Máte skúsenosti s krvácaním v hlave u novorodencov?
Ahojte , dobrý deň. Dnes ma moja dcéra 3 dni s previezli mi ju z Trnavy do Bratislavy do detského ústavu chorôb s tým že je na neonatologii a v prednej casti hlavičky ma krvácanie ktoré zatiaľ nenatieklo do komôr len sa drží niekde medzi lebkou a kosťou nechali si ju tam je stabilizovaná a pod liekmi aby nehýbala s hlavou s nemala tam tlak. Všimla som si to náhodou dnes na vizite že ma malička tiky a teda hneď ju brali na pozorovanie a je z toho toto. Prosím máte niekto skúsenosť s tak malým novorodencom že ste si to prešli a viete ma trochu upokojiť ? Bude mať stále len Sono a až v pondelok o štyri dni mri a toto čakanie ma ubíja … ďakujem každému za rozumnú komunikáciu , rady, príbehy …
Momentalne je na pozorovani na najvyssom pracovisku. To je dobre, ze ju presunuli. Urcite je to narocne pre matku, mali sme iny problem, nie tak vazny, ale prezivala som to tiez v napati. Mas aj ine dieta alebo toto je prve? Vies byt co najviac s nou v nemocnici? To by pomohlo asi najviac vam obom byt spolu

@helen289 Kym ti niekto odpise realnu skusenost, tak zatial odpoved z chatu:
U novorodencov sa môže po pôrode objaviť krvácanie v rôznych priestoroch okolo mozgu alebo pod lebkou. To, že sa „drží medzi lebkou a kosťou“, môže znamenať krvácanie mimo samotného mozgového tkaniva, čo býva z hľadiska prognózy často lepšie než krvácanie priamo do mozgu alebo komôr. Presný typ ale vedia určiť len z ultrazvuku, CT alebo MRI.
Tie tiky mohli byť:
reakciou nervového systému,
prejavom podráždenia mozgu krvácaním,
alebo novorodeneckými záchvatmi — preto ju hneď vzali na monitoring.
To, že ju dali pod lieky a snažia sa minimalizovať pohyb hlavy, je štandardný postup na zníženie rizika zväčšenia krvácania alebo zvýšenia tlaku.
Pri takýchto stavoch lekári sledujú hlavne:
či sa krvácanie nezväčšuje,
či nestúpa vnútrolebečný tlak,
dýchanie, reflexy a neurologické reakcie,
EEG alebo ďalšie prejavy záchvatov.
Najdôležitejšie teraz bude prvých niekoľko dní a kontrolné vyšetrenia.