Meningitída v škôlke v Petržalke
Ahojte baby, počuli ste o tom chorom päťročnom dievčatku, ktoré sa malo nakaziť v škôlke v bratislavskej Petržalke meningitídou? Malo sa ešte nakaziť 65 ďalších ľudí. Viete o tom niečo?
http://www.petrzalskenoviny.sk/spravodajstvo/01...
ide o skolku na Haanovej
Boze to je strasne, pre mna je tato choroba moja nocna mora.. Dufam ze dievcatko bude v poriadku..
neviem o tom nic viac ako vy, je tu diskusia aj Skolka Haanova, tam su mamicky ktore tam v tej skolke maju deti.
Pytala som sa kamaratky, ktorej dcera chodi presne do tejto skolky vcera prave na to dievcatko. Ona je v nemocnici a ostatne deti z MS dostali preventivne ATB, avsak k vcerajsiemu dnu nebol nik dalsi nakazeny.
Minuly rok bol medializovany pripad dietata, ktore zomrelo, clanok obsahuje napr. informaciu o tom, ze kolko ludi moze byt bezpriznakovym bacilonosicom (desive percento) http://spravy.pravda.sk/cierna-kronika/clanok/3...
@domcilka prosím ťa nešír poplašnú správu. Nenakazilo sa ďalších 65 ľudí. Boli im preventívne podané antibiotiká.
@marcelatje ja nič nešírim, napísala som vraj malo byť nakazených....
@domcilka "malo sa nakaziť..vraj bolo nakazených...... "viem, je to o slovíčkach ale tieto formulácie navodzujú dojem že sa veľmi pravdepodobne aj nakazilo ďalších 65 ľudí a to je pri takejto citlivej téme dosť alarmujúce 😅
Proti meningokoku existuje ockovanie, ktore obe moje deti idu dostat. Hrozne, umrtnost 25% :(
Uz nam chyba len kolega, ktory ma nick po vakcine na pneumokoky. Ale, on pride. Myslim ironicky, jasne ze ak sa da,tak ockovat,moze sa deti od 2r.
@moni244 ockovanie je ucinne hlavne na najagresivnejsie formy Meningokokov, hlavne tie ktore sposobuju meningitidy a maju velmi tazky priebeh casto konciaci smrtou, alebo amputaciami a poskodenim mozgu. Ja chcem tiez dat strasne zaockovat mojho maleho, ale zatial nemozem, ale ked budem moct bude zaockovany hned.
@moni244 no ono skolky a take kolektivne zariadenia su asi najrizikovejsie, ale ja som videla umriet na meningitidu aj dospelu zenu. V kazdom pripade, meningitidu dostava clovek ktory je v danom momente oslabeny, ma oslabenu imunitu, je to ako v tych skolkach kde sa vyskytla, 65 deti zdravych a jedno bojuje o zivot. Je to asi zhoda nahod, ale ak mozes dat zaockovat, zaockuj, podla mna radsej toto ako si potom trieskat hlavu o stenu ze si mohla tomu predist.
@sasa1983 moj maly ma problemy s imunitou, takze ockovanie u nas nie je vobec odporucane, ale podla majeho imunologiocky, tato vakcina obsahuje len ciste protilatky, takze teoreticky ked bude mat kludne obdobie bez chorou a pod mozeme ho ockovat. len na take obdobie este stale cakam 🙂
Chcem sa len opytat, mne sa zda, ze mojho syna na toto ockovali. Rok narodenia 2008 a ockovali ho v ramci povineho ockovania. Teraz je udajte toto ockovanie nepovine? Zmenilo sa to alebo to bolo vzdy nepovine? Su vase deti zaockovane? Idem hladat v zdravotnej evidencii zaznamy z ockovania.
@jakobsapple1 myslim ze toto ockovanie nebolo nikdy povinne, ockovali ho asi proti pneumokokom,
len apropo.. googlojem a hned prvy clanok...
http://www.slobodavockovani.sk/news/ockovanie-p...

@domcilka to bolo minuly rok - alebo dokonca 2 roky dozadu, nie? ci zas nieco nove?