icon

Máte niekto dieťa operované na ploché nôžky?

addaa
11. jan 2010

Ahojte,

hoci je na nete popísané o plochých nohách množstvo informácii, predsa som len začala túto tému. Chcem sa spýtať, či má z Vás niekto dieťatko, ktoré bolo operované na ploché nôžky.

Náš 22 mesačný synček má ploché nôžky. Dnes mi už druhá rehabilitačná lekárka potvrdila, že operácia bude nutná a čím skôr tým lepšie (prvý ortopéd mi povedal, že v troch rokoch malého budú musieť operovať). Ešte chceme zájsť na ďalšiu ortopedickú pediatriu a počuť názor tretieho odborníka.

Chcem sa spýtať, operovali niekomu také malé dieťa na ploché nôžky? Viem, že zotavovanie je zdlhavé, no chcela by som vedieť čo všetko obnáša. prosím aj ip. ďakujem.

addaa
autor
29. jan 2010

Ahoj Susika a ak sa môžem spýtať akú diagnozu má tvoja malá? Lebo my máme tiež klenbu na III. a v telefonickom rozhovore mi sestrička dr. popluhára vravela, že operujú iba IV., čím sa mi nesmierne uľavilo. My sa do ZA stále chystáme, len malý mal pred 2 týždňami nádchu a tento týždeň zase mm nebol ok.

Tini presne toho sa bojím, že odkladom operácii si navodíme, deformovanie kolienok a bedrových kĺbov a nesmierne bolesti....ale to už malý povie, či ho bolí alebo nie....uvidím čo mi povedia v ZA. Ale ak mi tretí lekár povie, že bude pravdepodobne operovať, no neviem, či sa budem operácii brániť. Našťastie máme ešte pred sebou rok a od pondelka začíname chodiť do sanatoria. Veríííím, že sa to polepší...

addaa
autor
29. jan 2010

No a tini? my len výjdeme pred vchod a malý už pýta kočiaik, kočiaik... 😒 Chvíľu ho nesiem, potom ide chvíľu sám a čakám kým ho niečo zaujme, aby na nôžky zabudol a trochu si pobehal. A ako chodí, medzitým aj dosť postáva a kuká.

susika
29. jan 2010

adda-ja osm tu celu diagnozu napísala na tej rpedchadzajucej stranke. tiež vam robilia aj rongen? my ešte mame ísť nan, že v akom postavení su tie kostičky, či su v spravnom alebo nie a podla toho sa bude dalej psotupvať. moj chlap ma blbne zasa s tým, že čo ak sa diagnoza z III. zmení na IV. lekárka to posudzovala podla takej predlohy čo mala pred seboua psotavenie nožičiek. pozerala z každého uhla.aj malá mala včera prvý den sopliky a išla som, lebo som to už nemohla odkladať, tatino robí mimo SR a už pojde preč.rongen asi podstupim bez nehoa vyberiem sa do ZA tiež aj bez neho, ked už viem, kde to mám hladať.

tiež sa bojim, aby sa malej nezdeformovali kolienka smerom dnu,a j ked to by bol len kozmetický problém.je to dievčatko a nemohla by nosiť krátke sukničky🙂))ale azsa, asi by mohla mať aj s nimi problemy..ale to je už ina tema

addaa
autor
29. jan 2010

Susi takže Vy máte problém, že Vám padá tá kostička na jednej strane dolu a má sa potvrdiť, či je to neurol. charakteru? Ak som to správne pochopila?
Nám sa už kolienka deformujú ako povedala Dr. RTG nám nerobili, my v podstate ešte máme rok čas, ale nechcem nič zanedbať. Máme aj vbočené pätičky. Naša dg. je vrodené ploché nohy.

addaa
autor
29. jan 2010

Adrioska ak to ešte čítaš, mohla by si mi popísať aká je to bolesť, tých plochých nôh? Je to bodavé, pálivé alebo ako svalovica? 😒

susika
29. jan 2010

ano, pochopila si to dobre. dokina vravela, že bud je to len svalova zaležitosť, alebo postavenie kostičky, tej pod členkom alebo neurologické. aj aj som bola prvýkrat s malou u ortopeda na vlastnu žiadosť, ked mala malá 18 mesaicov. ten nám povedal, aby sme prišli o 1,5roka, ked malá bude mať tri roky. že tie nožky su ploché, ale nič strašné. praveže si nepamätám presne ako vyzerali predtým.či velmi rozdielne ako teraz.či sa mám bať, že ta kostička je zle alebo nie. kolienka má tiež trošku dnu,a le ked jej vyrovnám nožičky ako keby neboli ploché, tak kolienka su dobre. takže to len tým, ako stoji an tej vnutormnej hrane nožičky.ked má tie topanočky s plnou pätou, remencové ortopedaky, tak ich má ako modelka.

ma ešte napadlo, na zaklade čoho vam dali vyrabať topanky? som sa pytala rehabky, ked sme ešte chodili, ona vravela, že to sa dava na važnejšie stavy, že malej stačia len tie s tou korkovou podražkou,aby tam bola klemba. rada ich nosi, boli nam troška velke, ale nožička dorastla, mala si na ne zvykla.tie poriadne vyrabaju aj v MT na mieru, ale včera som si všimla aj v ZA, hned na tej chodbe, ako je detska ortopedia, vyrabali ortopedické pomocky.

čo by znamenalo, keby to vyjde, že je to neurologické?DMO?to dufam, nie, koli jedenmu chodidlu.mala je v poraidku,t o by neurologička videla, keby je niečo v neporiadku.tá je z nej unesená, ,ako všetko super dobehla.

addaa
autor
29. jan 2010

no nám predpísal na obuv na mieru lekársky poukaz priamo ortopéd a už mám aj poukaz na vložky na mieru. Za rok má dieťa nárok na 2 lekárske poukazy na obuv na mieru.

susika
29. jan 2010

tak to počuejm prvýkrat. mne to nikto nepovedal. a ortopedické vložky som si kupovala sama v lekarni.ale nemali ani jej číslo. ona mala len 22 a najmenšiu mali 24-č.15

junovka
29. jan 2010

asi pred tyzdnom som bola s Nely u ortopeda, nakolko mala bolesti noziciek.Pytala som sa ho, ci to nie je nahodou , ze ma mozno ploche nohy....a lekar mi povedal, ze dietatu do 3 rokoch este nemozno povedat, ze ma ploche nohy, nakoklko este stale maju tie tukove vankusiky, ktore sa vekom stratia.

Addaa, preto sa cudujem, ze uz teraz ti povedali, ze musite na operaciu 😕

rohacka
30. jan 2010

Junovka - nase deti nemaju klasicke ploche nohy, ktore sa do 3 rokov neberu do uvahy. My mame prepadnute vnutorne clenky, vbocene kotniky alebo ako to este lepsie opisat.... Oni si proste chodia po vnutornych clenkoch a to je uz trochu ine kafe..... Viacere sme mali navrhnutu operaciu, skor alebo neskor.

Susika - v lekarni predavaju ortopedicke vlozky take klasicke. Ale na poukaz mas narok na ortpedicke vlozky na mieru (3 x rocne) a ortopedicke topanky na mieru (2x rocne). My sme spociatku mali len vlozky na mieru, teraz uz aj topanky navyse.

addaa
autor
30. jan 2010

Ahojte,

ďakujem rohacka, ja som potom zle pochopila lekára. Myslela som, že máme nárok celkovo na 2 lekárske poukazy ročne. Som rada, že si to ozrejmila. 😵 .

Susi, myslím, že ortopéd by Ti povedal o botičkách na mieru, keby to bolo nutné. Ale skús sa na to opýtať najbližšie, keď k nemu pôjdete.

Junovka ja som som skoro spadla z nôh a rozplakala sa, keď lekár povedal, že je predpoklad operácie....Vtedy som pochopila, že nie sú ploché nožky ako ploché nožky.

rohacka
30. jan 2010

Addaa - ja vyuzivam a budem vyuzivat vsetky moznosti na predpis. Lebo 2 par ort. topanok na mieru samozrejme na rok nestacia, resp. my napr. mame ortopedicke topanky na doma a topanky len s vlozkami na vonku, lebo vonku zasa az tak vela nechodi. Rehabka nam predpisuje vlozky a ortoped topanky, ale obaja mozu vsetko.

susika
31. jan 2010

no my sme u ortopeda boli , ked mala malá 18 mesiacov a od vtedy nie.až teraz soms a konečne dostala do tej ZA. dokina iba povedala, že treba ortopedické toapnky a vložky. na mieru zatial nič nespominala.no ale to si neviem rpedstaviť, ved dieťaťu rastie nožka, prečo to tak dlho trva... 😒 amlej anštastie nerastie nožička velmi rychlo. ešte teraz su jej dobre topanočky, čo nosila na konci leta.alebo počas jesene.😀 maju klembu, plnu pätu a su okolo členkov ako "plne" sandalky" do dažďa. tak velakrát vreští, že nechce tie hnede ortopedické sandalky,a le tie jej rkasne letné so srdiečkom a trblietkami🙂ale je pravda, že tie ortopedaky nosi aj tak viac, krásne jej držia nožičku.

rohačka, poari sa ti ešte odfotiť drobcovi nožičky tak ako sme si ich fotili kedysi? idem pozrieť do mojho albumu, ale asi tu fotku odtial zmazali, čo som tam ja dala.

addaa-a tebe tiež? dali by as ti tiež nožky odfotiť?aspon pre porovnanie by sme si vymenili foto.

baby diky 😀

magimary
31. jan 2010

čítam, čítam a čudujem sa, babulky... 😕
prečo vám lekári nepredpisali hneď aspoň vložky, ked už nie topánky... 😨
môjmu mladšiemu predpísal okamžite (ale on mal 3.-4.stupeň), tak som si myslela, že to preto...
ale aj potom, ked som prišla so straším (ten má "len" 2-ku), a tiež mu vložky predpísal automaticky...
mladšiemu predpisuje (ozaj od malinka, najmenšie mal tuším 20-ky) vložky aj topky a staršiemu len vložky...
ale každopádne najlepšie pre nôžku sú presne podľa potreby nôžky, teda individualizované vložky, nie tie univerzálne z lek.
tak, nechápem, prečo vám pri takých nálezoch tie vložky nenapíšu...
asi si musíte pýtať od lekára 😉

susika
31. jan 2010

maginary-ja osm nevedela, že to može byť na predpis. mne ešte davno, ked sme ešte cvičili vojtovku koli endonosenosti rehabka povedala, že ortop. topanky z lekiarne a vložky do topanky.mala mala 19-20tku nožičkua také v lekarni nemali. iba 15-tky najmenšie a tie ma teraz, tuším su to 24-tky.takže šanca nebola. jedny vraj ortoped. topanočky z kalsickej predajne obuvi, vraj certifikované a o dva dni po klembe ani chýru, tak som podliepala už ani neviem čím,a by tam bola. potom nastala zima a už len zimné topanky z lekarne.riadna orotpedická podražka s tvarovaným chodidlom.tak som podla nich spravila aj druhé, čo som jej kupila na behanie dnu.klembu nevytlačila. a ked jej už teraz konečne dorastla nožička, tak už mame aj tie raidne oropedické sandalky a vložky do topanok, tie nosi v zimných topanočkách z klasickej obuvi, elbo v lekarni nebola šanca na jej velmi štíhlu nožičku kupiť čižmičky.a aj tak mi nepripadali velmi ortopedické s rovným vnutrom bez klemby a s mäkkého materiálu, ktoré by aj tak vytlačila tak ako chodí. toapnočky ma sice len nad členok, ale su an šnurovanie a nosi ich už od novembra a stale su také,a ko sme ich kupili

addaa
autor
31. jan 2010

No magi u nás to je tak, naša pediatrička a neurologička sa vždy vyjadrovali o ortoped. obuvi pre malého, tak sme mu kupovali len tie sandálky s kork. podrážkou a na von obuv z protetiky+vložky z lekárne. Mimochodom, teraz má už na sebe tie korkové sandálky štvrté v poradí, nám rastie nôžka rýchlo.
Až v decembri sme boli u ortopéda a tam nám predpísal botičky na mieru a zajtra si idem vyzdvihnúť aj lek. poukaz na vložky.
Inak viete z čoho sa tie vložky vyrábajú?
Inak mi musíme kupovať obuv len v lekárni, náš malý má široký priehlavok a topky v obuve na zimu mu nesadli ani jedny.

rohacka
31. jan 2010

Tak dievcata, nas Kubko je uz odbornik ....
Dnes rano som pozerala jeho topanocku zo spodu, ci nema na nejakom mieste velmi zosuchanu a on mi hovori: " Dobja klemba?.....To co je klemba?" 😀
A tie ortopedaky na mieru nechce, stale povie, ze nechce nove topanky, ale snurkove (take sme mali predtym). No tie ortopedaky su naozaj strasne tvrde, masivne. Mam pocit, ze ta nozka je tam riadne stlacena, ved to mu nemoze ani poriadne volne rast....

susika
31. jan 2010

no super, tak ak si budem musieť chodiť po pedpis zakaždým ortopedovi do ZA, tak to velmi rychvlo vzdam asi.

rohacka-no ved prave, tie ortopedaky na mieru vyzeraju strašne. také obrovske kožaky.chlapcovi to ešte azkryješ nohavicami, ale čo dievčatku?

addaa-mna sklamala jedna lekaren, kde som vlani malje kupila na zimu riadne šnurovacie topky s klembou a ked som na tuto zimu chcela, pozerám, ved tam nie je klemba.som sa pýtala magistry a ona, že to už su take topanky, že už sa nevyrabaju ako "tatry", s tou klembou...tak o čom to potom je. ked kupim drahe topanočky v lekarni a ešte aj vložky do nich treba kupovať, lebo su bez klemby....ale mala bude amť rovnaký problém ako mam ja, mame obe uzky členok a tie čižmičky su dosť široké na tom členku, jej tam potom nožička lieta a nema to žiadny učinok....

addaa
autor
1. feb 2010

Rohacka to je zlaté 🙂 . NO ja som zvedavá, ako si zvykne na botičky na mieru náš malý, ešte nedorazili.

Susi a nedá sa to spraviť tak aby nožka nelietala, že kúpiš jedny obyčajné vložky a druhé ortopedické a obe by si ich dala do topánočky, čím by sa nožička podvihla? 😕

my sme dnes boli prvý krát v sanatoriu (malý tam ide chodiť od marca na 4 hodiny). Rozprávala som sa so sestričkou a vravela mi, že počas jej 10 ročného pôsobenia operovali na ploché nožky 2 deti.

Ďalšia sestrička mi odporučila ten prístroj na nohy, kde je suchá a vodná masáž (videlA SOM TO V TOM SANATORIU). Používate to niektorá? Teraz to majú v akcii v tescu, tuším to stojí okolo 20euro.

susika
2. feb 2010

addaa-no super. a to do akého sanatoria budete chodiť? a čo tam s malým budu robiť? alebo čo tam bude robiť malý? aj aj cem🙂 aspon by som sa zrelaxovala.... 😀 ale to bude isto an predpis od ortopeda, že?
tak potom aké typi detičiek operujú?asi je rozdiel, čo tie detičky s nožičkou maju...už tomu prestavam rozumieť.ak moja mala ma nohu OK, len tá jedna kostička raistie narkivo, tak už neviem, či je lepšie to otvoriť a opraviť alebo odcvičiť.... 😒

addaa-zisti niečo o tom prístroji.možno by sa to azpačiloa j nám maminám 😀 len tá suma by sa anšim sponzorom oteckom asi nepačila 😀

to s tou topanočkou sa tak nedá. jej je to všetko široké okolo členka a keby tam dám tie dve vložky, tak sa to zdvihne iba tam, ako je chodidlo a to by sa jej tam už nožka nezmestila.a okolo člneka a nad ním by to hore stale leitalo....aj na jesen mala topanočky, na ktoré som musela dokupiť a prišiť suchý zips, lebo inak boli dobré ale ked sa pracka zapla, tak jej tam nožka lietala.tak sme to museli stiahnuť viac.

addaa
autor
10. feb 2010

Ahojte babulky,

s tým sanatoriom sme moc nepochodili. Malý tam nechce byť. Je to zdravotné zariadenie, kde sú rehabilit. sestričky a učiteľky a v priebehu dňa s detičkami cvičia. My sme to dostali na predpis od neurologičky.

Videla som tam dvoch chlapčekov s plochými nožičkami, ale oproti nášmu malému ich mali úplne v pohode 😒. Ale boli tam a detičky, ktoré doniesli rodičia s ťažším postihnutím.

Ten masážny prístroj máme odvčera doma. Už sa bublinkujeme 3 krát denne po 10 minút, malému sa páči vodička. je to v podstate prístroj pre dospelých na masáž nôh. Dúfam, že nám tá intenzita vydrží.

terapeut
16. feb 2010

TO addaa

som fyzioterapeut už 6 rokov. odporúčam ti knižku zdravá chúze pro vaše díte. Je v češtine. Rozhodne by som nenechal operovať decko čo ma 22 mesiacov. Klenba nohy sa vytvára medzi 3 - 6 , 7 rokom života ked sa ukončia vŠetky psycho - motorické pochody. Pokial plochonožie pretrváva aj po 7mom roku života môže sa hovoriť o plochých nohách. Pamatajte si že operácia je zásah do organizmu ktorý môže vyvolať nezvratné zmeny. zakial co cvičením sa dá korigovať plochá noha aj u 65 ročného pacienta. Pekný den !

rohacka
16. feb 2010

Terapeut - vrela vdaka za info!!! Knihu uz mam objednanu a do operacie sa tiez nehrniem, ved nozicka ma predsa dalej rast.

magimary
16. feb 2010

plne súhlasím s terapeutom...

addaa
autor
16. feb 2010

Ahojte babulky, dobrý deň terapeut,

ďakujem za tip na knižku, určite si ju objednám. Neviem asi ste ma nepochopili správne, ale ja rozhodne moje 23 mesačné dieťa operovať nedám, lebo je príliš skoro! Lekár, odborník, ortopéd mi samozrejme odporučil cvičiť, avšak povedal mi, že pri našej diagnóze sa stav nožičiek nezlepší. Pomôže to samozrejme udržať nožičky fyzicky na dobrej úrovni a stav by sa nemal zhoršiť, čo je tiež veľmi dôležité.

addaa
autor
16. feb 2010

Aha ešte som zabudla, dnes sme boli merať nôžky na ortopedické vložky a doplácali sme za vložky 3,3 a za lek. poukaz 17 centov. To len tak pre info.

addaa
autor
24. feb 2010

Ahojte,

tak prišli botičky na mieru. My máme sandálky, takže sa veľmi podobajú na tie ortopedické s korkovou podrážkou. Predvčerom som si vyzdvihla aj vložky na mieru a zdá sa mi, že malý vydrží dlhšie behať. Tak uvidíme, čo ďalej. 😕

lily1983
24. feb 2010

ahojte, môžem sa pridať? ja mam tiez dilemu s malej nožičkami, a ideme aj na rengen v utorok, nakolko uz dvaja lekari nam povedali, ze nevedia, co to s nožičkami ma..na chodidlach ma v mieste, kde by sa mala vytvarať klebma take vypukle mäkké vankušiky, ale neboli ju to, ani sa to nezväčšuje, zda sa mi, že sa to začalo zmenšovať..ale tak ako čitam terapeuta, bude to snad v pohode..ajked nabeh na ploche nožičky ma, z manželovej strany, ale tak ja pevne dufam, ze nebude mať.ajked to nieje asi nič až takeho važneho, je to predsa len nedobré. ☹

susika
24. feb 2010

lily-ved tie vankušiky maju všetky detičky....

terapeut-a čo s nožičkou, ak sa po rongene potvrdí, že tie kostičky dole pod vnutorným členkom, nie su usporiadané tak,a ko by mali byť. to sa nezdalo našej ortopedke.že bud je plochejšia kao tá druhá alebo su tie kostičky zle uložené. preto ten rongen...

my nijako špecialne necvičíme.od vojtovky nerobíme žiadne špecialne nožky a prava nožička vyzera lepšia.nosi ortopedické sandalky a aj vložku do topanočiek na von má.celé leto lietala naboso po vonku.kamene ani tie najmenšie jej nevadili 😀

rohacka
25. feb 2010

No mamicky, ja som uplne rozhodena z toho, ze naozaj je pravda, ze novy zakon hovori, ze dieta ma narok na 1 ortopedicke topanky na mieru a 1 ort. vlozky na mieru ROCNE!!!! Tak to je uplna sila, myslela som si, ze to musi
byt nejaky omyl, ze to plati len pre dospelych alebo co, ale vcera som sa pytala v zdrav. potrebach a naozaj je to tak. Pytala som sa, ci sa daju vyrobit ort. topanky na mieru aj bez receptu alebo vlozky bez receptu - tak mi povedala, ze sa neda, jedine ze by som sa nejako dohodla vo vyrobni a ze ktovie, kolko to bude stat. No tak ja neviem, dajme tomu, ze kym mu vyrastie nozicka, tak pol roka bude mat vysoke klenby a potom na pol roka znova bude mat male a znova, ked budeme mat narok, tak znova bude mat vysoke....... Jejda, to ako sa ta noha bude vyvijat????? Normalne rozmyslam napisat kdesi na ministerstvo zdravotnictva.... Malemu dietatu vyrastie noha mozno o 2 cisla za rok a oni mu daju 1 topanky a 1 vlozky 😔