icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

lilitela
14. feb 2019

@akvi Toto by si mal precitat moj manzel, co si napisala.

akvi
14. feb 2019

@lilitela tak mu daj precitat 🙂 Ja som uz niekedy zufala zo vsetkych tych rodicov, ktori vidia, ake je to cele zle v dnesnych skolach, ale nikto nema odvahu nic povedat, lebo sa boji, ze urobia dietatu este horsie.. Ale ono niekedy je to horsie lepsie ako lepsie 😂 Proste niekedy je dobre si zastat sameho seba a nepokakat sa pred ucitelmi. Ja ked som citila, ze DU nam zacinaju hlboko zasahovat do nasho zivota a vztahu s dietatom, tak som proste oznamila v skole, ze DU viac robit nebudeme, iba ak syn bude sam chciet.. napodiv to nasa ucitelka zobrala uplne bez problemov.. Ak by som sa dopredu pokakala z toho a nic nepovedala, tak sa nic nezmeni..

meluela
14. feb 2019

@ebi567 mne sa pacili od Schovanca "O kolecko min" a od Temple Grandin "Autistic Brain"

lia09
15. feb 2019

Ahojte. Idem si k vam pre radu. Mam 9rocnu dceru s ktorou mame problemy od narodenia. Jedna psychologicka nam odporucila test na aspergera. Najprv som si povedala ze toto urcite nema. Pozerala som na nete priznaky. Nic mi tam nesedelo. Ale ako citam tu vas,tak mam pochybnosti. Skusim v skratke opisat. Od narodenia uplakana,nervozna. Priserna separacna uzkost ktora trva hadam dodnes. Cca od roka problemy s jedenim. Zacala si jedla vyberat,toto je spina,toto ma iny tvar,hento je moc mokre....Teraz sme v stadiu,ze neje vobec nic varene. Ani ovocie a zeleninu. A najvacsi problem s nou bol od mala ten,ze nas nikdy nepocuvala,nikdy nespravi co jej povieme.Proste s nami neustale bojuje. Vsetko robi opacne. Vyslovene vyhladava situacie, pri ktorych vie ze ma nahneva. A keby toho nebolo dost,je velmi citliva,uzkostliva,boji sa hlavne ludi. V skole s nou nie su ziadne problemy kedze ma strach z dospelych. Tam poslucha. Zatial jednotky same. Ale doma katastrofa. Nonstop ju treba napominat. Urob si ulohy,vyber si uz zosit,pis uz. A vsetko spravi az ked jej to hovorim 50x a uz kricim. Doteraz som si myslela ze ona je proste nevychovana. Obvinovala som sa za jej vychovu. S detmi tiez nema problem. Tak ja uz neviem co si o tom mysliet

kaja73
15. feb 2019

@lia09 ahoj. my sme si uz myslim pisali..sme z rovnakeho mesta..a moj ma nakniec AS potvrdeny u Janosikovej v Trnave. Doma som mu spravila test,ktory ma Janosikova na svojej stranke..uz ten vysiel malemu pozitvne na AS. Skus ho spravit malej.Inak moj je akoby kopia tvojej--v skole anjel so samymi jednotkami tiez ma 9r-a doma diablik co terorizuje celu rodinu. a tiez je len to co chce a vadi mu na jedle vsetko moze aj nemozene. http://www.ambulanciajanosikova.sk/testas.html

lia09
15. feb 2019

@kaja73 no spravila som test a vyslo mi 135 bodov takze to na aspergera nesedi. Ale zas vela otazkam som nerozumela a nebola som si ista odpovedou

akvi
15. feb 2019

@lia09 to, co tvoje dieta robi, to je od malicka, alebo od skolky, skoly? Lebo to, ze sa sprava doma "zle" a v skole "poslucha", tak to je take normalne - deti, ktore su cely den poslusne, lebo maju strach pred autoritou, musia potom niekde vypustit paru. Si predstav, ze sedis cely den v napati, alebo obavach, ze nesmies to, alebo hento..Potom prides niekam, kde uz nemusis posluchat, tak si to potrebujes vykompenzovat.. Obzvlast dievcata sa takto prejavuju, ze v skole anjel, doma cert. Chlapci sa lespie dokazu "vzburit" aj v skole, preto ucky maju radsej dievcata, lebo tie "viac posluchaju".. Chlapci, ti si to dokazu kompenzovat ci uz fyzicky - ze sa pobiju, alebo stuchaju do seba, su neposedni a pod.. Ale dievcata to casto pod vplyvom starchu nedokazu a potom doma sa odventiluju.. Toto vobec nemusi byt priznak AS.. Odpor k pravidlam a cielene "hnevanie" rodica - to tiez nemusi byt AS.. Toto je skor praca na sebe, ako praca na tom, ze chcem "vychovat" dieta. Cize ak ta cielene nahneva, tak len sa zastavit a vojst do seba, porozmyslat, co ma tak vytaca na tom, ako sa citim v tom celom, kde je skutocny problem..ked si toto zanalyzujes, tak vies potom dalej, ako reagovat, alebo na com popracovat.. Dieta len mozno chce vidiet "pravu tvar" rodica..emociu..takze obcas staci, ze ak mas napr. chut sa v tej situacii rozplakat od zufalstva, tak to proste urob.. a povedz dcere, ze teraz som taka zufala z toho, ze si urobila XY, ze mi je do placu.. Vyskusaj..na vela veci to funguje.. Samozrejme, problem moze byt aj niekde uplne inde, mozno len chce viac pozornosti..mozno ty potrebujes zazit toto a spracovat si nieco z minulosti..Takze ozaj len pracovat na sebe, nie chciet menit dieta, to je vacsinou v uplnom poriadku.. Co nie je v poriadku su nase vztahy, stereotypy, ocakavania a pod..

lia09
15. feb 2019

@akvi robi to odmala. Ako som pisala od narodenia je taka nervozna. A akonahle zacala lozit a napr trhala kvetinu,tak som ju kludne upozornila ze to sa nesmie a odvtedy to robila este viac. Proste hociaky zakaz alebo upozornenie brala ako signal nato,ze just to budem robit a este intenzivnejsie. Ale tak tiez mi ten asperger moc nesedi. Zato porucha opozicneho vzdoru sedi ako rit na serbel

motkosko
15. feb 2019

@lia09 Skusila by som zmenit pristup. My od mala nefungujeme na zakazoch, tak male dieta sa nevie ovladat, ak nieco potrebuje preskumat. U nas to bolo o tom, prisposobit prostredie dietatu. Kvetiny mimo dosahu, ak mi vadi, ze sa rype v hline a trha ich a pod. A vysvetlovat dokolecka. Ze sa jej nechce robit ulohy, to uplne chapem. To je ako ked ti prides po tazkom dni z prace a potrebujes navarit, nakupit, upratat.... Tiez sa ti asi nechce, ale chapes, ze je to nevyhnutne. Skuste zacat fungovat na prirodzenych dosledkoch. Pozriet si respektujucu vychovu. Su rozne knihy, aj prednasky a kurzy.

lilitela
15. feb 2019

@akvi Ah, jemu vlastne ani to nepomoze, ked je niekto apriori nastaveny na popieranie situacie, a ma nerealne ocakavania voci dietatu (pises o nich v prisevku 13:19), tak tazko nieco poriesit.

akvi
15. feb 2019

@lia09 no lebo tie zakazy pri malom decku ozaj nefunguju, je uplne normalne, ze to, comu dame pozornost - ze nono, toto sa nerobi, tak jasne, ze to puta pozornost..Cize bud ako pise
@motkosko prisposobit prostredie - mne napr. syn vyhadzoval z linky veci, tak som tam dala same varechy, umele misky a pod..aby nieco neznicil, ale mohol vyhadzovat dalej..a prestalo ho to po case bavit..ak by som mu to zakazala, tak just by to robil dalej, skusal by hranice donekonecna.. Alebo ja napriklad nesuhlasim ani s tym, ze malemu decku vysvetlovat stale nieco.. ked raz bezi pod auto na ceste, tak ho proste zdrapnem za ruku a okomentujem akurat tak slovami, toto nie.. alebo mlcim.. a ked je uz vacsie , take 3-4-5, vtedy zacinam vysvetlovat aj nejake dovody, ale zalezi od situacie.. Moc by som sa v tom nemrozila..proste "toto nie" alebo "teraz nie" vyslovene s tym, ze to myslim ozaj vazne, to niekedy uplne staci..

A u vacsieho dietata ked to uz zacina byt cielene, ze robim schvalne nieco, cim provokujem, tak plati to, co som uz pisala.. mne sa tymto pristupom podarilo napr. odburat situaciu so zavazovanim snurok..uz sa asi budem opakovat, kedysi davnejsie som to tu uz spominala..syn odo mna ziadal stale zavazovat snurky (uz bol tusim stvrtak..uz neviem presne).. a ja som mala z toho pokazeny cely den, lebo hlavou mi slo, ze toto je predsa nieco nenormalne, ze ja tak velkemu decku musim zavazovat snurky a ze to je neprijatelne predsa.. A tak som si jedneho dna povedala, ze skusim zmenit postoj, resp. preskumam seba samu, ze co mi vlastne vadi, ze kde je skutocny problem, preco sa tak blbo z toho citim..A vlastne som prisla na to, ze mne nevadi zaviazat mu ich, ze mne v hlave zacina bezat taky ten stereotyp, ze predsa taky velky a to sa predsa nerobi a bla bla bla.. Mne pomaha predstavit si seba, bez tychto myslienok..tak som si predstavila a zistila som, ze mi to vlastne fakt nevadi..A zacala som mu ich viazat bez blbych komentarov a poznamok, oprostena od tej stereotypnej reakcie.. Preslo par dni a syn si zacal viazat sam, este obcas ma porposil, ale pomaly to zmizlo..Podla mna on v tej chvili len potreboval odo mna pozornost a prijatie..bolo pre neho takze odchadzat z domu do skoly, preto ten ranny ritualik zaviedol..

motkosko
15. feb 2019

@akvi moja dcera velmi neberie veci bez vysvetlenia, proste ak to ma logiku, co jej hovorim, tak to vezme. Samozrejme, ze ak leti pod auto, tak ju schmatnem a vysvetlovat mozem neskor. Alebo ak ma amok, tak to tiez nema zmysel nieco vysvetlovat. Pri aspergeroch si treba uvedomit, ze to, co este pred hodinou zvladali a nebol to problem, moze byt za hodinu neuskutocnitelne, napr viazanie snurok. Ked sa im presytia zmysli alebo mozog, nedokazu fungovat.

akvi
15. feb 2019

@motkosko no ved jasne, ze vysvetlovat treba, ale zalezi od veku a situacie..ako ja nemienim vysvetlovat decku v obchode, preco si nemoze kupit lizatko.. Ked zacalo fnukat, tak uznam pocit, dam najavo, ze rozumiem jeho frustracii a ide sa dalej.. jeho vtedy nezaujimaju logicke dovody.. Jasne, ze su situacie, ked som vysvetlovala..ale vacsinou som sa snazila predchadzat tomu, co som tusila, ze moze nastat..Aj ked som tym obcas dostavala sama seba do situacie, ze decko by to ani nenapadlo, ale predvidavu matku ano 😂 Takze ja sa teraz pozeram na svoje metody uz z takeho nadhladu, kedze teraz s pubisom riesime uplne ine veci..a viem, ze som vela toho urobila dobre, ale vela aj zle..Ale sak nie je cielom dokonaly rodic 😇 U nas najviac pomahalo vzdy priprava na situaciu..Napr. ked sme sli 1x vlakom, tak som synovi vysvetlovala, ako to bude prebiehat..Pretoze som vedela, ze je zmateny z vela ludi a z novej situacie, tak som ho na to pripravila.. To iste k lekarovi, to bola priprava, opis situacie a pod.. Alebo ked sme sli na dovolenku, syn sa sice tesil, ale nedaval to..dokonca on mal az take prejavy, ze zvracal na novom mieste, bol hotovy z toho, ze ma spat inde, ako doma. Potom som uz vedela, ze ked niekam pojdeme, tak ho musim pripravit - ukazat fotky, kde budeme spat, kde sa budeme chodit kupat, kde jest a pod.. No a take, ze vela ludi, hluk, to stale nedava.. Uz napr. cudzie miesta su ok.

motkosko
15. feb 2019

@akvi My sme mali minuleho roku strasnu dovolenku. To sme este ani netusili, v com by mohol byt problem 😞 Co by si urobila inak, akych chyb si sa dopustila?

akvi
15. feb 2019

pravdu povediac , moj syn bol od babatka dost nervozny a nevydrzal nikde dlho, my sme v podstate 2 roky nikam poriadne nechodili, lebo on sa napr. ani nenajedol, ked bol okolo ruch..Take nehrozilo, ze kojit niekde v aute, alebo nedajboze v nakupnom centre, parku..proste nikde, len doma.. Potom ked som uz nekojila, tak on nevedel nikde zaspat. Ked sme sli 1x k moru, mal 2,5 roka a mysleli sme si, ze cestu prespi, lebo vsak v noci sme sli..a on nic..prebdel celu noc.. potom aj to spanie celu dovolenku bola katastrofa.. To si ale fakt neviem predstavit, ze ako inak som to mala urobit.. Bol prilis maly, aby chapal.. Potom sme boli par krat niekde u kamaratov na par dni, on prvy den cely zvracal a samozrejme, nespal.. A to sme ho uz pripravovali na to, ze kam ideme, co tam bude a pod.. ale nie vzdy to pomohlo..

Jedine co si vycitam teraz je, ze som ho donutila ist do SVP.. Teraz viem, ze tam velmi trpel..ale ja som chcela, aby kym to odmietne, tak to zazil..lebo som mala pocit, ze sa sam seba oberie o zazitky..toto by som uz asi neurobila..viem, ze to nemalo ziaden pozitivny efekt.. Lebo on ked chcel sam, tak vedel byt bez nas u babky a pod..ale musel sa sam rozhodnut.. Aj ked bol vacsi, tak siel na sutaz 3 dnovu a v pohode.. Sam sa rozhodol a dal to bez problemov.. A teraz poseldnu dovolenku sme ho donutili ist s nami a pekne nam to natrel.. 😂 Uz to nebudem robit, nutit ho ist s nami.. Dospela som do stadia, ze on sa musi rozhodnut sam, ak nieco chce..uz ho nenutim.. ale uz je to ine samozrejme..asi diskutovat s 8 rocnym, ci ide na dovolenku s rodicmi, to je asi blbost..

@motkosko A co ste mali vy, aky problem? Inak ja som si vtedy pripadala ako total debil, lebo som nepoznala nikoho, kto by mal taketo problemy na dovolenke..😕

motkosko
16. feb 2019

@akvi to, co aj doma, len nasim pristupom sme to len zhorsovali, praskali nam nervy, kricali sme na nu, aj dostala po zadku 😞 cely respektujuci pristup, co sme sa snazili 3 roky zrazu siel dole vodou, my sme sa takmer s muzom rozisli, stale mala nejaky problem, uz smu ju brali ako zle, rozmaznane a nevychovane dieta, mysleli sme, ze je to vsetko kvoli narodeniu surodenca. Bali sme sa, ze ublizi jemu, aj inym detom, bila ich, hadzala do nich piesok, nicila hrady, okrem toho bezne problemy so zaspavanim, jedlom, spravanim sa v detskom kutiku, restauracii.... Bojim sa, ze sme jej velmi ublizili a vela toho pokazili. Teraz je to uz vacsinu casu ok, odkedy viem, co sa deje a preco. Sem tam este nemame dost trpezlivosti, ale je to velka zmena.

arena1
18. feb 2019

@akvi čo je SVP?

akvi
18. feb 2019

@arena1 skola v prirode

akvi
18. feb 2019

@motkosko ono je velmi tazke obcas reagovat "spravne"..Obzvlast na verejnosti, ked clovek ma pocit, ze sa vsetci na neho divaju..Ja si tiez pamatam situacie z restiky, kde by som sa najradsej schovala pod ciernu zem.. Alebo v obchode, ja som sa obcas nepriznavala k svojmu decku 😂 Minule som si v jednom obchode vsimla podobny pristup matky dietata, ktore sa spravalo v obchode velmi po svojom a ja som videla, ze matka to nedava, resp. bolo jej uz asi ozaj vsetko jedno, potrebovala len rychlo nakupit a vypadnut.. Som sa pochechtavala a ked uz asi 5-ty krat chlapcek do mna skoro vrazil, tak som ho len zastavila a vravim mu - vidim, ze ta velmi bavi tu behat,.. Pozrel na mna s hrozou v ociach a utekal k mame a uz sa nepohol od nej.. 😂 Niekedy by bolo fajn, ak by aj cudzi ludia zasiahli, ale s respektom, nie s mravoucnym kazanim.

katka2808
19. feb 2019

ahojte, maju aj vase deti tendenciu vsetko ničiť? moj syn denne donesie pokazene, rozhryzene pero zo skoly, dohryzene ceruzky... doma tiež si kadečo doničí, neoplatí sa mu kupovat drahé hračky. hračky totiž rozoberie...

kbeata
19. feb 2019

@bibi23 dlho som sa neozvala....
tvojho chlapca kde diagnostikovali?
mojmu to AS dali predbezne,nie uzavrete,no chceli ho hospitalizovat a pozorovat,no nesuhlasila som,takze u nas takto
p.Janosikovej sa neviem dovolat,ci andreas este,no mi neodpisali zatial
dakujem🙂

kbeata
19. feb 2019

inac keby mi u psych.nepodsunuli tuto dg,tak by ma to vobec nenapadlo
ja som bola v tom,ze zatial adhd,no vraj ani to nema 100%,len v skole,a ked ma robit ulohy

bibi23
19. feb 2019

@kbeata martin dr. bullová to je pedopsychiatrička

motkosko
19. feb 2019

@katka2808 moje tiez kadeco kusu, je to asi stres, ktory nevedia inak dat von, ja som v skole tiez okusovala pera, este aj teraz si casto kusem nechty, tak radsej pero, nez to. Rozobera hracky asi preto, ze chce zistit, ako funguju. On ich asi nenici naschval. Ale chapem, ze to vie nahnevat.

bibi23
20. feb 2019

@kbeata vcera som strucne, nrmala som cas. Chodili sme na rozne terapie, bo vybuchy zlosti, amoky a tam nam povefali, ze zrejme to bude as alebo vfa, len do trnavy som sa nevdela niekolko mesiacov dovolat a v martine nas objednala tusim o 2 mes. Asi janosikova je viac specializovana, ale syn mal vtedy uz 9 a pol roka a ten as je dost zjavny, ked clovek vie, na co sa zamerat. Najskor bol adhd, ale p.psych. zrejme nemala skusenost s pas, tak sme k nej prestali chodit.

lubik87
20. feb 2019

Dievčatá boli sme u dr janosikovej malý je vfa a povedala.ze či nechcem poberať na syna opatrovateľský riesili ste to niektorá tento rok už ..mám ročnú kočku ešte syn má 6 teraz za pár dní a ide do školy normálnej preto ten opatrovateľský nech som mu po ruke 🙂

inngrid
20. feb 2019

@lubik87 a doteraz bol ako as a teraz honprediagnostikovala ako vfa ?

lubik87
20. feb 2019

@inngrid doteraz nebol nič chodili sme len na logopediu tam mali podozrenie buď AS alebo vfa a po roku sme sa konečne dostali k janosikovej.....ináč telefón jej zvonil non stop je tam sama tak sa už nečudujem že sme sa nevedeli dovolať

lubik87
20. feb 2019

@inngrid doteraz nebol nič chodili sme len na logopediu tam mali podozrenie buď AS alebo vfa a po roku sme sa konečne dostali k janosikovej.....ináč telefón jej zvonil non stop je tam sama tak sa už nečudujem že sme sa nevedeli dovolať.az teraz som si všimla že som v diskusii AS 🤔😁

majcika
20. feb 2019

@lubik87 a dostali ste od nej nejaku spravu s ktorou to mozete zacat vybavovat?