Máte niekto dieťa operované na ploché nôžky?
Ahojte,
hoci je na nete popísané o plochých nohách množstvo informácii, predsa som len začala túto tému. Chcem sa spýtať, či má z Vás niekto dieťatko, ktoré bolo operované na ploché nôžky.
Náš 22 mesačný synček má ploché nôžky. Dnes mi už druhá rehabilitačná lekárka potvrdila, že operácia bude nutná a čím skôr tým lepšie (prvý ortopéd mi povedal, že v troch rokoch malého budú musieť operovať). Ešte chceme zájsť na ďalšiu ortopedickú pediatriu a počuť názor tretieho odborníka.
Chcem sa spýtať, operovali niekomu také malé dieťa na ploché nôžky? Viem, že zotavovanie je zdlhavé, no chcela by som vedieť čo všetko obnáša. prosím aj ip. ďakujem.
Ahojte tento týždeň sme boli na kontrole. Stav nezmenený, akurát, že Matejka operovať nebudú, aspoň zatiaľ. Na kontrolu máme ísť o rok. Ubezpečil ma, že chrbtica netrpí a že ho môžeme prihlásiť na akýkoľvek šport 😵
Akurát som ostala zaskočená, že pedes pl. stupeň 4 vraj neexistuje...takže máme ten najhorší.
@addaa tak to potom aj my 😝
ale mne sa stále vidí, že stré záznamy uvádzali aj IV. stupeň 😕 😉
každopádne vo vašom aktuálnom stave je to aj tak nadmieru dobré 🙂
žiadna ipwerácia, akýkoľvek šport 🙂
my by sme mali ísť tiež teraz niekedy na kontrolu, no neviem si to aktuálne moc predstaviť,
asi to nechám až po pôrode...
@addaa
@rohacka Ahojte baby.našla som túto tému a rada by som ju oživila.chcem sa spýtať ako to vyzerá u vás s tými nožkami.Nášmu synovi bola dnes diagnostikovaná plochá noha - stupeň III-IV ☹ Predpísali nám vložky a topánky.lekár nám dal na papieri cviky,kt.máme cvičiť.Cviky som si našla aj ja sama na nete už skor,ale syn ich nechce cvičiť,keďže má necelé 3 roky a nijako ho neviem donútiť,aby cvičil. U vás to vyzerá ako?pomáhajú tie vložky,cviky a topánky?zlepšilo sa to u vás,alebo nie?písali ste v r.2010,tak by ma zaujímalo,či došlo u vás k nejakej zmene alebo nie.prípadne máte nejaké typy,čo na to zaberá,aby sa to zlepšilo?ďakujem za odpoveď
a ešte ma zaujíma,že kde kupujete topánky.lebo nám predpísali korytkové vložky a obávam sa,že sa do nijakých topánok nezmestia 😖
@terina25 mam pocit, ze u nas ziadna zmena, aj ked lekarka vravi, ze ak nozka nie je v zatazi (teda ked maly lezi), tak sa celkom tvaruje klenba. Ale ked sa postavi, tak ma vnutorny clenok fakt na zemi a je to hrozne....Stale mame vlozky, topanky na mieru, aj cviky. Topanky kupujem rozne, optimalne kvalitne, ktore ale nemaju svoju vlozku - a to je dost brutal kombinacia. Takze vacsinou Bata alebo Reno - tie z nejakeho dovodu nemaju klasicke klenby, vyberam strih, kde mi ta vlozka vojde.
@rohacka ďakujem za odpoveď.a tvoj syn ako cvičí?chce sa mu?lebo mojmu nie.dcéra má 4 roky,tak ona pekne cvičí ,ale jeho neviem nijako donútiť,aby s nami cvičiť.predsa len má necelé 3 roky,tak je ťažké mu to vysvetliť. 😒 a vy sa s tým trápite tak dlho a žiadna náprava?ja som čítala,ževraj to trvá roky,kým sa to napraví.tak ja dúfam,že aspoň na lepší stupeň ,,padneme,,lebo je to ozaj hrozné.nerada by som ho dala operovať 😢
inak našla som super stránku,kde majú topánočky na mieru.presne také isté dajú aj synovi.stoja 41 eur.u nás také isté bez receptu vraj 200 eur.takže ak na predpis by nám nestačili,tak určite objednám.
http://www.obuv-botky.cz/detail.php?zbozi=2940213
dúfam,že to niekomu pomože.
@terina25 Cvicime vojtu na rehabke, doma rozne posilnovacky, take klasicke proti plochym noham - dvihanie satky, hladkanie predkolenia, chodenie po spickach, po patach a take klasiky. Plus balancna plosina, mame aj taky chodnicek z roznych povrchov - tak z casu na cas mu vytiahnem, nech pochodi po nerovnom povrchu. Keby si isla hlbsie do tejto diskusie, najdes tam vsetky mozne odkazy aj co vsetko cvicime my ci ini... Ked bol mensi, cvicila som s nim tak, ze som si ho posadila pred seba na kolena, jemu pustila rozpravku a aspon co to s nim pocvicila takto...co sa dalo. Tie topanocky vyzeraju dobre, fakt take ako dostavame na mieru.
@rohacka čítala som celú diskusia.aj iné,čo sú tu na koníku.snažím sa nájsť k tejto téme čo najviac.píšeš,že chodíte na rehabilitácie.to vás poslal ortopéd?nás neposlal nikde.dal mi akurát na papieri vytlačené cviky - dokopy je ich tam 12.cviky som si našla aj na nete...moj akurát,čo zvládne,tak to je chodza po špičkách,po pätách.ešte som kúpila tú loptičku s tými pichličmi a tým sa mu snažím nožky masírovať.inak niektoré tie cviky sú dosť náročné,ja sama mám čo robiť,aby som to zvládla,nie to ešte dieťa.som rada,keď ,,cvičí,,aspoň 5 minút.a ešte som skúšala mu sprchou masírovať nožky,keď sa kúpe.ale on je ťažký prípad.jemu človek nič nevysvetlí.dokonca ,keď sme boli teraz na vyšetrení,tak sa ani nechcel postaviť na nohy.sadol si na zem a nechcel sa ani pohnúť,ani nožky ukázať 😒 je to ťažké s ním...a neposiela sa s tým na nejaké liečenie?alebo ešte niečo okrem toho,čo nám ,,ponúkli,, - vložky a topánky.napr.nejaká vodoliečba,masáže...hocičo,čo by pomohlo.ešte by ma zaujímala jedna vec.dá sa s touto diagnozou vybaviť predlžená RD?rozmýšľam aj nad tým...
ešte raz veľmi pekne ďakujem za odpoveď.cením si to,že mi niekto odpovedá,lebo som z toho dosť zhrozená 😖
@terina25 ja len k tomu cvičeniu, nedávno som čítala v časopise Život rozhovor s ortopédom a písal, že najdôležitejšie sú topánky alebo vložky, pretože s malými deťmi je náročné cvičiť efektívne a skoro sa to nedá, presne to isté mi povedal ortopéd, ktorého máme v rodine. Napr. aby dieťa dvíhalo ceruzku prstami opakovane za sebou tak aby to malo účinok, veď to aj dospelému dá zabrať. A tiež tam písal, že robili nejakú štúdiu, že mali dve skupiny detí a jedna nosila ortopedické topánky a cvičila a druhá nosila len topánky a necvičili vôbec a po čase ich pomiešali a porovnali a výsledky boli úplne rovnaké. Môj malý má tiež ploché nôžky (III. stupeň), asi si to našla v diskusii, nosíme ortopedické sandálky a do topánok dávam vložky od jedného roka. Do 4 R ich nosil a keďže to mal stále rovnaké skúšame teraz iný typ vložiek a topánok, link som dávala na 15 strane. Odfotila som mu nôžky keď sme kúpili tieto iné a po čase uvidím. Momentálne necvičíme, ale na vhodnú obuv dávam veľký pozor akú kúpim. Som tiež z toho smutná, ale malý je inak veľmi šikovný, behá, bicykluje, lezie úžasne, akurát nemá rád dlhú chôdzu po rovine čo zrejme súvisí s tým že ho nôžky bolia.
Ahojky Martincanka.Na uvod vam chcem popriat len to najlepsie a rychle uzdravenie.Volam sa Sisa a moj syncek Adrianko sa chysta na operaciu noziciek.Tento rok mu maju operovat jednu a druhu az o rok ak vsetko dobre dopadne.Adko je z dvojiciek este ma sestru Timinku.Dvojicky maju 6rokov a este maju sestru 10rocnu.Chcela by som sa ta opytat kolko asi trvala ta operacia a co mu konkretne robili..Adrianko je od malicka sledovany u ortopeda,ktory si nevsimol,ze je Hypotonicky t.j.ze zrejme prekonal DMO -detsku mozg.obrnu.No proste od malicka som snim cvicila najprva Vojtovku pretoze sa narodil s Torticolisom-Skrateny krcny sval sposobeny tym ,ze mal malo miesta v brusku.Potom sme boli sledovanyFRO.rehabilitacie a ani tam si nevsimli ze co Adkovi je.Od malicka nosil ortopedicku obuv a vlozky na mieru ale videla som na nom ze sa mu to nelepsi.tak som sa objednala sukromne u primara ortopedie p-Popluhara.Je to uzastny clovek s ludskym pristupom.Uz z 2m ako nas videl sa nas spytal ci maly neprekonal DMO.Boli sme s manzelom uplne v soku,lebo sice sme vedeli ze nozicky nema uplne v poriadku ale ze toto,?Prepac ak skacem myslienkami ale mam toho tolko na srdci.Povedal nam,ze je nevyhnutna operacia ze ma az 3 stupen valgozity chodidiel.Ma pomerne vyraznu laxicitu vaziva s hypotoniou,z coho su pomerne vyrazne valgozne clenky.Komplikovane je to aj tym , ze ja budem darca stepu z panvy.zevraj je to pre darca velmi bolestive.preto by som ti bola velmi vdacna keby si mi napisala ako to mali zvladal hned po operacii,dakujem.Mozes mi kludne napisat aj na moj email.simona.krupova@centrum.sk Zaroven chcem poprosit maminky.ktore maju podobnu skusenost nech mi napisu-poradia -dakujem
@terina25 ahoj,tiez nosime ortopedicke vlozky do topanociek a velmi si mi pomohla pri vybere sandalok.urcite objednam z tejto stranky,len sa chcem spytat,objednavala si uz odtial?ak ano aku mas skusenost?dakujem 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@adidaska11 ahoj.som rada ze som pomohla🙂ja som este neobjednavala takze v tomto ti bohuzial neporadim.podarilo sa mi akurat zohnat tu na MK uplne nove topanky.aj ked su mu dost velke☹ale aspon bude mat do skolky na prezuvky.a ako ste na tom vy s nozkami?u nas ziadne zlepsenie.topanky nosi poctivo cely den.cvicit necvici☹☹ked som sa pytala lekara kedy bude vidiet nejake zlepsenie tak povedal ze to trva roky.ked sa to vobec napravi☹☹ale operacia zatial nikto nespomenul-mozno preto ze je este maly.a poviem pravdu ze ani ho nechcem datg operovat.stale verim ze sa to zlepsi
@siskaadrianko ahoj.citala som co si pisala.moj syn ma tiez 3.stupen:-(:-(operacia nam zatial nebola spomenuta.mozno preto ze bude mat len 3 roky.tvojmu synovi to kedy zistili?ked bol maly al.az teraz?nosil poctivo topanky a aj cvicil?spominali vam uz vtedy operaciu alebo cakali kym
vyrastie?prepac ze sa tolko pytam.ale bonim sa☹☹☹
Ahoj terinka 25 mi sme to zistili az pred mesiacom.a postavili nas pred hotovu vec.Myslim si ze tvojho maleho budu moct operovat az od 5 rokov.Tak nam to povedal primar dets.ortopedie v ziline Popluhar.Aj ked sa to u deti zisti skor moze sa to az v 5 rokoch zivota.A co sa tyka nas,tak my to mame zanedbane ako zo strany pediatra tak zo strany ortopeda z bytce.Adko mal byt sledovany na neurologii a tam by boli do troch rokov zistili ze prekonal DMO detsku mozg.obrnu-hypotonicku.Od narodenia sme cvilcili Vojtovu metodu do roka na torticolis-skrateny krcny sval.narodil sa a mal nakrivo krk lebo je z dvojiciek a mal malo miesta v brusku.A ja si myslim ze tym ze bol cely vivyn dole hlavou a tlacil sa dole z dovodu maleho miesta mu sposobilo toto ochorenie.Je to smutne ked sa niekto hra na odbornika ako nas ortoped z bytce a pritom prehliadne taketo vazne veci.to ze ide adko na operaciu je hlavne moja zasluha,pretoze ja som si vsimla na nom ze tie nozicky ma akesi divne.pritom nosi iba na mieru situ ort.obuv a vlozky.park krat sme aj cvicili ale nastastie je taky ze hra rad futbal ,beha atd.lebo to je dobre na svalovu hmotu.deti s takouto diag.sa rodia a chodia pomaly po clenkoch alebo vobec nie.alebo su ako handr.babiky.Ty sa neboj a ak ti mozem poradit tak sa objednaj u Mudr.Popluhara v Ziline.Robi vysetrenia sukromne za 20e.od 16-aj do 21hod.v nemocnici s poliklinikov.nenechavaj veci nahode.ak pochybujes o nejakom lekorovi tak chod k inemu.je to tvoje dieta,tebe musi zalezat na nom najviac.Ak budes cokolvek chciet vediet a budem mat cas tak mi napis.Mi ideme 20.5 aj ja sa bojim lebo idem ako darca stepu.No a este tvoj maly musi nosit ort-topanocky stale iba ked spi tak nie.drzim palce a urcite mi napis.pa sisa
@terina25 napisala som ti len neviem ci sa to dostalo ku tebe.
@siskaadrianko tak Vám držím palce, nech všetko dobre dopadne. Viem si predstaviť aký máš stres. Dúfam, že sa Ti martinčanka ozvala, to by si mala informácie z prvej ruky, viem, že oni to zvládli úplne úžasne, aj keď to bolo po operácii určite náročné.
@terina25 ahoj náš synátor má teda III stupeň. Keď mu na to prišli, tak som zháňala všetko možné, len aby som mu pomohla. Cvičili sme o sto šesť dva krát dene po 20 minút, do toho bublinkové kúpele. Stav sa nezlepšil a nezhoršil. je stále rovnaký. Veľmi sme sa trápili kvôli topánkam..behali po obchododch a zháňali...
Momentálne sme na tom tak, že už nemusíme chodiť na kontrolu 2 krát do roka ale len raz. Operácia zatiaľ nehrozí, keďže malý nemá bolesti. Môže robiť akýkoľvek šport, futbal, tenis....NOhy stále stupeň III. Už ani necvičíme. Spolieham na bike a kolobežku na ktorých jazdí v týchto pekných dňoch non stop. Topánky už kupujem obyčajné, vytrhnem nasilu vložky a vložím do nich ortopedické. ja som topánky na mieru hneď zavrhla. mali sme ich len raz, ale riadne kopytáče na takej útlej nôžke vtedy.
Každé dieťa je individuálne, niekomu pomôže to, inému zase iné. Ja som rada, že máme stav stále rovnaký a že sa nič nezhoršuje.
@siskaadrianko no ahojte baby asi va teraz sokujem-prave som prisla od neurologicky a ta nam operaciu vyhovorila.ze podla nej je to uz to posledne co by aj ona podstupila so svojim dietatom.Boli sme s adkom ako na predoperacne vysetrenie a boli sme tam aj s timinkou to je druhe dvojca adkove.a ked vysetrila ju zistila ze ona je este viac hypotonicka.ja som sa od nej dozvedela ze je to dedicne a kedze som mala pri sebe aj svoj zdrav,zaznam tak sme tam nasli ze aj ja som hypermobilna to je ako hypotonicka skoro.doporucila nam urcite odlozit operaciu bud na neskor a ze mame skusit rehabilitacie a ideme na dva tyzdne do Luznej s obidvomi.cviky,topanky s pevnym clenkom jednemu aj druhemu,samozrejme ze site na mieru.Inak ak mozem poradit najlepsie su vo firme PRO.TECH.V protetike robia take kopyta detom tie sa nam zle nosili.takze co mi babeny na to poviete.nie je horsia situacia ako ked sa vam vyjadria dvaja lekari a kazdy inak a ty sa teraz rozhodni,este vam napisem lebo idem obvolat celu rodinu ze sa nic nekona,uf.neviem mozno nas to aj tak neminie
@addaa ahoj mozem sa opytat kolko rokov ma tvoj syncek,a o nozickach vies uz od narodenia?
dsakujem
ahojte, aj ja som tu po dlhšej dobe.
Nás čaká kontrola v stredu, boli sme naposledy pred polrokom a dr bol celkom spokojný, že u staršieho sa klenba pomaličky predsalen rysuje. Tak uvidíme teraz, ešte tam straší tá kosť 😖
Skôr sa bojím o menšieho, ten má okrem plochonožia ešte aj kratšiu nôžku a posledné týždne začal viditeľnejšie krívať ☹ Viem, že má skrátenú achilovku, aj civčíme, ale aj tak je to asi na prd. Som veľmi zvedavá, čo nám povie dr. 😒 Držte palce.
@siskaadrianko toto je najhoršie, dvaja lekári a dva rôzne názory. Ja by som asi šla ešte aj za tretím, alebo naspať za tým, ktoý odporúčal, aby znova vysvetlil, či je to nevyhnutné. Držím palce, aby ste rozhodli čo najlepšie 😉
@rohacka ako to citam tie tvoje rady na cvicenie ty si inak sikovna mamina.Klobuk dole-Vsetko som si zapisala a zajtra idem na renabilitaciu s malimi tak to preberiem so setrickou.dakujem
@petusko mojmu bratovi kedysi prestal rast jedna noha.teda neviem co mu presne bolo neviem. brat ma uz 46rokov ale mamina s nim vtedy ostala doma rok.bol v specialnej postielke specialne cviky a nejake lieky vtedy nedostupne ale v dnesnej dobe v pohode a mal nejake zavazie kilove na nohe a teraz ,ma 185cm a obe nohy rovnake.takze sa neboj len pozitivne mysli.bol to boj ale oplatil sa.
@petusko mojmu bratovi kedysi prestal rast jedna noha.teda neviem co mu presne bolo neviem. brat ma uz 46rokov ale mamina s nim vtedy ostala doma rok.bol v specialnej postielke specialne cviky a nejake lieky vtedy nedostupne ale v dnesnej dobe v pohode a mal nejake zavazie kilove na nohe a teraz ,ma 185cm a obe nohy rovnake.takze sa neboj len pozitivne mysli.bol to boj ale oplatil sa.
@terina25 teri neviem ci si citala co som dnes pisala ale pochodili sme tak u neurologa ze operacia nebude .aspon teraz v najblizsej dobe nie.beriem spat ak som ta vyplasila.treba si vypocut nazor viacerych doktorov a aj maminiek a potom sa rozhodnut
my podstupime najprv rehabilcviky,pojdeme do Luznej a operacia radsej uz ako posledna varianta.vlastne to by malo byt ked uz ina nie je nie?
@siskaadrianko ahoj.vsetko so
m citala.ozvem sa neskor.som na mobile a blbo sa odtial pise
ahojte, tak sme včera boli na tej kontrole.
starší v norme, síce najvyšší stupeň plochonožia, ale lepšie to už s jeho anamnézou nebude (hypermobilita klbov, hypotonia). Pri chôdzi sa klenba tvaruje, bolesti nemá.
No a menší je záhada. To krívanie nevie ani dr. z čoho má, boli sme aj na rtg panvy, všetko má dobré, rovnomerné, kolená o.k., členky tiež. rozdiel je asi 1cm. Nič ho nebolí.
Tá achilovka je stuhnutá, ale že to nie je také zlé, aby som sa mala báť, stačí cvičiť ako doteraz a sledovať. Možno tak chodí už viac menej zo zvyku 😒
Ak by sa začal sťažovať na bolesti, tak máme prísť hneď, inak o pol roka.
@zelmirka1 ahojky,velmi ma zaujala ta stranka hanak.chcem ta ale poprosit ci sa to da objednat aj cez net.nech pozeram ako pozeram nemozem tam ani najst ceny -dakujem
sisa
@jankaolsavska ahoj janka.citala som tvoj clanok a som uplne v soku,pretoze nam doporucili operaciu so synom ma 3stupen planovalgi ploche nohy ale metodou takou ze adkovi vlozia na korekciu nejaky step z mojej panvy.mame ist tento rok z jednou nohou a druy rok zase s druhou.u vas sa presne jednalo o ploche nohy? mozes mi napisat presnejsie ako to prebiehalo pripadne co jej tam dali?
dakujem.moc ta prosim ak to budes citat odpis mi.mi nevieme ci to mame podstupit
ahojte 🙂
ano, klarka ma ploche nohy, vyregulovanim klbu sa to polepsilo, operacia prebehla v plnej amnezii. na vonkajsej strane urobili asi 3cm rez, cez ktory vlozil ido klbu gelovu vystzž, ktora sa postupom casu rozpustala (takze neostava v tele navzdy) a umoznovala nozicke byt v spravnej pozicii a tym padom aj kolienkam a chrbtici. takisto vyvoj klbu bol lepši.
bohužial sme absolvovali len 2 následné kontroly pooperačné a mali sme sa hlásiť už pred pol rokom na dalsiu. ale narodil sa mi syn a svokra trpi alzheimerom, takze som zafixovaná doma a opatrujem. aj laickym okom však vidím, že stav klárkinych nozičiek sa nanovo zhorsuje. ale to suvisí s jej diagnozou hypermobility klbov a rýchlym rastom.
skús sa poradiť ešte s iným ortopedom, ako by to riesil, treba si ale uvedomiť, ze ak je stupen planovalgu vysoky, a vlozky nekoriguju dostatocne, trpi cely zbytok klbov - mení sa postavenie kolien, bedrovych klbov aj chrbtice. vo vyssom veku je to spojene s migrenami. takze ploche nohy ovplyvnuju viac ako by sme chceli.
na tvojom mieste by som sa operacie nebala. adriankovi pomozes, ak mu vsetko vysvetlis podrobne, co sa s nim bude robit. pripadne ak ho motivujes kupou paradnych vytuzenych topanok. moja klarka cele roky tuzobne hladela na balerinky a s hanbou schovavala svoje vysoke ortopedicke topanocky site na mieru...
držim vam palce
dakujem za radu.velmi dobre mi to padlo.ja som sa trosku ale zle vyjadrila.adko je z dvojiciek.leceny bol na FRO pre valgozne chodidla.jedna sa o pomerne vyraznu laxacitu vaziva s hypotoniou,z coho su pomernemvyrazne valgozne clenky.Tento stav je indikovany ku oper.korekcii.toto nam napisal Mudr. Popluhar ,PhD,MBA .Cvicila som s nim aj Vojtovku od narodenia do 1roka na torticolis skrateny sval ale to ma dobre.makali sme naozaj 3 krat za den 10 cvikov.bola to makacka lebo este ma aj sestru Timinku a aj starsiu sestru 10rocnu.V nedelu ideme na rehab.do Dunajskej Luznej tak uvidime.zatial sa operacia odlozila.ale mam zmiesane pocity.lebo ortoped nam povedal ze adko to ma vrodene a ma tie clenky v takom stave ako dieta ktore porekonalo DMO.ozaj do tej luznej idem s dvojickami lebo aj Timinke dokt.odporucila cvicenia.lebo ma kyfozu:zle drzanie tela.,hypotoniu a aj rrotaciu clenkov.testy na svalovu jej vysli celkom ok.tak v nedelu 26.5 ideme.velmi pekne dakujem ze si mi napisala.cenim si kazdu radu. a este sa opytam ,vam nenavrhli to operovat ako nam? formou stepu od matky?diky

@addaa tie vložky skúšame, mám ich teraz v zimných topánkach a kúpili sme aj sandálky do škôlky, sú úplne iné, ale malý behá v pohode, keď sa ho opýtam či sa mu chodí dobre tak povie, že áno. Aký to bude mať účinok neviem odhadnúť, ale od roka nosil tie ortopedické a žiadna zmena nenastala tak som sa rozhodla, že skúsime toto. Boli sme o fyzioterapeutky v ČR, u ktorej sme kúpili tie sandálky a celkom to znelo logicky čo nám vysvetlila, že tvrdý vyýstupok na vložke nestimuluje nožičku len tlačí do klenby, ale tieto vložky nútia pracovať svaly aby sa nožička dostala do správneho postavenia, veď na tej stránke je to popísané. Neviem, je fakt, že keď vidím tie jeho nôžky ako mu padajú členky a ako mu idú kolienka do X tak som smutná, uvidíme.