icon

Mínusové dioptrie u 7-8-ročných deti

andriska133
23. nov 2022

Ahojte máte niekto dieťa s minusovymi dioptriami a rýchlo sa mu zhoršujú dioptrie? Mne dnes očná hovorila že sú nové metódy pre deticky aby sa trochu spomalilo zhoršovanie zraku. Jedna je že sú to denne šošovky a druhá je že sú to špeciálne sklíčka ktoré sa zatiaľ robia len v Čechách. Máte náhodou prosím vás už niekto skúsenosti? Dakujem

Strana
z2
zorana999
23. nov 2022

@terezka1947 prosím ta môžem sa spýtať čo znamená, že tupozrakost je dôsledok niecoho? Ze to nie je prvotná diagnóza? Ako si to myslela?
Ďakujem pekne..

terezka1947
23. nov 2022

@andriska133 porad sa s lekarkou,lebo to vsetko zavisi od vysky dpt,od progresie,od veku dietata. akoze naj efekt by mali tie k.s.na noc. Ale opakjem,to zavisi od konkretneho pripadu. Moja kolegyna davala svojm polrocnemu babatku sosovky.
cez den by som skor pre vacsie dieta volila okuliare.
Ale,je od toho lekar. Lebo u deti je vsetko trosku inak ako u dospelych.

andriska133
autor
23. nov 2022

@terezka1947 to môže byť súvis s očami? Akože nám aj dosť rýchlo vyrástol a odkedy je školák aj pribral aj narástol a je potivy typ...ako teraz mu alergologicka brala krv tak neviem či by tam zbadala ak by boli nejaké hodnoty vyššie...a s nosnou mandľou máva problémy..chcela som dať vybrať a dr.ze není dôvod 🤷 aj teraz dobry mesiac má asi dutiny chytenie..nos samu upchava...ako riešim ale nikto nič riadne nepovedal...jedna mi vravela že červenou lampou nech ho radšej nenahrievam...

andriska133
autor
23. nov 2022

@terezka1947 ďakujem popytam sa aj na tie nocne...aj popozeram na nete..

terezka1947
23. nov 2022

@zorana999 no,to moze mat rozne priciny. najcastejsou je strabizmus,potom velky rozdiel v dpt medzi p.a l.okom,ale aj napr,nieco vaznejsie.
ale too by mal vysvetlit lekar.

terezka1947
23. nov 2022

@andriska133 u deti sa neda vzdy vsetko jednoznacne urcit. A ano,moze to mat suvis aj s rychlym rastom. Ale vsteko treba konzutovat s destkym ocnym lekarom.

zuzana027
13. júl 2023

@andriska133
@andriska133 prosim Vás, riešili ste napokon okuliarky so špeciálnymi sklíčkami? Nám boli tiež odpuručené, ale zatiaľ som nenašla optiku, kde by sa dali zhotoviť. Ďakujem Vám.

andriska133
autor
16. júl 2023

@zuzana027 dobrý deň nie sklíčka som neriesila lebo zatiaľ sa vyrábajú v Čechách a to tam treba aj osobne. Možno na jeseň budú už aj na Slovensku. Treba sa spýta očnej kam chodíte ak sa o to zaujíma bude vedieť. Môjmu dávam zatiaľ šošovky. Zatiaľ ok

zuzana027
16. júl 2023

@andriska133 ďakujem Vám za odpoveď. Medzi časom som to tiež zistovala. Potvrdila mi jedna očná lekárka, že od septembra by mali byť miyosmart dostupné v rámci celej SR, aby sme počkali. Tak snaď to tak bude. Este raz vďaka.

adrika25
16. júl 2023

@zuzana027 ďakujem krásne toto som potrebovala citát. Už som chcela riešiť Česko lebo pre dcéru mi to odporučili v neovizii. Neviete aká tam bude cena? Obávam sa, že poisťovne prd preplatia

zuzana027
16. júl 2023

@adrika25 Presnú cenu zatiaľ neviem. Naša očná lekárka ale povedala, aby ste počítali 300€. Mám známu vo VŠZP, skúsim cez ňu zistiť niečo viac.

terezka1947
16. júl 2023

@zuzana027 miyosmart už dostupné na Slovensku si,záleží od optiky,či ich z tej firmy,kt.ich na trh priniesla objedna. Keďže dioptrie sú u detí téma citlivá,optiky sa tomu trošku bránia,resp.chyba spolupráca očných lekárov a optik. A u tohto produktu je potrebna.Je to smutné,ale je to tak.
Detský pacient celkovo,nie iba myop sa trošku podceňuje,čo je na škodu veci. Ale chvalabohu,pomaličky začínajú aj tu prvé lastovičky,kedy detský očný lekár a optika začínajú byť kamaráti,nie konkurenti. Lebo obaja majú svoju špecifickú funkciu a bez ich spolupráce trpia iba deti.
Samozrejme,každý na inej úrovni.
Nemôže detský očný lekár poslať 11r.dieta do optiky s receptom kde je cez -2,0 s tým,že nemusí ich nosiť stále....len občas. Na školské úlohy. A vidí,že mama ma vysoké mínusky. No a gól je,keď mu ani nedá plnú korekciu a uteší rodiča,že to už hore nepôjde.

adrika25
16. júl 2023

@terezka1947 prosím ak by ste mali čas napísali by ste mi, kľudne aj SS cez ktoré optiky sa to dá objednať? Ďakujem krásne za Vás čas

koniarova
24. feb 2025

@andriska133 ako prosím hodnotíš po dlhšej dobe nosenie skiel Essilor? Zabralo? Udržala sa dioptria?

andriska133
autor
25. feb 2025

@koniarova dobrý deň syn nosil predminulý jeden rok šošovky lebo vtedy ešte na Slovensku neboli tie sklíčka.minuly rok nosil Hoya a teraz tento týždeň začal nosiť tie francúzske essilor...každý rok sa mu zvyšujú dioptrie takže vôbec netuším či to ma fakt taký účinok ako sa tvrdí 🤷 ja som už trochu zúfalá a sklamaná ,som myslela že to viac zastaví tie dioptrie...takže uvidím či pomôžu tieto nové....keď sme boli teraz vo februári má kontrole tak tam bola jedna mamička s chlapcom ale mal asi už poriadne silné dioptrie že ani tie špeciálne sklíčka nezaberajú tak mu začala kvapkat atropín...akurát že to bude asi doživotne mu dávať ...lebo som čítala že ak sa vysadia dioptrie narastu dodatočne

koniarova
25. feb 2025

@andriska133 budem držať palce. Moji ich začali nosiť tento týždeň. Tak som zvedavá. Starší ich zvláda v pohode,ale mladsi ich nechce nosiť. Vadia mu.

terezka1947
25. feb 2025

Baby,tie skla samé o sebe nestačia. Jednak nezastavia dpt,ale ich úlohou je spomaliť rast a druhou základnou vecou je,že sa musí nastaviť presná dpt. Úplne presná,inak sa to miňa účinku.
A tretia vec-deti,či mládež musí zmeniť denný režim,životný štýl. Ale to vám snáď povedali očnú lekári,či aspoň v optike.

andriska133
autor
27. feb 2025

@terezka1947 mne očná povedala že prirodzený nárast dioptrií to nespomali že tomu sa zabrániť nedá ale že trochu áno to ten rast zastaví...jasné vravela už dávno že deti majú byť tv+mobil+tablet dokopy dve hodiny denne...ale žiaľ je taká doba že nie vždy sa to dá dodržať takže u nás je kvoly tomu často krik aj keď dokola vysvetľujem že prečo...plus pobyt na vzduchu aspoň dve hodiny denne...žiaľ ani toto kým je zima nieje u nás reálne ale snažíme sa...má aj krúžky 3xtyzdenne tak aspoň niečo...plus čo nieje dobre sú tie biele tabule v školách...mne to nepripadá také že wou nám keď nieco pustila ich triedna som si tiez musela oči namáhať aby som si na to zvykla...a deti s okuliarmi by mali sedieť v prvých laviciach...a ešte je tam tá dedičnosť...ja jediná mám -3 nikto iný v rodine nemá...a kamoškin syn má tiez -2,5 a skoro 12 rokov a do vianoc nevedel čo je to tablet mobil...čiže on to ma dedične..mama jeho má -6 a jej sa zhoršoval zrak až do 24 r.

terezka1947
27. feb 2025

@andriska133 to je všetko pravda,geneticky si niečo po nás deti nesú. A lekárka má pravdu, bohužiaľ u minuskarov je to tak. Takže určite netreba od tých nových skiel čakať,že dpt sa zníži,to je nereálne. Ale pokiaľ mnohí nezmenia životný štýl,samotné skla nič nevyriešia🤷 tiež s tým doma bojujeme a snažím sa robiť osvetu medzi rodičmi,ale ťažko môže človek radiť,keď rodičia ďalej nechajú puberťáka,či aj mladšieho na mobile pár hodín denne a ešte si ten mobil nechajú 20cm od tváre 🤷lebo tu nejde o modré svetlo,najviac u tých detí vadí zbytocny pobyt na strednej vzdialenosti a blízko. Či už dlhodobé čítanie kníh,Pc,mobil.
A samozrejme,starostlivo stanovená korekcia od očného lekára. Ani podkorigovanie,ani prekorigovanie.
Čo vieme ako rodičia ovplyvniť,to ovplyvniť musíme. Aspoň to držať do cca 18r. Kým to oko rastie veľmi intenzívne. Už neskôr extrémne dpt (pokiaľ nebude nič patologické)neporadí.
Každá usetrena dpt sa ráta. A to nevravím o iných problémoch s očnými svalmi,atď.
Doba prinesie stále viac myopov,to nezmeníme,môžme ale u detí zmierniť rast dpt. Je dosť rozdiel,či dieťa v 18r má -6,0,či -3,0.

Strana
z2