, no donutilo ma to zamysliet sa, ze ked podobna "expertka" bude vykonavat terapiu, ci to nemoze aj uskodit.
@veru_veru No a co na to tie ucitelky, tie by ti mohli povedat objektivnejsie, ake ma syn vztahy. Mozno ti nepopisu konkretne situacie, lebo nestihaju vsetko sledovat, ale tak celkovo. nasa dcera napr sa nema s kym hrat, podla jej slov a podla slov uciteliek ju deti volaju, ale ona sa nevie zapojit, proste kazda strana to vnima inak. A nedavno na ihrisku vysvetlovala detom (samozvane) nejaky cvik a tiez nejake dominantne dievcatko jej to zakazovalo, dokonca mi ta cudzia dosla zalovat na vlastnu dceru. Mne to prislo usmevne...
@pera Ahoj, tiež tu kuknem už len občas (1x za 2-3mesiace), lebo nestíham. Ja mám 13-ročného a jeho nebaví absolútne nič, len mobil a počítač (hry, videá..). Na učenie úplne kašle! Často ťahám poobedky a prídem domov okolo 22-hej. On ešte nespí, samozrejme, že úlohy nespravené a hocikedy až ráno pred školou si vymení knihy. Tisíckrát som mu vysvetľovala, prosila a aj vyhrážala sa, no nič nepomáha!!!!😖 Aj teraz bude mať 2 trojky (chémia a dejepis) a vôbec ho to neštve. Povedal, že načo mu bude debilný dejepis v živote a aj tak on na žiadnu školu nepôjde. Normálne neviem, akú školu si vyberie, lebo jeho bavia len počítače a na elektrotechnickej by sa musel riadne učiť a to on nedá. Ty máš deviataka?
@inom75 @pera No ja som tu uz nebola ani nepamatam. My uz tiez puberta a tak ako pisete..presne, ako cez kopirak.. Skola je otras, nic ine ho nezaujima, len jeho zaluby. U nas tohorocne vysvedcko bude katastrofalne, lebo sme zmenili skolu a tu sa s nim neparu.. Takze 4-ky normalka , asi aj prepadne z niecoho.. Ja zase som uz otrla, neriesim, vela sa o tom rozpravame, nestresujem ani jeho, ani seba. Jedine miesto, kde to kto riesi, je prave skola. Ich to stve asi jedinych 😅 Strednu ja zvazujem len "skusit" a ak to nepojde, tak dako skoncit povinnu dochadzku a nech si urobi dialkovo americku maturitu, da sa to uz dnes takto poriesit. Mame vyhodu, ze on vie perfektne po anglicky.. A ak mu dakedy bude chybat nejaka SK maturita, tak si ju dorobi, ked bude treba. Nestresujem koli "papieru"
@inom75 ajoj moni, ja myslim, ze elektrotechnicku da, neboli ste pozriet na dni otvorených dveri? by sa kustik namotivoval, snad.
moj sa neuci nic, ulohy robi na hajzli a pod., ale zas je stvrtak a ucenie je lahke, zatial. a je celkom ctiziadostivy, chce byt medzi najlepsimi. zatial usile vynalozit na to netreba, tak aj je.. potom sa uvidi.
mne ako byvalej poctivej studentke pomahaju postoje ako pisete, ze sa ucite to neriesit, ten nem dobry prospech, ucim sa aj ja a pripravujem na to, ze to bude vselijake neskor
@kofa77 no ak je tvoj ctiziadostivy, tak to asi nebudes mat take vyhrotene, u nas je to take aj preto, ze moj je salamista, on nie je ten, co chce byt naj, on je skor introvert, sam o sebe povie, ze on chce jedine, aby mu dali vsetci pokoj a on samozrejme da pokoj ostatnym, nie je rypac ani nic podobne.. Ja som si uz zistovala nejake info o takychto skolach, kde by ho to mohlo bavit, tiez prichadza do uvahy nieco s elekrotech., ale moje iluzie sa pomaly rozpadaju, ked pocuvam tie zazitky odtial a samozrejme, ak tam niekto siel s idealmi, ze to bude vela praxe a pod., tak ostane sklamany na celej ciare.. bohuzial.. Co je este smutnejsie, oni ziadnu inakost netoleruju, mozes mat papierov kolko chces, im je to jedno.. Naroky rovnake na kazdeho, ziadne IVP a pod..
@kofa77 Čau, dlho sme sa nevideli, nečítali. Neboli sme pozrieť.😒 A dala si vedieť?!?!😝 Tam sa treba učiť, je to asi najťažšia stredná! My sa neučíme nič, známky máme asi vďaka vyššiemu IQ, inak by už asi skončil v štvrtom ročníku. Deják ho nezaujíma, tak ho ignoruje, maximálne si prečíta poznámky zo zošita. Keď robím, tak sedí na počítači a keď počuje výťah, skáče "rybičku" do postele. Myslí si, že som vadná... A tie jeho názory! Ja som žila v minulom storočí, takže ničomu nerozumiem, som totálne neschopná a nechápe, ako vôbec môžem existovať taká sprostá!😀 A na rozdiel od tvojho, to moje čudko je neambiciózny, má všetko u riti!
Najhoršie je, že niekedy, keď som mu zakázala PC, tak to rešpektoval a teraz vie, že ho nemám ako kontrolovať, tak si robí, čo chce. Technicky je na tom asi fakt dobre, lebo prišiel na moje heslo (paypal) a kúpil si nejaké hovadiny (našťastie lacné) ! Musím zmeniť, no neviem, ako dlho bude tajné!!!!😠
@akvi ked ja sa niekedy nevyznam v synovi. viem, ze ma ten motor v sebe, chce byt dobry, ale maloco je pre to ochotny spravit :(
a zatial to ide, prvy stupen je dost smiesny v jeho ociach, ale zas nemam ruzove okluliare a viem, ze to tak nepojde, ale sama si v sebe musim upratat tieto zalezitosti, furt mam nejak zafixovane, ze skonci niekde na ako nezamestnatelny :(
zas tvoj syn ma vyhodu, ze je prudko vyhraneny, moj ani nie, ako ma rad jazyky, aj ma na ne talent, samozrejme PC a hry, ale zeby bol nejaky super duper , co programuje nieco, resp. ma o to zaujem - ani nahodou.
v PO je najlepsia odborna skola na Slovensku- elektrotechnicka, naozaj si chvalia, a je aj v tych rebrickoch na prvom mieste, nepozerali ste?
@kofa77 Ja o tom viem, len je najlepšia a aj najťažšia. Ja zasa nechcem, aby potom nadával, že som mu vybrala školu a nezvláda to. Preto sa snažím diskutovať, že nech si popozerá, kde sa čo učí, nech si zistí niečo po svojej linke a nech sa rozhodne sám. No jeho odpoveď je, že nechce ísť nikde!😲
@inom75 oooooch, ja som blbka, fakt som mala dat vediet, vies co, ja uz nezabudnem a dam. kolegynin syn si tam dal prihlasku, tak budem mat z prvej ruky, co a ako.
aj ja som blba, nic sa neboj, ja som vyrastala v casoch marie terezie, to mi hovori, ja nemozem vediet nic...
cez tyzden ma dovolene len obcas PC alebo xbox, cez vikend- ani nevravim, ani nenapisem, kolko casu, bo ked to tak uvidim, cierne na bielom, slak ma trafi. proste vela.
uz chodi sam aj mhd, aj domov, je samostatny, ale obliect sa nevie, ako vie, ale vôbec nevie, v akom poradi ma co obliekat,.
ked mu daco hovorim, cojaviem- take do zivota, nastrahy netu, pedofili a tak, aby si daval pozor, len hej hej hej jasne, mas pravdu a jednym uchom dnu, druhym von.
este napr. na strojníckej je nejaky odbor s robotikou, ci co, strojnicka je menej narocna ako eletrotechnicka.
zas syn daco melie o gymnaziu 8 rocnom, jeho zaujima aj dejepis, aj prirodoveda, geograficke veci, nie je vyslovne taky technicky typ, ale tak s jeho pristupom na gympli,, no nveiem, ci by to nebol poriadny preplesk aj keby ho prijali.
@kofa77 Blbá nie si!😉 Ja si nepamätám nič, čo si nezapíšem, takže sa nečudujem. Joooj, fakt je to hrozné s tým PC. A keď sa ho spýtam, koľko bol na počítači, povie, že tak 2-3 hodinky. Pravda je taká, že keď mu surovo nevypnem wifinu, tak pôjde len na záchod, napiť sa a snáď večer si niečo zoberie jesť (bageta?). Od rána až do noci, kým už nevládze ani sedieť!😨
Som asi fakt vadná, lebo skopírujem ich plagát a tu mi píše, že sa stránka nenašla. Idem dačo zjesť, snáď to pomôže.🙂
@inom75 no ja skor rozmyslam asi nad ucnovkou, tam predsalen nie su tak narocny ako na SPS-ke.. U nas je celkom dobry vyber, je tu SOS IT, potom ZVL-ka, Spjova SOS.. vsade maju celkom zaujimave odbory, ja skor riesim to, aby mali nejaku prax, lebo syna nebavi sediet v skole a pocuvat dristy.. A uz vobec nie nejaka SJ, DEJ a pod.. cize potrebujem skolu, kde je takeho minimum.. S SPS-ky elektrotech. nemam dobre aviza, lebo aj u nas je to vychytena skola, ale tie dovody, pre ktore je vychytena, su pre mna nic.. Akoze vychytena je skola vtedy, ked donuti decka sa drvit vsetko a tupo hladiet na kvazi autority.. Ja som hodila rec aj s jednym znamym, co tam externe ucil a ten mi povedal, ze ho tam skoro je..lo, ked vidi tie stare struktury ucitelske, ze ono aj tie deti su v 4-taku uz totalne rezignovane, ze on prisiel nadseny, ze sa stretne so zaujmom a odchadzal frustrovany, ze ako tie decka su mimo.. A to je samozrejme vysledok toho celeho krasneho vyucovacieho procesu.. Ja toto urcite nechcem..Radsej nech ma ucnovku a nie je rezignovany.. On ma velmi velky tah na branu, ale v tom, co ho bavi, nie v tom, co mu kazu druhi..
@inom75 to je moja nocna mora.
a to, ze ja dochodkyna doma a on tiez ako dospely nezamestnany sedi pri PC😢
inak ho dost cepujem doma, uz aj neico navari, aj periny prezlecie, popostiela,, ale je to boj, je to boj.
chcem aby do 15 vedel vsetko okolo seba- navarit kompletne, pripravit si oblecenie podla pocasia- tam mame medzery 😀, dat do pracky a tak, no.
Tak keď nejde plagát, tak všetko.https://spspo.edupage.org/news/#702
@akvi a toto je vasa a teda synova velka vyhoda. proste ide si svoje, to sa presadi potom.
horsie s mojim, tak sa mi zda 😠.
presne pre tie stare struktury je pre mna nocna mora gymnázium, kedze 4 roky som si odsedela a okrem srandy mi to enjak extra nic nedalo, ucitelia o nicom, prepisovanie ucbenic.. a mam taky vtieravy pocit, ze sa nic nezmenilo.
ale zas syn planuje ist prec, aj ho k tomu tak nejak vediem, nech ide na strednej na rok prec, kludne nech opakuje rocnik potom, proste vypadnut odtial, a z gympla mi to pride fajn. este som rozymslala, ze na 4 rocny gympel a po 4 rokoch bud nejaka odborna alebo biling.gympel, nech skusi viac toho. bo tie ZS , to je bieda :(
@kofa77 neboj, take pride vekom, moj tiez mal na haku taketo zivotne zrucnosti a teraz uplne v pohode, samostatny clovek z neho.. Aj si navari, aj si uprace obcas (len ho nesmiem nutit do toho), ked ho poziadam, tak aj mi pomoze, ked nieco treba, on je v tomto velmi ok, az sa tomu divim, ze sa to takto zadarilo, bo ma kazdy strasil, ze akoze ho nedonutim upratat a pod.. ze ako sa to potom nauci.. No a naucil..akoze jasne, ze miera jeho poriadku a mojho je inde, ale ja som vdacna aj za to.. Cestuje tiez sam, vobec nas uz nepotrebuje, zariadi si, obeha..
@kofa77 Vidíš, toto je u nás niečo nemysliteľné. Urobí si nanajvýš praženicu a aj to musí mať krbové zápalky, lebo malých sa bojí, že sa podpáli. Len dúfam, že niečo nepodpáli, alebo nenechá zapnutý plyn! Keď bol malý (cca 5r.), tak si popostielal a teraz nechá po sebe len rozhádzané hniezdo.
@akvi presne, musim tak pekne na nho, poprosit, tiez si obeha, vybavi vsetko, samostatnejsi ako jeho rovesníci. len to obleikanie, to je des. ja musim vsetko pripravit na kopku a aj to furt rano krici, ze v jakom poradi to ma dat na seba. no nic, roboty jak na kostole, ale to doladime🙂
@inom75 zápaliek sa aj on boji, ale mame plynovy, tak len otoci, aj vypne plyn, on je na seba strasne citlivy, sa stara o seba 🙂, tak da pozor, aby nebodaj sa mu daco nestalo 🙂
a minule chcel ostat doma do 11 v noci, ze mame ist, ze on sa umyje a pojde si lahnut sa, nema problem.

baby, zazila som taku situaciu, ktora ma prinutila sa zamysliet, ci moze terapia aj uskodit? Ake mate skusenosti s terapiou pre Aspergerov? Pozitivne?